Diplomazwemmen is een super prestatie van jouw kind. Of dit nu gaat om het afzwemmen of het behalen van zwemdiploma A, B of C.
Wij kregen veel vragen over zwemdiploma’s dus wij vonden het tijd om dit onderwerp eens op te helderen.
In Nederland worden zwemdiploma’s afgegeven door particuliere, op de zwembadbranche gerichte instellingen. In dit artikel zullen wij je uitleggen wat een zwemdiploma is en waarom het wordt afgegeven, en nog veel meer……..
Diplomazwemmen is het moment waarin de leerling kan laten zien wat hij of zij de afgelopen tijd geleerd heeft tijdens de zwemlessen op het gebied van verschillende zwemlescriteria.
Er wordt onder andere gelet op slagbeheersing, adembeheersing, vorm en efficiëntie, en uithoudingsvermogen.
Tijdens het diplomazwemmen worden de geoefende zwemvaardigheden ‘getest’.
Op basis van het resultaat van deze test behaalt de leerling wel of niet het zwemdiploma.
Het diplomazwemmen wordt georganiseerd als een soort examen.
Dit met als doel om als leerling uiteindelijk aan iedereen (ouders, grootouders, familieleden en vrienden) te kunnen laten zien dat hij of zij zwemvaardig is volgens de zwemlescriteria die door de zwemlesaanbieder wordt gesteld.
Een voorbeeld van zo’n criteria is ‘3 meter onder water zwemmen en onder water door ‘het gat’ van een zogenaamd zwemzeil zwemmen’.
Iedereen mag in de Nederland zwemlessen verzorgen, een afzwemmoment aanbieden en vervolgens een zwemdiploma uitgeven. De criteria voor het afzwemmen voor het behalen van een zwemdiploma kan men zelf verzinnen.
In principe niet.
Het uitgangspunt moet zijn dat er alleen leerlingen deelnemen aan het diplomazwemmen die alle zwemles gestelde eisen van het betreffende zwemdiploma ‘onbewust bekwaam’ onder de knie hebben.
Het doel is dat een leerling zwemveilig en zwemvaardig is.
Het diplomazwemmen is het hoogtepunt van alle zwemlessen. Tijdens de zwemlessen werkt de leerling toe naar het momentum dat hij of zij de vaardigheden kan laten zien die tijdens de zwemles zijn geleerd.
De zwemonderwijzer die de kinderen door en door kent, omdat de zweminstructeur ze iedere week ziet, is goed op de hoogte van de vorderingen van de kinderen.
Hierdoor is een zwemlesaanbieder vaak zeker van haar zaak dat de leerling mag afzwemmen en dus ook het zwemdiploma behaalt.
Mocht een leerling het op het ‘moment suprême’ toch niet halen dan wordt er vaak op een rustig moment, na het diplomazwemmen, nog een keer geprobeerd. ‘Het gat’ is vaak een bottleneck.
Dus heeft jouw kind hier moeite mee dan enkele weken voor het afzwemmen even oefenen tijdens het recreatief zwemmen.
Reken op eenmalige diplomakosten / afzwemkosten van € 27,50,-.
Bij sommige zwemscholen zijn de kosten voor het afzwemmen en de diplomakosten bij de zwemles inbegrepen.
Als je je zwemdiploma A hebt behaald dan dien je zeer regelmatig te blijven oefenen totdat je echt het zwemmen onder de knie hebt.
Want zodra je het A zwemdiploma hebt gehaald dan ben je er nog niet, want volgens de NPZ-NRZ kun je met een A-diploma in een zwembad zwemmen zonder attracties.
Maar natuurlijk wil je alleen van de glijbaan, naar een golfslagbad of zelfs zwemmen in de plassen. Dan is het verstandig dat je doorgaat voor je C-diploma.
Je bent in staat om in een zwembad zonder attracties veilig te zwemmen. Als je meer wilt dien je door te gaan voor zwemdiploma B
Voor het zwemdiploma B heb je vaardigheden nodig die ervoor zorgen dat je veilig kan zwemmen in een zwembad met attracties.
Denk aan een wildwaterglijbaan, een stroomversnelling of een golfslagbad. Wil je ook in buitenwateren veilig kunnen zwemmen dan dien je het zwemdiploma C te halen.
Bij het behalen van je C-diploma voldoe je volgens de NPZ-NRZ aan de nationale zwemveiligheid norm. Je bent in staat om in een zwembad met attracties en in bijvoorbeeld recreatieplassen veilig te zwemmen.
Als er grotere golven zijn zoals in de zee dan is het toch nog oppassen geblazen.
Dus het is goed om na het behalve van je zwemdiploma zeer regelmatig te blijven zwemmen.
Hierdoor blijf je oefenen en word je elke keer beter. Denk aan fietsen. Zo geldt ook voor zwemmen, als je het eenmaal goed kunt. Zwemmen verleer je nooit meer.
Maar nogmaals, wel veel oefenen, vooral voordat het lekker weer wordt en je veel buiten speelt, mogelijk bij het water. Ook vóór de zomervakantie veel zwemmen/ oefenen samen met je familie of vriendjes!
Een leerling wil heel graag presteren en het behalen van het zwemdiploma is vaak het eerste diploma dat behaald wordt. Voor een kind vaak het eerste examen.
Super spannend dus voor het kind en natuurlijk ook voor de ouder. Vertrouwen geven is hierbij enorm belangrijk.
Het helpt als je als ouder, een paar weken voordat je kind mogelijk mag afzwemmen, even samen gaat zwemmen en nog even te oefenen.
Heb je als ouder opmerkingen of ben je het niet eens met het proefzwemmen of diplomazwemmen dan is het goed om dit op tijd kenbaar te maken.
Een week voor het proefzwemmen is het vaak te laat en wordt je als ouder, en mogelijk ook je kind teleurgesteld.
Het proefzwemmen en het diplomazwemmen wordt ruim op tijd aangekondigd, dus ga op tijd in gesprek met de zwemaanbieder.
Zo kun je de verwachtingen van jezelf als ouder en je kind managen.
Steeds meer ouders zetten de zwemonderwijzer onder druk om te zorgen dat hun kind kan afzwemmen.
Dit komt voornamelijk voor als de ouders niet op de hoogte worden gehouden of verrast worden dat hun kind niet mag afzwemmen, maar het vriendje bijvoorbeeld wel.
Ga als ouder in gesprek met de zwemonderwijzer en vraag naar de redenen. Vaak krijg je nog tips mee hoe je onderdelen kunt verbeteren door zelf te oefenen met je kind.
De zwemonderwijzer heeft zelf geen belang bij om een kind langer op zwemles te houden, onthoud dat goed. De zwemonderwijzer wil graag een leerling afleveren die zelfstandig kan overleven in het water.
De eisen voor het diploma zwemmen kunnen vaak van zwemschool tot zwemschool verschillen. Sommige scholen kunnen aanvullende criteria eisen vragen tijden het afzwemmen.
Je zou samen met je kind een aantal tests uitvoeren om te bekijken of je kind voldoet aan de afzwemcriteria.
Als ouder vind je vaak dat je kind klaar is voor het diplomazwemmen, maar dat de zwemonderwijzer dit nog niet vindt.
Wat kun je zelf doen om te kijken of je kind klaar is voor het diplomazwemmen?
1: Kan goed zijn adem inhouden onder water
2: Goed in omdraaien en salto’s maken onder water
3: Niet meer zo bang als vroeger om in het zwembad te springen op minimum diepte & maximum diepte
4: Kan onder water blijven na de draaiing van het hele lichaam met of zonder benen omhoog
5: Kan drijven op zijn rug en buik met één arm
6: Kan minimaal 1,5 minuut watertrappelen
Als je dit oefent met je kind en de hierboven genoemde onderdelen hebben jullie samen onder de knie, dan gaat het alleen nog maar om de ’techniek’ van de zwemslagen. Dit leert je kind dan tijdens de zwemles.
Zodra je wekelijks naar de zwemles gaat is het afzwemmen in zicht. Het diplomazwemmen wordt dan een enorm succes en kun je door voor zwemdiploma B en C.
Dit heeft niet alleen met de inhoud van de zwemles te maken.
Een goede samenwerking tussen het kind en de zwemonderwijzer, ideale hulp van de ouders, zorgt voor voldoende vooruitgang in zwemvaardigheden
Dit zorgt bij het kind voor volledig vertrouwen in het water, een toename van het zelfvertrouwen bij alle soorten wateractiviteiten.
Dit geldt ook voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden, cardiovasculair uithoudingsvermogen.
Kennis van de zwemcriteria bij het kind als bij de ouders voor diplomazwemmen is essentieel om met vlag en wimpel voor het examen te slagen.
Hoera je mag afzwemmen. Bij het diplomazwemmen maken we er een feestje van.
De kinderen die mogen afzwemmen hebben hun kleding over hun badbak of zwembroek. Want de meeste afzwemmomenten starten met zwemmen met kleding aan.
Papa en mama lopen de zwemzaal in en zullen plaatsnemen op een stoel naast het zwembad of op de tribune.
Het afzwemmen wordt begeleid door een zwemonderwijzer die duidelijk vertelt wat er gedaan moet worden door de kinderen.
Deze instructie gebeurt door middel van een microfoon, zodat niet alleen het kind, maar alle overige toeschouwers kunnen horen en zien wat er gedaan moet worden.
De ouders, andere familieleden en vrienden klappen natuurlijk, zodra een kind de oefeningen goed hebben uitgevoerd. Vooral als het kind eenmaal een van de moeilijkste onderdelen heeft doorstaan, het zwemmen door ‘het gat’.
Als alle kinderen aan alle zwemcriteria hebben voldaan dan wordt de naam van jouw kind geroepen die dan het zwemdiploma op kan komen halen.
Deze diploma-uitreiking is soms in het zwembad maar ook vaak in de horecaomgeving van het zwembad.
De meeste zwembaden hebben dan ook een podium waar je kind dan op kan gaan staan zodat je een mooie en historische foto kunt maken.
Om je prestatie bij het diplomazwemmen te vieren, maken we er een feestje van, geven we je leuke cadeaus en draaien we levendige muziek.
Bij een diploma wordt er ook vaak een bandje of een medaille uitgereikt. Soms krijgt met zelfs een cadeautje van het zwembad. Je kunt zelf natuurlijk een ludiek cadeautje geven aan je kind.
Het behalen van zwemdiploma A is vaak het eerste diploma voor je kind. Dit moet toch echt goed gevierd worden. Een uniek momentje!
Aan het eind van het afzwemmen krijgt jouw kind een zwemdiploma en een groot duimpje omhoog van de zwemonderwijzer in de trant van: “Yay! Nu kun je echt zwemmen!”
Misschien weet je het nog van jezelf. In het verleden kreeg je iets op je zwembroek of badpak geplakt. Een letter van het behaalde zwemdiploma bijvoorbeeld.
Ook hadden wij nog wat tegeltjes liggen die vaak op het laatste moment werden gekocht bij het zwembad om toch maar iets te geven aan je kind.
Je weet dat je kind het zwemdiploma gaat halen. De vraag is alleen wanneer. Het zou toch top zijn als je een klein cadeautje geeft als aandenken? En wij zijn altijd voorstander van iets functioneels als aandenken.
Wil je wat tips van ons? Klik hier voor wat cadeautips voor het afzwemmen zodat je niet met lege handen staat.
Veel succes en alvast van harte gefeliciteerd met het behalen van het zwemdiploma van je kind!
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.