Loading...

Kinderen moet leren zwemmen. Hier 14 redenen waarom.

Het behalen van een zwemdiploma is voor veel kinderen een feestelijke gelegenheid. Er wordt een feestje van het afzwemmen gemaakt en ze zijn trots op hun prestatie.

Kinderen kunnen vaak vanaf vier jaar beginnen met zwemles, maar vijf of zes jaar oud komt ook vaak voor. Zo’n 97 procent van de kinderen in Nederland heeft op dit moment een zwemdiploma, maar waarom is dit zo belangrijk?

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemlesgerelateerde onderwerpen zoals: de 14 beste zwemlestips voor kinderen (en ouders) 

Zwemles heeft een positieve invloed op kinderen op meerdere vlakken. Zo kan er vanuit de gezondheid beredeneerd worden, maar ook vanuit de veiligheid en natuurlijk het plezier.

Ook na het afzwemmen heeft een kind nog lang plezier van zijn of haar zwemdiploma. Hieronder staan alvast 14 redenen om je kind vandaag nog in te schrijven voor zwemles.

14 redenen die bewijzen dat zwemles cruciaal kan zijn voor de ontwikkeling van een kind

1. De veiligheid van het kind

De meest voor de hand liggende en vaak ook bekendste reden om een kind op zwemles te doen is de veiligheid van het kind.

In een land als Nederland is veel water. Er zijn plassen, rivieren, de zee. Genoeg plekken om even lekker af te koelen in de zomer. Ook veel speelterreinen grenzen aan water.

Kortom, een kind komt vaak in de gelegenheid om in het water te springen of vallen. Wanneer kinderen niet kunnen zwemmen, lopen zij het gevaar te verdrinken.

Verdrinking is een belangrijke oorzaak van onbedoelde dood bij kinderen tussen de 0 en 14 jaar. Ook kan een verdrinkingsongeval leiden tot levenslange hersenschade.

Verder moeten er ieder jaar ongeveer 90 kinderen tussen de 0 en 25 jaar opgenomen worden in het ziekenhuis in verband met een verdrinkingsongeval.

Hiernaast zijn er ook een jaarlijkse 160 kinderen die op de Spoedeisende hulp terecht komen. Het is dus van levensbelang dat kinderen zwemles krijgen, om zo de kans op een vroegtijdige dood te verkleinen.

2. De veiligheid van anderen

Als een kind in het water valt is er vaak wel iemand bereid dit kind te helpen. Maar wat als het kind door het ijs zakt, of in een andere gevaarlijke situatie terecht komt?

In zulke situaties wordt niet alleen het kind, maar ook de redder in gevaar gebracht.

Als een kind een zwemdiploma heeft is de kans groter dat deze zichzelf kan redden. Ook leren kinderen bij diploma C vaak een aantal vaardigheden die ze kunnen helpen om anderen te redden, zoals de hurkhouding.

Media 0

3. Zwemles helpt kinderen fit te blijven en de spieren te trainen

Een kind traint door te zwemmen zijn of haar weerstand. Dit heeft te maken met de zwaartekracht in het water. Je wordt in het water minder hard naar beneden getrokken dan op het droge.

Maar misschien wel het belangrijkste aan deze verminderde zwaartekracht, is dat tijdens het zwemmen een groot deel van het lichaam uit zichzelf drijft.

Dit maakt de bewegingen en oefeningen low impact, waardoor het relatief makkelijk is om de spieren te trainen. Het sporten kan een kind fit houden en overgewicht voorkomen.

Ook als je niet per se een afgetraind kind wil is het belangrijk de spieren te trainen. Sterke spieren zijn namelijk minder vatbaar voor beschadigingen.

Naast de buik, armen en schouders worden met zwemmen ook lichaamsdelen getraind die normaal snel vergeten worden. Denk hierbij aan de tenen, vingers en polsen.

4. Zwemmen zorgt voor een goede gezondheid

Zwemles kan een hoop voordelen bieden in de fysieke ontwikkeling van een kind. Het verlaagt bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten. Verder verhoogt het de longcapaciteit.

Dit zorgt weer voor een hogere weerstand tegen bijvoorbeeld astma. Ook verbetert zwemmen de psychologische weerstand, omdat kinderen tijdens zwemles zelfvertrouwen opbouwen.

5. Zwemmen hoeft geen aanslag op de portemonnee te zijn

Er zijn veel steden die het gebruik van zwembaden en plassen aanbieden tegen een gunstige prijs. In sommige gevallen kan dit zelfs gratis.

Ook bieden scholen soms schoolzwemmen aan, waarin zwemles onderdeel is van het normale curriculum. Er zijn dus veel mogelijkheden voor een kind om te oefenen met zwemmen en hier plezier aan te beleven.

6. Er worden vrienden gemaakt op zwemles

Kinderen oefenen voor het behalen van hun zwemdiploma in groepjes. Deze groepjes bestaan vaak uit leeftijdsgenootjes, waarmee ze al snel aan de praat zullen raken.

Het leggen van sociale contacten heeft veel voordelen voor een kind. Door te praten met leeftijdsgenootjes worden de sociale vaardigheden geoefend. Deze kunnen in het verdere leven van een kind goed van pas komen.

Ook leert een kind wat gepast gedrag is en wat juist niet. Ze ervaren emoties en leren deze te uiten. Al deze dingen helpen bij de ontwikkeling van een kind. Ook zorgt het maken van vriendjes natuurlijk voor plezier.

7. Kinderen leren toe te werken naar een zwemdiploma

Zwemles is ook goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Dit komt omdat zij uitgedaagd worden een doel te bereiken.

Na hun prestaties worden ze beloond met een zwemdiploma, hier kunnen zij trots op zijn. Ze leren hard te werken voor een doel in de toekomst en te genieten van het behalen van dit doel.

8. Zwemmen is een vaardigheid voor het leven

Alhoewel een verdrinkingsdood vaker voorkomt bij kinderen dan bij volwassen, is het niet uitgesloten dat volwassenen kunnen verdrinken.

Na het afzwemmen hebben kinderen voor de rest van hun leven een kleinere kans om te verdrinken.

Ook kunnen zij de sport blijven beoefenen om fit te blijven of omdat zij dit leuk vinden. Op het strand kunnen zij de zee in en op latere leeftijd kunnen zij met vrienden gaan zwemmen.

9. Zwemles maakt blij

Het lichaam maakt bepaalde stoffen vrij als er gezwommen wordt. Een belangrijk hormoon is endorfine. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en zorgt voor een goede stemming. Ook vermindert het pijn.

Verder wordt er serotonine aangemaakt, het genotshormoon. Dit helpt bij het zelfvertrouwen en verdrijft het hormoon cortisol, dat verantwoordelijk is voor stress.

Voor veel kinderen is het werken naar een doel ook een vorm waar een kind blij van wordt. Uiteraard worden kinderen blij als ze beloond worden door het behalen van het felbegeerde zwemdiploma. Daar hoort vervolgens ook een origineel en ludiek cadeautje bij. 

10. Kinderen met een beperking hebben ook baat bij zwemles

Een omgeving van water kan vaak rustgevend werken. Dit is erg fijn voor bijvoorbeeld kinderen met autisme.

Het kan zijn dat je kind zich niet comfortabel voelt in grote groepen. In dit geval valt er vaak wel iets te regelen als je het gesprek aangaat met de zweminstructeur.

Zwemles moet er voor ieder kind zijn. Er zijn soms speciale zwemdiploma’s en certificaten te bepalen voor kinderen met een rugzakje. Ook is er soms een subsidie van de gemeente of overheid mogelijk om een kind zo normaal mogelijk mee te laten draaien in de maatschappij.

11. Afzwemmen opent deuren naar andere sporten

Omdat op zwemles verschillende lichaamsdelen relatief makkelijk worden getraind, is de overstap naar een andere sport kleiner dan wanneer een kind vanuit het niets een conditie op moet bouwen.

Ook zal een kind al gewend zijn aan fysieke inspanning. Zwemles kan ook een goede basis vormen voor andere sporten op het water, zoals kanoën. Kinderen zullen minder bang zijn om in het water te vallen als ze hier al ervaring mee hebben.

12. Zwemmen als vrijetijdsbesteding

Zwemmen opent vele deuren. Zo kan een kind met een zwemdiploma relatief veilig in de zee tijdens de zomer, of naar een kinderfeestje in het zwembad. In vakantieparken zijn vaak zwembaden met de leukste glijbanen.

Deze glijbanen zijn ineens allemaal mogelijkheden voor een kind met een zwemdiploma. Verder kan er een keer gesnorkeld worden, om mooie vissen te spotten. Er zijn tal van recreatieve activiteiten om te ondernemen met uw kind na het afzwemmen.

13. Het versterkt de band met je kind

Het is mogelijk om zelf met uw kind te gaan oefenen, dit wordt soms zelfs gestimuleerd door zweminstructeurs.

Door dit te doen wordt het niet alleen makkelijker voor het kind om te leren zwemmen, de band tussen jullie wordt ook sterker. Samen wat leuks doen kan zorgen voor een goede sfeer, en het is weer eens iets anders dan de speeltuin.


Ook is het fijn voor een kind om te weten dat je er bent. Wanneer je kind de zwemlessen bijvoorbeeld spannend vindt, kan het enorm helpen om hierbij te blijven. Je kind zal hier dankbaar voor zijn.

Verder kan het de band tussen jullie versterken als het kind eindelijk het diploma haalt en dit trots kan laten zien.

zwemset voor jongens 100 start blauw zwart

14. Er hoeft minder opgelet te worden

Je kent het wel. Lekker op vakantie, luieren in de zon, tijdschrift erbij. Maar dan zie je dat je kind op weg is naar het water.

Wanneer een kind heeft leren zwemmen is het minder nodig om de hele tijd op te letten.

Er wordt aangeraden kleine kinderen die nog niet alle diploma’s hebben gehaald wel in de gaten te houden, maar na het laatste afzwemmen en met wat ervaring zijn er minder zorgen.

Je kunt dan lekker genieten van je vakantie.

Kortom

Er zijn dus verschillende redenen om een kind op zwemles te zetten. Het kan goed zijn voor de gezondheid, het kan leuk zijn, maar het is bovenal veilig. Zeker in een land als Nederland, waar we omringd worden door water, is het een zorg minder als de kinderen kunnen zwemmen.

Niemand wil een kind verliezen, neem het risico op verdrinken dus serieus.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.