Loading...

Logisch dat veel mensen gaan banenzwemmen. Banenwemmen is namelijk een van de meest lonende, ontspannende en uitdagende activiteiten zijn die een sporter kan ondernemen. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels tijdens het banenzwemmen?

Het vergt toewijding om de juiste techniek voor elke slag te vormen, plus een goede conditie en behendigheid in het water.

De 13 belangrijkste regels bij het banenzwemmen

Ben je een beginnende zwemmer of je bent al een tijdje niet meer in een zwembad geweest, lees dan hier de blog 17 handige tips voor zwemmen voor beginners. 

Maar door de geringe belasting van de gewrichten en de constante uitdaging om je snelheid en uithoudingsvermogen te verbeteren, is zwemmen een ideale keuze voor sporters die hun vaardigheden willen uitbreiden en tegelijkertijd hun hele lichaam willen trainen.

Dus als je al een zwemmer bent of net begint, hier zijn 13 belangrijke regels die ervaren zwemmers gebruiken elke keer als ze banenzwemmen.

Welkom op Zwembadvergelijker.nl!

Wil jij aan jouw lichamelijke gezondheid werken terwijl je een duik neemt in het zwembad?

Dan is Zwembadvergelijker.nl voor jou. Wij stellen jou in staat openbare zwembaden te vergelijken, zodat je gemakkelijker een zwembad, zwemschool of een zwemles kunt vinden dat aan jouw wensen voldoet!

Bovendien hebben we ook interessante blogs op onze website, zoals ‘Wat is trimzwemmen of 6 tips om af te vallen tijdens het zwemmen

Onze blogs geven nuttig advies en begeleiding zodat je het meeste uit jouw zwemervaring kunt halen. Welkom en veel plezier!

TheMagic5 zwembril is de meest innovatieve zwembril op de markt! Door middel van een gezichtsscan wordt deze op maat gemaakt zodat de zwembril perfect zit! Bestel TheMagic5 zwembril hier!

De 13 belangrijkste regels van het banenzwemmen

Gebruik bij lange haren een badmuts

Zwemmen is niet alleen een excuus om wat lichaamsbeweging te krijgen, maar het volgt ook bepaalde regels.

Een regel die je nooit mag vergeten na te leven is die van het dragen van een badmuts als je lang haar hebt. De badmuts zorgt er niet alleen voor dat je sneller gaat, maar het voorkomt dat vervelende stukjes van je haar in het water drijven.

Dit is iets waar natuurlijk niemand op zit te wachten. Zeker niet als je een goede zwembril op hebt waarmee je het zwembadwater heel helder kunt zien.

Dus als je op het punt staat de zwembanen te betreden, voor je plezier of voor een wedstrijd, zorg er dan voor dat je haar veilig onder een badmuts zit!

Altijd douchen voordat je gaat (banen) zwemmen

Een van deze regels is om altijd te douchen voordat je het zwembad ingaat.

Dit helpt niet alleen om de hygiënische normen hoog te houden, maar het kan ook voorkomen dat bacteriën zich tussen de zwemmers verspreiden, wat essentieel is voor banenzwemmen.

Regels voor banenzwemmen zijn er niet voor niets – zodat zwemmers ongestoord gebruik kunnen maken van de banen en kunnen genieten van hun tijd in het zwembad zonder zichzelf of anderen in gevaar te brengen.

Dus of u nu een ervaren zwemmer bent of net begint aan uw wateravontuur, vergeet niet te douchen voordat u een duik neemt!

Omdat douchen een belangrijk onderwerp is in zwembaden hebben wij hier een aparte blog over geschreven. Lees hier de blog “waarom douchen voor de zwemles”.

Houd een veilige afstand tot andere zwemmers

Om ervoor te zorgen dat zwemmen voor iedereen veilig en plezierig blijft, is het belangrijk om te onthouden dat het het beste is om een veilige afstand te bewaren tot anderen in het zwembad, ongeacht hun vaardigheidsniveau of zwemervaring.

Zwemmers hebben niet alleen ruimte nodig om te zwemmen, maar door een zekere afstand te bewaren is ieders veiligheid gewaarborgd bij onverwachte bewegingen met benen of armen.

Wat voordat je het weet heb je een been in je nek, of schop je per ongeluk iemand tegen de armen of schouders. Dit kan tot vervelende situaties leiden. 

Zwem altijd aan de rechterkant van de baan

Om ervoor te zorgen dat iedereen een plezierige ervaring heeft, is het belangrijk dat zwemmers zich altijd aan de zwembanen houden en aan de rechterkant blijven wanneer ze baantjes trekken.

Zwemmen is eigenlijk net als autorijden. Je moet aan de rechterkant van de baan blijven en nooit naar links oversteken, want dat kan heel gevaarlijk zijn; niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere zwemmers.

Als je iemand wilt inhalen, moet je even naar links gaan en als de inhaalmanoeuvre is voltooid, moet je weer naar rechts gaan.

Deze regel geldt ongeacht hoe druk of leeg je baan is – blijf altijd op dezelfde plaats totdat het tijd is om in te halen.

Voor zwemmers die vaak banenzwemmen is het enorm vervelend. Veel mensen weten deze regel(s) niet en zwemmen in het midden van de baan. Dit zorg voor onnodige verstoring en problemen en voor irritaties.

Zorg er dus voor dat je altijd rekening houdt met deze regel en het belang ervan voordat je gaat zwemmen!

Weet je wel wat banenzwemmen is, maar nog niet de voordelen? Lees dan deze blog ‘wat is banenzwemmen?’

Als zwemslagen staan aangegeven per baan, doe dan ook die zwemslag

Respect voor de regels en zwembanen is de sleutel tot plezierig zwemmen.

Zwemmers moeten erop letten welke slag ze zwemmen, vooral als dat per baan is aangegeven. Als bijvoorbeeld op een bord staat dat in een bepaalde baan alleen schoolslag mag worden gezwommen, moeten alle zwemmers in die baan die regel volgen.

Het omgekeerde geldt ook: als in een baan alleen borstcrawl is toegestaan, mag niemand in die baan schoolslag doen.

Het velende is dat vaak de schoolslag zwemmer langzamer is en dat is velend voor de borstcrawl zwemmer.

Ook voor de schoolslag zwemmer die over het algemeen minder spettert, ziet zo iemand voorbij racen met enorme zwemslagen.

Als je een amateuristische schoolslag uitvoert dan krijg je water in je ogen en zal je contact hebben met je voorbijganger, aangezien je armen naar buiten rijken bij de zwemslag.

Zo respecteert iedereen elkaar en haalt het meeste uit het zwemmen.

Start nooit voor iemand die een keerpunt gaat maken

Bij het zwemmen in een zwembad moet ten koste van alles worden vermeden voor iemand die op het punt staat een bocht te nemen.

In het zwembad gelden dezelfde regels als op de snelweg – het zou dom zijn en gevaarlijk om met 50 km/u de snelweg op te rijden terwijl andere auto’s met 130 km/u voorbij razen.

Toch denken mensen vaak geen twee keer na voordat ze hetzelfde doen in het zwembad, wat zeer storend en vervelend kan zijn voor andere zwemmers.

Om goede etiquette te betrachten tijdens het zwemmen, wacht je tot de zwemmer je passeert en laat je ruimte om een paar meter achter hem of haar te starten.

Op die manier zal je tragere startsnelheid hun tempo niet hinderen en word je niet meteen ingehaald.

De beste zwemhorloges op de markt!

Duik nooit in een zwembad – je zou iemand kunnen raken

Banenzwemmen is een geweldige manier om te oefenen in het zwembad, maar let wel op je medezwemmers als je het zwembad ingaat. Duik nooit in een voor zwemmen gemarkeerde baan, omdat je dan tegen iemand onder jou kunt botsen.

Een veiligere manier om in een zwembaan te komen is door langzaam de trap af te gaan of een lege hoek van het zwembad te kiezen en je voorzichtig in het water te laten zakken. Ga vervolgens naar de baan van jou niveau.

Controleer of de baan die je kiest geschikt is voor uw zwemniveau en begin dan pas! Zo voorkomt je onaangename verrassingen en zorgt u ervoor dat iedereen een veilige en rustige tijd in het water heeft.

Raak niet geïrriteerd als je iemand aanraakt, of als iemand jou aanraakt

Bij het zwemmen kan een van de vervelendste ervaringen zijn wanneer een snelle zwemmer je passeert bij het uitvoeren van de schoolslag.

Hun krachtige slagen en opspattend water kunnen desoriënterend en zelfs irritant zijn als ze te dichtbij komen.

Tot overmaat van ramp krijgen degenen die een amateur schoolslag uitvoeren vaak water in hun ogen en contact met de voorbijganger als hun armen tijdens de slag naar buiten reiken.

Een manier om dit te voorkomen is je eigen snelheid onder controle te houden, zodat je niet onverwachts iemand voorbij laat razen, hoewel dit in een groot openbaar zwembad moeilijk kan zijn.

Hoewel het irritant en afleidend kan voelen, is het belangrijk om je er niet over op te winden, want deze dingen zullen onvermijdelijk van tijd tot tijd gebeuren.

Praat of maak geen lawaai tijdens het banenzwemmen

Wanneer je banen zwemt, is het belangrijk dat je bewust bent van jouw omgeving en stil bent.

Niet alleen is luidruchtig praten storend voor anderen die proberen baantjes te zwemmen, het kan ook hun concentratie en timing verstoren. Bovendien veroorzaken gesprekken oponthoud in de baan die de doorstroming van de baan kunnen vertragen, waardoor het voor andere zwemmers moeilijk wordt.

Om ervoor te zorgen dat iedereen om je heen een veilige en plezierige ervaring heeft bij het baantjes trekken in het zwembad, dient je stil te zijn en niet gaan praten met je partner, als je samen met iemand bent gekomen.

Je wilt gaan banenzwemmen , maar je hebt het zwemmen nog niet zo goed onder de knie? Klik dan hier een blog over volwassen zwemles, nooit te oud om te beginnen.

Als iemand jou passeert, ga dan langzamer zwemmen

Het kan enorm storend zijn als men snel zwemt, of iemand probeert in te halen terwijl degene die inhaalt niet hard genoeg zwemt.

Wanneer iemand je passeert, moet je langzamer zwemmen om je eigen tempo en comfortniveau te behouden.

Iemand inhalen wanneer jullie twee ongeveer hetzelfde tempo hebben, kan zeer storend zijn; in plaats van andere zwemmers toe te laten je gemakkelijk te passeren, zwem je uiteindelijk naast elkaar en maak je botsingen mogelijk die gevaarlijk kunnen zijn.

Als je merkt dat je dichter bij iemand komt, kun je beter gewoon afstand houden – pas inhalen als het nodig is en alleen op veilige afstand van de kant. Zo zwemt niemand elkaar in de weg.

Als je iemand passeert, doe dat dan aan de linkerkant

Tijdens het banenzwemmen kan het voor iedereen onaangenaam zijn als iemand probeert in te halen zonder op te letten.

De snellere zwemmer zal zijn tempo moeten verlagen en de langzamere zwemmer achter hem kan schrikken. Daarom is het belangrijk dat wanneer je een andere zwemmer passeert, je dat altijd aan de linkerkant doet.

Zowel de snellere als de langzamere zwemmer moet zich ook bewust zijn van zijn omgeving om ervoor te zorgen dat hij geen zwemmers in de buurt stoort.

Het is een vuistregel dat het zwemmen aangenamer en veiliger wordt als je op jouw zwemstrook let en hoffelijk bent voor de mensen om je heen.

Volg de zwemrichtlijnen voor je snelheid – snel, gemiddeld of langzaam

Banenzwemmen kan een geweldige vorm van lichaamsbeweging zijn, maar het is belangrijk te onthouden dat veiligheid altijd voorop moet staan.

Voordat je naar het zwembad gaat, moet je zich vertrouwd maken met de richtlijnen van het banenzwemmen.

De banen worden vaak opgedeeld in lijnen met verschillende snelheden. De snelheden zijn vaak gebaseerd op langzame, gemiddelde en snelle zwemmers.

Vaak staat letterlijk op de bordjes of het een snelle, gemiddelde, of langzame baan is. Gebruik dit om te bepalen in welke baan je moet zijn.

Als je zwemvaardigheden een beetje roestig zijn geworden sinds je voor het laatst in het zwembad bent geweest, overweeg dan om in de langzame baan te beginnen; onderschat je eigen capaciteiten ook niet en schuif op als dat nodig is!

Om van baan te veranderen nadat je in één bent begonnen… wacht nooit tot halverwege een ronde om te wisselen. De hoek van elke baan is de beste plaats om dit te doen – dit geldt zowel voor diepe als ondiepe banen.

Conclusie

Zwembanen lijken misschien gereglementeerd en niet erg opwindend, maar als je deze eenvoudige regels volgt, blijft iedereen in het zwembad veilig en heb je een leuke tijd. En wie weet maak je zelfs een paar nieuwe vrienden.

Dus zet je badmuts op, pak je zwembril en duik vandaag nog in de wereld van het banenzwemmen!

Op zoek naar een zwembad bij jou in de buurt? Zoek en vergelijk hier alle zwembaden bij jou in de buurt.

Verkrijgbaar bij

plutosport.nl (€10,95)
bol.com (€12,00)
Laatst bijgewerkt op: 14 juli 2024 - 02:50

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€6,95)
bol.com (€11,50)
Laatst bijgewerkt op: 14 juli 2024 - 02:40

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.