Loading...

Niemand heeft ooit gezegd dat het opvoeden van een kind gemakkelijk zou zijn, en ze naar hun eerste zwemles brengen is slechts een van de ontmoedigende taken op het bord van elke ouder.

De eerste zwemles. Wat kun je verwachten?

Maar voordat je jezelf te veel laat overweldigen, onthoud dat er niets is om bang voor te zijn – met een beetje voorbereiding kan de eerste zwemles van je kind een leuke en opwindende ervaring zijn voor jullie allebei!

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blogs: de 14 beste tips voor zwemlesouders; goedkope zwemles; 10 manieren om kosten te besparen. 

In deze blog geven we je enkele tips over wat je kunt verwachten van zwemlessen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind met veel plezier de eerste zwemles beleefd.

Dus als je kleintje klaar is om de sprong te wagen, lees dan verder voor alle informatie die je nodig hebt!

Als je kind voor de eerste keer op zwemles gaat, kan het een spannende ervaring zijn. Hier zijn een paar dingen die je kunt verwachten:

Ga naar het Informatiemoment

Er zijn zwembaden en zwemscholen die gebruik maken van een informatiemoment. Hier een voorbeeld van zwembad De Meerval die zo’n informatie moment aanbiedt.

Het informatiemoment is een kort moment waarin je als ouder wordt geïnformeerd over bijvoorbeeld het zwemlesproces, de regels, de betalingen en de communicatiemomenten.

Vaak krijg je een korte instructie welke route je kunt volgens zodra jouw kind voor de eerste zwemles komt.

Het komt zelfs voor dat je jouw kind mee mag nemen, zodat je kind zich kan oriënteren op zijn of haar nieuwe omgeving.

Er wordt dan ook regelmatig kennis gemaakt met de leidinggevende van de zweminstructeurs die deze uitleg regelmatig geeft.

Weten waar je zwembad of zwemschool bevindt.

Natuurlijk wel handig als je weet waar de eerste zwemles gaat plaatsvinden. Check hier precies waar je zwembad of zwemschool zwemes geeft.

Met welk vervoersmiddel ga je?

Natuurlijk relevant om te weten of je met de fiets gaat of met de auto. Ga je met de auto dan is het verstandig om te checken of je moet betalen om te parkeren. Tegenwoordig kun je met een handige parkeerapp makkelijk betalen.

De praktische voorbereiding voor de eerste zwemles

Met je kinderen naar het zwembad gaan hoeft geen enorme uitdaging te zijn.

In feite kun je waarschijnlijk gewoon met een zwempak en een handdoek richting het zwembad om in ieder geval de zwemles goed door te komen.

Maar als je het voor iedereen wat comfortabeler wilt maken, is het geen slecht idee om een ​​paar dingen van tevoren te doen.

Waarom moet je douchen voor de zwemles?
Lees hier: waarom moet je douchen voor de zwemles?

Thuis zwemkleding aantrekken

Trek je kind allereerst thuis de zwemkleding aan, zo hoef je je geen zorgen te maken over het omkleden in de kleedkamer.

Voor de jongens een ‘echte’ zwembroek, al is natuurlijk een ‘beach zwembroek’ veel hipper, maar niet handig om te leren zwemmen. Voor de meisjes is een bikini aan raden in verband met het toiletbezoek.

Handoek of Poncho?

Neem een ​​handdoek of badjas mee om je kind af te drogen na het zwemmen. Wat ook helemaal ‘hot’ is en superhandig, een handdoek poncho.

Slipper of flip-flops voor jezelf

Voor jezelf flip flop of slipper zodat je niet op blote voeten op de natte tegelvloer hoeft te gaan.

Je kunt natuurlijk ook blauwe plastic schoentjes/ sloffen kopen bij de receptie van het zwembad voor 50 cent per paar en deze aantrekken, maar milieu in deze dagen boven alles toch?

Met deze kleine voorbereidingen wordt je volgende trip naar het zwembad nog leuker

Zwembril of mag dat niet?

Mag je een zwembril op tijdens de zwemlessen? Check dit vooraf, want soms mag het wel, en soms mag niet. Het diplomazwemmen is in de meeste gevallen zonder zwembril.

Als je zelf een zwembril hebt, is het verstandig deze mee te nemen. Je weet maar nooit of je kind er echt baat bij heeft. Maar, in de meeste zwembaden mag je tijdens de zwemlessen geen zwembril dragen.

Dit heeft eigenlijk twee redenen, de eerste is dat je kind leert zwemmen zonder zwembril en dus ook moet weten hoe het voelt als je geen zwembril op hebt.

De tweede reden is dat zwembrillen eigenlijk bedoeld zijn om je ogen te beschermen tegen zon en zeewater. In een zwembad is het water gecontroleerd, dus zijn zwembrillen niet echt nodig.

Wees op tijd!

Het klinkt misschien logisch, maar kom op tijd!

Dan zorg je ervoor dat je zeker weet dat je kind zich rustig kan omkleden, zodat ze niet in de stress schiet voordat de zwemles echt begint.

Bovendien geeft het jou als ouder wat extra tijd om alles in de gaten te houden zodat je zeker weet dat alles goed gaat.

Weet dat er bij de grotere zwembaden ongeveer 5-7 lessen per lesmoment worden gegeven. Dit betekent soms wel 80 kinderen en tenminste 1 ouder bij de receptie op hetzelfde moment.

Als je dan nog vragen wilt stellen of je moet nog een betaling doen voordat je kind kan starten met de eerste zwemles, dan is dit niet prettig.

Vaak mag je met je kind richting de kleedkamers en kun je jouw kind begeleiden naar de eerste zwemles.

Ook mag je vaak bij de eerste les, als je bij deze zwemschool doorgaan niet mag kijken tijdens de zwemlessen, je kind begeleiden in de zwemzaal. Dan mag je ongeveer 5 tot 10 minuten kijken en dan wordt je vriendelijk verzocht om te vertrekken.

Als je dan teruggaat naar de receptie of de horeca dan wordt het vaak wachten in een rij als je nog betalingen moet doen of nog vragen hebt.

Jij bent goed voorbereid, dus dit gaat jou niet overkomen. Jij kan dus prettig en rustig een kopje koffie scoren in de horeca.

Toiletbezoek

Zorg ervoor dat je kind vlak voordat hij of zij naar zwemles gaat, een toiletbezoek doet.

Ook al zijn er in het zwembad altijd toiletten beschikbaar, is het een stuk fijner en hygiënischer om dit ervoor te doen.

Je kind ophalen in de kleedkamer

Ongeveer 10 minuten voor het einde van de zwemles mag je nog even komen kijken bij de zwemles.

Mocht dit niet zo zijn dan wacht je in kleedkamer op het afgesproken punt. Zodra de kinderen gedouched hebben staan de ouders te wachten aan de ‘droge’ zijde van de douche om de kinderen op te vangen.

Als er veel kinderen zijn en geen kleine kleedkamers, dan wordt het druk in de ‘grotere hokken’. Ellebogen werk komt dan goed van pas, tenzij…..ja en jij bent goed voorbereid…..je een handdoek poncho hebt.

Met je kind ben je dan supersnel weg vanuit de kleedkamers en kun je zo op weg naar huis.

De poncho is gemaakt van handdoek stof. Fijn is dat het hele lichaam wordt bedekt en een kind kan hier zelf mee omgaan. Een poncho hoef je namelijk alleen maar over je hoofd heen te trekken en de poncho zit dan als gegoten.

Het zou zelfs verstandig zijn om thuis alvast te oefenen met het aan- en uittrekken van zwemkleding en de poncho, zodat je zeker weet dat je kind zich zelf kan uitkleden zodra je kind klaar is met zwemles.

Wil je weten hoe de eerste zwemles is gegaan?

Natuurlijk vraag je eerst aan je kind hoe de eerste zwemles is verlopen, maar daarna wil je misschien de zwemonderwijzer even spreken?

De zwemonderwijzer brengt je kind naar de douches. Je zou even kunnen vragen hoe het is gegaan, maar vaak staan de andere kinderen die weer gaan lessen te trappelen om te beginnen. Dus er is dan weinig tijd.

Dus weet dat je weinig tijd krijgt om vragen te stellen bij de eerste zwemles aan de zwemonderwijzer.

Overigens is dit vaak het geval bij grotere zwembaden als je het hebt over de gehele zwemles periode. Maar dit hangt sterk af van de communicatiestructuur in de organisatie van de zwemschool of het zwembad.

De meeste zwembaden en zwemscholen proberen je als ouder op de hoogte te houden door kijklessen.

Maar soms zijn deze ‘maar’ één keer in de 6 of 8 weken. Dan zijn er zogenaamde ‘vragenuurtjes’ of ‘bel uren’ waar je eventueel vragen kunt stellen over de voortgang van je kind.

Contact houden met de zwemonderwijzer is niet vanzelfsprekend, maar wel goed om te doen. Als je als ouder pas in actie komt als je dat voelt en dus een reden voor jou is, dan heb je de eerste frustratie als te pakken.

Dus zet contactmomenten in je agenda en kom deze na. Dit zorgt voor een prettiger verloop van de zwemlesperiode van je kind.

Mijn Kind Heeft Watervrees, 12 tips
Mijn kind heeft watervrees. Lees hier de blog!

Hoe ziet de eerste zwemles eruit?

Zoals hierboven geschets gaat je kind met jou naar de kleedkamers, helpt met omkleden en wacht totdat de zwemonderwijzer de kinderen komt ophalen. Jij als ouder mag de eerste zwemles ‘even’ mee.

Samen maken jullie kennis met de zwemonderwijzer van het groepje waar je kind in gaat starten.

Vervolgens ligt het er helemaal aan wat voor een zwemles je volgt. Heb je zwempakje aan? Of begin je in het ondiepe waar het water 80 cm is? Allemaal factoren die de start van de eerste les inhoudelijk anders maken.

Als je kind het heel spannend vindt dan is dit goed om aan te geven bij de zwemonderwijzer, maar iedereen vindt het spannend (en vaak ook heel leuk) dus dat maakt het een stuk makkelijker.

De zwemdocent is opgeleid om te zorgen dat de kinderen naar verloop van tijd zich op hun gemak voelen.

In de eerste zwemles worden er voornamelijk leuk spelletjes gedaan om elkaar te leren kennen, om je kind op zijn of haar gemak te laten voelen en om aan de omgeving te wennen van het vaak enorme grote zwembad.

De laatste 5 a 10 minuten komen allen kinderen bij elkaar en wordt er in een grote groep gespeeld waarbij het hele zwembad de speelplaats is.

Het klinkt allemaal spannend, maar je hoeft je geen zorgen te maken. Alle zwemonderwijzers staan voor jou en je kind klaar en helpen je kind als iets moeilijk of spannend is.

De eerste aantal vervolg zwemlessen.

In de opeenvolgende lessen na de eerste zwemles wordt er voornamelijk veel aandacht besteed aan het watervrij maken van de kinderen.

In deze periode leren de kinderen onder andere draaien op de rug naar de borst , in het water gaan, uit het water klimmen en onder water kijken.

De nieuwere vormen van leren zwemmen noemt men ook wel ‘spelenderwijs‘. Dus de ’technieken’ worden vaak in een spelvorm geoefend, waardoor het leren voor het kind leuk blijft.

Dus denk je als ouder dat er alleen maar gespeeld wordt? Dan is dat zeker zo, maar dat heeft werkelijk waar een reden om bepaalde onderdelen onder de knie te krijgen.

“Watervrij” houdt in dat je kind durft te springen in het water, met zijn hoofd onder water durft en zijn ogen durft te openen onder water.

Wat neem je mee, als ouder, naar de eerste keer op zwemles?

Wanner je naar de eerste zwemles van je kind gaat, is het goed om zelf een aantal zaken mee te nemen. Denk hierbij aan: Wat neem je mee naar de eerste zwemles?

– Een coole zwemtas met je zwemkleding, of deze super vette retro tas.

– Een plastic zak om de natte kleding in te doen.

– Een handdoek (of poncho).

Slippers, Flip Flops of zwemschoenen om in de douche te kunnen lopen.

– Shampoo, conditioner en zeep zodat je kind zich na de zwemles goed kan insmeren met een zachte douchegel of huidolie.

– Schoon ondergoed

– Loszittende kleding of trainingsbroek

– Een kleine (gezonde) snack

– Drinken

– Shampoo voor het douchen. Hoeft je kind dit thuis niet meer te doen. Zo leert je kind ook zelf douchen.

– Kam/ borstel

Slippers voor je kind. Dit zorgt ervoor dat je geen sokken aan hoeft te doen. Poncho en slippers aan en dan wegwezen 😉

– optioneel: een badjas om aan te trekken over de natte zwemkleding zodat je kind zich niet hoeft af te drogen met een handdoek.

De 16 belangrijkste regels in een openbaar zwembad
Een cadeautje voor het afzwemmen. Klik hier en bestel je shirt!

Slotwoord

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Laat het ons weten. Wij beantwoorden ze graag. Tot slot willen we je bedanken voor het lezen van deze blog en wensen we ervoor te zorgen dat je kind met veel plezier op zwemles gaat!

Om je kind op zijn of haar gemak te stellen en ervoor te zorgen dat de eerste zwemles zo leuk mogelijk is, gaven we je hier wat informatie over wat je kunt verwachten.

Zo weet je straks beter waar je aan toe bent. Hebben deze tips jou geholpen bij de eerste zwemles voor je kind? Laat het ons weten in een reactie!

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,75)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:31

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€4,95)
bol.com (€8,95)
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:32

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€5,95)
bol.com (€7,89)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:38

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,00)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:39

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,00)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:39

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,00)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:40

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€5,95)
bol.com (€7,89)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:43

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€4,95)
bol.com (€7,89)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:44

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,95)
badjasparadijs.nl
Laatst bijgewerkt op: 6 juni 2023 - 01:25

Verkrijgbaar bij

bol.com (€34,95)
badjas.com
Laatst bijgewerkt op: 6 juni 2023 - 01:25

Verkrijgbaar bij

bol.com (€11,95)
badjasparadijs.nl
Laatst bijgewerkt op: 6 juni 2023 - 01:26

Verkrijgbaar bij

bol.com (€34,95)
badjas.com
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 01:30

Verkrijgbaar bij

bol.com (€11,95)
badjasparadijs.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 01:30

Verkrijgbaar bij

bol.com
badjas.com
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 01:35

Verkrijgbaar bij

bol.com
badjas.com
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 04:21

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,99)
badjes.com
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 04:21

Verkrijgbaar bij

badjasparadijs.nl (€28,50)
badjas.nl (€28,50)
bol.com (€29,95)
badjas.com
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 04:22

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,70)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:50

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,95)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:54

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,95)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:55

Verkrijgbaar bij

bol.com (€7,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 02:56

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 03:01

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 03:05

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€12,95)
bol.com (€18,95)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 03:06

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,31)
zwemshop.com (€19,95)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 03:07

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€12,95)
bol.com (€18,95)
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 03:11

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€12,95)
blokker.nl (€15,29)
bol.com (€15,49)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 03:12

Verkrijgbaar bij

blokker.nl (€12,29)
bol.com (€12,49)
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 03:13

Verkrijgbaar bij

blokker.nl (€12,29)
bol.com (€12,49)
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 03:18

Verkrijgbaar bij

plutosport.nl (€17,95)
bol.com (€19,95)
decathlon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 03:26

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€19,95)
bol.com (€19,95)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 08:52

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€14,96)
bol.com (€18,70)
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 08:52

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€24,95)
bol.com (€29,10)
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 08:53

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€19,95)
bol.com (€24,50)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 4 juni 2023 - 08:57

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.

Index