Niemand heeft ooit gezegd dat het opvoeden van een kind gemakkelijk zou zijn, en ze naar hun eerste zwemles brengen is slechts een van de ontmoedigende taken op het bord van elke ouder.

Waar op zwemles. Wat kun je verwachten

Maar voordat je jezelf te veel laat overweldigen, onthoud dat er niets is om bang voor te zijn – met een beetje voorbereiding kan de eerste zwemles van je kind een leuke en opwindende ervaring zijn voor jullie allebei!

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!

In deze blog geven we je enkele tips over wat je kunt verwachten van zwemlessen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind met veel plezier de eerste zwemles beleefd. Dus als je kleintje klaar is om de sprong te wagen, lees dan verder voor alle informatie die je nodig hebt!

Als je kind voor de eerste keer op zwemles gaat, kan het een spannende ervaring zijn. Hier zijn een paar dingen die je kunt verwachten:

Inhoudsopgave

Voorbereiden op de eerste zwemles; de informatie

Voordat de eerste zwemles van je kind begint, is het verstandig om goed voorbereid voor de dag te komen.

Hier gaat het juist erom dat je al veel weet voordat je überhaupt om de fiets of in de auto stapt om samen met je kind naar de eerste zwemles toe te rijden.

Ga naar het Informatiemoment

Er zijn zwembaden en zwemscholen die gebruik maken van een informatiemoment. Hier een voorbeeld van zwembad De Meerval die zo’n informatie moment aanbiedt.

Het informatiemoment is een kort moment waarin je als ouder wordt geïnformeerd over bijvoorbeeld het zwemlesproces, de regels, de betalingen en de communicatiemomenten. Vaak krijg je een korte instructie welke route je kunt volgens zodra jouw kind voor de eerste zwemles komt.

Easy swim zwemles? Koop hier alvast je pakje.

Het komt zelfs voor dat je jouw kind mee mag nemen, zodat je kind zich kan oriënteren op zijn of haar nieuwe omgeving.

Er wordt dan ook regelmatig kennis gemaakt met de leidinggevende van de zweminstructeurs die deze uitleg regelmatig geeft.

Weten waar je zwembad of zwemschool bevindt.

Natuurlijk wel handig als je weet waar de eerste zwemles gaat plaatsvinden. Check hier precies waar je zwembad of zwemschool zwemes geeft.

Met welk vervoersmiddel ga je?

Natuurlijk relevant om te weten of je met de fiets gaat of met de auto. Ga je met de auto dan is het verstandig om te checken of je moet betalen om te parkeren. Tegenwoordig kun je met een handige parkeerapp makkelijk betalen.

De praktische voorbereiding voor de eerste zwemles

Met je kinderen naar het zwembad gaan hoeft geen enorme uitdaging te zijn.

In feite kun je waarschijnlijk gewoon met een zwempak en een handdoek richting het zwembad om in ieder geval de zwemles goed door te komen.

Maar als je het voor iedereen wat comfortabeler wilt maken, is het geen slecht idee om een ​​paar dingen van tevoren te doen.

Waarom moet je douchen voor de zwemles?
Lees hier: waarom moet je douchen voor de zwemles?

Thuis zwemkleding aantrekken

Trek je kind allereerst thuis de zwemkleding aan, zo hoef je je geen zorgen te maken over het omkleden in de kleedkamer.

Voor de jongens een ‘echte’ zwembroek, al is natuurlijk een ‘beach zwembroek’ veel hipper, maar niet handig om te leren zwemmen. Voor de meisjes is een bikini aan raden in verband met het toiletbezoek.

Handoek of Poncho?

Neem een ​​handdoek of badjas mee om je kind af te drogen na het zwemmen. Wat ook helemaal ‘hot’ is en superhandig, een handdoek poncho.

Slipper of flip-flops voor jezelf

Voor jezelf flip flop of slipper zodat je niet op blote voeten op de natte tegelvloer hoeft te gaan.

Je kunt natuurlijk ook blauwe plastic schoentjes/ sloffen kopen bij de receptie van het zwembad voor 50 cent per paar en deze aantrekken, maar milieu in deze dagen boven alles toch?

Met deze kleine voorbereidingen wordt je volgende trip naar het zwembad nog leuker

Zwembril of mag dat niet?

Mag je een zwembril op tijdens de zwemlessen? Check dit vooraf, want soms mag het wel, en soms mag niet. Het diplomazwemmen is in de meeste gevallen zonder zwembril.

Als je zelf een zwembril hebt, is het verstandig deze mee te nemen. Je weet maar nooit of je kind er echt baat bij heeft. Maar, in de meeste zwembaden mag je tijdens de zwemlessen geen zwembril dragen.

Dit heeft eigenlijk twee redenen, de eerste is dat je kind leert zwemmen zonder zwembril en dus ook moet weten hoe het voelt als je geen zwembril op hebt.

De tweede reden is dat zwembrillen eigenlijk bedoeld zijn om je ogen te beschermen tegen zon en zeewater. In een zwembad is het water gecontroleerd, dus zijn zwembrillen niet echt nodig.

Wees op tijd!

Het klinkt misschien logisch, maar kom op tijd!

Dan zorg je ervoor dat je zeker weet dat je kind zich rustig kan omkleden, zodat ze niet in de stress schiet voordat de zwemles echt begint. Bovendien geeft het jou als ouder wat extra tijd om alles in de gaten te houden zodat je zeker weet dat alles goed gaat.

Weet dat er bij de grotere zwembaden ongeveer 5-7 lessen per lesmoment worden gegeven. Dit betekent soms wel 80 kinderen en tenminste 1 ouder bij de receptie op hetzelfde moment. Als je dan nog vragen wilt stellen of je moet nog een betaling doen voordat je kind kan starten met de eerste zwemles, dan is dit niet prettig.

Vaak mag je met je kind richting de kleedkamers en kun je jouw kind begeleiden naar de eerste zwemles. Ook mag je vaak bij de eerste les, als je bij deze zwemschool doorgaan niet mag kijken tijdens de zwemlessen, je kind begeleiden in de zwemzaal. Dan mag je ongeveer 5 tot 10 minuten kijken en dan wordt je vriendelijk verzocht om te vertrekken.

Als je dan teruggaat naar de receptie of de horeca dan wordt het vaak wachten in een rij als je nog betalingen moet doen of nog vragen hebt.

Jij bent goed voorbereid, dus dit gaat jou niet overkomen. Jij kan dus prettig en rustig een kopje koffie scoren in de horeca.

Toiletbezoek

Zorg ervoor dat je kind vlak voordat hij of zij naar zwemles gaat, een toiletbezoek doet. Ook al zijn er in het zwembad altijd toiletten beschikbaar, is het een stuk fijner en hygiënischer om dit ervoor te doen.

Je kind ophalen in de kleedkamer

Ongeveer 10 minuten voor het einde van de zwemles mag je nog even komen kijken bij de zwemles.

Mocht dit niet zo zijn dan wacht je in kleedkamer op het afgesproken punt. Zodra de kinderen gedouched hebben staan de ouders te wachten aan de ‘droge’ zijde van de douche om de kinderen op te vangen.

Als er veel kinderen zijn en geen kleine kleedkamers, dan wordt het druk in de ‘grotere hokken’. Ellebogen werk komt dan goed van pas, tenzij…..ja en jij bent goed voorbereid…..je een handdoek poncho hebt.

Met je kind ben je dan supersnel weg vanuit de kleedkamers en kun je zo op weg naar huis.

De poncho is gemaakt van handdoek stof. Fijn is dat het hele lichaam wordt bedekt en een kind kan hier zelf mee omgaan. Een poncho hoef je namelijk alleen maar over je hoofd heen te trekken en de poncho zit dan als gegoten.

Het zou zelfs verstandig zijn om thuis alvast te oefenen met het aan- en uittrekken van zwemkleding en de poncho, zodat je zeker weet dat je kind zich zelf kan uitkleden zodra je kind klaar is met zwemles.

Wil je weten hoe de eerste zwemles is gegaan?

Natuurlijk vraag je eerst aan je kind hoe de eerste zwemles is verlopen, maar daarna wil je misschien de zwemonderwijzer even spreken?

De zwemonderwijzer brengt je kind naar de douches. Je zou even kunnen vragen hoe het is gegaan, maar vaak staan de andere kinderen die weer gaan lessen te trappelen om te beginnen. Dus er is dan weinig tijd.

Dus weet dat je weinig tijd krijgt om vragen te stellen bij de eerste zwemles aan de zwemonderwijzer. Overigens is dit vaak het geval bij grotere zwembaden als je het hebt over de gehele zwemles periode. Maar dit hangt sterk af van de communicatiestructuur in de organisatie van de zwemschool of het zwembad.

De meeste zwembaden en zwemscholen proberen je als ouder op de hoogte te houden door kijklessen. Maar soms zijn deze ‘maar’ één keer in de 6 of 8 weken. Dan zijn er zogenaamde ‘vragenuurtjes’ of ‘bel uren’ waar je eventueel vragen kunt stellen over de voortgang van je kind.

Contact houden met de zwemonderwijzer is niet vanzelfsprekend, maar wel goed om te doen. Als je als ouder pas in actie komt als je dat voelt en dus een reden voor jou is, dan heb je de eerste frustratie als te pakken.

Dus zet contactmomenten in je agenda en kom deze na. Dit zorgt voor een prettiger verloop van de zwemlesperiode van je kind.

Zie hieronder alle blogs betreffende zwemles. Scrol gerust door de blogs heen!

Volwassen zwemles in Amsterdam, een simpel overzicht

0
Er zijn tegenwoordig steeds mensen die volwassen zwemles in Amsterdam willen volgen. Deze mensen willen leren zwemmen of zwemles willen volgen in de regio van Amsterdam. Zwemles ...

Wat kost een zwemles in Amsterdam?

0
Als je wilt weten wat de kosten zijn voor een zwemles in Amsterdam, dan vind je hier alle informatie.In deze blog vergelijkt De Zwembadvergelijker van Nederland de ...

Zwemles voor volwassenen: waarom je nooit te oud bent om te beginnen

0
Zwemles voor volwassenen is voor iedereen, maar de aanleiding om te starten verschilt per persoon. Dat maakt de zwemles voor volwassenen zo leuk! Veel mensen hebben in het ...

20 zwemles ergernissen en hoe te voorkomen

0
Zwemles ergernissen zijn vrijwel altijd onontkoombaar. De zwemles kan voor je kind en voor jou als ouders soms extreem vervelend zijn. Dit komt met name door een aantal ...

Waar op zwemles? 15 zeer waardevolle tips!

0
Elke ouder in Nederland wil haar kind aanmelden voor de zwemles. Dit heeft natuurlijk te maken met ons waterrijk landje, maar ook met onze 'zwemcultuur'. Vervolgens wil je als ...

Super gaaf cadeau voor het behalen zwemdiploma

0
Zwemdiploma behaald? Hier een super cool cadeau!Nou, dan is het dan eindelijk zover. Na maanden (en soms jaren) van wekelijkse en soms twee wekelijkse bezoeken aan je zwembad of ...

Waarom moet je douchen voor de zwemles? 4 gezondheidsredenen

0
De 4 belangrijkste gezondheidsredenen waarom je moet douchen voor de zwemles.Als je ooit in een openbaar zwembad hebt gezwommen of bij een zwemteam bent gegaan, dan weet je dat ...

11 redenen om de Zwembadvergelijker te gebruiken

0
Het gebruik van een zwembad vergelijkingstool van Zwembadvergelijker.nl is is een geweldig hulpmiddel. Ben je op zoek naar een zwemles in de buurt? Wil je banenzwemmen, ...

Zwemlestijden; voor werkende ouders niet te doen

0
Zwemlestijden zijn vaak overdag. Dit is niet ideaal voor ouders met kinderen die overdag werken. Waarom is dit eigenlijk?Zwemles is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van ...

Mijn kind mag niet afzwemmen. 17 tips hoe om te gaan met deze teleurstelling.

0
Mijn kind mag niet afzwemmen.Dus helaas nog geen kans om je voor te bereiden op het diplomazwemmen.Vanzelfsprekend een zware teleurstelling voor je kind, maar ook heel erg voor ...

Zwemles in een kleine groep (max. 6 kinderen): Wat zijn de verborgen voordelen?

0
Een blog over de voordelen van zwemles in een kleine groepZwemles in kleine groepen: Wat zijn de voordelen?Veel ouders zijn ervan overtuigd dat hun kind het beste kan leren ...

Zwemles Criteria Zwemdiploma B

0
Zwemles criteria Zwemdiploma B van 6 instantiesHet is jullie gelukt. Het A diploma is (bijna) binnen en nu gaan we door voor diploma B.Is het een goed idee door te gaan voor het ...

Zoek gemakkelijk een zwembad of zwemschool in de buurt?

0
Ben je op zoek naar een zwembad of zwemschool in de buurt Zwembadvergelijker helpt je graag bij het vinden van de perfecte plek voor jou. We vergelijken verschillende zwembaden ...

Wat is de beste leeftijd voor zwemles?

0
Deze blog gaat over de beste leeftijd waarop je jouw kind kan laten starten met de reguliere zwemles ABC.Met de reguliere zwemles ABC wordt bedoeld; het moment dat je kind ...

Een zwemschool kiezen; 9 tips waar je op moet letten

0
Een zwembad, een zwemschool en de zwemles, het is iets waar je als ouder te allen tijd mee wordt geconfronteerd. In onze Nederlandse cultuur is zwemles heel belangrijk omdat we ...

Zwemles in Utrecht? 11 veelgestelde vragen en antwoorden.

0
Je bent op zoek naar een zwemles in Utrecht? Dan is het heel goed om je optimaal voor te bereiden. Want op z'n minst de aankomende 1,5 tot 2 jaar is jouw kind er wekelijks zoet ...

Privézwemles, 14 onverwachte voordelen

0
Graag willen wij 14 voordelen van het volgen van een privézwemles met je delen die vaak over het hoofd worden gezien.Voordelen waarvan wij geloven dat ze een beter resultaat ...

14 redenen waarom kinderen absoluut moeten leren zwemmen

0
Kinderen moet leren zwemmen. Hier 14 redenen waarom.Het behalen van een zwemdiploma is voor veel kinderen een feestelijke gelegenheid. Er wordt een feestje van het afzwemmen ...

Hoe kun je het zwemdiploma A in 1 keer supersnel halen?

0
Ieder kind, maar vooral iedere ouder, wil het zwemdiploma zo snel mogelijk halen. Hoe kan jouw kind het zwemdiploma A zo snel mogelijk halen?Je kunt je aan zwemdiploma A op veel ...

Proefzwemmen vóór diplomazwemmen, de beste manier van afzwemmen

0
Proefzwemmen voor diplomazwemmen, de meest ideale manier van afzwemmenHet is een veel voorkomende vraag die veel ouders hebben als ze voor het eerst met hun kinderen naar de ...

Hoe ziet de eerste zwemles eruit?

Zoals hierboven geschets gaat je kind met jou naar de kleedkamers, helpt met omkleden en wacht totdat de zwemonderwijzer de kinderen komt ophalen. Jij als ouder mag de eerste zwemles ‘even’ mee.

Samen maken jullie kennis met de zwemonderwijzer van het groepje waar je kind in gaat starten.

Vervolgens ligt het er helemaal aan wat voor een zwemles je volgt. Heb je zwempakje aan? Of begin je in het ondiepe waar het water 80 cm is? Allemaal factoren die de start van de eerste les inhoudelijk anders maken.

Als je kind het heel spannend vindt dan is dit goed om aan te geven bij de zwemonderwijzer, maar iedereen vindt het spannend (en vaak ook heel leuk) dus dat maakt het een stuk makkelijker. De zwemdocent is opgeleid om te zorgen dat de kinderen naar verloop van tijd zich op hun gemak voelen.

In de eerste zwemles worden er voornamelijk leuk spelletjes gedaan om elkaar te leren kennen, om je kind op zijn of haar gemak te laten voelen en om aan de omgeving te wennen van het vaak enorme grote zwembad.

De laatste 15 minuten komen allen kinderen bij elkaar en wordt er in een grote groep gespeeld waarbij het hele zwembad de speelplaats is.

Het klinkt allemaal spannend, maar je hoeft je geen zorgen te maken. Alle zwemonderwijzers staan voor jou en je kind klaar en helpen je kind als iets moeilijk of spannend is.

De eerste aantal vervolg zwemlessen.

In de opeenvolgende lessen na de eerste zwemles wordt er voornamelijk veel aandacht besteed aan het watervrij maken van de kinderen.

In deze periode leren de kinderen onder andere draaien op de rug naar de borst , in het water gaan, uit het water klimmen en onder water kijken.

De nieuwere vormen van leren zwemmen noemt men ook wel ‘spelenderwijs’. Dus de ’technieken’ worden vaak in een spelvorm geoefend, waardoor het leren voor het kind leuk blijft.

Dus denk je als ouder dat er alleen maar gespeeld wordt? Dan is dat zeker zo, maar dat heeft werkelijk waar een reden om bepaalde onderdelen onder de knie te krijgen.

“Watervrij” houdt in dat je kind durft te springen in het water, met zijn hoofd onder water durft en zijn ogen durft te openen onder water.

Wat neem je mee, als ouder, naar de eerste keer op zwemles?

Wanner je naar de eerste zwemles van je kind gaat, is het goed om zelf een aantal zaken mee te nemen. Denk hierbij aan: Wat neem je mee naar de eerste zwemles?

– Een coole zwemtas met je zwemkleding, of deze super vette retro tas.

– Een plastic zak om de natte kleding in te doen.

– Een handdoek (of poncho).

Slippers, Flip Flops of zwemschoenen om in de douche te kunnen lopen.

– Shampoo, conditioner en zeep zodat je kind zich na de zwemles goed kan insmeren met een zachte douchegel of huidolie.

– Schoon ondergoed

– Loszittende kleding of trainingsbroek

– Een kleine (gezonde) snack

– Drinken

– Shampoo voor het douchen. Hoeft je kind dit thuis niet meer te doen. Zo leert je kind ook zelf douchen.

– Kam/ borstel

Slippers voor je kind. Dit zorgt ervoor dat je geen sokken aan hoeft te doen. Poncho en slippers aan en dan wegwezen 😉

– optioneel: een badjas om aan te trekken over de natte zwemkleding zodat je kind zich niet hoeft af te drogen met een handdoek.

Een cadeautje voor het afzwemmen
Een cadeautje voor het afzwemmen. Klik hier en bestel je shirt!

Slotwoord

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Laat het ons weten. Wij beantwoorden ze graag. Tot slot willen we je bedanken voor het lezen van deze blog en wensen we ervoor te zorgen dat je kind met veel plezier op zwemles gaat!

Om je kind op zijn of haar gemak te stellen en ervoor te zorgen dat de eerste zwemles zo leuk mogelijk is, gaven we je hier wat informatie over wat je kunt verwachten.

Zo weet je straks beter waar je aan toe bent. Hebben deze tips jou geholpen bij de eerste zwemles voor je kind? Laat het ons weten in een reactie!

Filter Categories
 • All ()
 • Afvallen ()
 • Aqua Combat ()
 • Aqua Drum Vibes ()
 • Aqua Sporten ()
 • Aquajoggen ()
 • Aquarobic ()
 • Babyzwemmen ()
 • Banenzwemmen ()
 • Buitenbad ()
 • Cadeau Diplomazwemmen ()
 • Diplomazwemmen ()
 • FAQ-lijsten ()
 • Featured ()
 • Seniorenzwemmen ()
 • Trimzwemmen ()
 • Veiligheid ()
 • Volwassen Zwemles ()
 • Watervrees ()
 • Zwanger en Zwemmen ()
 • Zwembad ()
 • Zwembadvergelijker ()
 • Zwemles ()
 • Zwemmen ()
 • Zwemschool (Particulier) ()
Load More (79)

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.