Loading...

In de blog bespreken we de 16 belangrijkste regels in het openbaar zwembad. Deze regels gelden voor alle bezoekers, of je nu jong of heel oud bent.

De 16 belangrijkste regels in een openbaar zwembad

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, is aquajoggen iets voor mij of welke regels zijn er bij het banenzwemmen?

Voordat we starten met het opsommen van de 16 regels, is het belangrijk om te vermelden dat een openbaar zwembad enorm veel activiteiten aanbiedt voor elke leeftijdsgroep.

We willen graag heel kort een aantal voorbeelden aangeven waar je zoal aan mee kunt doen bij vrijwel elk zwembad in Nederland.

Aquarobics en Aqua Cycling zijn twee opties als je specifiek op zoek bent naar een work-out. Wil je wat meer ontspanning? Probeer dan Aquayoga of ga lekker recreatief zwemmen op dalmomenten waar het lekker rustig is.

Ben je op zoek naar iets meer van een challenge? Voor elk niveau is er Aquajogging, zodat iedereen zichzelf binnen zijn of haar eigen tempo kan pushen.

Banenzwemmen en trimzwemmen is perfect om aan je conditie te werken en je techniek te verbeteren.

Er zijn ook activiteiten speciaal voor senioren, denk aan Meer Beweging voor Ouderen of Aquavitaal.

Deze activiteiten zijn bedoeld om ouderen binnen hun mogelijkheden te motiveren om gemakkelijke, maar effectieve workouts te doen aan de hand van natuurlijke beweging die regelmatig als onderdeel van elke dag wordt uitgevoerd.

De 16 regels die gelden in het openbare zwembad

Tijd doorbrengen in het openbare zwembad is altijd een leuke ervaring!

Maar om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en hygiënisch kan zwemmen, moet je je aan bepaalde regels houden. Hieronder staan de 16 belangrijkste regels die je moet volgen als je het openbaar zwembad bezoekt.

Goede hygiëne

Zorg voor een goede hygiëne: was je handen voordat en na het zwemmen, gebruik douches en badslippers in het zwembad en vermijd het dragen van sieraden of andere accessoires in het water.

Instructies van zwembadmedewerkers

Volg altijd de instructies van het personeel op: luister naar de aanwijzingen van het personeel over veiligheid, toezicht, gedrag en andere regels in het zwembad.

Wees alert

Wees voorzichtig bij het lopen in het zwembad omdat de vloer glad kan zijn. Pas ook je tempo aan de omstandigheden aan en wees altijd opmerkzaam, vooruitkijkend en met aandacht voor anderen.

Heb respect!

Respecteer anderen: respecteer andere mensen in het water, zoals kinderen, ouderen of mensen met een handicap. Wees geduldig, laat dames en mindervalide voorgaan en begrijp dat jongere kinderen wild(er) zijn. Dat was jij waarschijnlijk ‘vroeger’ ook.

Geen toezicht?

Als er geen medewerker van het zwembad toezicht houdt op het zwembad is het nimmer toegestaan om het zwembad in te gaan.

De medewerkers van het zwembad zijn verantwoordelijk voor jou en een ongeluk (zoals hartstilstand) zit in een klein hoekje. En dit komt vaker voor dan je denkt.

Gebruik geen glijbanen als er geen toezicht is bij deze attractie: als er geen toezicht is, mag je ook geen gebruik maken van glijbanen of andere attracties in het zwembad om ongelukken te voorkomen.

Blijf te allen tijde rustig

Wees niet agressief: agressief gedrag wordt niet getolereerd in openbare zwembaden; dus wees rustig en respectvol tegenover anderen tijdens jouw bezoek aan het zwembad.

Alcohol niet toegestaan

Neem geen alcohol mee naar binnen: alcoholische drank is verboden binnen in openbare zwembadfaciliteiten om ongelukken te voorkomen; dus neem geen alcohol mee naar binnen als je gaat zwemmen!

Dieren niet toegestaan

Dieren zijn nooit toegestaan ​​in openbare faciliteit vanwege hygiëne: houd er rekening mee dat dieren niet welkom zijn in openbare faciliteit zoals het openbare (binnen) zwembad.

Ook als je afhankelijk bent van dieren doordat je bijvoorbeeld mindervalide bent. Neem dan altijd een zwempartner mee die je kan helpen; Laat je dieren dus altijd thuis om teleurstelling te voorkomen!

Bij buitenbaden wordt er vaak 1 keer per jaar zwemmen met honden georganiseerd. Dit is dan aan het einde van het seizoen. Lees hier meer over zwemmen met honden.

Eigen speelgoed mee naar het zwembad?

Vaak is er geen eigen speelgoed toegestaan ​​in een openbaar zwembad. Speelgoed zoals ballonnen of rubberbootjes mag niet worden gebruik in openbare faciliteit.

Kortom, laat alle spelletjes thuis en neem van tevoren contract op met het zwembad om te weten wat je wel mee mag nemen. 

Duiken niet toegestaan

Kijk goed waar je zwemt en wat de diepte is van het zwembad. De diepte wordt altijd naast het zwembad aangegeven.

Bij een beweegbare bodem is dit een digitaal bord, dus kijk goed rond en check de diepte voordat je gaat duiken.

Desnoods vraag het aan de medewerker/ toezichthouder van het zwembad. Er wordt geadviseerd niet te duiken in zwembaden met dieptes minder dan 2.40 meter.

Volg alle leeftijdsregels

Leeftijdsregels verschillen per openbaar zwembad.

Een algemene regel is dat kinderen jonger dan 8 jaar (en bij een subtropisch zwemparadijs jonger dan 9 jaar) altijd onder begeleiding moet blijven door volwassen persoon; dus let op wanneer je met kinderen gaat zwemmen!

Zwembandjes verplicht zonder zwemdiploma A!

In de meeste zwembaden hebben bezoekers zonder zwemdiploma A de verplichting zwemvleugels te dragen.

Het dragen van kurkjes zijn dan niet toegestaan als vervanging van de zwemvleugels. Het is wel vaak toegestaan een Easy-Swim zwempak te gebruiken, mits voorzien van buik en rug drijvers. Alle anders drijfpakken zijn vaak niet toegestaan.

Zwakke zwemmers in de groep?

Laat de medewerkers van het zwembad altijd weten wanneer er iemand in jouw groep is die geen sterke zwemmer is. Wijs deze specifiek aan of stel de zwakkere zwemmer voor aan de toezichthouder(s) van het zwembad. Zo wordt er extra aandacht besteed aan de zwakker zwemmer en wordt deze ook beter in de gaten gehouden.

Soms wordt er gevraagd even te laten zien hoe goed je kunt zwemmen. Is dit niet voldoende dan wordt er verzocht zwemvleugels aan te trekken.

Zorg ervoor dat diegene altijd onder begeleiding blijft van een volwassene/zweminstructeur.

BECO zwemplankje blauw

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€19,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 07:01

Respecteer privacy

Respecteer privacy van andere personen in het zwembad. Dit geldt natuurlijk niet alleen binnen het gehele gebouw, maar natuurlijk ook in de breedste zin in de maatschappij.

Toch zijn er mensen die dit niet helemaal begrijpen. Een voorbeeld is dat sommige mensen andere personen niet met rust laten of dat er stiekem wordt gefilmd. Wees hier alert op!

Geen voedsel en drinken in het zwembad

Voedsel mag alleen in de eetruimte worden gegeten; dit is dan ook een regel dat geldt voor bijna alle openbare zwembaden. Voedsel en drinken is niet toegestaan ​​in het zwemgedeelte!

Glaswerk is uit den boze

Mocht met de gedachten spelen om een glazen flesje bier mee te nemen naar het zwembad, dan is dit geen goed idee. Glaswerk mag namelijk nooit het zwembad in! Ook is het vaak niet toegestaan om plastic bekers of blikjes mee te nemen in het zwembad.

(advies) Heb je veel haar?

Als je echt heel veel haar hebt dan wordt er verzocht om een badmuts te dragen. In het buitenland is dit al vaak verplicht. In Nederland wordt dit dan vriendelijk verzocht in verband met de vervuiling in het zwembadwater.

Op zoek naar een kwalitatieve goed badmuts? Check hieronder 4 badmutsen die wij kunnen aanraden.

Beco Latex badmuts donkerblauw

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€3,94)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 06:30

Conclusie

Het zwemmen in een openbaar zwembad vereist regels en instructies voor alle bezoekers, om de veiligheid, hygiëne en het comfort te waarborgen. In deze blog hebben we ​​de belangrijkste regels die elke zwemmer in een openbaar zwembad moet volgen.

Met het volgen van de regels kun je ervoor zorgen dat jouw bezoek aan het openbare zwembad optimaal wordt. Wees altijd voorbereid, neem alleen wat je nodig hebt mee en houd je aan de regels. Geniet van je verblijf en veilig zwemplezier!

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€29,95)
bol.com (€35,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 08:50

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,95)
blokker.nl (€21,39)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 18 februari 2024 - 08:36

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€19,95)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 07:01

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€3,94)
bol.com (€6,99)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 06:30

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.