Loading...

Graag willen wij 14 voordelen van het volgen van een privézwemles met je delen die vaak over het hoofd worden gezien.

Voordelen waarvan wij geloven dat ze een beter resultaat zullen opleveren dan wanneer je zou overgaan tot een zwemles in een grotere groep

Privézwemles, 14 onverwachte voordelen

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blogs: de 14 beste tips voor zwemlesouders; goedkope zwemles; 10 manieren om kosten te besparen. 

Veel kinderen leren zwemmen in grotere groepen in openbare zwembaden. Vaak met ongeveer 12 kinderen in een groep met 1 zweminstructeur

Jij als ouder realiseert je misschien niet helemaal dat de ervaring niet hetzelfde is als bij een privéles.

Je zweminstructeur kijkt bijvoorbeeld naar je kind, wijst hem of haar op de fouten en stelt verbeteringen voor. Dat is voor de zwemonderwijzer moeilijker te doen in een grote groep met zwemleskinderen.

Privezwemlessen helpen kinderen hun zwemvaardigheid te verbeteren. Maar naast het aanleren van nuttige zwemslagen, biedt privézwemles jouw kind nog veel meer voordelen.

Deze zijn meestal onbekend omdat de meeste kinderen zwemlessen volgen in grote groepen in plaats van één-op-één.

Er zijn veel voordelen verbonden aan privézwemlessen. De belangrijkste is dat je sneller leert zwemmen. Privélessen zijn veel effectiever om je kind te leren zwemmen dan het volgen van groepslessen.

Een ander voordeel is dat je in een privéles in je eigen tempo kunt trainen. Als je dingen sneller begint op te pikken, kan de instructeur het langzamer voor je doen. Als je ergens moeite mee hebt, kan de leraar zich op dat gebied voor je richten.

Hieronder de 14 voordelen van een privezwemles.

1. Er zijn verschillende soorten privé zwemlessen 

Je zou zeggen dat er maar 1 soort privé zwemles is. Een instructeur alleen met jouw kind., want anders is het geen privé zwemles. 

Maar dit is niet helemaal waar. Er worden ook zogenaamde privé zwemlessen aangeboden waarbij er bijvoorbeeld 2 of 3 kinderen in een zwemles zitten. 

De reden hiervan is dat jouw kind dan toch veel aandacht krijgt, maar niet 100% van de aandacht. 

De voordelen van een privéles met 3 kinderen is dat je als kind ook nog impliciet aan je sociale vaardigheden werkt. 

De prive zwemles is dan ook goedkoper als je samengaat. Als je een vriend of vriendin hebt, kun je met hem of haar misschien ook privéles krijgen.

Ook ziet jouw kind tijdens de les een voorbeeld van een kind die dezelfde oefening uitvoert, in plaats van dat de zwemonderwijzer dit voordoet. De zwemonderwijzer kan het andere kind ook als voorbeeld gebruiken als iets goed gaat, en visa versa.

2. Een privézwemles zorgt voor meer motivatie, aanmoedigingen en complimentjes

Een goede zwemonderwijzer kan het verschil maken bij een kind betreffende de motivatie.

Je krijgt als kind veel aandacht, aanmoedigingen en complimentjes zodra je iets goed doet of een verbetering laat zien in je zwemslagen. 

Voor een ouder als het kind is het natuurlijk fantastisch als je kind gemotiveerd is om zwemmen te leren. 

In een zwembad vol met kinderen en weinig aandacht van je zwemonderwijzer is het vaak moeilijk om je als kind in beweging te houden. Ook als je iets goed denkt te doen is het fijn als je daarvoor een complimentje krijgt.

Dit wordt dan ook nog wel eens over het hoofd gezien en dat zorgt er dan voor dat je als kind minder gemotiveerd raakt, want wie maalt erom dat ik het als kind goed doe, is dan de vraag.

3. Als kind heb je de tijd om te oefenen

Bij een privéles heb je in tegenstelling tot een reguliere zwemles meer de tijd om onderdelen van de zwemlesscriteria te oefenen

Het beste is natuurlijk als je als kind met je ouders gaat oefenen tijdens het recreatief zwemmen. Dan kun je de tijd nemen en krijg je de meeste aandacht.

Alleen als je daar als ouder niet op zit te wachten of je hebt de kennis niet, dan is een privezwemles een goed idee.

In grote groepszwemlessen ben je vaak veel tijd kwijt met wachten op je beurt. Dit is tijdverlies omdat je nog steeds oefeningen moet doen die je niet nodig hebt. Bij een individuele les kan de leraar zich specifiek richten op wat jij nodig hebt. Hij kan feedback geven, zowel verbaal als fysiek.

Tijdens een reguliere zwemles zijn er nog veel (vaak 11) andere kinderen die aan de beurt komen.

Je kent het nog wel van jezelf toen je kind was. Je staat te rillen aan de kant van het zwembad in een rijtje waar jij als 10de persoon eindelijk in het zwembad mag duiken om te laten zien dat je door het gat kunt zwemmen. 

Super vervelend natuurlijk. In die tijd dat je aan de kant van het zwembad stond te wachten had je ondertussen als 5 keer kunnen laten zien dat je dit onderdeel al onder de knie hebt. Gewoon zonde van jouw tijd en geld. 

4. Kies je privé zwemles waar mogelijk aan het begin van de zwemlessenreeks

Veel ouders kiezen een zwemles op basis van hun eigen agenda. Dat is logisch.

Toch hierbij een aanbeveling om je privezwemles te kiezen in het begin van de zwemlessenreeks van die dag. In de meeste zwembaden beginnen de zwemlessen om 15:00 of 15:30 uur.

De redenen zijn dat: 

  • meer ruimte bij de receptie;
  • meer kans op het stellen van vragen waarbij je ook meteen een antwoord krijgt;
  • je bent de drukte voor;
  • de kleedkamers zijn nog relatief schoon en droog;
  • de horeca is nog niet volledig gevuld;
  • je kind komt in een schoongemaakte douche terecht;
  • de zwemonderwijzer is vaak nog fris en fruitig.

5. Een privézwemles is minder stressvol

Als jij met jouw kind een privé zwemles hebt geboekt en je hebt dit geboekt om een relatief rustig moment, dan heb je het goed voor elkaar. 

Een dalmoment in zwemlesland is vaak de dinsdag of de donderdag.

Wat je dan mag verwachten is dat je samen met je kind naar de kleedkamer toegaat om om te kleden. Vervolgens wordt je opgehaald door de zwemonderwijzer.

De zwemonderwijzer vraagt in het beste geval of jij als ouder meewilt. Je loopt mee (tip, zorg ervoor dat je een t-shirt aan hebt) en je stopt bij een recreatiebad alleen voor jou, je kind en jezelf. 

Te gek! Alle ruimte om te kijken naar je kind, alle ruimte om vragen te stellen,  te horen wat de verbeteringen zijn en een fotootje te maken.

Daarbij ook de mogelijkheid om er toch voor de kiezen om naar de horeca te gaan om een bakkie koffie te scoren. Hoe relaxed is deze zwemles dan voor jou en je kind?  Utopie?  Nee hoor, het kan echt.

6. Een privéles geeft een betere kans om vragen te stellen.

Laten we eerlijk zijn, en dit geldt voor zeer veel zwemlesaanbieders. Als je een zwemonderwijzer wilt spreken over de voortgang van je kind, dan is het lastig om dit te organiseren.

Daarom maken ook veel zwemlesaanbieders gebruik van het online leerlingvolgsysteem. In dit systeem kun je de voortgang volgen via je luie stoel, mits deze goed wordt bijgehouden. 

Bij sommige zwembaden moet je een zogenaamd vragenbriefje in leveren bij de receptionist voor een terugbelverzoek en bij andere zwemscholen krijg je de zwemonderwijzer nog niet eens te spreken en gaat alles via een zwemcoördinator die dan indirect terugkoppeling geeft. 

Privéwemlessen zijn in de meeste gevallen één op één, en dus individueel. Een privézwemles is een kans om één op één te werken met een zwemleraar. Je kunt vragen stellen voor en na de les, en aan de badrand. De zwemonderwijzer kan je vragen dan meteen beantwoorden.

Privézwemlessen zijn doelgericht, privé. Een privézwemles is een kans om je te concentreren op jezelf (vanuit het kind benaderd). Een privézwemles is een kans om problemen op te lossen in je eigen zwemstijl, niet de zwemstijl van alle anderen in de les. Een prive-zwemles is een kans om met veel aandacht te leren zwemmen

Je bent tegen het einde van de privéles weer helemaal op de hoogte, omdat je direct contact hebt met de zwemonderwijzer. Je kunt zelf meekijken en je weet meteen alle aandachtspunten. Zo kun je ook meteen vragen als ouder zijnde hoe je de verbeterpunten zelf kunt oefenen met je kind.

7. Een prive zwemles kan voor jouw kind zeer ongemakkelijk zijn. 

Het kan ook zijn dat je zwemles aanbieder bepaalde momenten heeft waaruit je kunt kiezen.

Kies dan een moment waarbij je weet dat er weinig tot geen zwemlessen worden gegeven of dat de priveles is een ander zwembadbassin plaatsvindt. Denk aan een doelgroepen bad of een kleiner instructiebadje.

Dit voelt niet alleen exclusiever, maar is ook echt apart. 

Sommige zwemscholen of zwembaden geven de privelessen in het 25-meterbad tussen 4 of 5 groepen van 12 kinderen.

Dan krijgt je kind nog steeds een privezwemles, maar is het zeer rumoerig, allemaal kinderen om je heen en dan kan het zijn dat je kind zich juist ongemakkelijk voelt

8. Een privéles kan op elk moment ingepland worden.

Een enorm voordeel van een privezwemles is dat als je een flexibele zwemles aanbieder hebt getroffen, je de privé zwemles zo in kunt delen, dat het past binnen jouw priveleven. Heel handig toch?

9. Een privé zwemles voorkomt dat iemand slechte gewoonten aanleert van iemand anders.

Je herkent dit vast wel. De zwemonderwijzer laat een kind het voorbeeld geven van hoe je bijvoorbeeld met je armen moet houden bij het uitdrijven. 

De armen liggen er prima bij maar de benen hebben nog wat aandacht nodig.

Jouw kind heeft even niet opgelet en kijkt naar de benen, waardoor jouw kind het verkeerde voorbeeld overneemt. De zwemonderwijzer heeft aandacht voor de hele groep en op dat moment juist alleen aandacht voor de armen tijdens het uitdrijven. 

Dit betekent dat jouw kind op dat moment de benen verkeerd aanleert door een onbedoeld verkeerd voorbeeld. 

10. Een privé zwemles kan later ingehaald worden, indien nodig.

Vaak is het zo dat er andere voorwaarden gelden voor de privézwemles dan voor de reguliere zwemlessen. Altijd handig om deze vooraf op te vragen en te checken.

Mocht je een privéles missen door ziekte dan zal de zwemlesaanbieder niet zo snel zeggen dat je je geld niet terug krijgt of dat je deze niet meer in mag halen. Kortom, een privéles kan om een dringende reden vaak worden afgezegd (met terugbetaling).

Dit heeft vaak te maken dat een privéles net even wat meer kost per half uur of drie kwartier dan een reguliere zwemles. 

11. Een privé zwemles gaat veel sneller?

Dat ligt eraan leeftijd of het zwemniveau van jouw kind.

Een privéles gaat sneller zodra je kind de puntjes op de ij moet zetten of als je kind een leeftijd heeft dat hij of zij de instructie opvolgt van de zwemonderwijzer. Denk aan een leeftijd van 7 of 8 jaar oud. 

12. Een privézwemles geeft meer persoonlijke aandacht.

Meer kinderen in een les betekent minder één-op-één aandacht

De zwemleraar kan meer tijd besteden aan dingen die voor jouw kind beter werken bij een priveles en kan de zwemles aanpassen aan jouw behoeften. De zwemdocent kan de oefeningen personaliseren

In een reguliere zwemlesgroep met relatief veel kinderen kan zweminstructeur de hele groep dezelfde onderdelen van de zwemlescriteria laten oefenen.

Helaas is dat waarschijnlijk minder effectief voor jouw kind, omdat alle kinderen een verschillend vaardigheidsniveau hebben.

Hierdoor kan het zijn dat jouw kind juist de armslag van de schoolslag vaker moet oefenen, terwijl een ander kind niet met de oren onder water durft. 

De zweminstructeur kan ervoor zorgen dat je de slagen correct uitvoert. Kijkt hoe je kind ademhaalt en wijst je op de juiste manier hoe de zwemslagen op de juiste manier uit te voeren.

In een grote groep kan de zwemleraar maar naar een paar van de kinderen kijken.

13. Een privéles kan de aandacht richten op het aanleren van goede technieken (in plaats van alleen maar spelend leren zwemmen)

In de meeste gevallen is het doel van ouders dat het kind leert zwemmen. Tegenwoordig, in tegenstelling tot het verleden, is het ook zo dat het kind zwemles spelenderwijs zwemles leert. 

Dit betekent dat het ook heel erg leuk moet zijn. De reden hiervan is dat de zwembadbranche het belangrijk vindt dat het kind nog regelmatig gebruik maakt van het zwembad.

De KNZB vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat het kind bij een zwemvereniging gaat om uiteindelijk wereldkampioen zwemmen te worden. 

Vind jij het als ouder belangrijk dat jouw kind echt talent heeft en dat de zwemslagen zeer goed, dan wel perfect worden aangeleerd, dan kan een privézwemles bij een top zwemonderwijzer hierbij helpen. 

14. Een privézwemles is goedkoper dan een groepsles.

Ja je leest het goed, soms is goedkoop duurkoop. Of anders gezegd, soms is het goed om te investeren in een relatief dure privezwemles dan nog ‘door te modderen’ in een reguliere zwemles met 12 andere kids. 

Voorbeeld: als je kind al klaar is voor het afzwemmen, maar de zwemonderwijzer vindt van niet, omdat er nog 1 onderdeel niet voldoende is, dan wordt het zuur.

Want je mag veronderstellen dat de zwemonderwijzer de week erna niet meteen klaar staat om juist dat specifieke onderdeel te gaan oefenen. 

Dan is het wijs om aan de zwemonderwijzer te vragen waar eraan schort. Vervolgens is dan de vraag hoe lang het nog gaat duren voordat dit betreffende negatief beoordeelde onderdeel voldoende is. De zwemonderwijzer zegt misschien nog een paar weken, dus nog enkele lessen. 

Als je dan vraag hoeveel reguliere zwemlessen dan zul je daar waarschijnlijk niet een direct antwoord op krijgen.

Maar als je vraag hoeveel privélessen jouw kind nodig heeft om het onderdeel dat onvoldoende is te verbeteren dan kan het best zijn dat 1 privéles voldoende is. Laat dit dan net de les zijn voordat je mag afzwemmen. 

Uiteindelijk is deze privézwemles een puike investering. Want anders moet je misschien wel weken wachten, voordat je weer een kans krijgt om te mogen afzwemmen. 

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€9,95)
bol.com (€14,95)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 03:33

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€22,95)
bol.com (€22,99)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 03:33

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€4,25)
bol.com (€8,24)
blokker.nl (€11,74)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 03:32

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€19,95)
bol.com (€25,95)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 03:15

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€12,95)
blokker.nl (€15,75)
bol.com (€15,75)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 03:16

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€12,95)
bol.com (€19,25)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 03:15

Verkrijgbaar bij

toppy.nl (€24,95)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 08:18

Verkrijgbaar bij

perrysports.nl (€20,00)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 08:01

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€13,95)
bol.com (€19,99)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 04:46

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,80)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 04:42

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€16,95)
bol.com (€20,93)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 07:02

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€14,96)
bol.com (€21,25)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 07:09

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.