Loading...

12 essentiële redenen voor deelname aan Aqua Cycling

Aqua Cycling in plaats van ‘droge’ Spinning

Jaren geleden deed ik regelmatig aan Spinning, ook wel indoor Cycling genoemd. Dit is een energieke manier van fietsen met een zogenaamd vliegwiel.

Op de fiets ga je staan, zitten, sprinten en klim je samen een virtuele berg op.

Uiteindelijk zorgt spinning voor een betere conditie, het helpt je kilo’s kwijt te ragen en het zorgt voor stressvermindering.

Zoals ik al de blog over Aquarobics aangaf in het artikel ” 15 gezondheidsvoordelen van Aquarobics”, kreeg ik last van mijn knieën en mijn achillespezen tijdens het springen en ben toen op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.

Ook voor Spinning was dit het geval waardoor ik in de zwembadomgeving terecht kwam en nu ook af en toe een Aquaspinning/ Aqua Cyling lessen volg.

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijf de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is het verschil tussen Aquajogging en Aquaerobics.

Wat is Aqua Cycling?

Aqua Cycling, vaak ook wel Aquabiking of Aquafietsen genoemd is een groepsactiviteit die, onder begeleiding van een deskundige coach, de voordelen van fietsen combineert met de deugden van trainen in het water.

In een lichtelijk voorover gebogen houding zit de gebruiker in het water tot aan de taille of borst, terwijl je 30 tot 45 minuten tegen de weerstand van het water in fietst.

Deze specifieke combinatie maakt deze activiteit bijzonder nuttig voor het hele lichaam, terwijl het bruisende water dat wordt gegenereerd door het fietsen, het lichaam masseert en de bloedsomloop verhoogt.

Ook heeft het water een verkoelend effect, wat het ongemak van zweten en de druk op het hart vermindert, en de opwaartse beweging van het water vermindert de spanning op de gewrichten dat bij het fietsen in de meeste gevallen om de knieën gaat.

aquagym6

Wat is een aquafiets/ aquabike die je gebruikt bij Aqua Cycling?

De aquafiets is een stevige roestvrije fiets zonder wielen waardoor je makkelijk in het water fietsbewegingen kan maken met je benen.

De pedalen roteren zoals een fiets waarbij de weerstand is in te stellen. Je kunt je voeten in de pedalen schuiven die voor iedere schoenmaat geschikt is.

De aquafiets heeft 2 wieltjes aan de voorzijde, zodat je de fiets relatief makkelijk kunt verplaatsen. Je gaat aan de voorkant staan van de fiets en trekt aan het stuur. Zo komt de achterkant omhoog en kun je de fiets naar voren of naar achteren bewegen.

Je duwt de fiets naar de rand van het zwembad en dan met een zetje zo het zwembad in.

Eruit halen is iets lastiger, waarbij iemand de fiets richting de zijkant van het zwembad duwt en dan de andere vanuit de rand de aquafiets door aan het stuur te trekken weer met gebruik van de wieltjes uit het zwembad tilt.

Het kan voorkomen dat de rand van het zwembad lichtelijk beschadigt hierdoor. In de meeste gevallen liggen de fietsen al in het water voordat de les begint, maar als het de eerste les is van een kan het zijn dat je even mee mag helpen.

Dit geldt tevens voor het einde van de laatste les, dan is hulp ook welkom. 

De Aqua Cycling instructeur

De Aqua Cycling begeleider is deskundig opgeleide Aqua Cycling instructeur en zorgt ervoor dat je verschillende oefeningen op de juiste manier uitvoert.

Is sommige gevallen bij hele kleine groepen zit de instructeur op de fiets in het water voor de groep, maar als de groep groter is dan zal de instructeur aan de rand van het zwembad, op het droge, op de aquafiets voordoen welke oefeningen er gedaan moeten worden.

Wat is de waterdiepte bij Aqua Cycling?

De waterdiepte bij Aqua Cycling is 1.40 meter. Het doelgroepenbad, waarin de les in de meeste gevallen wordt gegeven, is vaak 1.40 meter diep.

Als de groepsles in het instructiebad wordt gegeven en er is een beweegbare bodem dan wordt deze bodem afgesteld op 1.40 meter diepte. 

Aqua Cycling oefeningen

Op de aquabike kun je staan, zitten, en iets doorzakken. Je kunt ook op de fiets gaan liggen. het water ondersteund je waardoor je half op de fiets drijft.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook buikspieroefeningen doen waarbij je het stuur gebruikt om je benen op te leggen. Over het algemeen zit je op je zadel en fiets je en maak je tegelijkertijd door middel van armbewegingen gebruik van het water.

In onderstaande video kun je in 2 minuten zien wat Aqua Cycling ongeveer inhoud. 

De 12 voordelen van Aqua Cycling

Aqua Cycling of Aquafietsen wordt doorgaans beoefend in een groep met muziek op de achtergrond en onder begeleiding van een deskundige en opgeleide coach.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het bij sporten in water een veel groter effect heeft op je gezondheid en de conditie van het lichaam in vergelijking met sporten of sporten buiten het water.

De weerstand in water is 12 keer groter dan die van lucht en helpt je in één sessie tussen de 300 en 500 calorieën te verbranden, helpt spieren en het cardiovasculaire systeem te ontwikkelen.

De hydrostatische druk gecombineerd met de fietsbeweging stimuleert de bloedcirculatie en helpt cellulitis en oedeem effectief te bestrijden. Ten slotte combineert Aqua Cycling drie essentiële voordelen: fysieke activiteit, perstherapie en lymfedrainage 

De effecten van aquafietsen kunnen vanaf de eerste sessie praktisch zijn, waarbij je vooral last hebt van spierpijn de volgende dagen; de zichtbare resultaten vinden echter plaats na 8 tot 10 sessies. Dat is het moment om voor de spiegel te springen. Misschien een fotootje voor en een fotootje na?

1. Afvallen

Aqua Cycling is niet een van die sporten die kan worden afgebeeld als een seizoensport. De hele hype rond deze relatief nieuwe watersport is gebaseerd op de bewezen gezondheids- en fitnessvoordelen van deze sport en de resultaten ervan.

Regelmatig aquafietsen is niet alleen een ideale manier om af te vallen, maar ook om cellulitis te verminderen. Omdat de weerstand die je in het water ervaart tien keer groter is dan gemiddeld, is deze sport perfect om spieren op te bouwen.

Dankzij de waterbestendigheid train je sneller en harder omdat de bewegingen meer inspanning vergen. Ideaal om in korte tijd af te vallen!

2. Buikspieren

Ook al lijkt het alsof je alleen je benen traint, je buikspieren worden automatisch geactiveerd door de verschillende houdingen die je op je fiets aanneemt.

3. Remedie tegen cellulitis

Het water dat over je lichaam stroomt, heeft een masserende en drainerende werking. Dit heeft een directe impact op cellulitis en sinaasappelhuid.

Na een paar aquafietsessies (8 tot 10), zal je zichtbare resultaten merken op de stevigheid en het uiterlijk van je huid. Je benen en dijen zijn mooier en gestroomlijnder. Aqua bike is ook een uitstekende manier om waterretentie te voorkomen, verantwoordelijk voor de beroemde sinaasappelhuid.

4. Een gewichtsloze sport

Aqua Cycling is, net als andere wateractiviteiten, een sport die een ongelooflijk gevoel van lichtheid geeft omdat het wordt beoefend in bijna gewichtloosheid. In water wordt je gewicht gedeeld door vier. Bewegen is daardoor gemakkelijker en zachter.

Door onder water te oefenen, vermijd je het risico op blessures aan je rug, enkels en gewrichten, vooral je heupen en knieën. De gewrichten zijn beschermd tegen elke impact en u loopt geen risico op letsel als u valt.

Aqua Bike wordt ook aanbevolen voor revalidatie en voor zwangere vrouwen van wie het zwaartepunt tijdens de zwangerschap wordt gewijzigd. Hier meer informatie over zwemmen voor zwanger vrouwen.

5. Vaarwel pijntjes en kwalen

Door een activiteit onder water te oefenen, kunnen de spieren werken terwijl ze profiteren van het massage-effect van water.

Je zult verrast zijn om te zien dat je na een aquafietssessie geen last hebt van pijntjes en kwalen, in tegenstelling tot het beoefenen van een sport op het land zoals fietsen of hardlopen.

6. Voor een gespierd en gezond hart

Aqua Cycling is een sport die wordt beoefend op ritmische muziek. Oefeningen van verschillende intensiteit werken uw hart- en vaatstelsel en verbeteren uw uithoudingsvermogen.

De werking van water op uw bloedcirculatie maakt het gemakkelijker om bloed naar uw hart te pompen.

Je kunt je eigen niveau bepalen waardoor je zowel aan je conditie als aan je cardio kunt werken.

7. Weinig effect op je Make-up 

Je hoeft met je hoofd niet onder water te gaan, en vooral bij Aqua Cycling blijven je make-up en kapsel onaangeroerd. Mooi genomen!

8. Plezier tijdens het sporten

Tijdens het Aquafietsen doe je verschillende oefeningen voor je buikspieren, maar deze worden ook aan het werk gezet door hard te lachen.

Regelmatig voelt iemand de spetters in het water. Dit zorgt voor grote hilariteit onder de andere deelnemers. Vooral in het begin is het een uitdaging om je evenwicht in het water te houden.

Bij Auqa Cycling hebben de deelnemers veel plezier samen. Na een zware training is er altijd ruimte om met elkaar te praten. Samen trainen zorgt ook voor een unieke band met elkaar.

Wil je weten hoe het zit met je hartslag tijdens de Aqua Cycling? Check hier de beste smartwatches voor in het water.

9. Het verbetert je uithoudingsvermogen

Tijdens de les van een half uur tot drie kwartier zijn er bijna geen momenten om te ontspannen.

De lessen Aqua Cycling zorgen ervoor dat je tot het uiterste kunt gaan waarbij door het fietsen je niet na hoeft te denken dat de oefeningen goed worden uitgevoerd. Daarna ga je moe maar voldaan naar huis.

10. Het is geschikt voor herstel van blessures

De aquafietslessen zijn geschikt voor mensen die herstellen van (ernstige) blessures. Aqua Biking is een uitstekende sport om te herstellen van een blessure.

Na een acute blessure zijn al je spieren vaak verzwakt. Met aquafietsen bouw je al je spieren weer op naar het oude niveau en heb je in no-time al je kracht weer terug. Als je heel erg veel last van de knieën hebt dan is Aquajogging eerder aan te raden voordat je op de fiets stapt.

11. Snelle resultaten voor lichaam en geest

Een sessie aquafietsen duurt 30 tot 45 minuten: en dankzij het water verlies je 300 calorieën per keer of meer! Met 1 of 2 sessies per week zie je je lichaam in minder dan twee maanden veranderen!

Zoals bij elke sport, zul je je lichaam na een paar sessies zien veranderen, maar het heeft ook een onmiddellijk effect op je welzijn! Maar onthoud dat regelmaat de sleutel is om je lichaam slank en gezond te houden.

12. Alles-in-één oefening

Aquaspinning lessen zijn vaak onderverdeeld in vier verschillende soorten oefeningen: snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en combinatie.

De lessen worden gedurende de hele week op verschillende dagen ingepland waardoor je alle belangrijke aspecten van training integreren in uw wekelijkse fitnessregime.

Is Aqua Cycling zwaar voor beginners?

Om eerlijk te zijn kan het zeer intensief zijn als heb je het altijd zelf in de hand. Maar zelf de ervaren sporters onder ons kunnen zich helemaal uitleven op de fiets in het water.

Vooral als je vrijwel niet fiets of je bovenbenen niet regelmatig inspant zal je de dagen na je eerste Aquafiets les spierpijn hebben aan je bovenbenen.

Het advies is om te kijken of er een zwembad in de buurt is die Aquafietsen aanbiedt. In de vergelijker van zwembadvergelijker.nl kun je dit snel terugvinden.

Vraag dan een vrijblijvende proefles aan of doe een keer mee op basis van een ‘losse entree’. 

Wat neem je mee naar de Aqua Cycling les?

1. Het is verstandig om anti-slip schoenen te dragen. Dan kun je denken aan surf- of waterschoenen. Hierdoor voorkom je dat je last van je voeten gaat krijgen

2. Het is raadzaam om een wielerbroek- of renbroek over je badkleding te dragen. Dit beschermt de binnenkant van je bovenbenen

3. Om te zorgen dat je niet van je fiets valt, neem een waterflesje of een eigen bidon mee. Drinken gedurende het aquafietsen is aan te bevelen.

Ga jij ook een Aquafietsen? Deel je mening of ervaring onderaan dit artikel.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.