Loading...

Zwemles ergernissen zijn vrijwel altijd onontkoombaar. De zwemles kan voor je kind en voor jou als ouders soms extreem vervelend zijn. Dit komt met name door een aantal gemeenschappelijke factoren.

20 zwemles ergernissen en hoe te voorkomen

Dit kunnen zaken zijn als een gebrek aan bijgewerkte leerlingvolgsystemen, lange wachttijden in bloedhete wachtkamers en slechte communicatie met de zweminstructeur.

Bovendien merken veel ouders dat ze niet in staat zijn om adequate ondersteuning of hulp te krijgen wanneer hun kind moeite heeft met lessen of moeilijkheden ondervindt.

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!

Hieronder benoemen we 20 zwemles ergernissen en hoe je deze met wat geluk en slimmigheden kunt voorkomen. 

Inhoudsopgave

Zwemles ergernis #1:In de rij staan bij de receptie

Als je bij een zwembad zwemlessen afneemt dan sta je waarschijnlijk regelmatig bij de receptie. 

Dit heeft te maken met de volgende punten.

  • Dat je 1 keer per maand moet betalen bij de receptie, of moet betalen voor het diplomazwemmen;
  • Dat je graag terugkoppeling wilt hebben over de voortgang van je kind. Hierdoor moet je soms nog een ‘vragenbriefje’ inleveren bij de receptie (klinkt ouderwets, maar ja)
  • Dat je de zwemleskaart moeten scannen bij de receptie;
  • Blauwe schoentjes moet kopen omdat je anders niet in de ‘natte’ gang mag komen;
  • Muntje voor een eventuele kluisje;
  • Klacht indienen, of je wilt een manager spreken.

Zwemles ergernis #1 voorkomen?

Bij de meeste zwembaden wordt het wel steeds beter. Je kunt online inschrijven, online betalen.

Als het meezit kun je de QRcode vanuit je telefoon scannen bij de receptie, bij een afwaardeelzuil of tourniquette. Zo kun je heel simpel en snel naar binnen.

Zorg dat je zelf goed voorbereid bent. Met andere woorden, zorg ervoor dat je niet naar de receptie hoeft. Dus neem je eigen flip flops of slippers mee. Of bewaar de gekochte blauwe schoentjes voor hergebruik.

Wil je met iemand spreken, zorg ervoor dat je van te voren weet wanneer dit kan. Op het moment dat de zwemlessen aan de gang zijn is dit vaak lastiger.

Zwemles ergernis #2: Lange wachttijden in te hete wachtruimtes.

Tijdens de reguliere zwemlessen van je kind sta je vaak buiten het zwembad te wachten in een hete en benauwde kleedkamer. Meestal is de ruimte beperkt in de kleedkamers waardoor je ook niet allemaal tegelijk kunt omkleden. 

Ook kiezen veel ouders ervoor om juist als eerste naar een kleedkamer te gaan, maar dan moet je kind ook als eerste uit de douche komen, want anders zit je als ouder voor ‘spek en bonen’ te wachten. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral omdat het vaak ongemakkelijk en warm is terwijl je moet wachten. 

Zwemles ergernis #2 voorkomen?

Zorg dat je zo min mogelijk tijd in of rondom de kleedkamers begeeft. Dit kun je doen door te wachten totdat je kind klaar is met de zwemles. Dit is vaak klokslag.

Hang een Poncho op voor je kind die heel makkelijk aan of over het hoofd te trekken is. Je kind trekt dit aan en loopt zo door de kleedkamer naar de andere zijde toe, waar jij als ouder rustig in een wat koelere omgeving staat te wachten.

Over het algemeen zou het veel beter zijn als ouders tijdens zwemles in de buurt mogen blijven, misschien in een koele en comfortabele kijkruimte in de buurt.

Dit zou de ervaring veel aangenamer maken voor alle betrokkenen en zou helpen om zowel kinderen als ouders zich tijdens de hele zwemles betrokken en energiek te laten voelen. Helaas zijn de meeste zwembaden niet zo ingericht.

Zwemles ergernis #3: Slechte communicatie met de zweminstructeur

Er is een slechte communicatie tussen ouders en de zweminstructeur als het gaat om de lessen van jouw kinderen. 

Als ouder kun je vaak het gevoel hebben dat je tijdens de zwemlessen niet op de hoogte word gehouden van hoe het met mijn kind gaat. Dat is frustrerend en ontmoedigend.

Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op de relatie met de instructeur, maar het maakt de zwemles ook een stuk minder leuk voor zowel jouw kind als voor jou. 

Zwemles ergernis #3 voorkomen?

Over het algemeen moet er betere communicatie zijn tussen jou en de zweminstructeur (of de leidinggevende), zodat iedereen op één lijn zit als het gaat om de voortgang van jouw kinderen gedurende de zwemles.

Dit kun je simpelweg eisen. Wacht hier niet te lang mee en laat het vooral niet ‘gaan’ als het de eerste keer niet is gelukt of als je geen terugkoppeling krijgt.

Jij als ouder bent de ‘klant’ ondanks jouw kind zwemt. Jij moet tevreden zijn over de communicatie en de gang van zaken. Jouw kind moet natuurlijk tevreden zijn over de zwemles, maar dat moet te allen tijde goed zijn.

Als je niet op tijd contact zoekt, dus voordat je jezelf tot het bot ergert, is de kans groot dat het voor iedereen in je omgeving vervelend en stressvol zal blijven. Dus zoek samen naar een gepast oplossing.

Zwemles ergernis #4: Inconsistente of verouderde voortgangsregistratiesysteem

Inconsistente of verouderde voortgangsregistratiesystemen (ook wel leerlingvolgsysteem genoemd) maken het moeilijk om de prestaties en voortgang van je kind in de loop van de tijd te beoordelen.

De onderdelen van de zwemles, ook wel zwemlescriteria genoemed, dienen regelmatig getest te worden. Dan weet een zwemonderwijzer pas of jouw kind vooruit gaat of dat de voortgang op dat specifieke onderdeel stagneert. 

Het is zeer belangrijk dat ouders op de hoogte blijven, want ouders maken zich zorgen om de voortgang van hun kind in de zwemles. Vooral als er weinig tot niet gecommuniceerd wordt. 

Dit is waar verouderde en inconsistente voortgangsregistratiesystemen een probleem zijn. Het systeem maakt het moeilijk om de prestaties en voortgang van je kind in de loop van de tijd te beoordelen.

Als aanwezigheidsregistratie niet voldoet, en er wordt geen input geleverd in het systeem betreffende de voortgang van jou kind dan kan dit zeer vervelend zijn voor ouders. 

Zwemles ergernis #4 voorkomen?

Zorg dat je als ouder exact weet wanneer er registratie plaatsvindt. Zorg dat je weet op welk moment onderdelen worden getest en wat het betekent als er niets gebeurt in het systeem.

Is de zwemonderwijzer het vergeten te registreren of is er geen verbetering bij de voortgang van jouw kind?

Als je aan de voorkant weet wat het exacte proces is, dan weet je ook wanneer je moet reageren als ouder.

Een voorbeeld: je kind is voor de eerste keer door het gat gegaan. Dit gaat jouw kind je waarschijnlijk wel vertellen, en misschien heb je het zelf gezien als je mocht kijken.

De zwemonderwijzer registreert alleen een vooruitgang als je kind 3 keer door het gat is gegaan. Dus je ziet het niet terug in het registratiesysteem. Hoe voel jij je als je merkt dat er niets is aangepast?

Wil je je kind zelf zwemles gaan geven om welke reden dan ook? Ga met je kind op een dalmoment naar een zwembad bij jou in de buurt en volg deze stappen om je kind zelf te leren zwemmen.

Zwemles ergernis #5: Zwembad en kleedkamers zijn niet schoon

Het hebben van een vies zwembad en kleedkamers is een grote ergernis voor iedereen die zwemles neemt. Dit geldt niet alleen voor de bezoekers maar ook voor de medewerkers.

Niet ter verdediging, maar het kan soms lastig zijn om een zwembad op een bepaald moment altijd schoon te hebben. En wat voor de ene schoon is, is voor de andere vies. 

Tijdens de zwemlessen lopen ouders en kinderen met schoenen door de kleedkamers en gangen. De schoenen worden vaak nat doordat ook kinderen die nog nat zijn en vanuit de zwemlessen komen zorgen dat de vloer nat wordt.

Dus met schoenen over een natte vloer lopen weten we allemaal dat het er niet schoner van wordt.

Dus feitelijk moet er door de zwembadexploitant continue schoongemaakt worden, en dan nog is dit lastig. Veel schoonmakers zijn ook toezichthouders of zwemonderwijzers.

Dus als er iemand ziek is die zwemles zou geven en degene die schoonmaakt kan zwemles geven, dan weet je het wel. De (tussentijdse) schoonmaak wordt dan niet gedaan.

En omdat het gebied tijdens de zwemlessen niet goed wordt schoongemaakt, kan het na verloop van tijd nog vuiler worden, wat leidt tot een opeenhoping van verontreinigingen en een onaangename geur.

Uiteindelijk kan dit het voor zowel ouders als jouw kind onaangenaam maken, aangezien niemand zijn tijd in een vuile ruimte wil doorbrengen. 

Zwemles ergernis #5 voorkomen?

Behalve dat er voor de zwembadexploitant een oplossing is dat er continue iemand is die schoonmaakt, is er ook een tips voor jou is ouder.

Kies voor de eerste zwemles van de dag. De meeste zwemlessen beginnen doordeweeks rond 15:30 uur. In de weekends soms om 7:00 uur. Als je een keuze hebt, plan jezelf met je kind in de eerste les. De kans dat je dan in een relatief schone kleedkamer terecht komt is groot.

Om toch je een beetje op je gemakt te voelen in een relatief smerige kleedkamer, zorg dat je hierop bent voorbereid. Neem zelf flip flops of slippers mee.

Voor je kind ook slippers die meteen in het zwembad na de zwemles worden aangetrokken. Doe een poncho over het hoofd van je kind. Loop met je kind naar een andere omgeving. Door de poncho is het superhandig de zwemkleding uit te trekken.

Daarna superhandig ruime (sport) kleding aantrekken en ga zo snel mogelijk een ijsje halen bij de horeca.

Zwemles ergernis #6: Onbeschoft of onprofessioneel zwembadpersoneel

Onbeschoft of onprofessioneel zwembadpersoneel dat niet bereid is om vragen te beantwoorden of problemen op te lossen.

Dit komt regelmatig voor in zwembaden en zwemscholen. Het heeft niet altijd te maken heeft met de zwemonderwijzer zelf. Vaak is het op dat moment niet mogelijk om inhoudelijk te reageren en is te weinig tijd. Dit wordt door een ouder dan als onbeschoft of onprofessioneel ervaren. 

Ook het verzoek om problemen op te lossen die betrekking hebben op de zwemles van je kind is niet altijd meteen voor handen. 

Toch is iedereen het er over eens dat ouders goed geïnformeerd moeten worden over de vorderingen van hun kinderen in de zwemlessen en eventuele problemen die zich kunnen voordoen. 

Het is ook belangrijk dat zwembadpersoneel bereid is om eventuele problemen met ouders op te lossen, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat jouw kind de best mogelijke zwemlessen krijgen.

Wil je je kind zelf zwemles gaan geven om welke reden dan ook? Ga met je kind op een dalmoment naar een zwembad bij jou in de buurt en volg deze stappen om je kind zelf te leren zwemmen.

Zwemles ergernis #6 voorkomen?

Zodra je de zwemonderwijzer van je kind ziet rondlopen in de hal, horeca of in de zwemzaal, dan is deze persoon waarschijnlijk onderweg. Onderweg van de kleedkamer naar de zwemles, of van de zwemles naar de personeelsruimte etc.

De zwemonderwijzer heeft tussen de zwemlessen door vrijwel geen moment om te praten. Dus als je een zwemonderwijzer ziet lopen dan is deze vaak op weg naar de toilet of naar de zwemzaal.

Als een zwemonderwijzer het heel druk heeft zal deze ook minder ‘gastvriendelijk’ reageren. Ook een afspraak maken is dan lastig. Overigens worden afspraken vaak gemaakt door de ‘hoofd’ van de zwemonderwijzers die dan jou als ouder te woorden staat.

Of de zwemonderwijzer krijgt na de zwemlessen de tijd om even te bellen met ouders die hier behoefte aan hebben. De behoeft kun je dan via email of via de receptie aangeven.

Kortom, alle zwemonderwijzers zijn van goede wil en willen het liefst iedere ouder op elk moment te woord staan. Met 12 kinderen per 45 minuten zwemles is dit soms lastig. Houd hier als ouder rekening mee. Hoe?

Schrijf vooraf een email met je vragen naar de zwemonderwijzer. Dan kan de zwemonderwijzer hier tijdens de volgende les rekening houden met de vragen.

De ‘hoofd’ kan dan eventueel checken en zal mogelijk tijdens de zwemles van je kind naar je toe komen om antwoord te geven op je vragen. Of je krijg na de zwemles een mailtje.

Wees geduldig, maar blijf als ouder wel scherp. Sommige zwemonderwijzers zijn nu eenmaal laks, langzaam of onaardig. Als je dit vervelend vindt vraag of je kind bij een andere zwemonderwijzer mag gaan zwemmen.

Zwemles ergernis #7: Vervelen, spelen en niets leren

Zwemlessen waar de kinderen zich vervelen, vooral veel spelen en niet leren zwemmen.

Je verwacht als ouder dat je kind leert zwemmen toch? Dit kan op verschillende manieren waaronder in een rijtje staan op het perron van het zwembad en wachten totdat je kind aan de beurt is. Vervolgens precies de zwemslagen nadoen die worden voorgedaan door de zwemonderwijzer.

In deze vorm zullen kinderen zich vaak vervelen en gaan ze klieren. 

Het kan ook anders. Je kind is aan het spelen met andere kinderen en door middel van de spelletjes en speelelementen die er worden gebruikt leert je kind de zwemlescriteria ‘spelenderwijs’. 

Als ouder lijkt ‘spelenderwijs leren’ verloren tijd, want als ouders wil je dat jouw kind echt leert zwemmen, zodat ze veilig kan zwemmen wanneer ze bijvoorbeeld op vakantie of naar het strand gaat. 

In deze vorm heeft je kind het naar haar zin, maar lijkt het alsof dit langer gaat duren. Dus dat het meer geld gaat kosten.

Zwemles ergernis #7 voorkomen?

Weet van te voren hoe er les wordt gegeven. Wat zijn de uitgangspunten, welk soort zwemdiploma (er zijn er velen) en welke zwemlescriteria hangen hieraan vast.

Wordt er spelenderwijs les gegeven? En zo ja, hoe wordt de voortgang dan beoordeeld? Hoe vaak wordt er beoordeeld en wat is de gemiddelde verwachting qua voortgang van week op week?

Is de zwemonderwijzer echt het ‘minpunt’ van de zwemles? Praat hierover met andere ouders, want zij zitten dan mogelijk in hetzelfde schuitje. Ligt het aan jouw kind of aan de zwemonderwijzer?

Ga in gesprek met de ‘hoofd’ of manager van de zwemlessen als je denkt dat het misgaat en het aan de zwemonderwijzer ligt.

Kortom, zorg dat je op de hoogte bent voordat je jouw kind inschrijft bij een zwembad of zwemschool zodat je niet wordt verrast. Deze ergernis ontstaat vaak door onwetendheid van de ouder.

Zwemles ergernis #8: Zwemles groepen zijn veel te groot

Zwemles groepen zijn veel te groot zijn waardoor mijn kind te weinig aandacht krijgt voor de zwemles. 

Het kan dan zijn of het lijkt alsof zwemles altijd een chaotische is en kan dan ook zeer frustrerend zijn voor jou en je kind. Ook bestaat de kans dat het lijkt dat andere kinderen meer aandacht krijgen dan jouw kind. 

Het is voor een openbaar zwembad heel simpel. Een openbaar zwembad dient voor de reguliere zwemlessen vaak zogenaamde ‘maatschappelijke tarieven’ hanteren. Voor kleine groepjes, privé lessen of voor snelcursussen ligt dit anders. 

Dus als je jouw kind inschrijft voor reguliere zwemlessen, dan wordt in de meeste gevallen voor het behalen van het zwemdiploma A 12 kinderen in een groepje gehanteerd. Dit vindt ‘men’ veilig en houdbaar. Hoe meer kinderen des te meer omzet per m3 water. 

Kies je voor kleineren groepjes dan zul je waarschijnlijk iets meer moeten betalen per zwemles. 

Zwemles ergernis #8 voorkomen?

Voordat je jouw kind inschrijft moet je op z’n minst weten hoeveel kinderen er maximaal in een groepje zitten. Ook of dit past bij je kind. Wil je kleinere groepjes weet dat je dan mogelijk meer betaalt voor de zwemles.

Soms is er een zwemschool of zwembad die bij ‘reguliere zwemlessen’ maximaal 10 kinderen hanteert per les. Dan wordt er nog wel een ‘overboekt’, maar dat komt dan niet vaak voor. Minder komt voor een maatschappelijk tarief niet vaak voor.

Een cadeautje voor het afzwemmen
Een cadeautje voor het afzwemmen. Klik hier en bestel je shirt!

Zwemles ergernis #9: De zwemles van mijn kind is veel te duur

Zwemles is een belangrijk deel van het opvoeden van kinderen.

Het zorgt ervoor dat ze veilig zijn in en rond het water, en het leert hen ook hoe ze zichzelf moeten redden als ze ooit in een noodsituatie terechtkomen.

Dus de investering in een zwemles is in ieder geval in de ogen van de Nederlander noodzakelijk.

Helaas zijn zwemlessen voor veel mensen vaak erg duur, vooral voor ouders die meerdere kinderen hebben. Soms lijkt het erop dat de kosten nooit eindigen. Hoe langer de zwemlescursus duurt des te duurder het wordt, logischerwijs.

Daarom willen ouders vaak dat het kind sneller afzwemt. Zodra je erachter komt dat zwemles duur is en ook pijn doet in je portemonnee dat kan erg vervelend en frustrerend zijn. 

Dan komt het nog wel eens voor dat ouders denken dat zwembaden of zwemscholen proberen een kind langer in de groep te houden om meer geld te verdienen. Dit is natuurlijk nooit de intentie van welke zwemonderwijzer, zwembad of zwemschool dan ook.

Zwemles ergernis #9 voorkomen?

Er zijn een drietal opties om te besparen op de zwemles.

  1. Je kind zo laat mogelijk laten beginnen;
  2. De zwemles afkopen voor middel van een pakket. Het bedrag ben je minimaal kwijt;
  3. Turboles afnemen als je kind daarvoor klaar is.

Lees hier de blog ’10 manieren op geld te besparen op de zwemles’

Zwemles ergernis #10: Een verouderd zwembad

Een verouderd zwembad met slechte ventilatie waardoor er een onprettige geur in het zwembad hangt.

Een chloorlucht die je op de parkeerplaats al tegemoet komt. Ook zijn de oude zwembaden vaak slecht gereguleerd. Dit betekent dat de luchttemperatuur zeer vochtig en warm is. 

Als je kinderen hebt die graag zwemmen, is het vervelend als het zwembad waar ze zwemles krijgen een onprettige geur heeft. Dit kan natuurlijk komen door slechte ventilatie in het zwembad.

Ook gaan de putten en het riool al enige tijd mee dat dit ook van invloed kan zijn. 

Ouders willen natuurlijk niet dat hun kinderen in een zwembad zwemmen waar ze zich niet prettig voelen. Daarom is het belangrijk dat zwembaden goed geventileerd zijn, zodat er geen onprettige geuren in hangen.

Sommige ouders vinden het oude zwembad juist nostalgie. Om tegen je kind te kunnen zeggen:”hier heb ik ook gezwommen”.  En de zwemmers die dag in dag uit na dat oude zwembad gaan weten niet beter en zullen altijd vinden dat het oude zwembad moet blijven.

Een zwembad is na ongeveer 30 jaar financieel afgeschreven. Dan levert het  zwembad (vaak van de gemeente) feitelijk pas geld op, ook al zijn de energielasten veel hoger dan in een nieuw zwembad.

Een nieuw zwembad is ook politiek een uitdaging, want dan gaat ineens iedereen er iets van vinden. Want dan is het ineens ‘ons’ zwembad. 

Zwemles ergernis #10 voorkomen?

Ga opzoek naar een ander zwembad in de buurt en probeer het zwembad op de agenda te krijgen. 

Zwemles ergernis #11: Te veel kinderen op hetzelfde moment

Er zijn veel te veel kinderen bij het plaatselijke zwembad die moeten wachten tot hun zwemonderwijzer er is voordat ze kunnen starten met de zwemles.

Soms zwemmen er wel 7 groepen van 12 kinderen op hetzelfde moment. Dus dat betekent 84 kinderen die op hetzelfde moment door de douches heen gaan en zich daarna verspreiden over het perron. 

De kleedomgeving in een zwembad is een grote ruimte met hoge plafonds. Aan de ene kant zijn er rijen lockers en aan de andere kant zijn er rijen douches. In het midden, tussen de twee rijen, zijn er grote kleedkamers en zijn de kleine hokjes vaak afgesloten. 

Als je dan weet dat je als ouder ook nog je kind meehelpt om kleding uit en aan te trekken. Dan zijn er ongeveer 160 mensen die opzoek zijn naar een hangertje, eventueel een eigen kleine kleedkamer (kleedhokje) en een plekje om om te kleden. 

Dit is niet alleen frustrerend en onhandig voor de kinderen die zitten te wachten, maar het kan ook behoorlijk vervelend zijn voor de zwemonderwijzer die elke dag met al deze weerbarstige kinderen te maken heeft. 

Zwemles ergernis #11 voorkomen?

Een mogelijke oplossing voor dit probleem zou zijn dat de zwemlesaanbieder hun schema’s beter op elkaar afstemmen en ervoor zorgen dat niet alle kinderen op hetzelfde moment starten met zwemmen. 

Voor jou als ouder is de oplossing om op dalmomenten te gaan zwemmen. Denk aan dinsdag of donderdagmiddag. Dit zijn vaak de dagen waar er meer ruimte is. 

Zwemles ergernis #12: Te weinig leuk speelgoed en onvoldoende speelruimte

Een gemiddelde gezinsgrootte in Nederland was in 2018 2.2 kinderen per gezin. Dit betekent dat een gemiddeld gezin op een gegeven moment altijd een kind mee moet nemen naar de zwemles van het broertje of zusje.  

Dan is het toch ontzettend fijn als jij dan op je kind moet wachten betreffende de zwemles, dat je andere kind ook op een of andere manier vermaakt wordt toch? 

Wanneer een kind op zwemles gaat, kan dat een frustrerende ervaring zijn voor de andere broertjes en zusjes die moeten meelopen en wachten. Er is meestal heel weinig ruimte of speeltijd, en er is vaak niet veel speelgoed of activiteiten om ze bezig te houden. 

Dit kan vooral tot ergernis leiden voor ouders die met meerdere kinderen tegelijk proberen te jongleren, omdat het alleen maar een extra laag stress toevoegt aan een toch al hectische situatie. 

Zwemles ergernis #12 voorkomen?

Als je niet de mogelijkheid om je ‘andere’ kind ergens anders achter te laten, en toch mee te moeten nemen naar het zwembad, zorg dan voor voldoende speelgelegenheden. De ouders van tegenwoordig geven de telefoon in de hand en zetten daar een spelletje op. 

Je kunt het ‘probleem’ ook bij de zwemlesaanbieder neerleggen en vragen om een speelhoek met speelelementen. Als er niet naar wordt gevraagd denkt men dat dit ook niet nodig is. 

Zwemles ergernis #13:Meekijken met de zwemles

Yes, je mag meekijken met de zwemles van je kind in het zwembad!

Meekijken met de zwemles van je zoon of dochter. Geen pretje! Als je kind zwemles heeft, en je mag meekijken met je kind vanuit het beleid van de zwemlesaanbieder, Think twice. 

Niets moet, en al denk je dat je het heel leuk gaat vinden. Als je eenmaal ja hebt gezegd dan is he lastig om de volgende keer rustig in de horeca te gaan zitten met een heerlijk verse bak koffie met een stukje appelgebak. 

Je moet dan als ouder altijd meekijken. En dat is geen pretje, want of je moet blauwe slofjes aantrekken die je moet kopen. Of de schoenen uit en op blote voeten door het zwembad lopen. En dan ook nog in die hitte met al dat geschreeuw van de kinderen. Het is maar een uurtje.

Zwemles ergernis #13 voorkomen?

Vanaf het eerste moment zeggen tegen je kind dat je moet werken, lezen, appen, bellen, etc. Vraag wel van te voren wanneer het ‘kijkdag’ is, of een moment waar je ook de zwemonderwijzer kunt spreken. Dan kun je daarop aanhaken. 

Zwemles ergernis #14: Die ‘nette slag’

Als een zwemonderwijzer hebt die nogal perfectionistisch is, en de manager van deze zwemonderwijzer is dit ook, dan kan dit nogal lastig zijn.

Je kind dient dan een zogenaamde “perfecte” zwemles laten zien om te slagen. Als je kind dan wat moeite heeft om bijvoorbeeld de concentratie te bewaren in een zwemles, dan kunnen we nogal wel wat foutjes worden gemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je kind niet mag afzwemmen. 

Als ouder is dit erg frustrerend en een beetje gênant. Als je weet hoeveel moeite  je kind de maanden ervoor heeft gedaan om te leren zwemmen. Het zou tevens teleurstellend zijn als het harde werk niet beloond zou wordt. 

Zwemles ergernis #14 voorkomen?

Ga in gesprek met de zwemonderwijzer wat eraan schort. Mogelijk kun je als ouder zelf oefenen om te zorgen dat de les goed gaat.

Doe dit niet aan het einde van een termijn, dus een week voor het afzwemmen. Doe dit ongeveer 4 a 5 weken voor het afzwemmen zodat je ook de tijd hebt om eraan te werken. Ook de zwemonderwijzer weet dan dat je ermee aan de slag gaat. 

Mogelijk kun je ervoor kiezen om een privézwemles af te nemen bij dezelfde zwemonderwijzer zodat je kind kan laten zien dat het kan. 

Verder is geduld een schone zaak. Vooral voor jou als ouder.  Want soms wordt die ‘nette slag’ wel wat overdreven.

Zwemles ergernis #15:Mijn kind zwemt niet door het gat

Als ouder zijnde zal je zwemles voor je kinderen zelf moeten betalen. Dit kan al snel een groot bedrag zijn, zeker als je meerdere kinderen hebt. Het is dus vervelend als ze door ‘het gat’ zwemmen en dus niet afzwemmen. 

Helaas gebeurt dit vaak bij zwemlessen. Ouders worden dan geconfronteerd met een groot bedrag dat ze kwijt zijn aan de zwemlessen. Als je kind dan niet eens door ‘het gat’ zwemt en dus niet afzwemmen mag, is dat erg vervelend.

Je hebt dan het idee dat je geld weggegooid hebt. Het is dan ook belangrijk dat de zwemleraar goed uitlegt waarom het belangrijk is om door ‘het gat’ te zwemmen en

Niet door het gat is gewoon geen zwemdiploma.

Zwemles ergernis #15 voorkomen?

Het gat is iets wat je echt zelf goed kunt oefenen. Het gat wordt overigens al snel geoefend, dus vraag ook aan je kind of het al gelukt is om door het gat te zwemmen.

Je kunt niets anders doen dan je kind te stimuleren en positief te blijven. Maar lukt het niet, ga dan op advies van de zwemonderwijzer oefenen. Geef ook door aan de zwemonderwijzer of het gelukt is. 

Zwemles ergernis #16:De zwemonderwijzer kent mijn kind niet

De zwemonderwijzer kent de naam van mijn kind niet. Dit is zeker vervelend, omdat de zwemonderwijzer een belangrijke rol speelt in het zwemlesproces. Als hij jouw kind niet kent, weet hij ook niet wie nu wel of geen goede zwemslagen heeft gemaakt.

Opvallend is ook dat als de zwemonderwijzer een gesprek heeft met de ouder dat deze de kinderen nog wel eens door elkaar kan halen.

Andersom is het ook regelmatig lastig. Vraag maar eens aan je kind hoe de zwemonderwijzer heet. Vaak weet je kind de naam niet en kan je kind alleen maar beschrijven hoe deze persoon eruit ziet.

Natuurlijk niets mis mee vanuit het kind gedacht, maar vanuit de ouder is het toch wel handig om te weten hoe de lesgever heet. 

Zwemles ergernis #16 voorkomen?

Dat een zwemonderwijzer de naam van je kind niet onthoud kan te maken hebben met het feit dat een zwemonderwijzer te veel kinderen per dag ziet.

De lesgever ziet bij een werkweek van 4 dagen in de week tenminste 48 kinderen per dag voorbij  komen. Dan kan het wel eens lastig zijn om de naam te onthouden.

Desalniettemin is dit geen excuus. Wat helpt is dat je als ouder ‘vinger aan de pols’ houdt en dat je jouw kind regelmatig met naam en toenaam bij de zwemonderwijzer onder de aandacht brengt. Niet om lastig te zijn, maar om onder de aandacht te blijven.

Dit kan soms wel eens helpen voor bijvoorbeeld wel of niet afzwemmen, wel of geen aandacht voor je kind en wel of geen terugkoppeling. Want zwemonderwijzers zijn ook maar gewoon mensen.

Om te zorgen dat je weet wie jouw kind de naam van de zwemonderwijzer weet is hier wekelijks naar te vragen. Je kunt het vaak ook zien in het leerlingvolgsysteem. Sommige zwemscholen en zwembaden zorgen ervoor dat een zwemonderwijzer een badge draagt. Wel zo handig voor je kind.

Zwemles ergernis #17: Doorbetalen bij afwezigheid of ziekte

Dan kom je vrolijk terug van vakantie of je kind is 2 weken ziek geweest.

Je hebt je als ouder netjes afgemeld en dan worden er 2 lessen van je kaart afgeschreven. Zo maar ongeveer €20,- weg, zonder dat je daar iets voor terug krijgt.

Dit is bij een school, een sportvereniging en vaak ook bij een kinderdagverblijf de normaalste zaak van de wereld. Want je houdt als het ware een plaatsje bezet voor een ander. Dit geldt dus ook in de meeste gevallen bij zwembaden en zwemscholen.

Toch gaat niet elke zwemschool of zwembad hier op dezelfde manier mee om. Het is namelijk zo dat een kleine zwemschool wel eens water bij de wijn doet, omdat er domweg beter contact is met jou en je kind. Ook zijn kun je vaak bij een kleinere zwemschool wel iets ‘regelen’.

Een groter zwembad of zwemschool houdt zich aan de regels qua beleid. Soms kun je alles gemiste zwemlessen inhalen, vaak mag je een gedeelte van de gemiste lessen inhalen binnen een bepaalde tijd, soms krijg je wat je hebt gemist tegoed en het komt zeker voor dat je domweg je geld kwijt bent. 

Zwemles ergernis #17 voorkomen?

Als je kind niet op zwemles is geweest door ziekte of vakantie moet je dus vaak gewoon doorbetalen. Dit is zeker vervelend als je kind ziek is en niet kan zwemmen. Je betaalt immers voor zwemles waar je kind dan niet van kan genieten. Dit zorgt ervoor dat ouders zich achteraf bedrogen voelen.

Zorg ervoor dat je van te voren weet hoe een zwembad of zwemschool hiermee omgaat. Lees de voorwaarden goed door voordat je jezelf inschrijft bij de zwemschool of zwembad bij jou in de buurt. Dan kun je hiermee rekening houden en jezelf hier van te voren op afstellen.

Ondanks dat je het van te voren weet, doet het vaak pijn aan de rib zodra je weer eens voor een maand moet betalen en je krijgt hier ‘maar’ 2 lessen voor terug.

Leer je kind zelf zwemmen, bespaar geld, frustatie en weet waar je het als ouder over hebt.  Volg deze stappen om je kind zelf te leren zwemmen.

Zwemles ergernis #18:Mijn kind heeft een schaarslag met zwemmen

En van de ene op de andere dag krijg je te horen van de zwemonderwijzer dat je kind een ‘schaarslag’ heeft.

En dat dit consequenties heeft voor het afzwemmen. Met andere woorden, met de schaarslag mag je kind niet afzwemmen.

Wat is een schaarslag? Een schaarslag is een beenslag zodra de benen niet netjes symmetrisch bewegen en recht sluiten. In plaats daarvan bewegen je benen in een diagonaal vlak en niet horizontaal vlak.

Dit zie je dan terug in de schoolslag en soms ook in de enkelvoudige rugslag. 

Zwemles ergernis #18 voorkomen?

Er zijn enkele oplossingen die niet gegarandeerd zijn dat de volledige schaarslag verdwijnt.

Maar het is het proberen waard. Doe dit altijd in overleg met de zwemonderwijzer en oefen samen met je kind om te zorgen dat de slag beter wordt. 

Natuurlijk kun je in discussie gaan hoe belangrijk het is om zonder schaarslag te zwemmen. Soms wordt er nog wel eens een oogje dicht geknepen, maar dat is bij elke zwemlesaanbieder anders. Maar proberen kan altijd toch?

  1. Laat je kind met zwemschoenen aan zwemmen tijdens het oefenen en de zwemles. De schoenen zorgen voor bewustwording van de voeten;
  2. Het kan te maken hebben met de ontwikkeling van de groei van je kind. Even stoppen, ontwennen en opnieuw beginnen kan mogelijk ook helpen;
  3. Voor je kind uit lopen zodat je kind op de buik zwemt. Je kind zal zich bewust zijn van de stand van de voeten en dan zullen de benen (mogelijk) gelijk blijven bewegen. 
  4. Ga met een specialist praten. Denk aan een zwemonderwijzer, fysiotherapeut of huisarts. 
  5. Zorg dat je altijd je kind positief ondersteunt in verband met het zelfvertrouwen van je kind. Het maakt niet uit, en het komt altijd goed. 

Met de juiste stappen kun je schaarslag bij zwemmen verminderen en ben je als ouder gerustgesteld dat je kind op de juiste manier, met de juiste aandacht de zwemles volgt.

Zwemles ergernis #19: Steeds wisselende zwemonderwijzers

Hoe is het zwemlessysteem bij jouw zwembad of zwemschool ingericht?

Zodra je kind doorstroomt naar een volgend groepje, gaat de zwemonderwijzer dan mee, of krijgt je kind een andere zwemonderwijzer? Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, ondanks dat je dit niet in de gaten hebt als ouder.

Je stapt in een soort systeem en je denkt dat dit het is. Het is echt niet altijd hetzelfde bij een zwemlesaanbieder. Ook is er een gedachtengang die ervoor zorgt dat een bepaald doorstroombeleid wordt uitgevoerd.

Zodra je kind doorgaat naar het volgende groepje en de zwemonderwijzer gaat mee, dan kan dit verschillende positieve als negatieve effecten hebben. Dit heeft voornamelijk te maken met de kwaliteit van de zwemonderwijzer en de ‘relatie’ die de zwemonderwijzer met het kind heeft.

Dit geldt ook voor afwisseling van zwemonderwijzers. Elke keer een andere zwemonderwijzer is wel weer even wennen voor zowel de zwemonderwijzer als het kind.

Een voordeel, vooral in deze tijd, is dat als er gewisseld wordt met zwemonderwijzers  en dat een kind meerdere lesgevers krijgt. Dus meer mensen leert kennen.

Mocht er dan een zwemonderwijzer ziek worden, dan kan het zijn dat de invaller al bekend is bij je kind. Wel zo handig toch? Dus elke voordeel heeft zijn nadeel. 

22 cadeautips zwemles afzwemmen
Koop hier je afzwemcadeautje!

Zwemles ergernis #19 voorkomen?

Hoe is je kind? Wat past het beste bij je kind? Kies op basis van deze vragen een zwemlesaanbieder uit qua zwemlesproces.

Dus wees hier als ouder ook op de hoogte wat nu eigenlijk de methode is die wordt gevoerd gedurende de zwemlesperiode.

En besef je als ouder dat er altijd een moment is van komen en gaan, ziek zijn en vakanties van de medewerkers. Dit geldt overigens in elke bedrijf, alleen als dit vaak achter elkaar gebeurt bij een zwemondewijzer dan zijn de rapen soms gaar bij de ouders. Dit is dan niet helemaal terecht.

Kortom, wij denken dat het fijn is als je kind kan wennen aan een zwemonderwijzer voor de zwemles. Als zwemonderwijzer zou je een band kunnen opbouwen met het kind, waardoor zijn zwemvaardigheden zouden kunnen verbeteren.

Daarnaast zijn er wekelijks wisselende zwemonderwijzers, waardoor het kind zich niet kan concentreren op zijn zwemvaardigheden. In plaats daarvan moet hij zich aanpassen aan de verschillende instructies en verwachtingen van elke zwemonderwijzer.

Dit zorgt ervoor dat zwemles vervelend is voor zowel het kind als de ouder. Het zou fijn zijn als er meer stabiliteit was in de zwemlessen, zodat het kind zich kan concentreren op het verbeteren van zijn zwemvaardigheden.

Zwemles ergernis #20: Mijn kind loopt vertraging op. Het advies; een dure privézwemles

Dat je kind vertraging op kan lopen heeft  te maken met de verwachting van de ouders. Deze verwachting wordt natuurlijk geschept door gemiddelden die worden gecommuniceerd.

Dus als je kind niet aan het gemiddelde voldoet dat voelt dit als vertraging en doet het ook ineens meer pijn in de portemonnee.

Als het zover is dat je het gevoel hebt dat je kind vertraging op heeft gelopen bij de zwemlessen, en je geeft dit (vaak te laat) aan bij de zwemonderwijzer, dan zal de zwemonderwijzer je adviseren een privéles te nemen, omdat er dan meer aandacht besteed kan worden aan je kind.

Zwemles ergernis #20 voorkomen?

Of een (extra) privéles helpt, is de vraag, want mocht het dan nog steeds net zo lang duren dan is het natuurlijk weer zonde van het geld. Althans dat zou het gevoel kunnen zijn van jou als ouder.

Wees eerlijk tegenover jezelf dat je kind iets langzamer is dan de rest. Laat het gaan en laat je niet overhalen om (nog) meer lessen af te nemen dan echt nodig.

Ga in gesprek met de zwemonderwijzer en vraag wat er aan schort bij de zwemslagen van je kind. Vraag vervolgens hoe dit komt, wat je eraan kunt doen om dit ‘probleem’ op te lossen en ga vervolgens zelf met je kind naar het zwembad om te oefenen. Het is goedkoper en leuker!

Laat aan de lesgever weten hoe het is gegaan, zodat de zwemonderwijzer weet dat je hebt geoefend. Dit kan helpen op veel verschillende fronten.

Ben je geheel ontevreden of de reactie van de zwemonderwijzer, de hoofd van de zwemonderwijzer of de manager, en het duurt dan nog steeds te lang? Overweeg dan om naar een andere zwemlesaanbieder te gaan. Weet wel dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant van de heuvel.

Je kunt bij een andere zwemlesaanbieder vaak sowieso voorzwemmen om te kijken wat het niveau is en een soort ‘second opinion’ krijgen, zonder dat je dit dan benoemd bij de andere zwemlesclub.

Conclusie

Over het algemeen kunnen de zwemlessen van jouw kind erg frustrerend zijn voor ouders.

Er zijn veel verschillende ergernissen die het moeilijk maken om van de ervaring te genieten, waaronder een druk en vol zwembad, een gebrek aan consistentie in de zwemonderwijzers en een kind dat moeite heeft om zijn zwemvaardigheden te verbeteren.

Ouders kunnen deze ergernissen helpen voorkomen door zich actief te blijven bemoeien met de zwemles van hun kind.

Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig contact op te nemen met de zweminstructeur of het zwembadpersoneel, om meer informatie en ondersteuning te verkrijgen.

Ook zou het zwembad zelf goed georganiseerd moeten zijn met een up-to-date leerlingvolgsysteem en zwemlessen waarin de kinderen zich kunnen ontwikkelen.

Tenslotte zou het zwembad zelf ook veilig en schoon moeten zijn, zodat er geen gezondheidsrisico’s of ongemakken ontstaan.

Met deze tips zul je zeker minder snel tegen de vervelende ergernissen van zwemles aanlopen, zodat jij en je kind met plezier kunnen zwemmen!

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.

Inhoudsopgave

Index