Loading...

Babyzwemmen, de 24  beste tips!

Super te gek dat je eindelijk (weer) naar het zwembad mag om te gaan zwemmen. De afgelopen weken zullen wel hectisch zijn geweest, maar ook genoten toch? 

Na de periode dat je (hoop ik voor je) heerlijk hebt genoten van het zwangerschapszwemmen is de tijd gekomen dat je het zwembad mag delen met je meest geliefde persoon op deze hele wereld; jouw baby. 

Dit betekent niet dat je zomaar even je tas pakt en als een speer het zwembad opzoekt om als een gek baantjes te gaan zwemmen.

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar een openbaar zwembad om samen met je kleine te gaan babyzwemmen.

Jij als ervaringsdeskundige betreffende babyzwemmen

Heb je al meerdere kinderen, dan ben je waarschijnlijk al een ‘doorgewinterde babyzwemmer’.

Je kunt dan zelfs ons van de tips voorzien van wat jij hebt meegemaakt met je baby in het zwembad bij jou in de buurt. Want elk zwembad is anders wat het ook zo lastig maakt om een eenduidig antwoord te geven. 

Toch proberen we een eenduidig antwoord te geven over alles betreffende babyzwemmen. Dit doen we met als doel om alle nieuwe moeders en vaders te helpen met de zoektocht naar het zwembad met de baby.

Klik hier voor een super cool baby rompertje

De ene baby is de andere niet

De ene baby is de andere niet hoor ik een ouder laatst nog zeggen. De ene baby went meteen aan het water en de andere vindt het in beginsel verschrikkelijk. Ook zijn er baby’s die het heel snel koud krijgen en de andere heeft hier weer minder last van. 

Allemaal redenen waarom je altijd van je eigen situatie uit moet gaan, wat er ook gezegd of geschreven wordt. 

Natuurlijk zijn er wel altijd pieken en dalen bij jou en je baby, waardoor een beslissing nogal snel wordt gemaakt. Bijvoorbeeld door te vroeg te stoppen met babyzwemmen of juist om alles wat je hoor niet te gaan. 

Ons advies is; verwacht in het begin niet te veel, zodat je niet teleurgesteld wordt.  

Laat je vooral niet te snel uit het veld slaan zodra je baby niet meteen geniet van het babyzwemmen of als je wat tegenslagen hebt op het gebied van oorontsteking of een koudje.

In dit artikel gaan we in op zoveel mogelijk onderdelen van het babyzwemmen en hebben aan de hand van dit artikel ook een FAQ lijst opgesteld voor het babyzwemmen.

Mocht je uiteindelijk tips voor het babyzwemmen missen dan horen wij dit graag. Tips zijn altijd welkom.

Wij denken niet alle wijsheid in pacht te hebben. We worden graag geholpen door de echte experts zoals jij, nadat je ervaringen hebt opgedaan met zwemmen met je baby.

Kom dus vooral terug naar www.zwembadvergelijker.nl om je ervaringen onderaan dit artikel te delen.

Uit onderzoek blijkt….

Om maar meteen met de deur in huis te vallen waarom het goed is om te starten met babyzwemmen, wil ik een wetenschappelijk onderzoek aanhalen. Verderop in dit artikel verwijzen we nog concreet naar dit onderzoek.

In 2010 is er een onderzoek gedaan door Hermundur Sigmundsson en Brian Hopkins. Uit dit onderzoek blijkt dat zwemmen met je baby niet alleen leuk is, maar ook nog eens zorgt voor een betere balans.

Zwemmende baby’s begrijpen dingen beter dan niet zwemmende baby’s.

Het blijkt dat zwemmende baby’s dingen beter begrijpen dan niet zwemmende baby’s. De conclusie van dit onderzoek is dat het verschil tussen de kinderen in de loop van de jongere jaren is blijven bestaan. 

Dit is bevestigd door de testen opnieuw te doen bij dezelfde kinderen die als baby zijn getest, alleen op een leeftijd van 5 jaar.

Wat is babyzwemmen?

Babyzwemmen is een zwemles onder deskundige begeleiding van een zwemonderwijzer waarbij je gezamenlijk in het water beweegt. De zwemles is bedoeld voor baby’s tussen de 0-1,5 jaar oud.

Met behulp van het zingen van liedjes en spelletjes raakt de baby spelenderwijs gewend aan het water. 

Babyzwemmen is feitelijk zwemmen met je baby, want je kunt ook met je baby zwemmen in het zwembad in je achtertuin als je die hebt. Je kunt natuurlijk ook alleen in het zwembad gaan zwemmen tijdens het recreatiezwemmen. 

Als je babyzwemmen in het (openbaar) zwembad volt dan wordt babyzwemmen vaak als een groepsles of doelgroeples aangeboden.

In de meeste gevallen wordt de les begeleid door een zwemonderwijzer die kennis heeft van baby’s en zwemmen met baby’s.

babyslofjes

Verschillende benamingen van babyzwemmen

Babyzwemmen wordt regelmatig door zwembaden aangekondigd als Baby, Peuter en Kleuter zwemmen, afgekort BPK-zwemmen. Eén van de lessen binnen het BPK-zwemmen is dan babyzwemmen. 

BPK-zwemmen dekt de leeftijd tussen de 0 en de 4 jaar.

Technisch is dit niet correct aangezien kinderen tot 1 jaar een baby wordt genoemd, kinderen van 1 tot 2 jaar dreumes, kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar een peuter en kinderen tussen de 4 en 6 jaar een kleuter. 

Babyzwemmen wordt ook wel Ouder en Kind zwemmen genoemd. Ouder en Kind zwemmen dekt de lading van BPK-zwemmen, aangezien de ouder altijd meegaat bij het BPK en het Ouder en Kind zwemmen.

"Wij zijn met beide kinderen na 3 maanden op babyles gegaan, gewoon omdat het gezellig was. Vrij zwemmen is leuk alleen of met zijn tweeën. Babyzwemmen is maar met 1 ouder. Ze doen dan allerlei spelletjes en zo, heel leuk en interactief."
Tips voor als je ALLEEN wilt zwemmen met baby: neem een grote handdoek mee waar je kindje in kan rollen. Zet de buggy of autostoeltje in de omkleedruimte, rol baby in de handdoek en kleed jezelf aan. Daarna heb je alle tijd om droog je baby aan te kleden.

Wanneer starten met babyzwemmen?

Zodra je baby ouder is dan 6 maanden kun je beginnen met babyzwemmen. Het advies van de specialisten is te starten na 2,5 maand. De reden hiervan is dat de baby dan zelf op temperatuur kan blijven. 

Als je te vroeg begint met babyzwemmen dan raakt je baby sneller onderkoeld en kan de zwemles van korte duur zijn. Ook kan je baby onderkoeld raken. 

Temperatuur van het zwemwater

De watertemperatuur bij het babyzwemmen is minimaal 32 graden.

Het zwembadwater van 32 graden Celsius lijkt heel erg warm. Het verschil tussen 36,5 graden en 32 graden is echter toch nog een verschil van 4,5 graden. Voor de baby kost dit veel energie om het lichaam weer op te warmen. 

Heeft je baby moeite de temperatuur op peil te houden doordat deze prematuur of dysmatuur geboren is, dan is het verstandig nog langer te wachten voordat je gaat beginnen met babyzwemmen.

Ook is het soms te vermoeiend voor de baby om naar het zwembad te gaan. Daar helpt de omgeving van het zwembad en het lawaai niet in mee, want dat zijn overweldigende prikkels voor de kleine baby. 

Is je baby te vroeg geboren, ga eerst naar de huisarts voordat je gaat zwemmen met je baby

Mocht je baby te vroeg geboren zijn of nog niet goed groeit dan is het aan te raden eerst te overleggen met je arts voordat je gaan zwemmen met je baby. 

Ook is het zo dat jongere baby’s over het algemeen gevoeliger zijn voor infecties. Een idee is om eerst te starten thuis is bad en te kijken hoe dat gaat. Mocht dat goed gaan dan is kun je het zwembad proberen.

Zodra je baby eenmaal gewend is aan het water, de warmte, de kou, de rumoerigheid etc. dan wordt het leuk 🙂.

Alle gekheid op het spreekwoordelijke stokje, hieronder 24 voordelen van zwemmen met je baby

24 voordelen voor Babyzwemmen

 1. Babyzwemmen is onder begeleiding van een deskundige zwemonderwijzer
 2. Een gezellig en plezierig uitje met je baby
 3. De les is maximaal half uurtje dat ruim voldoende is
 4. Veiligheid in het water wordt aangeleerd door spelenderwijs oefeningen te doen zodat de baby zichzelf kan redden, naar de kant te komen en zich vast te houden.
 5. Goed voor de mentale en fysieke gezondheid 
 6. Het geeft vertrouwen en voorkomt de ontwikkeling van angst voor water
 7. Het versterkt de band tussen de ouder en de baby; een uurtje 1 op 1 quality time
 8. De baby is na de les lekker moe en kan dan lekker slapen
 9. De baby raakt gewend aan water en zwemmen
 10. Je baby komt in aanraking met het gevoel van gewichtloosheid
 11. Het help bij het ontwikkelen van de coördinatie en balans
 12. Babyzwemmen is leuk. Een leuke les waarbij er veel spelletjes worden gedaan en er worden vaak veel liedjes (mee)gezongen
 13. Voor de toekomst presteert je kind beter tijdens zwemlessen ten opzichte van kinderen die niet als baby zijn gestart met zwemmen. “Practice makes perfect!”(2010, Sigmundsson)
 14. De baby’s bouwen kracht op
 15. De ouder is ook lekker in beweging met de baby; ontspannend voor de ouder en het kind.
 16. Ideaal om de baby watervrij te maken
 17. Goed begin voor de hele zwem leercyclus tot en met de zwemles
 18. De baby ontwikkelt vaardigheden door te zingen en te luisteren naar opdrachten
 19. Warm water ontspant je baby
 20. Zwemmen bevordert de eetlust
 21. Door op bepaalde structurele momenten de baby te laten zwemmen bevordert dit de eet- en slaappatronen
 22. Andere kinderen zitten op school dus is het relatief rustig in het zwembad
 23. Na de les ‘me time’ voor de ouder met een heerlijk bakje koffie in de horeca, terwijl je baby slaapt
 24. Je baby kan niet vallen in het water. Als je baby kan lopen dan is het wijs op sokjes aan te schaffen, zodat je baby niet uitglij

Wil je alleen met je baby gaan zwemmen en geen gebruik maken van een groepsles? Je wilt als ouder meer weten waar je allemaal op moet letten? Dan is deze online cursus misschien wel iets voor jou.  

Moet mijn baby gevaccineerd zijn om te mogen zwemmen?

Nee. De baby hoeft niet gevaccineerd te zijn voordat je met je baby gaat zwemmen in een zwembad. Vaak wordt gezegd dat de baby eerst gevaccineerd moet worden voordat de baby mag gaan zwemmen. 

De prik zelf ontvangt je baby ongeveer 2 maanden na de geboorte, dus daardoor wordt de prik als richtlijn aangehouden.

Dit heeft niets te maken met de inenting zelf. Het is wel verstandig om na de vaccinatie niet meteen te gaan zwemmen, aangezien de weerstand van de baby dan tijdelijk wat lager is dan normaal. 

Houd er wel rekening mee dat sommige zwembaden of zwemscholen als eis stellen dat je baby gevaccineerd is.

Kan mijn baby onderwaterzwemmen?

Ja, de hele jonge baby’s sluiten de luchtwegen automatisch af zodra ze onderwater gaan. Dit is een lichamelijke reflex, zoals knipperen met je ogen. Als de reflex uitgegroeid is tegen het einde van het eerste levensjaar dan moet de baby leren om het mondje dicht te houden.

Je kind onderwater duwen lijkt nogal vreemd en onnatuurlijk tijdens het babyzwemmen. Maar als je baby per ongeluk ergens in het water valt en heeft niet geleerd onder water te zijn, dan weet hij niet wat hem overkomt. 

De baby zal volkomen verrast zijn en zal niet of nauwelijks reageren. De baby zal na de reflex proberen te ademen waardoor water in wordt geslikt, zelfs in een klein laagje water.

Ja, een baby kan makkelijk onderwaterzwemmen.

Tijdens het babyzwemmen wordt in een veilige omgeving geleerd om onder water te bewegen, zodat je kind in actie komt zodra deze onder water is. 

Kom je de eerste keer babyzwemmen dan zijn er bijna altijd baby’s en ouders die het onderwaterzwemmen met de baby al eens mee hebben gemaakt.

De chaotische praktijk

Tja, heerlijk rustig aan de in ochtend en genoten van een heerlijke bak koffie, even gespeeld met je baby, en je gaat je gereed maken voor het babyzwemmen.

Je hebt er super veel zin in, maar wat neem ik nu eigenlijk allemaal mee naar het zwembad? 

Het is net voordat je op vakantie gaat, nou ja, voor mij dan, want dan neem ik altijd meer mee dan nodig.

Anyway, het lijkt erop dat je met vakantie gaat, want je hebt alles ingepakt en het is nogal wat. Babyshampoo voor te douchen en babyolie om je baby lekker na het zwemmen in te smeren, een handdoek natuurlijk, je eigen zwempak? 

Alles ingeladen in de auto, ja en vooral je baby niet vergeten. Aangekomen op de parkeerplaats van het zwembad pak je alles uit en rijd je met de babywagen het zwembad in de warmte tegemoet.

Bij de receptie koop je een ticket en vrolijk ga je naar de kleedruimtes. 

Je hebt jezelf en je baby omgekleed en je wilt eigenlijk je kleding netjes ophangen en je waardevolle spullen opbergen in het kluisje. Damn…..50 cent.

Dit gaat jou dus niet gebeuren. Hieronder een lijstje wat je allemaal mee zou kunnen nemen. Gemakshalve kun je hier (binnenkort) je ‘deur tot deur’ stappenplan downloaden met een zogenaamde ‘inpaklijst’. Wel zo handig.

Wat neem ik mee zodra ik ga babyzwemmen?

Als je gaat babyzwemmen in een groepsles worden vaak externe drijfmiddelen verstrekt zoals een flexibeam en een drijfmatje.

Voor vader of moeder
Grote badhandoek; zwemkleding; haarborstel; deodorant; shampoo; badjas

Voor de baby
Zwemluiers; extra zwemluier; babyshampoo; babyolie; grote badcape of badhandoek; hydrofieldoek; fles/ voeding; evt. drijfmiddel voor de baby (voorbeeld, swimtrainer of babyfloat)

Algemeen
Maxi-Cosi; mobiele telefoon voor mobiel betalen, foto - of filmopname; pinpas of portemonnee; 50 cent of 20 cent muntje voor de kluis; een goed humeur 😉
Intex My Baby Float voor baby’s tot 11 Kg

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€7,25)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:42

Verkrijgbaar bij

decathlon.nl (€12,99)
Laatst bijgewerkt op: 12 november 2022 - 18:13
Air Free Seat Baby Float | Mintgroen

Verkrijgbaar bij

bol.com (€109,95)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:10

Hoe lang duurt een babyzwemles?

De duur van de les is tussen de 15 en de 30 minuten. Effectief zwemmen in het water met je baby ligt vaak rond de 15 á 20 minuten. In de programmering van het zwembad staat vaak aangegeven dat de les 30 minuten duurt.

Dit betekent niet per definitie dat je dan ook 30 minuten aan het zwemmen ben. 

De effectieve zwemtijd hangt af van de aanbieder van de les, maar natuurlijk ook van de gemoedstoestand van de baby en wat je zelf wenst. Want je kunt uit de les stappen wanneer je zelf wilt of dat je dit zelf nodig acht.

" Vind je het leuk om met jouw baby en andere ouders en baby's in het water zwemspelletjes te doen, dan is babyzwemmen iets voor jullie. Bijna alle zwembaden bieden babyzwemmen aan. Deze babyzwemlessen zijn speciaal ontworpen om samen met ouder en baby spelenderwijs te wennen aan het water. Een leuk voordeel is dat je ook andere ouders met baby's ontmoet die het ook leuk vinden om samen te zwemmen."

Er zijn veel redenen en veronderstellingen waarom je eventueel niet zou kiezen om met je baby te gaan zwemmen in een zwembad. Weet dat in Nederland veel ouders met baby’s deelnemen aan babyzwemmen of met hun baby gaan zwemmen omdat de veiligheid bij wet gegarandeerd is. 

De regelgeving van zwembaden in Nederland is zo streng dat het zwembad voor iedereen een voorziening is waar je veilig en schoon kunt recreëren. Dit in tegenstelling tot openbare en publieke recreatieplassen, zandbakken en speeltuinen waar baby’s ook nog wel eens recreëren. Hieronder 11 redenen waarom met mogelijke bezwaren om niet te gaan zwemmen met je baby.

11 redenen om niet met je baby te gaan zwemmen in een openbaar zwembad

 1. Je denkt dat chloor in het zwembadwater niet goed voor jou en je baby, terwijl het water in de Nederlandse zwembaden op en top is, bij wet geregeld en wordt gecontroleerd door de provincie.
 2. Het water in het zwembad is niet warm genoeg, bijvoorbeeld rond de 30 graden, waardoor je baby het snel koud krijgt. Dit kan als het goed is aangepast worden in het zwembad
 3. Als ouder houd ik zelf niet van zwemmen
 4. Sommige baby’s vinden het de eerste keren niet leuk en laten dit ook merken. Toch doorzetten is het advies. Uiteindelijk vinden alle kinderen water leuk om in en mee te spelen.
 5. Je vindt het zwembad waar je bent niet schoon genoeg. Laat eerst weten aan de zwembadmanager dat je het zwembad niet schoon vindt. Is het de volgende keer weer vies zoek dan een ander zwembad waar het wel schoon is.
 6. De baby moet eerst ingeënt worden voordat deze mag gaan zwemmen in een zwembad. De vaccinnatie is niet nodig om te starten met zwemmen met je baby. In het begin van dit artikel is al aangegeven dat de vaccinatie als leeftijd referentie wordt gehanteerd om te starten. Dus rond de 2,5 á 3 maanden.
 7. Baby’s krijgen (buiten)oorontsteking als ze meedoen aan babyzwemmen, ook wel zwemmersoor genoemd.
 8. Baby’s hebben veel last van de chloor in het water. De chloorlucht is bij elke zwembad anders en hoe sterker de chloorlucht des te groter de verontreiniging. Bij oudere zwembaden zal dit meer zijn dan bij nieuwe zwembaden, aangezien nieuwe zwembaden het chloor op een andere manier reguleren zoals door middel van zoutelectrolyse.
 9. Baby’s worden ziek van zwemwater in de longen. Dit wordt tegengesproken in een wetenschappelijk onderzoek.
 10. De baby krijgt het snel koud, begint snel te bibberen en krijgt blauwe lippen. Je baby is dan mogelijk te jong of een koukleum net als ik.
 11. Het zwembad is erg rumoerig en druk voor de jonge baby. Op sommige momenten zijn de lessen rustiger of worden er in de rest van het zwembad weinig of geen andere lessen aangeboden. Als er vaker lessen aan worden geboden probeer dit dan uit of kijk elders in kleinere zwembaden of zwembaden waarbij bassins afgesloten kunnen worden.

Eindelijk heb je besloten om met je baby te gaan zwemmen. En nu? Vind hier de beste zwemles in 11 stappen.

Waar kan ik babyzwemmen?

Nu is het zaak om je goed voor te bereiden, waarbij je eerst opzoek moet gaan naar een babyzwemles in de buurt. Dan ben je op ons platform Zwembadvergelijker op het goede adres. 

Je kunt opzoek gaan naar een zwembad in de buurt of opzoek onder het kopje zwemles naar babyzwemmen in jou buurt.

Je ziet hier meteen de tarieven die je gezamenlijk betaalt voor jou en je kind.

Staat het tarief nog niet aangegeven laat het ons even weten, waarvoor dank.

Wat zijn goede oefeningen, zodat ik thuis met mijn baby kan oefenen in het water?

Natuurlijk kun je overwegen om eerst thuis is bad of in een babybadje te oefenen zodat je baby gewend raakt aan het water.

Zo zou je bijvoorbeeld ook de temperatuur van 36 graden af kunnen bouwen naar 32 graden zodat je baby gewend raakt aan de watertemperatuur van het water in het zwembad. 

De meeste oefeningen die je in het zwembad doet, kun je ook thuis al oefenen. Daarom hier enkele oefeningen die je hierbij kunnen helpen.

Sevylor Puddle Jumper Papegaai design 15-30 kg

Verkrijgbaar bij

toppy.nl (€24,95)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:43
Beco Puddle Jumper roze dolfijn 15-30 kg

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€34,94)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:43

Verkrijgbaar bij

decathlon.nl (€16,99)
Laatst bijgewerkt op: 8 november 2022 - 20:25
Swim Essentials Puddle Jumper Haaien

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,81)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:28

7 super coole tips en oefeningen voor babyzwemmen die je ook thuis kunt doen

Zachtjes belletjes blazen in het water

Als je zachtjes het water richting de baby plaats zal je zien dat je baby deed heel er leuk vindt. Als de belletjes dan op het water blijven liggen dan zal jouw baby die proberen te pakken.

Jouw baby in bad in je armen

Als je de mogelijkheid hebt om ook in het bad te gaan zitten kun je jouw baby op schoot nemen en je baby zachtjes van links naar recht en op neer in het water manoeuvreren. Laat je baby voorzichtig drijven waarbij je jouw baby onder de oksels ondersteun. 

Altijd leuk om zachtjes te praten of te zingen om de baby gerust te stellen, maar dit gaat waarschijnlijk vanzelf, niet? Super leuk om op deze manier samen vertrouwd te raken met het water

Drijvertjes

Je kent dat wel, dat bruine drijvertje wat je liever niet wilt zien….dit drijvertje bedoel ik niet (geintje) En door…..

Serieus, leuk zoals met bellenblazen is het grappig om een speeltje in het bad te laten drijven en voor jouw baby te bewegen. Je baby zal deze proberen te pakken om ermee te gaan spelen.

Zo kun je jouw baby steeds verder laten rijken zodat je baby meer gaat bewegen in het water of je laat je baby er gewoon mee spelen.

Spetteren

Lekker spetteren samen in het water. In het begin even wennen maar daarna kun je samen helemaal los. Laat je baby zien dat je het springen, spetteren, gekke bewegingen maken in het water en lopen in het water leuk vindt.

Mocht in het grote zwembad zijn probeer dan op oog hoogte te blijven met je baby. Dit geeft vertrouwen en is ook super leuk!

Hoofdje onder water

Dit is altijd een leuk en spannend onderdeel voor zowel de ouder als de baby. Je kunt beginnen met blazen, dan je hoofd schuin houden en met één oor in het water, dan het andere oor, dan met je gezicht iets naar voren. 

5 tellen de adem in houden samen en daarna samen 5 seconden de adem inhouden als je met je mond iets onderwater gaat. Jij als ouder doet dit voor en je baby probeert dit na te doen. Niet pushen, gewoon lekker spelen, dan gaat het vanzelf. Vooral genieten en lachten saampjes.

Op de rug drijven

Achterover bewegen is altijd spannend, maar rustig wiegend in het water en dan steeds verder naar achteren zodat je baby feitelijk op de rug drijft. Lekker dobberen samen.

Spetteren met de benen

Als je eenmaal zover bent en je baby is al enigszins gewend aan het water dan kun je samen met de benen heel hard spetteren.

Dat is meteen een goede oefening om je baby alvast te laten wennen aan de borstcrawl beenoefening waar hij of zij olympisch kampioen mee wordt. Onder het mom ‘jong geleerd is oud gedaan’.

Babyzwemmen met familieleden

Je wilt als ouder misschien wel met je partner, vriendin, opa of oma naar het zwembad om te gaan zwemmen met je baby.

Tijdens het recreatief zwemmen is dat geen probleem en mag de baby in veel zwembaden zelfs gratis naar binnen, maar als je gaat babyzwemmen in een groepsles is dit lastiger. 

In de meeste gevallen is er tijdens het babyzwemmen plek voor één ouder en één baby. Hier is het tarief voor het babyzwemmen ook op gebaseerd.

Het tarief is voor één ouder en één baby. Mocht je toch met twee ouders willen komen zwemmen en één baby dat kun je het beste van te voren het zwembad bellen of dit mogelijk is. Soms wordt er een uitzondering gemaakt.

Het komt natuurlijk best wel eens voor dat je als ouders niet kunt gaan babyzwemmen maar voor je baby niet het moment voorbij wilt laten gaan.

Dan zou het toch fantastisch zijn als oma of opa mee kan met de jouw kleine baby. Dat is bij de meeste zwembaden geen probleem. Wel handig als je grootouders kunnen zwemmen.

Abonnement of meerbadenkaart voor babyzwemmen

Mocht je een abonnement hebben of een meerbadenkaart dan is je abonnement vaak persoonsgebonden en gekoppeld aan je baby zodat, er altijd een andere volwassenen meekan.

De meerbadenkaart is vaak niet persoonsgebonden waardoor je zelfs een meerbadenkaart kunt uitlenen aan je vriend of vriendin die een kind heeft. 

Let op dat abonnementen of een meerbadenkaart een bepaalde geldigheidsduur heeft waardoor het kan zijn dat je openstaande (niet gebruikte) baden niet meer geldig zijn na een jaar.

Vraag naar de voorwaarden van het zwemabonnement en de meerbadenkaart van je zwembad wanner je deze aanschaft.

Op welke dagen wordt het babyzwemmen gegeven?

Dit is per zwembad verschillend, maar in de meeste zwembaden wordt het babyzwemmen in de ochtend gegeven op dinsdag, woensdag of donderdag. 

Dit heeft ook te maken de vraag hoe de zwembadexploitant omgaat met de verdeling van het zwembad op het gebied van de programmering van de activiteiten of dat het zwembad mogelijk maar één bassin heeft. 

Als je geen gebruik wilt of kunt maken van de groepsles babyzwemmen, dat vaak op een vast tijdstip wordt gegeven, is het vaak alleen mogelijk om binnen de recreatieve openingstijden het zwembad te bezoeken met je baby. 

Denk bijvoorbeeld aan zaterdag of zondagochtend voordat het druk wordt. In de middelgrote zwembaden is er vaak een 25-meterbad/ instructiebad, doelgroepenbad/ therapiebad en ook een peuterbadje (vaak 20-40 cm diepte).

Deze poedelbadjes zijn ideaal voor kleine kinderen en baby’s, onder begeleiding van ouders, om in te spelen.

Stel dat het zwembad elke dag de gehele dag geopend is voor recreatief zwemmen dan zijn er veel meer dal momenten waar je het zwembad kunt bezoeken.

Waar het dan om gaat, is het juiste zwembad te vinden waarbij je samen met je baby kunt gaan zwemmen. Je kunt de volgende stappen zetten:

 1. Ga naar de vergelijker van De Zwembadvergelijker van Nederland.
 2. Vink aan de linkerkant van de pagina je locatie aan het vindt een zwembad in de buurt
 3. Wil je weten of het zwembad een peuterbadje heeft waarin je samen met je baby kunt spelen in ondiep water klik dan op voorzieningen en zoek je zwembad waarin je wil zwemmen
 4. Wil je weten of de badinrichting een doelgroepenbad heeft met een watertemperatuur van 30 of 32 graden dan is dit ook te vinden onder het kopje voorzieningen.

De beste watertemperatuur voor babyzwemmen

32 graden Celsius is de beste watertemperatuur voor babyzwemmen met een luchttemperatuur van ten minste 34 graden.

Het zwemwater wordt voor het babyzwemmen over het algemeen extra verwarmt waarbij het zeer belangrijk is dat het zwembadwater op de aangename temperatuur van mimimaal 32 graden is. 

De reden is dat voor Baby’s het veel moeite kost om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Daarbij koelen de baby’s ook snel af zodra ze niet op temperatuur blijven.

Zodra een badinrichting maar één bassin heeft, zoals bijvoorbeeld een 25-meterbad met een beweegbare bodem, dan is er in de weekenden vaak een zwemvereniging actief.

De zwemwatertemperatuur is dan ongeveer 27 á 28 graden Celsius om fatsoenlijke wedstrijden te kunnen zwemmen, waarbij 28 graden nog aan de hoge kant is. 

Dit betekent dat de exploitant de watertemperatuur wekelijks vanaf zondag moet verhogen. Hierdoor bieden zwembaden vaak babyzwemmen in het midden van de week aan, omdat dan de temperatuur hoog is en daarna weer verlaag moet worden voor het weekend.

De meeste zwembaden kunnen het zwembad maximaal met 1 graad Celsius per dag verhogen. 

Hierdoor duurt de verhoging van 28 graden Celsius naar 32 graden Celsius ongeveer 5 dagen. Afkoelen kan daarentegen sneller aangezien er dan koud water toegevoegd kan worden aan het zwemwater in het zwembad.

Is babyzwemmen goed voor de gezondheid?

Ja, vooral voor de mentale en fysieke gezondheid. Het is zeer goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van het kind om enkele maanden vanaf de geboorte te starten met zwemmen.

Voor de baby is elke les een complete fysieke training die de longen en het hart van de baby versterken. 

Daarbij draagt de les bij aan de ontwikkeling van hersenen en stimuleert het de 5 zintuigen, te weten reuk, smaak, zicht, tast en gehoor.

Wist je dat er ongeveer 300 calorieën per les worden verbrand gedurende een babyzwemles?

8 tips voor het voorkomen van verkoudheid

Stel je wilt gaan babyzwemmen, maar je bent bang dat je kind weer verkouden wordt? Hier heb je 8 tips om verkoudheid voor je baby te voorkomen.

 • Kom op tijd binnen en neem de tijd zodat de baby kan wennen aan de warmte
 • Doe bij binnenkomst meteen het jasjes uit zodat je baby het niet ineens warm krijgt
 • Laat je kindjes ‘acclimatiseren, waarna je start met het omkleden van je kindje
 • Eerst samen rustig onder de douche voordat je het water in gaat
 • Na de les onder de warme douche zodat je baby het weer warmer krijgt
 • De haartjes drogen voor vertrek
 • Vlak voordat je naar buiten gaat je kindjes warm aankleden
 • Raadpleeg je arts zodra je kindje regelmatig verkouden is terwijl je wel de juiste handelingen uitvoert

Babyzwemmen kort samengevat

Heel kort samengevat is er een aantal redenen om te gaan zwemmen met je baby zoals gezelligheid, sociale vaardigheden en gezondheid. Er is ook een aantal redenen om het niet te doen, vooral als de baby vaak verkouden is, vaak oorontsteking heeft of het vaak dun in de broek heeft. 

Alle andere zaken hebben te maken met de moeder of vader die mogelijk het zwemmen niet leuk vinden of het zwembad/ zwemwater niet vertrouwen omdat volgens hen de gezondheid van de baby niet ten goede komt. Kortom, trek je eigen plan en gebruik alle tips en tricks om zo goed en gezond mogelijk te genieten van het zwemmen met je baby, zowel individueel als in groepsverband.

Voor het onderwerp Babyzwemmen en in het verlengde van het artikel “De beste tips voor babyzwemmen met 24 voordelen” , hebben we een Frequent Ask Question (FAQ) pagina opgesteld, zodat je alle vragen en antwoorden op één overzicht nog eens na kunt lezen. Mocht vragen of opmerkingen hebben of je hebt andere ervaringen, dan wordt delen zeer gewaardeerd.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie krijgen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:04

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,74)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 06:56

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,95)
blokker.nl (€39,98)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:05

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
zwemshop.com (€29,95)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:43

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€7,25)
bol.com (€10,99)
blokker.nl (€14,95)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:42

Verkrijgbaar bij

toppy.nl (€24,95)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:43

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€34,94)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:43

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,81)
blokker.nl (€34,94)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:28

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€7,95)
bol.com (€8,99)
blokker.nl (€11,99)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:28

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.