Loading...

Buitenbad open in de Winter?

In elke gemeente met een buitenbad komt de discussie ongeveer één keer in de decennia, of soms zelfs na elke seizoen, weer op gang. Wat gaan we doen met het buitenbad? Gaan we het buitenzwembad overkappen? Gaan we er een binnenbad van maken? Gaan we het buitenbad ‘op de markt zetten’ zodat we jaarlijks meer zekerheid hebben qua exploitatiekosten? Gaan we er een natuurbad van maken, zoals in Ede?

Tijdens de Corona tijd rijst zelfs de vraag of buitenbaden niet het gehele jaar open moeten blijven. 

En nu anno 2022 denken sommige naïeve wethouder(s) dat het openstellen van een buitenbad echt een meerwaarde is voor de ‘bevolking’. 

In dit voorbeeld is de gedachten om een buitenbad open te stellen in de winter (gelukkig) achterhaald door de hoge energielasten. Maar dan nog overweegt ‘de politiek van Amsterdam na de ‘energiecrisis’ het buitenbad weer open te stellen in de winter.

BUITENBAD OPEN IN DE WINTER 11 OPRECHTE REDENEN OM DIT NIET TE DOEN

In onderstaande artikel hebben we geprobeerd om zo goed mogelijk de argumenten op te schrijven waarom buitenbaden vooral gesloten moeten blijven tijdens de winter, of anders gezegd, argumenten om alleen buitenbaden te openen in de zomerperiode.

In het vervolg van dit artikel gaan we iets dieper in op:

  • het fenomeen buitenbaden in Nederland;
  • 13 redenen waarom buitenbaden worden wegbezuinigd door gemeenten;
  • openstelling van openlucht zwembaden tijdens de Corona lockdown.

Inhoudsopgave

Regulier buitenbadseizoen

Een buitenzwembad is over het algemeen geopend in de zomerperiode van 1 mei tot 1 september. In sommige gevallen, waar men vooral bij een gemeente denkt dat dit (hoog) nodig is, kan dit soms vanaf 1 april zijn tot 1 oktober.

Tot 1 oktober is tegenwoordig steeds meer gewenst, zoals in Breda, omdat er steeds meer zomerse dagen in september zijn, terwijl het over het algemeen kouder is in de maand april.

Zodra het zonnetje gaat schijnen en de temperatuur de 20 graden raakt willen mensen graag buiten gaan zwemmen. Als dit vroeg in het seizoen gebeurt, dan heb je te maken met het feit dat de watertemperatuur van de rivieren of zwemplassen nog te koud is.

Is dit later in het seizoen, dus na enkele dagen van langdurige hoge temperaturen, dan komt blauwalg om de hoek kijken.

Sinds kort lijkt er steeds meer vraag naar buitenzwemmen in de winter. Dit geldt nu even voor Corona, maar een legitieme vraag is waarom de buitenbaden niet geopend zijn in de winter? 

Waarom gaan buitenbaden alleen in de zomer open? 11 redenen waarom.

1. In de zomer is de temperatuur hoger en mag je als buitenbad exploitant verwachten dat er meer bezoekers komen dan in de winter;

2. Meer bezoekers betekent meer omzet en dit dekt dan weer de enorme kosten van een buitenzwembad;

3. Er zijn in de zomer veel meer mensen die gebruik kunnen maken van het buitenbad. Denk aan de scholieren en studenten die soms al in juni klaarstaan om het buitenbad te betreden. In september gaan ze dan weer naar school. Hierdoor is het vaak in september een stuk rustiger in de zwembaden, ondanks het mooi weer is;

4. Het Nederlands volk is altijd op zoek naar een stukje zon, want zodra de zon ook maar een beetje gaat schijnen, zitten de terrassen meteen vol.  Bij temperaturen waar bijvoorbeeld Spanjaarden nog een winterjas aan hebben, ligt half Nederland aan de kant van het water, in een buitenbad of wel aan de rand van een meertje;

5. Als het echt warm wordt en we zitten aan het einde van de lente of in het begin van de zomer, dan zijn de meertjes nog relatief te koud om in te zwemmen. Als dan het buitenzwembad geopend is, waarbij de temperatuur hopelijk rond de 25 graden is, is het goed vertoeven;

6. Vóór de zomervakantie is het vaak drukker dan in de zomer in het zwembad bij hogere temperaturen. De meeste mensen zijn dan nog niet met vakantie en de meeste kinderen zijn dan al toe aan de zomervakantie.

Ook scholen gaan dan wel eens een dagjes zwemmen bij hogere temperaturen. Ook heb je te maken met schoolreisjes;

7. De temperatuur van het water wordt in de zomer opgewarmd door de zon. Hierdoor zijn de energielasten minder hoog. De energielasten zijn dan ook het hoogst in het begin van het seizoen, denk aan april en mei;

8. De buitenbaden die bijvoorbeeld in april opengaan die stoken in de eerste maanden soms, of eerder gezegd vaak, letterlijk voor de mussen en die anderhalve paardenkop die komt zwemmen;

9. De bezoekers van een buitenbad die gedurende de dag niet komen, omdat ze aan werk zijn, of als het ‘te koud’ is, zien alleen de drukte op momenten dat zij er zelf zijn. Logisch, maar dat betekent niet dat als ze er niet zijn dat het ook altijd zo druk is. 

10. Na de zomer heeft iedereen het openlucht zwembad wel een beetje gezien. In de zomer heeft men vaak relatief veel gezwommen, zowel in binnen- en buitenland, en is het ‘nieuwe’ voor dat seizoen er weer even vanaf.

Ook is men gewend geraakt aan de zon, waardoor men vóór de zomervakantie periode met 22 graden de hele dag aan de rand van het buitenbad ligt en na de zomer of tegen het einde van de zomer met 22 graden niet meer naar het zwembad gaat. Dan wordt er vaak voor ander vermaak gekozen en is het ‘leuke’ van het zwemmen in een buitenbad er even af.

11. Steeds meer openlucht zwembaden worden afhankelijk van vrijwilligers om te zorgen dat het buitenbad kan blijven bestaan. De terugloop van vrijwilligers ondervinden we op verschillende fronten, waaronder de enorme vraag naar vrijwilligers bij de (zwem) verenigingen. Hieronder een filmpje van het NH Nieuws dat de vinger op de zere plek legt. 

Kortom, in de winter komen er veel minder bezoekers naar de buiten zwembaden en is er ook veel minder vraag naar een buitenbad. Niet onbelangrijk, de energielasten van een buitenzwembad zijn ook veel hoger in de winter dan in de zomer.

Stelling: buitenbad openhouden in de winter

Bij Orkaan.nl wordt er geopperd om het zwembad het gehele jaar open te houden. Ook denkt de Groen Linkse gemeente Amsterdam een trendsetter te zijn om de buitenbaden altijd in de winter open te houden, dus ook na de Corona lockdown.

Hoe kan het zijn dat buitenbaden over het algemeen altijd gesloten zijn?

Hieronder een aantal vragen en antwoorden.

– Wie gaan er (overdag) in de winter gebruik maken van het buitenbad?

De zwemmers ouder dan 20 jaar, zonder baan of die tijdens het werk even weg kunnen en het leuk vinden om in de koude omgeving te zwemmen. Waar mogelijk komt men na het werk tussen 18-20 uur zwemmen.

Maar de verwachting is dat men kiest voor het binnenbad zodra deze open is.

– Hoeveel mensen gaan per dag gebruik maken van het buitenbad in de winter?

Als je in de zomer kijkt hoeveel mensen er komen zwemmen bij een temperatuur lager dan 20 graden, dan kun je de bezoekers vaak over een gehele dag op 2 handen tellen. Denk aan hooguit 20 a 30 bezoekers per dag.

– Kun je een zwembad dan niet gewoon aan en uit zetten, zoals een sporthal?

Nee. Een zwembad dient de hele dag water te circuleren. De hele dag wordt er chloor en zoutzuur aan het water toegevoegd om aan de wetgeving te voldoen en het zwemwater optimaal en ‘gezond’ te houden.

Er moet tenminste 1 toezichthouder per bad toezichthouden gedurende de opstellingsuren.

De mensen die naar een zwembad gaan zwemmen niet graag in een watertemperatuur dat lager is dan 21 graden Celsius. En degene die wel tegen een koud water stootje kunnen, deze zwemmen in open water. Ter informatie het water in een binnenbad is bij zwemwedstrijden rond de 26 a 27 graden.

In De Loete in Haastrecht gaan ze proberen het zwembad het hele jaar open te houden. Maar daar gaan ze dan ook op duurzaamheid en energiebesparing werk van maken. Benieuwd naar het (financieel) resultaat.

– Kan het buitenbad in de winter financieel break-even draaien?

In de winter is het niet de verwachting dat een buitenbad break-even kan draaien. In de zomer is dat bij de meeste buitenbaden al lastig.

Laten we zeer laag inzetten en ervan uitgaan dat de energielasten en chemicaliën van een 50-meterbad ongeveer € 20.000,- per maand zijn. Dit is dan exclusief schoonmaakkosten, onderhoudskosten, afschrijving en personeelskosten.

Deze kosten zijn een schatting op basis van een buitenbad-openstelling in de winter met 8 graden Celsius overdag en in de nacht een graad of 2. Dit betekent dat er € 667 per dag omgezet dient te worden. De gemiddelde entree is € 5,50.

Dit betekent dat er 121 bezoekers per dag moeten komen. Is dat haalbaar?

Als toevoeging kun je hier klikken naar een link van een artikel uit 2016 van RTLZ over de vraag “wat kost een zwemkaartje eigenlijk echt?” 

– Kan het zwembadtarief niet verhoogd worden?

Laatst schreef iemand dat ze best wel meer wil betalen om buiten te kunnen zwemmen in de winter in een openluchtzwembad. Een mooi streven maar het zwembad is van ons allemaal, is betaald door ons allemaal en dient dan ook gebruikt te kunnen worden door ons allemaal. Met andere woorden, het tarief moet betaalbaar zijn voor iedereen. 

Dus een entree ticket verhogen naar €15-20,- per bezoek lijkt niet haalbaar voor even zwemmen in een 50-meter buitenbad.

– Is het water in een buitenzwembad duurder dan in een binnen zwembad?

Ja, in de winter zeker, want het zwembadwater blijft in een binnenbad niet alleen warm doordat het zwembad letterlijk binnen is, maar blijft ook warm door de goede luchtbehandeling is het zwembad.

– Het tarief juist lager maken, zodat er meer bezoekers komen voor het buitenbad?

Dat kan, maar dan betaalt de niet-gebruiker van het buitenbad dus de extra kosten. En zwem je dan bijvoorbeeld in Amsterdam en je woont in Utrecht, dan betaalt de Amsterdammer de kosten. Want de OZB gaat omhoog voor de hogere kosten van het zwembad.

En bij veel mensen geldt dat ze voor geen goud (dus als is het gratis) gebruik maken van een buitenbad in de winter. Domweg, omdat het te koud is.

Stoken voor de mussen is geen probleem toch?

Elke gemeente staat in onze beleving voor duurzaamheid, groene energie, schoner milieu en een beter klimaat. Althans dat zou je denken. Maar in sommige gemeenten is het tegendeel waar. Zwembaden gingen in de winter van 2020 open bij temperaturen beneden de 0 graden Celsius voor een relatief klein aantal mensen die zwemmen in een openlucht zwembad impliciet belangrijker vinden dan bijvoorbeeld het milieu. 

Veel ambtenaren en beleidsmakers zijn bijvoorbeeld jaren bezig geweest om huiseigenaren op te zadelen met Europese wetgeving voor energielabels. Is het dan niet vreemd dat we de energiekraan dan maar gewoon open zetten omdat een enkeling in een buitenzwembad wil zwemmen?

Of is dit appels met peren vergelijken?

Er zijn zwembaden die serieus aan de weg aan het timmeren zijn om milieubewuster te worden en bijvoorbeeld gaan werken met zonne-energie e.d. Ook in Amsterdam. Maar dit is dan in het binnenbad van Amsterdam-Oost waar er zonnepanelen op het dak zijn gelegd. Dit zorgt voor een begin en een omslag naar schone energie. 

– Wat kan de impact zijn van de zittende ambtenaar voor een buitenbad

Het was nationaal nieuws dat De Mirandabad in Amsterdam open was tijdens Corona. En als het nationaal in het nieuws komt en er is een mogelijkheid je optimaal te profileren als gemeente, dan wil je niet achterblijven.

Vooral niet als een gemeenteambtenaar of een gemeente ambitieus is.  Het maakt even niet uit wat het kost en duurzaamheid is even niet belangrijk. Hier moet dan ruimschoots van geprofiteerd worden, hoor je een wethouder hardop denken in Crommenije

Wethouder Schotanus in Alphen is een echte sportfanaat” en “zwemmen is een hobby van me”. Door deze ambtenaar gaat het buitenbad open en blijft een buitenbad waarschijnlijk ook bestaan.

De zittende ambtenaar geeft richting aan het behoud van vrijwilligers, de steun van bewoners en de financiële steun om het zwembad te behouden en in de (open) lucht te houden. Dat de wethouder hier op de voorgrond treed is goed voor het imago van het buitenzwembad. 

Dat het goed is dat een wethouder op de voorgrond treed in de winter, tijdens de Corona lockdown, om het buitenbad te promoten is de vraag. 

Meer weten over openlucht zwembaden?

Lees hier verder zodra je meer wilt weten over buitenbaden in het algemeen. Later in dit artikel proberen we de volgende vragen te beantwoorden. 

  • Waarom worden buitenzwembaden steeds meer wegbezuinigd?
  • En hoe zit of zat het met de buitenbaden in tijdens de lockdown in verband met Corona?
  • Zoek je een buitenbad in de buurt? Klik hier!

Algemene informatie over buitenbaden

– Wat zijn de kosten van het openhouden van een buiten zwembad in de winter?

De kosten om het buitenbad open te houden zijn niet gering. Alleen al qua energielasten liggen de kosten tussen de € 400,- en € 600,- per dag bedragen dat bij sommige buitenzwembaden nog kan oplopen tot € 40.000,- per maand.

Dan zijn de personeelskosten, onderhoudskosten, afschrijving, schoonmaakkosten, administratiekosten, huur, etc. nog buiten beschouwing gelaten.

Dit zijn overigens de kosten die gelden bij (winter) lagere temperaturen.

In de zomer zijn de energielasten minder, doordat de zon het water verwarmt en het water op temperatuur houdt.

– Buitenbaden en (zomer) abonnementen

Vrijwel alle buitenbaden in Nederland werken met een abonnementenstructuur. Hierdoor blijft het zwemmen betaalbaar voor alle bezoekers die regelmatig komen zwemmen in het buitenbad. 

Dit betekent dat je voor een vast bedrag de gehele zomer, gedurende het buitenbadseizoen, binnen de gestelde openingstijden, gebruik kunt maken van het buitenzwembad.

Deze abonnementstarieven lopen sterk uiteen, maar als je een frequent buitenzwemmer bent, dan is een losse entree ticket altijd duurder dan het abonnement.

Een voorbeeld van een zwemabonnement voor het zomerseizoen is in Amstelveen. Het zomerabonnement kun je dan in de voorverkoop kopen met een korting van ongeveer € 25,- waarbij het zomerabonnement € 125,- kost (prijspeil 2019). 

Na de voorverkoop kost een zomerabonnement voor het buitenbad dan 150,- per persoon. Vervolgens zijn er dan nog kortingen op basis van meerdere gezinsleden.

– Openingstijden van buitenbaden

De openstelling van de meeste buitenbaden zijn overdag, maar niet als het echt supermooi weer is. Dan kan het zijn dat zwembaden langer open blijven, waarbij de horecavoorziening dan een belangrijke factor is. In de meeste gevallen kun je buiten recreatief zwemmen van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Als we het hebben over combibaden waarbij je zowel binnen als buiten kunt zwemmen, waarbij het buitenbad tenminste een 25 meterbad is en apart is gelegen, dan kun je ook buiten banenzwemmen tussen 7: 00- 9:00 uur. Dit zijn over het algemeen de tijden waar je ook binnen baantjes kunt trekken.

Bij sommige zwembaden kun je zowel binnen als buiten de banenzwemmen. Het ligt aan de zwembadexploitant of buiten– en binnenbaden dan tegelijk open zijn bij heel goed weer.

Formeel dient er bij elk zwembad namelijk een toezichthouder te staan en dit brengt dan extra personeelskosten met zich mee. Door deze extra inzet van medewerkers wordt er vaak een keuze gemaakt tussen binnen of buitenbad open. 

– Wie betaalt het zwembad?

Het zwembad wordt betaald door jou, uit de OZB.

Dus als jouw gemeente wel een zwembad heeft en de gemeente nabij niet dan kan kunnen de bewoners van de andere gemeente wel gebruik maken van het zwembad. Hierdoor betaal jij indirect een gedeelte mee van de entree prijs van de bezoeker, die het zwembad bezoekt buiten haar gemeente.

Dat komt omdat de entree prijs die in de meeste gevallen wordt bepaald door de gemeente. De entree ticket van het zwembad is nooit kostendekkend. Dus er moet altijd subsidie bij.

De subsidie komt dan uit de door jou betaalde OZB pot. Ja, ook als je geen gebruik maakt van het zwembad betaal je dus vrolijk mee.

Daarom wordt er steeds vaker gekeken naar ‘intergemeentelijk’ zwembaden. Maar door veronderstellende koppigheid, eigenbelang, ambitie, betweterigheid en borstklopperij krijgt men (vooral gemeenten en zwemverenigingen) het niet voor elkaar dit gezamenlijk te realiseren.

Ondanks onze bekendheid, als uitvinders van het poldermodel komt zogenaamde ‘intergemeentelijke zwembad’ niet van de grond. Daarom worden er zoveel kleine ‘functionele’ zwembaden gebouwd in elk dorp of elke stad. 

Er zijn uitzonderingen. Een zwembad in Andel is een goed voorbeeld. Dit zwembad, met onder andere buiten een recreatief zwembad en een 25-meterbad, is ontstaan uit de samenwerking tussen de gemeente Woudrichem en Aalburg, ondertussen samengevoegd als gemeente Altena.

– Zwembad als maatschappelijke voorziening

Een zwembad wordt gezien als een maatschappelijke voorziening. Een maatschappelijke voorziening moet voor iedereen toegankelijk zijn, oud en jong, arm en rijk.

Hierdoor worden de entree tarieven, de tarieven van de zwemlessen en de verenigingstarieven over het algemeen bepaald door de gemeente.

Hoe lager de tarieven, des te meer de niet gebruiker meebetaald aan het tarief van de gebruiker. Voor de sociale minima worden daarbovenop nog eens uitzonderingen gemaakt op verschillende onderdelen.

Hiervoor zijn instanties in het leven geroepen, waaronder Jeugd Sportfonds of bijvoorbeeld een stadspas als De Ooievaarspas in Den Haag.

– Buiten zwemmen in een buitenbad populairder?

Volgens klimatologen worden de zomers in Nederland warmer. Dan zou je denken dat er meer behoefte is aan verkoeling in de zomer. Tegelijkertijd vormt zich in natuurwater het bekende blauwalg bij langdurige hogere temperaturen.

De bezoekersaantallen van alle buitenbaden stijgen de laatste jaren door deze temperatuur pieken in de zomer. Vooral als de zomer er relatief vroeg bij is, denk aan zomerse dagen in mei en juni. Heel Nederland is dan nog niet met vakantie is en zoekt zijn of haar vertier in de thuis omgeving.

Dit zou er toe kunnen leiden dat er meer vraag komt naar buitenbaden gedurende de aankomende jaren. 

Over het algemeen bestaat een trend dat buitenbaden worden wegbezuinigd. Volgens het CBS die heeft geteld tot 2009 is het aantal openlucht zwembaden gedaald van 265 naar 225.

Dit is heel oud nieuws. Het goede en nieuwe nieuws zou zijn als gemeenten weer investeren in nieuwe buitenbaden. Maar het imago is niet best. Laten we hopen op meer mooie zomers de aankomende jaren. 

Op basis van bovenstaande tekst de vraag waarom gemeenten openlucht zwembaden c.q. buitenbaden wegbezuinigen. Hieronder 13 veronderstelde redenen. 

Wegbezuinigen van buitenzwembaden

Zelfstandige openlucht zwembaden, maar ook zogenaamde combibaden (binnen en buitenbad) worden de buitenbaden steeds vaker wegbezuinigd of afgestoten. Hierdoor moet je steeds vaker verder reizen om eens lekker in een openlucht zwembad te gaan zwemmen.

13  redenen waarom gemeenten buitenbaden wegbezuinigen

1. Een buitenbad is op enkeling na seizoensgebonden. Dus het frequent gebruik van het buitenbad is over het algemeen alleen in de zomer van 1 mei tot en met augustus of begin september.

2. Het buitenbad wordt niet als een basisvoorziening gezien vanuit de gemeente. Dus waarom hierin investeren?

3. Het buitenbad wordt alleen goed bezocht bij heel mooi weer. Gemiddeld ongeveer tussen de 10 á 15 dagen per jaar.

4. Bij minder goed weer komt de vraag naar een openlucht zwembad, maar van een relatief klein groepje mensen.

5. Zodra er weinig ambtenaren geïnteresseerd zijn in zwemmen wordt een buitenzwembad geen agendapunt, of juist wel om deze weg te bezuinigen, omdat men (vaak) geen idee hebben wat de maatschappelijke impact is

6. Er wordt heel sterk gekeken naar de exploitatiekosten. Dit in tegenstelling tot het verdere verleden. Bij een openluchtbad liggen deze exploitatiekosten veel hoger dat bij een binnenbad. Dit heeft te maken heeft met veel hogere energielasten en relatief minder opbrengsten.

Klik op een van de vlaggen om de zwemlestarieven van die stad te bekijken

7. Geen sterkt maatschappelijk draagvlak of maatschappelijke vraag vanuit de bewoners van het dorp of de stad, om het buitenbad eventueel te behouden 

8. De jeugd kiest bij het zomers temperaturen vaker voor een gratis optie om te zwemmen, zolang er geen blauwalg is. Denk aan plassen zoals De Oude Tol in Oud-Beijerland  of het Marine terrein in Amsterdam.

9. De gemeente vindt andere onderdelen, zoals een bibliotheek of binnenzwembad belangrijke dan een openlucht zwembad.

10. De gemeente heeft in een begroting niet proactief rekening gehouden met een grote investering en krijgt een investering voor een openluchtzwembad op korte termijn niet rond.

Het beslissingsproces over een zwembad duurt vaak jaren (zie Eindhoven over de nieuwe Tongelreep) in verband met de verschillende belangengroepen die ieder de beste tijden, de beste dagen en het meeste water gebruik willen hebben. 

11. De gemeente hecht geen waarde (meer) aan een recreatie buitenbad. Een zwembad moet tegenwoordig vaak functioneel zijn en geschikt voor zwemlessen, geschikt voor de zwemvereniging en voor gezondheidsondersteuning van bijvoorbeeld senioren en mindervalide.

Voor de laatste groep wordt er in de meeste gevallen rekening gehouden met de temperatuur van het badwater, die dan vaak tussen de 30-32 graden Celsius ligt.

12. Er is al een zwembad in de gemeente waar je binnen kunt zwemmen. Geen reden om er een buitenbad aan toe te voegen.

13. Er wordt geen goede plaats gevonden voor een openluchtzwembad in de gemeente. Hierdoor duurt het proces te lang en komt het vaak niet tot een positief besluit. Dit komt vaak door bezwaren van toekomstige omwonenden die een zwembad “in de tuin” niet zien zitten. 

Heb jij nog aanvullingen voor redenen waarom de gemeente niet kiest voor een openluchtbad in jouw stad of dorp? Geef onderaan dit artikel je mening of klik hier en neem contact met ons op.

Buiten zwemmen in de winter tijdens de Corona lockdown in het openlucht zwembad 

Tijdens de Corona lockdown zijn er relatief weinig mogelijkheden om te bewegen. Je kunt denken aan wandelen, hardlopen en voor de echte zwemmers onder ons, kun je gaan zwemmen in natuurwater of in een openlucht natuurzwembad.  

Ondanks de Corona en de lockdown zijn er toch enkele buitenzwembaden geopend.

3 februari 2021 waren dit de opgestelde opluchtbaden (Bron Zwemanalyse.nl):
– De Mirandabad Amsterdam
– Noorderparkbad Amsterdam
– Groenhovebad Gouda
– De thermen Alphen ad Rijn
– De Vrije Slag Bennekom
– De Crommenie in Zaandam
– Den Helder
– Dronten (klein)
– Volendam (niet verwarmd)

De gemeente bepaalt samen met de veiligheidsregio of er in de gemeente gezwommen mag worden en tegen welke voorwaarden.

De exploitant van het openluchtbad dient een doordacht en praktisch uitvoerbaar protocol te overleggen waarin staat dat de Coronamaatregelen worden gehandhaafd, hoe dit wordt gedaan en welke risico’s er zijn.

– Veel belangstelling voor zwemmen in het buitenbad tijdens de lockdown.

Bijna vanzelfsprekend is de belangstelling groot, ondanks de kou. Maar dat is ook wel logisch omdat de meeste mensen hele dagen binnen zitten en het huis niet uit gaan.

Ook werken veel mensen thuis die minder werkzaamheden hebben, zodat er ook meer tijd is om aan je gezondheid te werken.

Bezoekers kwamen van heinde en verre om in eerste instantie in De Mirandabad in Amsterdam te komen zwemmen.

Er waren wachtlijsten van een week waarbij men geopend is van 7:00 uur in de ochtend tot 20:00 uur in de avond. Het voordeel is dat het De Mirandabad verlicht is, waardoor de openstelling ook zo ruim kon zijn.

De aantal bezoeken zijn relatief hoog, de vraag of de aantal bezoekers ook zo hoog is of dat het herhaalbezoek is van de ‘echte zwemmers’. 

Ondertussen volgen er meer zwembaden die opengaan. De ene onder maatschappelijke druk, de andere onder politieke druk, en sommige zelfs omdat zij denken dat het goed is voor de maatschappij? Of gewoon leuk?

– Openluchtzwembad open in extreem winterweer anno 2021

In Bennekom, bij Zwembad de vrije slag, koos men er ook voor om open te gaan.”Een mooi gebaar richting al die diehards die graag buiten zwemmen én al die zwemfans die nu niet binnen kunnen zwemmen, schrijft De Zwembadbranche. 

Met een temperatuur op de thermometer van ongeveer min 2 graden Celsius overdag en min 10 graden in de nacht, voor Nederlandse begrippen een extreme winterse temperatuur, kiest deze stichting ervoor om het zwembadwater op te stoken naar 22 graden Celsius. 

Volgens de stichting was het enige ‘probleem’ de medewerkers. Nu we weten dat alle binnen zwembaden gesloten zijn en ondertussen blinkend schoon zijn, zitten medewerkers van zwembaden letterlijk thuis. Dus hulp is er voldoende.

En hulp kwam vanuit zwembad De Peppel in Ede, want het zwembad openstellen is ook fijn voor de medewerkers die er weer even aan het werk kunnen, wat “kosten technisch ook fijn is”. 

Op de vraag of het verstandig is om het buitenbad open te houden tijdens deze kou is het antwoord vooral gericht op het belang van de bezoekers. Er wordt ingegaan op de eventuele gezondheidsissues zodra je buiten gaat zwemmen met deze extreme wintertemperaturen.

Of het verstandig is voor de OZB van de bewoners in de gemeente, eventuele toekomstige subsidies voor het buitenbad, de omzet, imago voor het in stand houden van het buitenbad, de extra onderhoudskosten van de installaties, de extra energielasten en het milieu, wordt in dit artikel buiten beschouwing gelaten. 

– Openlucht zwembaden open door en onder druk van de bewoners?

Onder de maatschappelijke druk wordt verstaan dat er mensen zijn die zo hard kunnen schreeuwen dat zij ook nog wel eens een potje kunnen breken bij een gemeente.

De schreeuwers die vaak geen besef hebben van de kosten voor het opstellen van een openluchtzwembad in de winter. Denk aan het milieu (stoken voor de mussen) en overige consequenties.

De politiek speelt hierbij ook een grote rol. In Alphen bijvoorbeeld, is de wethouder sportfanaat en zwemt zelf ook heel graag. Hij komt in beweging zodra het buiten zwemmen in een buitenbad landelijk nieuws is geweest en probeert zo mee te liften met het landelijk nieuws.

Zo staat de goede man letterlijk met de zwembroek in de krant. Hart voor het zwembad en goed voor de maatschappij?

– Is zwemmen in een openluchtbad noodzakelijk?

Goed voor de maatschappij zien we hier alleen sporten en bewegen terug voor de enkeling die van zwemmen houdt. Ook de enkeling die in het buitenbad komt zwemmen, ondanks de wachtrijen bij De Mirandabad in Amsterdam.

Want zodra je 10 zwembaden in de winter open hebt, dan zijn de wachtrijen zo verdwenen. Ook zodra de lockdown wordt versoepeld zullen de wachtrijen slinken. Succes van korte duur, of korte termijn gedachte?

De reden is toch dat tijdens een lockdown de horecazaken, restaurant, winkels, binnen zwembaden ea. gesloten zijn om juist de reisbewegingen te beperken?

Te zorgen dat het ziekenhuis niet overbelast raakt? Waar de mensen die in het ziekenhuis werken nog niet de tijd hebben om een baantje te trekken in de kou, of de kans lopen op een verkoudheidje of een griepje?

Ben je echt een ‘Die Hard’ zwemmer gaan dan lekker zwemmen in open water. Lees hier van Zwemblog.com 5 tips om te starten met open water zwemmen. 

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.