Loading...

Samen leren zwemmen is een leuke en gezonde activiteit voor het hele gezin. Het is niet alleen een goede work-out, maar het is ook een geweldige manier om quality-time met je kinderen door te brengen.

Bovendien kan het helpen bij het aanleren van de juiste zwemtechnieken.

Als je kind weet dat jij er ook bent om samen plezier te maken, zal het aanleren van de oefeningen een stuk makkelijker gaan.

16 tips om zelf je kind te leren zwemmen

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemlesgerelateerde onderwerpen zoals: de 14 beste zwemlestips voor kinderen (en ouders) 

Het is belangrijk om je kind te leren zwemmen. Niet alleen omdat het leuk is, maar vooral ook omdat het jouw en je kind kan redden in situaties waarin ze anders zouden verdrinken.

Er zijn verschillende manieren om samen met je kind te leren zwemmen. In dit blogartikel geven we je de 16 beste tips!

Tip 1: Zorg voor een veilige omgeving

De eerste tip is om ervoor te zorgen dat je kind in een veilige omgeving leert zwemmen. Dit betekent dat het water niet te diep moet zijn en dat er geen obstakels in de buurt zijn. Ook is het belangrijk om een ​​goed drijfmiddel bij de hand te hebben.

Als het even kan is het ook altijd goed om iemand bij je te hebben die meekijkt. Deze doet dienst als een zogenaamde toezichthouder. Mocht je in een openbaar zwembad gaan zwemmen dan is er altijd een toezichthouder aanwezig.

Maar houdt er dan rekening mee dat je in de meeste baden niet zonder drijfmiddelen (lees bandjes of drijfpak) mag zwemmen gedurende het recreatief zwemmen.

Tip 2: Maak leren zwemmen leuk

Het is belangrijk om het leren zwemmen leuk te maken voor je kind.

Dit kan door bijvoorbeeld spelletjes in het water te doen of door muziek te luisteren tijdens het zwemmen. Op deze manier blijft het kind gemotiveerd en zal het leren zwemmen sneller oppakken.

Als het kind zich verveelt, zal het moeilijker zijn om de aandacht erbij te houden en zullen de oefeningen niet goed worden uitgevoerd.

Probeer daarom altijd leuke activiteiten te bedenken waarbij het kind lekker in beweging blijft. Je kunt bijvoorbeeld een bal of een Frisbee gebruiken.

Het kind zal dan automatisch naar deze voorwerpen toe zwemmen en op deze manier leert het kind ook om zichzelf te verplaatsen in het water

zwemset voor jongens 100 start blauw zwart

Media 0

Tip 3: Begin met de basis van het zwemmen

Wanneer je kind gaat leren zwemmen, is het belangrijk om te beginnen met de basis.

Dit betekent dat je kind eerst leert hoe hij of zij moet ademen in het water. Daarna kan er geleerd worden hoe je beweegt in het water. Wanneer deze basis onder de knie is, zal het kind sneller vooruitgang boeken.

Om je kind de basis van het zwemmen bij te brengen, kun je gebruik maken van drie verschillende oefeningen. Deze oefeningen helpen je kind om de juiste ademhalingstechniek aan te leren

De 14 beste zwemlestips voor kinderen (en ouders)

Om het kind te leren hoe hij of zij moet ademen in het water, kun je de volgende oefening doen.

Zorg ervoor dat je kind met zijn of haar gezicht naar boven in het water ligt. Houd vervolgens de hand van het kind onder het middel om hem of haar niet te laten zinken.

Laat het kind dan ademhalen door de neus en blazen door de mond. Het is belangrijk dat je kind leert om rustig door de neus in te ademen en krachtig door de mond uit te blazen.

Wanneer het kind dit onder de knie heeft, kan er geleerd worden hoe je beweegt in het water.

Leer je kind hoe hij of zij moet bewegen in het water

Wanneer je kind leert hoe hij of zij moet bewegen in het water, is het belangrijk dat je kind de juiste technieken aanleert.

Dit kan door bijvoorbeeld te leren hoe je moet trappelen of hoe je moet leren zwemmen met je armen.

Om je kind te leren hoe hij of zij moet bewegen in het water, kun je de volgende oefening doen.

Zorg ervoor dat je kind met zijn of haar gezicht naar boven in het water ligt. Vervolgens houd je je hand onder het kind en zorg ervoor dat hij of zij niet naar benen kan duiken.

Laat het kind dan trappelen met de benen en bewegen met de armen. Het is belangrijk dat je kind leert om krachtig te trappelen met de benen en rustig te bewegen met de armen.

Wanneer het kind dit onder de knie heeft, kan er geleerd worden hoe je moet zwemmen met je armen.

Leer je kind hoe hij of zij moet zwemmen met de armen

Om je kind te leren hoe hij of zij moet zwemmen met de armen, kun je de volgende oefening doen.

Zorg ervoor dat je kind met zijn of haar gezicht naar boven in het water ligt. Houd vervolgens je hand onder het kind om hem of haar niet kunnen dalen.

Laat het kind dan bewegen met de armen door ze rustig vooruit te strekken en weer naar het lichaam toe te brengen.

Het is belangrijk dat je kind leert om krachtig te trappelen met de benen en rustig te bewegen met de armen. Wanneer het kind dit onder de knie heeft, is het klaar om zelfstandig te gaan zwemmen.

Zoals je kunt zien, is het belangrijk om te beginnen met de basis van het zwemmen. Wanneer je kind deze basis onder de knie heeft, zal hij of zij sneller vooruitgang boeken.

Probeer daarom altijd leuke activiteiten te bedenken waarbij het kind lekker in beweging blijft. Dit zal ervoor zorgen dat je kind niet alleen de juiste technieken aanleert, maar ook plezier beleeft aan het leren zwemmen.

Tip 4: Wees als ouder geduldig tijdens het leren zwemmen

Leren zwemmen kan voor het ene kind soms wat moeilijker zijn dan andere kinderen.

Het is daarom belangrijk om geduldig te zijn met je kind. Geef het kind de tijd om te wennen aan het water en laat het rustig aan doen. Op deze manier zal je kind uiteindelijk wel leren zwemmen.

Tip 5: Geef positieve feedback

Als je kind iets goed doet tijdens het leren zwemmen, geef dan positieve feedback.

Dit kan door bijvoorbeeld te zeggen dat je trots bent op het kind of door hem of haar een knuffel te geven. Op deze manier blijft het kind gemotiveerd en zal hij of zij vooruitgang boeken.

Tip 6: Wees consistent

Het is belangrijk om consistent te zijn wanneer je kind leert zwemmen.

Dit betekent dat je elke keer dezelfde oefeningen of spelletjes doet. Op deze manier weet het kind wat er van hem of haar verwacht wordt en zal het sneller vooruitgang boeken.

Dus ga niet 10 verschillende spelletjes bedenken om een zwemslag te leren, maar zorg dat je één spelletje heel goed kent, en je kind dit ook leuk vindt, dan kun je constant dit spelletje herhalen. We zo makkelijk voor jou als voor je kind.

Tip 7: Maak gebruik van hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om het leren zwemmen makkelijker te maken voor je kind.

Denk bijvoorbeeld aan een drijfmiddel (alleen als het echt moet) of een onderwatercamera of waterdichte telefoon. Op deze manier kan het kind zich beter concentreren op de oefeningen en zal het sneller vooruitgang boeken.

Tip 8: Doe oefeningen op het droge

Het is niet alleen belangrijk om in het water te oefenen, maar je kunt ook oefeningen buiten het water doen.

Denk bijvoorbeeld aan het leren ademhalen of het leren bewegen in het water. Op deze manier zal je kind sneller vooruitgang boeken wanneer hij of zij in het water oefent.

3 simpele oefeningen die je thuis kunt doen om angst voor het water in het gezicht te voorkomen of juist te verhelpen.

  • Pak een bak met water en laat je kind langzaam met je gezicht hierin gaan. Adem boven water met je mond in en adem onder water met je neus uit.
  • Leg een snoepje in de bak en laat je kind het snoepje pakken in de waterbak
  • Je kind gaat met gezicht in het water en maakt zo lang mogelijk zo’n groot mogelijke bubbels door te blazen.

Tip 9: Let op de lichaamstaal van je kind

Het is belangrijk om goed te letten op de lichaamstaal van je kind.

Als je kind moe is of geïrriteerd raakt, stop dan met de oefeningen. Op deze manier voorkom je dat het kind zich gaat vervelen of frustreren.

Niets is zo vervelend als je iets niet wilt doen als kind en je moeder loopt je te pushen. Als een zwemonderwijzer dit doet maakt dit een groote verschil. 

Sommige kinderen kunnen zelfs avenrechts reageren als de ouder helpt bij het corrigeren van zwemtechnieken of helpt bij het zwemmen in het algemeen. Houd hier rekening mee.

Tip 10: Stimuleer het zelfvertrouwen van je kind

Het is belangrijk om het zelfvertrouwen van je kind te stimuleren.

Dit kan door bijvoorbeeld te zeggen dat je kind het goed doet of door hem of haar een knuffel te geven. Op deze manier blijft het kind gemotiveerd en zal hij of zij vooruitgang boeken.

Tip 11: Wees positief

Het is belangrijk om positief te blijven wanneer je kind leert zwemmen.

Dit betekent dat je niet moet oordelen of criticeren, maar dat je kind moet aanmoedigen. Op deze manier zal het kind gemotiveerd blijven en zal hij of zij vooruitgang boeken.

Alles kan altijd beter, dus geef aan dat iets goed is en vraag aan je kind hoe het eventueel nog beter kan.

Tip 12: Maak gebruik van beloningen

Het is belangrijk om gebruik te maken van beloningen wanneer je kind leert zwemmen.

Dit kan door bijvoorbeeld een sticker, een ludiek kleinigheidje of een snoepje te geven wanneer het kind iets goed doet. Op deze manier zal het kind gemotiveerd blijven en zal hij of zij vooruitgang boeken.

Teveel of te groot belonen kan averechts werken, want dan verwacht het kind voor elke prestatie een beloning.

Tip 13: Doe oefeningen in stappen

Het is belangrijk om oefeningen in stappen te doen wanneer je kind leert zwemmen.

Dit betekent dat je eerst de makkelijkere oefeningen doet en daarna steeds moeilijker wordt. Op deze manier zal het kind gemotiveerd blijven en zal hij of zij vooruitgang boeken.

Tip 14: Concentreer je op één oefening tegelijk

Het is belangrijk om je te concentreren op één oefening tegelijk wanneer je kind leert zwemmen.

Dit betekent dat je niet te veel oefeningen tegelijkertijd doet. Op deze manier zal het kind gemotiveerd blijven en zal hij of zij vooruitgang boeken.

Tip 15: Begin met het basisbegrip

Voordat je kind gaat leren zwemmen, is het belangrijk dat ze begrijpen hoe het werkt.

Dit betekent dat je kind moet weten wat zwemmen is, hoe ze hun lichaam moeten gebruiken en wat de verschillende bewegingen zijn. Als je kind dit begrijpt, zal het makkelijker zijn voor hen om de technieken te leren die nodig zijn om te kunnen zwemmen.

Tip 16: Start met het geven van vertrouwen

Het is belangrijk dat je kind weet dat jij er altijd voor hem of haar zal zijn.

Vertel hen dat ze niet bang hoeven te zijn en laat ze weten dat je ze nooit zal laten vallen. Dit geeft je kind het vertrouwen dat hij of zij nodig heeft om te leren zwemmen.

Hoewel dit voor een kind misschien een impliciet gegeven is, is het als ouder altijd goed om dit te zeggen.

Tot slot nog een mega bonus tip!

Schrijf je kind sowieso in bij een openbaar zwembad.

Dit kost tussen de €10,- en 25,-. Of je later bij dit zwembad zwemles gaat volgen doet er even niet toe. Bij de meeste openbare zwembaden kan je kind namelijk gratis naar binnen op recreatieve momenten.

Een wachtlijst kan soms wel eens oplopen tot een jaar, dus dan kun je een jaar lang gratis (voor je kind dan) zwemmen. Uiteindelijk verdient zich dit dan als het goed is terug in de reguliere zwemlessen.

De zwembadvergelijker checkt of het recreatief zwemmen gratis is bij een zwemles. Dit is 1 van de 22 veelgestelde vragen die we in kaart brengen bij elke zwembad in Nederland.

Staan deze vragen en antwoorden nog niet op de locatiepagina dan is het goed om zelf even een mailtje te sturen of te bellen naar het zwembad in jouw buurt.

Conclusie

Samen leren zwemmen kan een fantastische ervaring zijn voor ouders en kinderen.

Door deze 16 tips (excl. bonus tip) in acht te nemen, kan je kind mogelijk watervrij worden en mogelijk sneller het zwemmen onder de knie krijgen.

Daarnaast kan het zijn dat je kind minder zwemlessen nodig heeft. Heb jij al samen gezwommen met je kind om ze beter te leren zwemmen? Laat het ons weten in de reacties!

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,95)
blokker.nl (€33,39)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 08:56

Verkrijgbaar bij

bol.com
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 08:52

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€29,95)
bol.com (€35,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 08:50

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,49)
blokker.nl (€32,49)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 08:51

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€16,95)
bol.com (€23,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 07:08

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€16,95)
bol.com (€23,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 07:07

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€19,95)
bol.com (€21,99)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 08:45

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€19,95)
bol.com (€21,99)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 08:31

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€19,95)
bol.com (€26,25)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 08:40

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€5,30)
bol.com (€11,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 06:25

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€4,95)
bol.com (€10,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 06:25

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
blokker.nl (€26,48)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 06:24

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 06:19

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.