Loading...

Wist je dat baby’s verrassend lang onder water kunnen blijven? De meeste ouders realiseren zich dit niet en raken vaak in paniek als hun baby in het zwembad ligt.

Hoe lang kan een baby onder water blijven

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar een zwembad in de buurt en het perfecte zwembad om samen met je baby te gaan zwemmen.

In deze blogpost gaan we met je delen hoe lang je baby comfortabel en zonder gevaar onder water kan blijven. Ook nemen we je mee in de wereld van het babyzwemmen zodat je samen met je baby op een leuke manier zwemmen kunt oefenen. Dus blijf lezen als je meer wilt weten!

Door het oerinstinct van de baby, ook wel zwemreflex genoemd, blokkeert de baby automatisch hun ademhaling en blijft dan bewegen met de benen en armen. Ze sluiten dan door middel van een reflex de mond.

Een baby heeft dus van nature een automatisch ademhalingsreflex. Dit houdt in dat wanneer ze boven water komen, ze meteen gaan ademen.

Baby Rompert
Ludieke baby rompert! Klik op de foto om te bestellen.

Na ongeveer 6 maanden houdt de zwemreflex op

Echter betekent dit niet dat baby’s niet kunnen leren onder water te bewegen. Vanaf 3-6 maanden kun je al starten met het zwemmen met je baby in een openbaar zwembad.

Tijdens deze lessen, genaamd babyzwemmen, kun je blijven oefenen ondanks de ademhalingsreflex minder sterk wordt. Het blijkt dat je kind door dit te trainen gedurende het ouder worden langer onder water kan blijven.

babyslofjes

Is zwemmen goed voor de baby?

Zwemmen vanaf de geboorte is zeer goed voor je baby’s gezondheid en ontwikkeling; het kan daarnaar een begin maken voor een levenslange belangstelling in sport.

Zwemmen is een perfecte oefening voor je baby. Het helpt de baby spieren te ontwikkelen en het bevordert de coördinatie tussen armen en benen.

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is zwemmen goed voor je baby. Het stimuleert de zintuigen van de baby door middel van nieuwe prikkels en het helpt hen te ontspannen.

Babyzwemmen wordt dan ook aangeraden door veel experts. Het is een leuke manier om je baby te laten wennen aan het water en het kan een fijne ervaring zijn voor jullie tweeën.

Hoe oefen je dit met je zwemmen met je baby als je alleen bent?

Zoals je net hebt geleerd, is het belangrijk dat je blijft oefenen met babyzwemmen.

Dit kan zowel onder begeleiding van een professionele zwemleraar, maar ook door het te oefenen in je eigen tijd en met je baby in het zwembad.

Wil je alleen met je baby gaan zwemmen en geen gebruik maken van een groepsles? Je wilt als ouder meer weten waar je allemaal op moet letten? Dan is deze online cursus misschien wel iets voor jou.  

Dit kan op de volgende manier:

 • Probeer elke dag 5 minuten te oefenen met je baby in het bad. Dit is voldoende om samen vertrouwd te raken met het water en je baby te laten wennen aan het gevoel van onder water bewegen.
 • Als je voor de eerste keer samen met je baby in het bad gaat, is het verstandig om dit rustig op te bouwen. Begin met je baby op schoot en laat je baby wennen aan het water door ze te laten voelen hoe het aanvoelt.
 • Als je baby wat meer gewend is, kun je proberen of ze alleen onder water durven. Houd hierbij wel je handen in de buurt, zodat je ze kunt pakken als het nodig is.
 • Ga rustig verder en bouw het langzaam op. Je baby moet immers wennen aan het gevoel van onder water zwemmen. Je kunt dit oefenen door steeds verder weg te gaan van de rand van het bad en je baby wat langer onder water te laten.
 • Wanneer je merkt dat je baby er klaar voor is, kun je proberen of ze een aantal tientallen centimeters onder water kunnen zwemmen. Doe dit nooit alleen, maar altijd in het bijzijn van iemand anders.

Wat is bij babyzwemmen het temperatuur van het water?

Het wordt aangeraden het water tussen de 31 en 34 graden Celsius is te verwarmen.

Controleer altijd even of het water niet te koud of juist te warm is, voordat je met je baby bijvoorbeeld zelf gaat oefenen in bad.

Samen met je baby naar de babyzwemles?

Veel ouders weten niet dat je baby relatief jong al naar de zwemles kan. Dit is echter wel aan te raden, zodat het kind vertrouwd raakt met het water en er op een veilige manier mee om kan leren gaan.

De meeste babyzwemlessen beginnen vanaf 3 maanden oud. Hier leer je samen met je baby onder water te bewegen en plezier te maken in het water. Babyzwemles is een perfecte manier om samen met je baby te oefenen en het zwemmen onder de knie te krijgen.

Als je baby wat ouder is, rond de 1 – 1,5 jaar, kun je dan doorstromen naar peuterzwemles. Dit is een leuke manier om het zwemmen onder de knie te krijgen en om het plezier in het water door te geven aan je kind.

Wat is een babyzwemles in een openbaar zwembad?

Een babyzwemles is een groepsles in een zwembad met een temperatuur van ongeveer 32 graden. Onder begeleiding van een deskundige zwemonderwijzer ga je samen met je kind bewegen in het water.

De babyzwemles wordt ondersteund door middel van spelletjes, liedjes en muziek. De babyzwemles is bedoeld voor baby’s tussen de 0 en de 1,5 jaar. Daarna volgt het peuter en kleuterzwemmen.

Wat neem je mee naar een babyzwemles?

Als je gaat zwemmen met je baby in een openbaar zwembad en je gaat lekker met anderen babyzwemmen, dan is het belangrijk dat je de volgende zaken meeneemt:

Als je gaat babyzwemmen in een openbaar zwembad dan worden externe drijfmiddelen verstrekt zoals een flexibeam en een drijfmatje.

Voor vader of moeder

 • grote badhandoek;
 • zwemkleding;
 • haarborstel;
 • deodorant;
 • shampoo;
 • badjas;
 • badslippers

Voor de baby

Algemeen

 • Maxi-Cosi;
 • mobiele telefoon voor mobiel betalen, foto – of filmopname;
 • pinpas of portemonnee;
 • 50 cent of 20 cent muntje voor de kluis;
 • een goed humeur 😉
Check onze blogs over babyzwemmen
Zwemproducten
28 augustus 2023
Heb je binnenkort een zwemuitje gepland met je kleintje? Dan weet je vast wel hoe belangrijk het is om de juiste ...
Babyzwemmen
7 mei 2023
Pasgeboren baby's kunnen nog niet zwemmen, dat moeten ze leren, net zoals ze leren lopen. Maar op welke leeftijd mag ...
Babyzwemmen
12 februari 2023
Ben je op zoek naar iets leuks om met je baby te doen? Probeer dan eens te gaan zwemmen met je baby of deel te nemen ...
Babyzwemmen
11 februari 2023
Als je met je baby gaat babyzwemmen, is het belangrijk om de volgende tips in acht te nemen.Zorg ervoor dat baby's ...
Babyzwemmen
4 februari 2023
Zwemmen met je baby is een geweldige manier om baby's te helpen hun motorische vaardigheden te ontwikkelen terwijl ze ...
Babyzwemmen
14 juni 2022
Wanneer is het veilig voor je baby om op jonge leeftijd te beginnen met babyzwemmen?Ik weet zeker dat jullie allemaal ...
Babyzwemmen
6 juni 2022
De meeste ouders zijn het erover eens dat babyzwemmen een geweldige activiteit is voor hun kleintje. Het is niet ...
Babyzwemmen
24 mei 2022
Wist je dat baby's verrassend lang onder water kunnen blijven? De meeste ouders realiseren zich dit niet en raken ...
Babyzwemmen
16 mei 2020
Babyzwemmen, de 24  beste tips!Super te gek dat je eindelijk (weer) naar het zwembad mag om te gaan zwemmen. De ...
Babyzwemmen
16 mei 2020
Voor het onderwerp Babyzwemmen en in het verlengde van het artikel "De beste tips voor babyzwemmen met 24 voordelen" ...

Altijd verstandig om jezelf eerst om te kleden en daarna pas je baby.

Conclusie

Dus, hoe lang kan je baby comfortabel en veilig onder water blijven? Zolang ze onder toezicht staan, de eerste 6 maanden rond de minuut.

Babyzwemmen is gunstig voor zowel baby’s als ouders. Door samen met je kind te zwemmen, kunnen ze al op jonge leeftijd belangrijke vaardigheden ontwikkelen, zoals evenwicht en coördinatie.

En heel belangrijk is natuurlijk de quality time die je met elkaar doorbrengt. Dus als je op zoek bent naar een leuke activiteit, ga dan lekker babyzwemmen met je kind.

Vergeet niet om langzaam te beginnen en de hoeveelheid tijd die ze in het water doorbrengen geleidelijk te verhogen. En vooral veel plezier! Laat ons weten of deze informatie nuttig voor u was.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,00)
zwemshop.com (€34,94)
Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2024 - 06:52

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2024 - 06:34

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€34,94)
bol.com (€41,25)
Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2024 - 06:48

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,81)
plutosport.nl (€29,95)
blokker.nl (€34,98)
Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2024 - 06:36

Verkrijgbaar bij

bol.com (€34,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2024 - 06:34

Verkrijgbaar bij

toppy.nl (€24,95)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2024 - 06:48

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)
blokker.nl (€28,90)
zwemshop.com (€29,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2024 - 06:46

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.