Loading...

Het imago van Aquajoggen was voor mij op een of andere manier een groepsles voor dames van middelbare leeftijd waarbij vooral gezelligheid voorop staat. 

Je kent het wel, zo’n groepsles in het zwembad in Spanje, waar je rond een uurtje of tien in de ochtend door een spontane jonge dame of jonge gast in beweging wordt gebracht op heerlijke zomerse muziek.

Aquajogging

Je hebt het gevoel dat je, ondanks je de dag ervoor 1,5 liter sangria naar binnen hebt geharkt, lekker gezond bezig bent. Dat imago dus 😉

In Nederland is het net even wat anders. Buiten het feit dat de sangria hier in Nederland vaak toch echt anders smaakt dan in de brandende zon aan de playa in Spanje, heeft Aquajogging een doel om vooral je anaerobe uithoudingsvermogen te verbeteren.

Aquajogging komt dan ook van het ‘droge’ joggen, maar dan in het water.

Als je aan je conditie wilt werken, en aerobe uithoudingsvermogen verbeteren, dan kies je voor Aquarobic. We hebben een blog geschreven over wat het verschil is tussen Aquarjoggen en Aquarobics.  Klik hier om deze blog te lezen. 

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog; is aquajoggen iets voor mij?

Aquajogging is, zoals de benaming al zegt, joggen in het water en is dus vergelijkbaar met joggen op het droge. Door het gebruik van drijfmiddelen blijf je enerzijds met je hoofd boven water en anderzijds zorgen de drijfmiddelen voor meer weerstand.

Bijvoorbeeld door het gebruik van drijfmiddelen om je polsen, om je middel en om je enkels. Door de weerstand is de uitoefening trager, maar hoe harder je zelf werkt, ontstaat er meer weerstand en wordt het joggen zwaarder. 

Als je effectief aan het trainen bent en je houdt meetingen bij, dan is het goed te weten dat aquajogging het beste tot zijn recht komt als tussen de 100 en de 125 hartslagen per minuut.

Deze aantal hartslagen per minuut (bpm) is ideaal tempo om af te vallen en goed voor het trainen van je duuruithoudingsvermogen, lees duurtraining.

Aquajoggen eenvoudig?

Aquajogging lijkt eenvoudig, maar is dit zeker niet. Zoals je misschien als weet is water 800 keer dichter dan lucht.

Dus hardlopen in het water vereist het overwinnen van meer weerstand, waardoor het veel vermoeiender is dan klassiek hardlopen, ook al heeft de zwaartekracht bijna geen effect in het water.

Water blijft een uitstekende oplossing om stoom af te blazen. Deze watersport is bedoeld om de bewegingen en looptechniek in het water te reproduceren!

Als je niet van hardlopen houdt, ga je waarschijnlijk liever joggen in het water, vooral omdat je deze activiteit in een zwempak kunt oefenen, op muziek en in een groep.

aqua-jogging-actief_CT-02_Bad-Hesselingen-Meppel

Waar komt Aquajogging vandaan?

Aquajogging is een training die al sinds 1970 bestaat. De praktijk bleef lange tijd volledig vertrouwelijk in enkele klinieken in de Verenigde Staten. Vervolgens werd het geïntroduceerd in de atletische kringen.

Atleten gebruiken deze techniek om in vorm te blijven wanneer blessures hen beletten op het droge te rennen.

Aquajogging wordt ook aanbevolen voor alle amateur sporters die last hebben van gewrichtspijn, zoals pijn aan de knieën, heupen of achillespees.

De oefening reproduceert de verschillende bewegingen van hardlopen in het water. Verschillende soorten uitrusting zijn een essentieel onderdeel van deze sport voor effectieve resultaten.

Vanaf het eerste uur wordt het drijfvest gebruikt om het lichaam stabiel en rechtop te houden in het water, waardoor je vrijuit kunt bewegen zonder dat je in aanraking komt met de bodem of de badrand. Deze dient goed om de heup te worden bevestigd, zodat deze niet naar boven schiet.

De overige drijfmiddelen zoals de polsbanden, de drijfschijven die je vast kunt houden of de enkelbanden zijn later toegevoegd.

Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van de flexibeam of zwemnoodle, maar ook dat is een toevoegsel om meer weerstand te creëren of te gebruiken om even lekker uit te rusten. En dat worden deze middelen gebruikt als drijfmiddel.

Misschien ook interessant om te lezen:
  • All
  • Afvallen
  • Aqua Sporten
  • Aquafloat
  • aquarobic
  • aquarobics
  • Aquasport
  • aquasporten
  • Floatfit
Aqua Sporten
5 februari 2023
Voor het onderwerp Aquarobics en in het verlengde van het artikel "Aquarobics, 15 enorme gezondheidsvoordelen", ...
Aquajoggen
27 november 2022
Heb je ooit aquajoggen geprobeerd? Deze bewegingsactiviteit in het water is een groepsles met oefening die zo ...
Meer laden

Aquajoggen steeds populairder

In Nederland wordt Aquajogging steeds populairder. Waarom zou je alleen maar hardlopen op het strand (als je aan onze mooie Noordzee woont), op de weg op of op een 400 meter atletiekbaan als je dezelfde resultaten kunt behalen door hard te lopen in het water?

Doordat steeds meer mensen erachter komen dat bewegen goed voor je is en tijdens het bewegen er niet altijd een volle belasting hoeft te zijn op je gewrichten wordt, aquajogging vaak uitgeoefend als training naast het hardlopen.

Deze sport kan zo uitputtend en vermoeiend zijn dat zelfs langeafstandslopers de kans krijgen om hun uithoudingsvermogen en snelheid te vergroten.  Het mooie van Aquajogging is dat een badpak of zwembroek volstaat en je door het water je lichaam enigszins voor verkoeling zorgt tijdens het sporten!

Wil je weten hoe het zit met je hartslag tijdens het Aquajoggen? Check hier de door Cool Blue geadviseerde beste smartwatches voor in het water.

De meeste mensen komen pas in aanraking met het sporten in het water zoals Aqua joggen omdat wordt aanbevolen te gaan bewegen in het water tijdens of na een blessure.

Ook mensen die willen afvallen, hebben er baat bij, omdat er veel meer calorieën worden verbrand dan tijdens een gewone jogging.

Ben je geïnteresseerd in tips hoe je met zwemmen kunt afvallen, dan hebben we speciaal op dit onderwerp een blog geschreven. Lees deze hier!

Aquajogging is specifiek geschikt voor het versterken van je beenspieren, buikspieren en je bilspieren. En wie wil nu geen strakke Gluteus? En het is nog leuker om in het water te rennen, omdat je je lichter voelt! Kortom, je verbrandt calorieën zonder het te beseffen!

Wat zijn de voordelen van aquajogging?

Aquajogging heeft veel voordelen. Water is veel dichter dan lucht, wat deze discipline veel vermoeiender maakt en gewrichten helpt oefenen en de aquajogles is geschikt voor iedereen.

Elke deelnemer kan zijn eigen moeilijkheidsgraad bepalen. Aan de andere kant, hoe sneller de bewegingen zijn, hoe zwaarder het zal zijn. Je kunt eenvoudig de duur en intensiteit van de sessies variëren, net zoals je kunt doen voor landlopen.

Hieronder staan de 16 voordelen die je kunt behalen met Aquajogging: 

Therapeutische voordelen

Het belangrijkste voordeel van aquajogging is dat het mogelijk is om de voordelen van aquajogging bij blessures te meten.

Vooral als je probeert je spieren en organen (lees hart) te onderhouden zonder de gewrichten te veel te belasten.

Het gevoel is ook zacht, dus er is minder pijn dan tijdens een reguliere fysieke activiteit.

Deze sport is essentieel voor het behoud van de fysieke conditie van geblesseerde sporters omdat het schokken van de grond vermijdt. Flexibiliteit, kracht, uithoudingsvermogen, cardiotraining, water helpt de bloedcirculatie. Joggen is comfortabeler in het water, omdat je je flexibeler voelt. 

Een compleet fitnessprogramma

Je kunt deze activiteit altijd uitoefenen. Als het warm of koud is buiten, binnen in het zwembad zijn de temperaturen over het algemeen hetzelfde.

Je werkt aan je ademhaling, versterkt je hartslag door het bewegen van je hele lichaam. Aqua joggen biedt een totale workout voor zorgt voor een stressvrij en intens gevoel naderhand door je gehele lichaam. 

De druk van het water

Als je gewoon in de buitenlucht staat voel je vrij weinig. Sta je in het water of ga je het water in dan voel je de waterdruk op je lichaam. Voor sommige mensen is deze druk van op de borst vooral onaangenaam voor het lichaam waardoor spieren rond het hart harder moeten werken.

Het hart heeft het moeilijker als je ondergedompeld bent in water. De hartslag wordt ten opzichte van dezelfde inspanning uit het water met ongeveer tien slagen per minuut verlaagd.

Dit is een natuurlijke aanpassing van het lichaam en hiermee moet rekening worden gehouden tijdens de verschillende Aqua Joggingactiviteiten.

Verbazingwekkende hart stimulans

Water heeft ongeveer 14 keer meer weerstand dan lucht. De druk is zeer geschikt voor het onbewust masseren van de aderen, omdat het water een zogenaamde natuurlijk massage bewerkstelligd door op de spieren te drukken.

Het is een uitstekend hartstimulans, omdat waterdruk de bloedcirculatie bevordert. Als je op vakantie bent aan zee, profiteer er dan van, je hebt dan een groot zoutwaterzwembad tot je beschikking om te joggen in het water.

Uit onderzoek is gebleken het aantal hartslagen, bij een inspanning met gelijke intensiteit, het aantal hartslagen in het water met ongeveer 10 tot 15 slagen per minuut lager is dan als je op het land traint (Frangolias & Rhodes, 1995; Kennedy et al.; Navia, 1986; Ritchie & Hopkins, 1991).

De cooling down is in het water dan ook zeer belangrijk, in tegenstelling dat je mag verwachten, omdat het zwemwater je lichaam al sneller afkoelt.

Zodra je het water uitgaat en de bloedsomloop is nog niet tot rust gekomen, valt de tegendruk op je lichaam plotseling weg. Hierdoor krijgen de hersenen tijdelijk een tekort aan bloed, omdat er tijdelijk teveel bloed in de bloedvaten in de benen achterblijven. Hierdoor kan duizeligheid ontstaan.

Het risico op letsel is minimaal

Aquajoggen stimuleert niet alleen je uithoudingsvermogen en coördinatie, maar je ontwikkelt ook kracht. Een van de meest positieve aspecten is dat de gewrichten en pezen niet te zwaar worden belast.

Wanneer je voet tijdens het normale hardlopen de grond raakt, wordt een schok reflexmatig van je voeten op je ruggengraat overgebracht; dit kan leiden tot verwondingen of symptomen die verband houden met overmatige inspanning.

Water werkt daarentegen als een schokdemper. Je kunt aquajogging proberen, zelfs als je nog niet volledig hersteld bent van een blessure: training onder water is de beste manier om de normale hardloopstijl na te bootsen zonder je voeten op de grond te zetten.

Je bouwt explosieve kracht op

Door in het water te joggen, moeten al onze spieren harder. Dit komt, omdat we elke keer dat we bewegen het gevecht aan moeten gaan met de weerstand die door het water wordt gegenereerd.

Door te trainen in water kun je je fysieke en explosieve kracht vergroten, maar ook je uithoudingsvermogen.

Naast het vergroten van de flexibiliteit en de toon van de spiergroepen, vermindert de watersportactiviteit de vetmassa’s en verbetert het de bloed- en lymfecirculatie.

Maakt je benen lichter

De waterdruk stimuleert de bloedcirculatie en verbetert de veneuze terugkeer door met name te werken tegen het zware beeneffect.

Een ander voordeel, hoe sneller de bewegingen zijn, hoe meer het “hydromassage” -effect de lymfedrainage verbetert en de gifstoffen verwijdert, die helpen bij het bestrijden van sinaasappelhuid en cellulitis.

 

We verbranden meer calorieën

Het energieverbruik in het water is hoger dan trainen op de grond, afhankelijk van de intensiteit van beweging en watertemperatuur.

Een intense sessie van 30 minuten kan tot 400 calorieën verbranden, wat overeenkomt met een half uur joggen op de grond.

 

Perfect voor je gewrichten

In het water weegt het lichaam slechts een derde van zijn gewicht, dus schokken worden sterk verminderd of zelfs niet aanwezig als je met een drijfriem loopt zonder je voeten op de grond te zetten.

Dit is de ideale activiteit bij rugpijn, gewrichtsproblemen en overgewicht of na een blessure omdat het de kans op spier- en gewrichtsblessures minimaliseert.

Het verbetert je flexibiliteit

Door water gedragen te worden, kun je grotere bewegingen maken en zo de gewrichtsflexibiliteit verbeteren. Het is daarom mogelijk om moeilijkere bewegingen uit te voeren dan op de grond, zoals het zeer hoog optillen van het been en het vervolgens naar achteren of opzij bewegen.

Dankzij het drainerende effect van de massage die door het water wordt gegenereerd en de zachtere, langzamere bewegingen die tegen de weerstand van het water worden uitgevoerd, is het zeer zeldzaam om pijn en pijn na een sessie te ervaren, zelfs als deze intens is.

We zweten minder

Bij joggen in het verkoelende water stijgt de lichaamstemperatuur minder. Hierdoor zweet je niet te veel om je spieren op kamertemperatuur te houden. Ook raak je minder uitgedroogd dan wanneer je zonder water komt te zitten. Het is echter belangrijk om voor, tijdens en na het sporten te blijven drinken om een ​​goede hydratatie te behouden.

Aquajogging ontwikkelt je uithoudingsvermogen

In een zwembad, met het lichaam ondergedompeld tot aan de borst, terwijl je jogt in het water neemt je hartslag toe, maar lichter in verband met de waterdruk.

Door je hartslag te meten door middel van bijvoorbeeld een sporthorloge (lees smartwatch) zoals een Apple watch of een Garmin watch, weet je waar je mee bezig bent. Je hartslag bepaalt namelijk je doel.

Een te hoge hartslag, laten we zeggen boven de 120 hartslagen per minuut, werk je al aan je conditieverbetering.

Daaronder bouw je al train je de hartspier al en werk je aan je uithoudingsvermogen. De oefeningen zijn gericht op het hele lichaam en vereisen dat je je buik strak houdt om het tempo bij te houden terwijl je je evenwicht behoudt.

Wil je weten hoe het zit met je hartslag tijdens de Aquarobics of Aquajogging? Check hier de beste smartwatches voor in het water.

Geweldige revalidatieoefening

Aquajogging is een fantastische sport voor atleten die naast en normale trainingen bewegen in het zwembad.

Ook als je geblesseerd bent, kun je het nog steeds beoefenen. Aquajogging is een uitstekend middel voor onderhoud en revalidatie wanneer je gewond raakt in de onderste ledematen of ontspant na een uitdagende training of een marathon.

Dit is de belangrijkste activiteit om je cardio intact te houden. De spieren werken ook omdat er veel waterdruk is die je moet overwinnen. Iemand die lijdt aan een vermoeidheidsfractuur van de voet kan blijven trainen.

Aqua jogging is een goede prijs-kwaliteitverhouding

Aqua-joggen is een vrij goedkope activiteit als je bedenkt dat je een zwembad met gereguleerd ‘gezond’ water nodig hebt om deze activiteit uit te voeren.

Dat niet iedereen een zwembad in de tuin heeft in Nederland weten we waardoor je in vrijwel elk dorp naar een zwembad kan gaan om deel te nemen aan groepslessen, en dan in het bijzonder Aquajogging.

Wil je weten of het zwembad in jou buurt Aquajogging aanbiedt? Klik dan hier om te bekijken en ook meteen te vergelijken waar de mogelijkheden zijn en wat het een enkele groepsles Aquajogging kost.

Verbeter je houding

Je evenwicht bewaren en een juiste positie in het water behouden is erg ingewikkeld en vereist constante inzet. Maar je zult zien dat uw inspanningen vruchten zullen afwerpen en de verbeteringen die je aanbrengt, zullen ook jouw hardloopstijl en houding van je hele lichaam ten goede komen.

Aquajogging = Afvallen

Aquajoggen is een hele goed manier om ook af te vallen als je overgewicht hebt. Met goede en deskundige begeleiding kun je door middel van slimme oefeningen binnen de 70-100 hartslagen per minuut blijven zodat je in de ‘afvalzone’ zit.

Door dit drijvend te doen zorgt dit voor de gewichtloosheid op je lichaam. In het begin van dit artikel zijn we wat dieper ingegaan op de voordelen van Aquajoggen zodat je ook kunt afslanken.

Hierbij is je eetpatroon overigens enorm belangrijk, want bewegen stimuleert het afvallen, maar wat je naar binnen werkt maakt het echte grote verschil.

Lees hier meer over zwemmen en afvallen

Wat is de waterdiepte bij Aquajogging?

De waterdiepte is in de meeste gevallen minimaal 2 meter diep waarbij je de bodem van het zwembad niet kunt raken. In sommige gevallen wordt er ook ondiep Aquajogging gegeven.

Een dagje relaxen in de beste wellness centra van Nederland? Klik op de kaart en boek jouw dagje uit!

Aqua jogging technieken

Aquajogging activiteiten wordt zoals geschreven het meeste gedaan in diep water, wat betekent dat water tot aan je nek hebt.

Daarom is het belangrijk om te weten hoe je moet zwemmen. De jog of renbewegingen lijken erg op de beweging die je op het droge uitvoert.

Je begint als het ware te rennen in het water en probeert door het water heen te rennen en op die manier ook vooruit te komen.  

Theoretisch zou het helpen als je de tenen naar voren spitst en dan door middel van de voorvoet naar beneden te duwen en je benen naar achter te bewegen zo vooruit te komen.

Dus je been zover mogelijk strekken om zoveel mogelijk water te verplaatsen. Je zult je lichaam dus helemaal uit moeten rekken als je jouw been van voren naar achteren brengt en dat in tegengestelde richting met het andere been, zoals bij het lopen.

Hoewel je niet per se erg snel hoeft te gaan, heb je ongeveer 5 minuten nodig om 50 meter af te leggen.

Juiste positionering

Denk er aan de positie en je bovenlichaam rechtop te houden, terwijl je je benen heen en weer beweegt met de beweging van je armen!

Niet zo gemakkelijk in de eerste training! Hier begint het altijd mee als je begint met Aquajoggen. Door het ‘joggen’ niet eentonig te laten worden zal de deskundige begeleider op den duur verschillende soorten oefeningen toevoegen aan de les.

Meest beoordeelde Badmuts speciaal voor Dames!

Dit filmpje laat zien hoe een groepsles eruit ziet in het Geusselbad in Maastricht

Wat kost een Aquajogging groepsles?

Aquajoggen kost tussen de € 6,00 en € 9,50 per keer, waarbij er vaak een korting wordt gegeven zodra je een abonnement of een meerbadenkaart afneemt. De duur en de kosten van de Aquajogging les hebben te maken met het aanbod van het zwembad bij jou in de buurt. 

Kleine financiële investering

Een van de grote financiële voordelen is dat als je alleen in het water jogged en niet op het droge dan hoef je niet te investeren in dure sportkleding!

Aquajogging vereist bijna geen speciale uitrusting, dus een zwembroek of zwempak volstaat. In het zwembad hebben ze vaak de drijfmiddelen voorhanden als je meedoet met de groepsles. Ga je alleen tijdens het recreatief zwemmen Aquajoggen dan kun je vragen naar de drijfmiddelen.

Als je deze niet mag lenen dan is het goed om deze ter zijnde tijd aan te schaffen. Het beste zou zijn als je een comfortabele wateroutfit hebt waardoor je ook langer in het water kan verblijven als het watertemperatuur iets kouder is dan 27 graden.

Naast de comfortabele zwemkleding kun je voor deze discipline gespecialiseerde schoenen kopen, maar je kunt ook gemakkelijk op blote voeten oefenen.

De schoenen helpen wel mee met de weerstand waardoor je harder moet werken in het water. Als we deelnemen aan de georganiseerde activiteiten, worden de schoenen meestal niet geleverd door de organisatoren, maar wel de drijfriemen om je lichaam in het water te stabiliseren.

Mensen die op een gevorderd niveau aquajoggen, kunnen eventueel extra gewichten aanschaffen om de les nog intensiever en aantrekkelijke te maken.

Ik zou adviseren om eerst eens aan een groepsles deel te nemen zonder gewichten te gebruiken.  

Hoelang duurt een Aquajogging les?

De groepsles Aquajoggen duurt tussen de 45 en 60 minuten. Mocht je de eerste keer starten dan is het aan te raden om je lessen en de eerste 3 á 4 lessen na 20 minuten al rustig uit te zwemmen.

Daarna elke les verder uitbouwen zodat je na een les of 10 de volle 60 minuten kan volhouden. De reden is dat je de eerste keren niet overbelast zodat je de volgende dagen zoveel spierpijn hebt dat je nooit meer terug wilt. Dat zou zonden zijn toch?

Aquajoggen in het Molenduinbad Norg

Wat neem je mee als je gaat Aquajoggen?

Primair
Een (waterdichte) tas; Handdoek (of 2); Badkleding; (gezonde) Snack; Sport drinkfles; Portemonnee of e-ticket; Muntje van 50 cent; Easy kleding voor na het zwemmen

Secundair
Zwembril; Badmuts of elastiekjes voor de haren; Shampoo; Kam of borstel; Deo; Slippers

Dit filmpje laat zien dat je individueel zonder drijfmiddel ook aan de slag kunt met Aquajogging.

Hieronder een aantal Aquajog oefeningen als je zelf een zwembad hebt of als je lekker tijdens het recreatief zwemmen optimaal wilt bewegen. Vraag in het zwembad naar een drijfbelt zodat je ook individueel gebruik kan maken van Aquajoggen.

– Aqua joggingoefening voor beginners (tijd: 35 min)

10 minuten warming-up: wandelen of joggen;

Sprint van 1 minuut + joggen van 1 minuut;

Sprint van 2 minuten + joggen van 2 minuten;

3 minuten sprint + 3 minuten joggen;

Sprint van 4 minuten + joggen van 4 minuten;

Sprint van 5 minuten;

Uitbreidingsfase van 10 minuten: marcheren of joggen.

– Aqua joggingoefening voor halfgevorderden (tijd: 32 min)

5 minuten warming-up: wandelen of joggen;

Sprint van 1 minuut + joggen van 1 minuut;

Sprint van 2 minuten + joggen van 1 minuut;

3 minuten sprint + 1 minuut joggen;

Sprint van 4 minuten + joggen van 1 minuut;

3 minuten sprint + 1 minuut joggen;

Sprint van 2 minuten + joggen van 1 minuut;

Sprint van 1 minuut + joggen van 1 minuut;

Uitbreidingsfase van 5 minuten: marcheren of joggen.

Zwemmen-Groepsles-AquaJoggen

– Aqua joggingoefening voor gevorderden (tijd: 30 min)

5 minuten warming-up: wandelen of joggen;

Sprint van 1 minuut + mars / jogging van 2 minuten – herhaal 2 keer;

30 seconden sprint + 1 minuut mars / joggen – herhaal 4 keer;

Sprint van 15 seconden + mars van 30 seconden / joggen – herhaal 8 keer;

Uitbreidingsfase van 7 minuten: mars of joggen.

Voor wie is Aquajogging geschikt?

Aqua Jogging is geschikt voor de beginner tot zeer ervaren sportatleten.

Vooral voor deelnemers die last hebben van gewrichten, herstellende zijn van blessures of geen gewichten kunnen tillen om de kracht te verbeteren is Aquasporten zeer geschikt. En in het bijzonder Aquajogging.

Aqua Jogging kan de prestaties van joggen op het land evenaren. In het water bewegen is het zeer aangenaam en pijnloos.

Waar kan ik Aquajoggen?

Bijna in elke publieke zwembad wordt Aquajoggen aangeboden. Klik hier om te checken of het zwembad bij jou in de buurt ook Aquajoggen aanbiedt. Dit gebeurt in de meeste gevallen in een groepsles waardoor je te maken krijgt met andere mensen die hetzelfde willen bereiken.

Mocht er geen Aquajoggen worden aangeboden dan kun je altijd tijdens het recreatief zwemmen zelf aan de slag met joggen. Je kunt aan de badmeester vragen om een wet-belt, zodat je blijft drijven. Willen ze deze niet verstrekken dan kun je overwegen om hier een aan te schaffen.

Kies zodra je alleen bent een rustig hoekje in het zwembad, zodat je alle oefeningen zelfstandig kunt uitvoeren. 

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld in de tuin een prive zwembad te installeren. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

Is Aquajoggen geschikt voor hardlopers?

De “alledaagse” hardloper kan lange afstand gaan zwemmen voor het uithoudingsvermogen, maar kan ook gaan Aquajoggen en het normale zwemmen combineren met het hardlopen.

In plaats van zwemmen, zal joggen in het zwembad meer opleveren dan alleen zwemmen of alleen hardlopen. Vooral de benen zullen het loopmechanisme reproduceren bij het joggen. Aquajoggen is dus uitermate geschikt voor hardlopers van alle niveaus. 

Geloof niet alles wat je leest

Er wordt hier en daar geschreven dat uit onderzoek blijkt dat 30 minuten Aquajoggen gelijk staat aan 1,5 tot 2 uur wandelen.

Helaas kunnen wij dit niet onderbouwen door het daadwerkelijke onderzoek of naslagwerk.

Hierdoor is dit voor ons niet per definitie de waarheid, dat overigens wel door veel publieke zwembaden voor waarheid wordt aangenomen, aangezien dit letterlijk wordt gepubliceerd op vele internetsites.

Aquajoggen in een notendop

Samenvattend is Aquajoggen, net als vele andere zwemactiviteiten, een meestal blessure ongevoelige groepsles of bewegingsmogelijkheid. Heel goed voor de spieren, pezen, gewrichten en de totale gezondheid.

Je spieren worden er sterker van, je wordt er leniger van, je blijft op gewicht of valt in combinatie met een goed eetpatroon af. Aquajoggen vergroot de longinhoud, goed voor het slaappatroon, uitstekend voor je hart en uiteindelijk en niet onbelangrijk, superleuk om te doen.  

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€29,95)
bol.com (€36,25)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:37

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€29,95)
bol.com (€36,25)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:31

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€29,95)
bol.com (€36,25)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:30

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€39,95)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:49

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€34,94)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:44

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€49,95)
bol.com (€56,25)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:41

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€32,95)
bol.com (€37,00)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:43

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€39,95)
bol.com (€46,25)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:42

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€29,95)
bol.com (€30,00)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 05:32

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€29,95)
bol.com (€36,24)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 05:32

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€9,95)
bol.com (€13,95)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 02:41

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€18,95)
bol.com (€22,95)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 02:36

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€29,95)
bol.com (€36,25)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:30

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€39,95)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 06:49

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.