Loading...

Deze blog gaat over de beste leeftijd waarop je jouw kind kan laten starten met de reguliere zwemles ABC.

Met de reguliere zwemles ABC wordt bedoeld; het moment dat je kind daadwerkelijk de zwemslagen, zoals de schoolslag, gaat leren.

Als je op dit moment nog wilt weten wanneer je met je kind het beste kunt starten met het wennen aan water in een zwembadomgeving, dan is 6 maanden na de geboorte van je kind wat ons betreft het beste moment.

Misschien ook interessant: Lees hier alles over babyzwemmen.

De beste leeftijd om te starten met de zwemles is dus niet wat de zwembadbranche of je buurvrouw vindt wat de beste leeftijd is. 

Laten we elkaar, figuurlijk dan, eens recht in de ogen kijken en vertellen wat echte de ideale leeftijd is om je kind te laten starten met de zwemles ABC.

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blogs: de 14 beste tips voor zwemlesouders; goedkope zwemles, 10 manieren om kosten te besparen. 

Waarom is tussen de 5,5 jaar en 6 jaar de ideale leeftijd om te starten met zwemles?

 1. Je kind kan beter luisteren;
 2. Je kind doet wat er gevraagd wordt;
 3. Je kind leert sneller;
 4. Je kind is fysiek sterker;
 5. Je kind begrijpt de uitleg sneller en beter;
 6. Je kind kan beter de voorbeelden nadoen;
 7. Je kind is minder speels.

Laten we voorop stellen dat jij vooral vanuit de zwembadbranche en vanuit de ‘peer pressure‘ wordt geïnformeerd en wordt gemotiveerd om je kind op een bepaalde leeftijd in te schrijven voor de zwemles en te laten beginnen.

Peer pressure : betekent dat je direct of indirect beinvloed wordt door mensen in je omgeving. Vaak met dezelfde interesses, sociale status of ervaringen.  

Je herkent de vragen vast wel op het schoolplein, zoals bijvoorbeeld:  “heb je jouw kind al ingeschreven voor de zwemles? Zit die van jou al op zwemles? Die van mij is vorige week gestart! Kan die van jou nog niet zwemmen?”

De startleeftijd voor de (zogenaamde reguliere) zwemles die door de zwembadbranche wordt gecommuniceerd is 4,5 tot 5 jaar. 

Door de druk van de omgeving of doordat ouders vaak zenuwachtig zijn of angstig worden gaan kinderen zelfs bij 3,5 of 4 jaar op zwemles.

Veel ouders kiezen voor hun kind een relatieve vroege start van de zwemles, omdat ze bijvoorbeeld dicht bij een slootje of riviertje wonen. De meeste ouders worden beïnvloed door de sociale druk. 

Een weetje: bij sommige gemeentelijke zwembaden, zoals in Den Haag, kun je zelfs niet eerder starten dan 6 jaar. Dan is Den Haag waterrijk toch?

Mijn kind laten starten op 3,5 of 4-jarige leeftijd met de zwemles?

Als je jouw kind met de zwemles laat starten rond de 4-jarige leeftijd, dan kan dit consequenties met zich mee brengen. Wij noemen er een aantal: 

 1. Je kind is nog lang niet sterk genoeg. Bij een zwemles van 45 minuten is je kind na 30 minuten al moe;
 2. Je kind is te snel afgeleid en wil vooral spelen;
 3. Je kind is of wordt angstig voor water waardoor je kind wilt stoppen;
 4. Op den duur vind jij het als ouder dat het te lang duurt;
 5. Als ouder raakt je geduld op en je stop bij zwemdiploma A, en dat is zonde!

Dan hebben wij het nog niet over de consequenties voor je portemonnee. Een gemiddelde zwemles kost tegenwoordig rond de 10 euro per zwemles.

Je kunt op je vingers natellen hoeveel het extra kost als je kind nog niet klaar is voor de zwemles. 

Soms zal een zwemlesaanbieder jou hierop wijzen met het verzoek om toch even te wachten, maar vaak doen ze dat niet. Het blijft toch omzet voor het zwembad en aan de andere kant staat de minimale startleeftijd ook in de algemene voorwaarden.  

Mijn kind van 4 jaar is al gewend aan water, kan mijn kind dan al op zwemles?

Als je kind al gewend is aan water en heeft bijvoorbeeld al jaren meegezwommen met het baby, peuter en/ of kleuterzwemmen in het zwembad, dan geeft dat zeker een voorsprong op een kind.

Je kind is namelijk al gewend is om zich in het water te begeven en de zwembadomgeving te bewegen.

Helaas zijn voor je kind waterwennen, jezelf kunnen redden in het water en feitelijk zwemles krijgen totaal verschillende dingen.

Kan je kind van 4 bijvoorbeeld al met het hele lichaam onder water? Kan je kind van 4 al zelf naar de kant ‘zwemmen’ zonder drijfmiddelen? Dan zouden wij adviseren om nu meteen op zwemles te gaan.

Is je kind nog angstig voor water en nog nooit met het hoofd onder water geweest in en zwembad? Of vind je kind het lastig om in het water te springen of te lopen? Dan zouden wij adviseren om te wachten. 

Wellicht interessant voor je om te lezen: “Hoe kun je het zwemdiploma A supersnel in 1 keer halen?”

Zwemles-Cadeau-Banner
Check hier een super cool afzwem cadeautje

Wachten betekent langer zwembandjes aan en je kind goed in de gaten houden, of toch niet? 

Wie op een jongere leeftijd begint, heeft vaak op jongere leeftijd het zwemdiploma A. Wie op een latere leeftijd begint, heeft vaak sneller het zwemdiploma?

Tip: Als je kind 5,5 jaar is en al gewend aan water, ga dan op zoek naar een turbocursus of een zwemlespakket die je kunt afkopen. 

Uiteindelijk ben jij als ouder verantwoordelijk voor je kind. Dus als je kind een willekeurig zwemdiploma A heeft gehaald bij een zwemlesaanbieder geeft, dat nog geen enkele garantie op veiligheid in, om en rond het water.

Houd je kind altijd in de gaten!

Zwemdiploma, hoe eerder hoe beter?

Er zijn enkele factoren waardoor je kind langer bezig is met de zwemles zonder dat je er invloed op hebt.

 1. De kwaliteit van de lesgever;
 2. De inhoud van de zwemles;
 3. De flexibiliteit van de zwemonderwijzer betreffende zwemtechniek;
 4. De speeltijd gedurende de zwemles;
 5. De groepsgrootte;
 6. Het doorschuifsysteem van niveaugroepen;
 7. De veel of weinig wijzigingen van zwemonderwijzers;
 8. De zwemlesmethode.

Ben je op zoek naar de beste zwemles voor jouw kind? Volg deze 11 stappen in deze blog!

Zwemdiploma A geeft geen enkele garantie!

Je kind heeft het zwemdiploma A gehaald en je gaat over 1,5 maand naar spanje. Viva la playa en op naar het zwembad! Laat jij je kind dan alleen? Toch nog bandjes aan als je denkt dat het echt nodig is?

Zoals je misschien weet mag iedere willekeurige zwemlesaanbieder een zwemdiploma uitgeven. Zo ook de zwemlesaanbieder ook zelf de zwemles criteria bepalen. 

Dit betekent in sommige gevallen dat bij het behalen van het zwemdiploma je kind nog niet echt goed kan zwemmen. Dit betekent oefenen (of regelmatig met je kind naar het zwembad) zodra je kind zwemdiploma A heeft behaald.

Dus zorg ervoor dat je een vakbekwame zwemschool uitkiest die af en toe eens wordt gecontroleerd door een externe partij.  Vraag hier ook naar voordat je van start gaat bij een zwemlesaanbieder. 

Media 0

Voor wie haalt je kind het zwemdiploma?

Je kind haalt zwemdiploma A. Gefeliciteerd. En nu? Laat je jouw kind doorgaan voor zwemdiploma B en C? Of ben jij er als ouder klaar mee? Te duur? Heeft je kind het voor het zeggen? Heb je ‘een andere sport’ beloofd na het behalen van het zwemdiploma A?

Niemand zal feitelijk vragen of je het zwemdiploma kan overleggen zodra je het zwembad betreedt. Er wordt soms wel gevraagd of je kind een zwemdiploma heeft. Ook wordt dit soms als eis gesteld, vooral de subtropische zwembaden. 

Dus als je kind en jezelf goed kunnen liegen en zegt dat je kind zwemdiploma A heeft zal iedereen je geloven. Dit is overigens geen advies en wordt door ons sterk afgeraden.

Zwemonderwijzers en toezichthouders die vaak zwemonderwijzers zijn, zien overigens wel meteen of een kind voldoende ‘onbewust bekwaam’ is in het uitvoeren van zwemslagen tijdens het ‘vrij’ zwemmen. 

Wil je je kind zelf zwemles gaan geven om welke reden dan ook? Ga met je kind op een dalmoment naar een zwembad bij jou in de buurt en volg deze stappen om je kind zelf te leren zwemmen.

Naar een subtropisch zwembad?

Zodra je naar een subtropisch zwemparadijs gaat, dient een kind tot en met 9 jaar begeleid te worden door een volwassenen. Bij Centerparcs is het zelf vanaf 12 jaar.

Citaat van de internetsite van Centerparcs:Kinderen onder de 12 jaar mogen niet zonder begeleiding van een volwassene (18 +) zich in het zwembad bevinden.

Ouders en/of begeleiders moeten ervoor zorgen dat kinderen die niet kunnen zwemmen zwembandjes en/of een zwemvest dragen in de Aqua Mundo. Hierbij dient altijd een volwassene binnen handbereik te zijn.”

Om bij een golfslagbad goed voor de dag te komen als zwemmertje heb je vaak minimaal een B zwemdiploma nodig. 

In het slechtste geval (voor jouw kind) komt een toezichthouder naar je toe met het verzoek om je kind bandjes om te doen zodra je kind niet goed genoeg kan zwemmen.

Zelfs als je kind een zwemdiploma heeft. Het gaat uiteindelijk om de veiligheid van de bezoekers van het zwembad en dat er niemand verdrinkt. 

Reacties van ouders bij de zwemles.

Ouders zoals jij kunnen in onze ogen nog wel eens  op een vreemde manier reageren als de zwemles net even te lang duurt.

Een zwemonderwijzer probeert een kind zo goed mogelijk zwemles te geven. Het ene kind doet er dan wat langer of korter over dan de anderen. Logisch toch?

Nu komen steeds meer ouders met een soort van rekenmachine naar de zwemonderwijzer toe dat de gemiddelde tijd om je zwemdiploma A te halen (42-51 klokuren) voorbij is. 

“Ook komt de zomer er over enkele weken aan.” roepen ouders wel eens hardop. De ouder wil dan dat haar kind voor de zomer haar zwemdiploma heeft.

Alsof de zwemonderwijzer die zwemslagen even wat sneller aan kan leren of dat ‘ de zomer’ het verschil maakt in de voortgang van het kind betreffende de zwemles.

Dat zouden de ouders dan fijn vinden want anders moet het kind de gehele zomervakantie met bandjes zwemmen. Of anders gezegd, moet de ouder nog steeds opletten dat het kind de bandjes omdoet en niet ‘verdrinkt’. 

Sommige ouders geven ‘het systeem’ de schuld.

Voorbeelden: in elke les wordt alles behandeld en de groepen zijn te groot; de kinderen worden onder druk gezet om door het gat heen te gaan; zwemonderwijzers letten op kleine onbenullige dingetjes zoals de stand van de voet bij de schoolslag. 

Kortom, de zwemles het duurt te lang en het kost teveel geld. 

Start later en dit zorgt vaak voor minder frustratie, minder kosten en betere voortgang van de zwemles voor je kind. 

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,75)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:05

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€4,95)
bol.com (€8,95)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:06

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€7,95)
bol.com (€9,79)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:07

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,50)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:12

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,95)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:12

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€7,95)
bol.com (€9,79)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:13

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€4,95)
bol.com (€7,99)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:14

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,95)
badjasparadijs.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 02:26

Verkrijgbaar bij

bol.com (€34,95)
badjas.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 02:27

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,95)
badjasparadijs.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 02:27

Verkrijgbaar bij

bol.com (€34,95)
badjas.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 02:32

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,95)
badjasparadijs.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 02:33

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,99)
badjas.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 04:19

Verkrijgbaar bij

bol.com
badjes.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 04:24

Verkrijgbaar bij

badjasparadijs.nl (€28,50)
bol.com (€28,50)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 04:25

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,09)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:21

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,85)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:22

Verkrijgbaar bij

bol.com (€7,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:23

Verkrijgbaar bij

amazon.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:29

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:30

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€12,95)
bol.com (€19,25)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:31

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€19,95)
bol.com (€26,25)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:32

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€12,95)
bol.com (€19,25)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:36

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€12,95)
bol.com (€15,75)
blokker.nl (€15,75)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:37

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,75)
blokker.nl (€12,75)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:38

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,75)
blokker.nl (€12,75)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:38

Verkrijgbaar bij

plutosport.nl (€19,95)
bol.com (€24,95)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:44

Verkrijgbaar bij

plutosport.nl (€17,95)
bol.com (€23,94)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 03:46

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,81)
blokker.nl (€38,04)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:21

Verkrijgbaar bij

bol.com
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:22

Verkrijgbaar bij

bol.com (€34,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:26

Verkrijgbaar bij

perrysports.nl (€20,00)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:27

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,28)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:27

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,81)
blokker.nl (€34,94)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:28

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€34,94)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:43

Verkrijgbaar bij

toppy.nl (€24,95)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:43

Verkrijgbaar bij

bol.com (€30,95)
zwemshop.com (€34,94)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 07:44

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.