Zwemles tips voor kinderen en ouders. In deze blog de 14 beste tips voor kinderen en ouders betreffende de zwemles.
Deze zwemles tips gaan niet over hoe je kind een zwemslag moet uitvoeren. Dit wordt aangeleerd door de zwemonderwijzer. Onze zwemles tips kunnen je wel helpen bij bijvoorbeeld tegenslagen gedurende de zwemlesperiode.
Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!
Ook is de Zwembadvergelijker er voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics, zwangerschapszwemmen en babyzwemmen vind je hier.
Ben je op zoek naar de beste zwemles, zwemles in de buurt of wil je zwembaden vergelijken? Dan ben je bij Zwembadvergelijker.nl op het juiste adres.
Leren zwemmen is een van de belangrijkste vaardigheden in het leven, en het is ook nog eens heel erg leuk. Om te beginnen heb je een goede zwemles voor kinderen nodig.
Als je op zoek bent naar de beste zwemles tips voor kinderen en voor jou, zijn hier enkele zaken om op te letten.
De 14 beste zwemles tips
Voor sommige ouders en kinderen is zwemles een hel en sommige ouders vinden de zwemles fantastisch.
Het is juist de bedoeling dat de zwemlesperiode een plezierige tijd wordt voor je kind, maar ook voor jou als ouder.
De zwemles is voor de meeste ouders toch een ‘moetje’. Je mag uitgaan van tenminste 51 klokuren aan zwemlesplezier voor het behalen van het zwemdiploma A.
Om te zorgen dat je kind veel plezier beleeft aan de zwemles, maar ook jij als ouder, kun je deze zwemlestips opvolgen.
Dit is een tabel met de duur van het behalen van zwemdiploma A, B en C in klokuren.
Ongeveer 70% van alle ouders kiest de dichtstbijzijnde zwemschool. Soms ook logisch zodra er maar één zwembad in de gehele nabije omgeving is. Kortom, geen keus om voor een andere zwemlesaanbieder te kunnen kiezen.
Stel dat je dat je als ouder wel een keuze hebt in een zwembad of zwemschool, dan wordt er vaak naar het geld gekeken. Want het is niet niks gemiddeld 10 euro per week voor een zwemles van 45 minuten.
Eén van de beste zwemlestips (vinden wij) is te zoeken naar een zwemschool of zwembad dat past bij je kind en bij jou als ouder.
Denk bijvoorbeeld aan de ‘horecagelegenheid c.q. wachtruimte’, de groepsgrootte, de zwemlesfrequentie per week, de keuze voor verschillende zwemlesgroepen en de duur van de zwemles.
De meeste zwembaden en zwemscholen zijn aangesloten bij een organisatie die zich inzetten voor een ‘ (inter) nationaal zwemdiploma’. De NPZ, ENVOS of de KNZB zijn drie voorbeelden van deze instanties.
Deze instanties controleren de zwemlesaanbieder of zij voldoen aan de zwemlesinhoud, de zwemlesmethode en de zwemlescriteria.
In veel gevallen controleren medewerkers van deze instanties steekproefsgewijs de zwemlesaanbieder bij het diplomazwemmen of de kinderen voldoen aan de afzwemeisen. Op deze manier wordt er geprobeerd de kwaliteit van de zwemlessen de waarborgen.
De meeste zwembaden of zwemscholen geven dan ook zwemles volgens bepaalde zwemleseisen. Uiteindelijk komen deze zwemlescriteria vrijwel allemaal op hetzelfde neer, maar er zijn verschillen.
Lees hier de zwemlescriteria voor zwemdiploma A, zwemdiploma B en zwemdipoma C.
Een goed voorbeeld is de zwemles volgens de Easyswim methode. Deze methode biedt cursussen aan op basis van hetzelfde lesprogramma; dit betekent dat de aanbieders van de Easyswim methode allemaal dezelfde lesmethoden gebruiken en zich houden aan een strikte gedragscode.
Helaas is het in de zwemlesbranche zo dat iedereen het beter weet. Want zoals je misschien nog niet weet is dat zwemlessen niet gereguleerd zijn door de overheid. Dus als je denkt het beter te weten kun je het zwemlesaanbod op je eigen houtje bedenken en uitvoeren.
Met andere woorden, iedereen kan zijn eigen bedachte zwemles geven, zwemlesmethode hanteren en zwemdiploma uitgeven. Dus een beetje controle is niet zo verkeerd.
Dus een zwemles tip is om navraag te doen welke zwemlesmethode er wordt gehanteerd en welk zwemdiploma uiteindelijk behaald wordt door je kind. Want het ene zwemdiploma A is de andere niet.
Wil je je kind zelf zwemles gaan geven om welke reden dan ook? Ga met je kind op een dalmoment naar een zwembad bij jou in de buurt en volg deze stappen om je kind zelf te leren zwemmen.
Deze zwemles tip is er eentje die je vanaf het eerste moment de meeste onzekerheden kan wegnemen.
Vooral voor de ouders die online zich hebben ingeschreven voor de zwemles, na een enkele maanden worden opgeroepen en voor de eerste keer, of na lange tijd, het zwembad bezoeken.
Iets wat je als ouder niet wilt is verrast worden door allerlei onduidelijkheden. Niet alleen frustrerend voor jou als ouder, maar ook voor iedereen die om je heen staat, waaronder je kind.
Zorg dat je goed voorbereid bent en ga alvast met je kind op een rustig moment in het zwembad het gehele proces door.
Als dit al lastig is, ga je daarna nog een keer maar dan op de druk moment. Denk aan zondag om 10:00 uur. Dan weet je ook hoe het is om in de rij te staan bij de receptie, of drink van tevoren een kopje koffie.
Als je veel waarde hecht aan goede koffie tijdens het wachten weet je ook of je in het vervolg zelf wat drinken mee moet nemen.
Op het moment dat je als ouder en kind voor de eerste keer bij het zwembad komt voor de zwemles begint het. Overal ouders en kinderen die komen zwemmen.
Super gezellig natuurlijk, want je kent wat ouders, of je kind is bekend met de kinderen die op dat moment ook van de zwemles gaan geniet.
Word je kind eindelijk opgeroepen voor de zwemles kom je eerst in een horde van ouders en kinderen terecht. Begin bij het begin
Je gunt je kind natuurlijk het allerbeste. Dit geldt voor een school, de hobby, de sport en mogelijk ook voor de zwemles.
Gaat het bij de zwemles om zwemvaardig te worden of om ook plezier te beleven aan de zwemles? Zwemlessen helpen je kinderen niet alleen hun zwemvaardigheid te vergroten.
De insteek is dat je kind leert zwemmen. Het heet niet voor niets een zwemles. Maar om je kind zwemvaardig te maken betekent niet dat je constant de slagen moet oefenen om zo snel mogelijk te voldoen aan de zwemcriteria en daarna zo snel mogelijk af te zwemmen.
Zoals wij ondertussen weten maakt het de zwemles niet leuker. Want misschien heb jij wel eens gehoord hoe dit vroeig ging? De haak die ervoor zorgde dat je boven water bleef. Dit was niet leuk is ons verteld ;-).
De huidige filosofie is steeds meer dat alle ‘leuk’ moet zijn. Dus passen de meeste zwembaden en zwemonderwijzers het ‘spelend leren’ toe.
Het spelend leren zwemonderwijs maakt alle toekomstige lessen gemakkelijker en leuker.
Kinderen zwemmen veel minder dan vroeger. Dat is al heel lang bekend.
Kinderen brengen tegenwoordig het grootste deel van hun tijd door voor een scherm en vergeten dat er nog zoveel meer is! Het is echt belangrijk om frequent (lees tenminste 2 keer per maand) samen te gaan zwemmen in een zwembad.
We moeten de kinderen er bij blijven betrekken om te zorgen dat ze in contact blijven met water.
Oefenen, dat is het toverwoord voor alles wat je leert.
Je moet oefenen om niet alleen het zwemmen te leren, maar ook beter te worden in de zwemslagen die hebt geleerd.
Dit geldt natuurlijk voor alles, want je kunt een vreemde taal leren, maar als deze taal niet toepast en gebruikt dan ga je de taal vergeten.
Dit is hetzelfde met zwemmen op vooral jonge leeftijd. Zwemmen vergeet je niet zoals je ook nooit meer vergeet hoe je moet fietsen.
Fietsen verleer je niet.
Maar als je van de fiets valt ben je nog niet dood. Als je even niet meer kunt zwemmen dan verdrink je. Een klein verschilletje?
Het eerste wat je in gedachten moet houden, is ervoor zorgen dat je kind het naar zijn zin heeft in het zwembad.
Kinderen hebben de neiging om van zwemmen te genieten als ze plezier hebben, dus dit is een belangrijke zwemles tip.
Vanzelfsprekend moet jij al ouder zelf ook plezier hebben. Het is belangrijk voor de leerervaring van jouw kind dat jij ontspannen bent en plezier hebt, want dat zal je kind helpen zich op gemak te voelen bij wat ze aan het doen zijn.
Zwemles is een leuke manier om je kind te helpen hun weg naar het zwembad te vinden. Zwemlessen geven ze ook de kans om sociale vaardigheden op te doen en te werken aan hun motorische vaardigheden.
Maar voordat de zwemlessen beginnen, is het belangrijk dat je kind plezier heeft in het water. Zwemles is niet alleen een leuke manier om je kinderen te laten zien hoe ze moeten zwemmen, maar het is ook een geweldige manier om ze vertrouwd te maken met het water.
Zwemles is een geweldige manier om je kind voor te bereiden op hun toekomstige avonturen in het zwembad.
Zorg ervoor dat je kind plezier heeft voordat de zwemlessen beginnen en je zult merken dat ze veel sneller vooruitgang boeken tijdens de les!
Zwemles is een leuke activiteit voor je kind, maar het is ook belangrijk dat je plezier beleeft na de les.
Zorg dat je plezier beleeft na de zwemles van je kind. Zorg ervoor dat je een beetje tijd vrijmaakt voor je kind, en vertrek niet onmiddellijk na de les.
Zorg ervoor dat je je kind laat genieten van een kleine snack of drinken na afloop van de les. En neem de tijd voor je kind dat je kind kan vertellen over de ervaringen tijdens de zwemles.
Zwemmen is een geweldige manier om kinderen te helpen hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid te vergroten, en het is ook nog eens een heel leuke activiteit voor het hele gezin.
Maar als je zich zorgen maakt over de zwemvaardigheid van jouw kind, kan dat zowel voor jou als voor jouw kind stressvol zijn.
Het is gemakkelijk om perfectionistisch te worden wanneer je kind zeer betrokken is, maar wanneer ze niet de doelen bereiken die je hebt gesteld of verwacht.
Je kunt je gefrustreerd of teleurgesteld voelen op basis van de vaardigheden die je kind laat zien tijdens de zwemles. Vergeet nooit dat oefening baart kunst.
Wees als ouder geen perfectionist – geniet gewoon van de tijd die je met je kind doorbrengt gedurende het zwemmen of voor en na de zwemles.
Geef jezelf en je kind voldoende tijd om je voor te bereiden op de zwemles. Haastige spoed is zelden goed!
De eerste keer dat je kind in het zwembad stapt, zal hij of zij waarschijnlijk angstig en nerveus zijn.Geef de tijd dat je kind vertrouwt kan raken aan de omgeving van het zwembad.
Vergeet niet dat dit een nieuwe omgeving is, dus het kan even duren voordat je kind zich op zijn of haar gemak voelt in het water of zelfs de gehele zwembadomgeving.
Het zwembad is natuurlijk groot, het galmt, er zijn vaak veel mensen en er is heel veel water.Verwacht ook niet dat je kind na 1 of 2 keer gewend is aan het zwembad. Dit kan wel weken duren.
Als je kind al angstig is op het moment dat je van huis weggaat wees dan geduldig. Geef bijvoorbeeld aan dat alle vriendjes er weer zijn en dat ze samen in het water kunnen spelen. Het kan echt even duren.
Sommige ouders realiseren zich niet dat zwemles een geweldige manier kan zijn om een band met hun kinderen op te bouwen en hen te leren hoe ze veilig in het water kunnen blijven.
Beloon je kind voor vooruitgang. Wanneer je kind het goed doet tijdens de zwemles, beloon hem dan met lof of (kleine) traktaties.
Kinderen vinden het leuk als hun ouders trots op hen zijn omdat ze het goed doen tijdens het zwemmen, de zwemlessen of bij andere activiteiten.
Je wilt natuurlijk dat je kind wil blijven zwemmen toch? Een schouderklopje en een compliment doet veel!
Voordat je het zwembad ingaat met je kind, of je gaat samen naar de zwemles gaat, vraag dan aan je kind wat hij of zij denkt wat er zal gaan gebeuren.
Vraag wat je kind denkt te gaan doen in het water. Moedig je kind aan zich voor te stellen hoe het is om veel plezier te hebben tijdens de zwemles of tijdens het zwemmen.
Hoe meer ze zich voorstellen wat ze gaan doen en hoe, des te meer kans dat ze zwemmen leuk vinden en hier ook succesvol in zijn.
Als volwassenen zijn we bekend met succes en mislukking. We begrijpen dat we hard moeten werken om onze doelen en dromen te bereiken.
Kinderen zijn nog in de fase van het leren en begrijpen van het leven. Het is dus jouw verantwoordelijkheid als ouder en van de zwemonderwijzer om het zelfvertrouwen van jouw kind op te bouwen door hem/haar aan te moedigen in elke zwemles succesvol te zijn.
Het is ook belangrijk om realistische doelen te stellen voor jouw kind, zodat hij/zij succes kan ervaren vanaf het allereerste begin van zijn/haar zwemles tijd.
Het helpt hen te begrijpen wat ze aan het doen zijn en wat ze willen bereiken. Zorg ervoor dat je aan het begin van elke les de tijd neemt om deze met hen door te nemen, zodat zij hun eigen doelen voor de les kunnen stellen.
Vergeet ook niet dat elk kind in een ander tempo leert, dus drijf ze niet te veel op als ze gefrustreerd lijken – geef ze gewoon wat tijd en aanmoediging.
Uiteindelijk is het doel het behalen van het zwemdiploma. En vertel wat dan de voordelen zijn. Bijvoorbeeld geen zwemvest meer aan of bandjes om de armen. Te gek!
Ga samen zwemmen met je vrienden, vriendinnen of familie die een kind hebben in dezelfde leertijd of zelf iets ouder.
De beste manier om de juiste zwemslagtechniek te leren is vaak door naar een ander te kijken.
Kinderen kunnen de basistechnieken van de schoolslag, de rugslag en de vrije slag leren door naar andere kinderen te kijken die leren zwemmen. Dit is een goede tip voor ouders die kinderen hebben die net beginnen met zwemles.
Vertel dat je kind tijdens de zwemles kijkt naar andere leerlingen die op zijn of haar eigen niveau zitten. Vooral kinderen doen dingen na. Aan de zwemonderwijzer om deze later tijdens de les eventueel te controleren en te corrigeren.
Een zwemles tip is om je kind niet te dwingen om bepaalde zwemslagen te oefenen als hij of zij dat niet wil. Laat je kind in de loop van de tijd ontdekken welke zwemslagen hij of zij het leukst vindt
Wees realistisch over de capaciteiten van je kind en geloof in eerste instantie altijd de terugkoppeling van de zwemonderwijzer.
Vergelijk je kind niet met anderen – elk kind is anders!
Elke leerfase tijdens de zwemles is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind en de beste manier om te leren is door je te richten op wat je kind in elke fase wel al kan.
Moedig je kind aan om deel te nemen aan zwemlessen. Zo is de kans groter dat je kind de zwemlessen leuk(er) zal vinden en er met veel plezier mee door zal gaan. Blijf indien mogelijk bij je kind in het zwembad tijdens de eerste zwemlessen
Als je nog nooit naar een zwembad bent geweest met je kind en je kind heeft geen idee wat er te wachten staat, dan sta je als ouder dus al 0-10 achter.
Als je kind bang is voor water, dan is het beter om hem of haar helemaal niet in het water te dwingen.
Het kan erg traumatisch zijn voor een kind als hij begint te huilen in het water, omdat dit zijn angst voor water alleen maar versterkt.
Aan de andere kant, als kinderen eenmaal aan het water gewend zijn en geen tekenen van angst meer vertonen, is het tijd om in de buurt de beste zwemles te zoeken.
Het is voor een zwemschool of zwembad soms lastig te onganiseren maar zorg ervoor dat je kind bij een bekende in het zwemlesgroepje zit.
Met zijn tweeën is altijd beter dan alleen. Het geeft niet alleen vertrouwen, maar het zorgt ook voor gezelschap.
Althans, als je weet dat je kind al voldoende vertrouwen heeft en de verwachting is dat je kind gaat ‘lopen klooien’, dan zouden wij dit niet adviseren.
De beste tijd om met zwemlessen te beginnen is eigenlijk voordat je kind zelfs kan lopen.
Geef je kind een voorsprong door ze zwemles te geven als ze baby of peuter zijn.
Hoe eerder kinderen beginnen met zwemmen, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij babyzwemmen, zal zodra je start met de zwemles en het waterwennen gemakkelijker en leuker zijn voor je kind en voor jou als ouder of verzorger.
Is je kind 3,5 of 4 en je ben gestart met de echte ABC-zwemles dan is te adviseren om hiermee te stoppen en je aan te sluiten bij waterwen-zwemlesgroepen. Daar zitten vaak kinderen in tussen de 2,5 en 3 jaar, maar dit zorgt wel voor een betere start.
Lees hier een onafhankelijke mening wanneer te starten met zwemles.
Ga als ouder ook lekker naar het zwembad op zondagochtend. Daar wordt door veel zwembaden gezinszwemmen aangeboden.
Bij het gezinszwemmen is vaak een zwemonderwijzer aanwezig die je zwemtips kunt geven hoe je jouw kind gereed kunt maken voor het echte zwemles ABC.
Dus of je nu op zoek bent naar een zwemschool voor je kind of tips om ze te helpen bij hun zwemlesreis, we hopen dat deze blogpost nuttig is geweest.
Vergeet niet om dingen leuk en positief te houden tijdens de zwemlesreis; voor zowel jou als je kleintje.
Het kan een lange en soms gefrustreerde periode zijn, maar door jezelf te laten informeren door bijvoorbeeld de blogs van De Zwembadvergelijker kan de zwemles voor jou en je kind uiteindelijk alleen maar lonende zijn!
Als je vragen of suggesties hebt over hoe we deze blog kunnen verbeteren, aarzel dan niet om ons dit te laten weten in de reacties hieronder.
En tot slot, als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met je vrienden en volgers – zij zullen het misschien net zo nuttig vinden als jij!
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.