Elke vakantie is het weer raak. Je leest het regelmatig dat ouders hun kind kwijt zijn in de buurt van water of een zwembad. En natuurlijk kan het altijd gebeuren doordat je kind nu eenmaal super snel is, lekker aan het spelen is of dat jezelf even afgeleid bent.
Jaarlijks verdrinken er steeds minder kinderen en het zou toch geweldig zijn als we dat op 0 kinderen krijgen. Vandaar de tips voor elke ouder met kinderen.
Ook wordt er elk jaar veel aandacht besteed vanuit de overheid en de reddingsbrigade om mensen weer te waarschuwen voor het (zwem)water. Er 25 juli is zelfs uitgeroepen als Word Drowning Prevention Day.
Deze tips zijn voor elke ouder die in de buurt is van water met een kind. Deze tips zijn eigenlijk voor ouders van kinderen met of zonder zwemdiploma.
Als je denkt dat het niet geldt voor jou of jouw kind dan heb je het mis. Is je kind jonger dan 9 jaar dan is het zeer verstandig om je kind heel goed in de gaten te houden. Een kind van 9 ziet niet zo snel het gevaar van water. Ook al heeft je kind zwemdiploma A, B of zelf C dan kan het nog misgaan.
Sowieso kan het iedereen overkomen dat je in het water onwel wordt, met de (zee)stroming mee wordt genomen, je panikeert of je bijvoorbeeld kramp in de spieren krijgt.
Bedenk je alvast hoe het is als je kind (bijna) verdrinkt en je wordt hierop geattendeerd door derden. Ik kan me niet voorstellen dat je van die gedachten een goed gevoel krijg. Dus één van de belangrijkste tips je telefoon uit te zetten en je kinderen ‘domweg’ in de gaten te houden.
1. Zorg dat je jouw kind altijd kunt zien en visa versa (houd je kind in je vizier).
2. Zorg dat je kind niet ongezien weg kan. Beperk de ruimte waarbinnen je kind kan spelen.
3. Blijf zelf altijd dicht bij de kleinere kinderen.
4. Houdt kinderen zo ver mogelijk weg van het diepe zwembad, ga dus altijd aan de ondiepe zijde van het zwembad zitten of liggen. Blijf actief want een kind kan ook verdrinken in een badje van 20cm diep.
5. Spreek goed af wie er op je kind let zodra je dit zelf (even) niet kan of doet. Laat het toezicht op je kind altijd, of zoveel mogelijk, over aan een volwassenen.
6. Beperk je in het aantal kinderen dat je in de gaten houdt.
7. Laat je als ouder niet afleiden, dus geniet vooral van het uitzicht.
8. Doe je kind altijd zwembandjes/ zwemvleugeltjes/ Zwemvest om. In het begin wil het kind dit niet maar zodra ze eraan gewend zijn is jouw kind er minder bewust van. Trek deze drijfmiddelen aan voordat je in de buurt van het water komt en blijf als ouder te allen tijde bij je kind.
9. Leg je mobiele telefoon weg zodra je kind in de buurt van water speelt
10. Ga samen met je kind het water in zodat je samen kunt spelen of oefenen. Zo besef je meteen weer wat water met je kind doet.
Is je kind nog maar een baby of peuter, lees dan hier alles over baby en peuterzwemmen.
Baby en Peuterzwemmen is aan te raden zodat jij en je kind ervaren hoe het is om in het water te bewegen zonder drijfmiddelen in een veilige omgeving.
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.