Loading...

Een zwembad, een zwemschool en de zwemles, het is iets waar je als ouder te allen tijd mee wordt geconfronteerd.

In onze Nederlandse cultuur is zwemles heel belangrijk omdat we nogal wat water om ons heen hebben. Dus vindt men dat je er vroeg bij moet zijn als ouder en als kind om te starten met de zwemles.

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!

Ook is de Zwembadvergelijker voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics en babyzwemmen vind je hier. 

Een zwemschool kiezen; 9 tips waar je op moet letten

Lees onze onafhankelijke mening wat de beste leeftijd is te starten met een ‘echte’ zwemles.

Van levenbelang! Kortom, ochtenden, middagen en soms ook weekend ben je als ouder aan de beurt om gezellig met je kind naar de zwemles te gaan.

Misschien goed om te weten dat dit gemiddeld 51 klokuren is dat je kind mag genieten van de zwemles. En dan heeft je kind het diploma A en dan ben je er nog niet. Neen, wil je met je kind de zee in dan dien je door te gaan voor diploma C, op advies van de Nationaal Raad Zwembaden (NRZ)

Dus denk je dat het belangrijk om een klein onderzoekje te doen naar een goede zwemles voor je kind, en natuurlijk ook voor jou (denk aan lekkere koffie)? Lijkt me ook.

Niet getreurd, de Zwembadvergelijker van Nederland helpt je in alle opzichten.

In deze blog bespreken we 9 tips waar je als ouder rekening mee moet houden voordat je jouw kind inschrijft voor de zwemles bij een willekeurig zwembad in de buurt.

1. De zwemleslocatie van de zwemschool

Het is handig om te kijken naar de locatie van de zwemschool. Kies je voor een zwemschool in de buurt van je huis, of misschien wel in de buurt van de school van je kind? Of ergens tussen school en werk in?

Zwembaden zijn niet overal even makkelijk te bereiken, dus het is fijn als de zwemschool in de buurt is. Misschien is er wel een zwemschool in je eigen woonplaats, of in ieder geval in de buurt.

Maar misschien weet je wel waar het zwembad is, maar weet je ook waar er eventueel een zwemschool is? Geeft deze zwemschool les in het zwembad bij jouw in de buurt? Check het hier!

Op zoek naar een (afzwem) cadeautje? Klik op de foto en bestel!

2. De kosten van een zwemles

De zwemscholen en zwembaden hebben niet alleen verschillende abonnementen, tarieven, meerbadenkaarten etc., maar ook eenmalige kosten.

Hier kun je denken aan inschrijfgeld, diplomakosten, aanschaf van zwemkleding en aanschaf van een drijf/ zwempakje.

Soms kun een zwemles abonnement ook eenmalig afkopen door een zogenaamde turbo zwemles pakket met diplomagarantie.

Als je een zwemles afkoopt en je kind haalt het zwemdiploma niet binnen een bepaalde tijd dan gaat je kind ‘gratis’ door totdat het diploma is behaald.   

Koop je de zwemles niet af dan krijg je te maken met wekelijkse of maandelijkse terugkerende kosten.

Let op dat zodra je kind even niet meekan, dan wordt er gevraagd of je een extra privéles wilt.

Bij sommige zwemscholen is dit gratis of merk je er niets van als ouder dat je kind even persoonlijke aandacht heeft gehad van een zwemonderwijzer.

Wil je voor je kind af en toe een extra (privé) cursus om enkele zwemlesonderdelen sneller of beter onder de knie te krijgen, dan zijn hier ook extra kosten aan verbonden.

Zorg dat je weet waar je bij de zwemles van je kind eventueel rekening mee moet houden. Let ook goed op welke zwemles het geschiktst is voor je portemonnee.

Hoe je weet wat een zwemles kost? Klik hier, vul je adres in en je ziet alle zwemscholen en zwemscholen in je buurt. Je ziet dan ook meteen het zwemlestarief. Dit zwemlestarief is teruggerekend op basis van een 45 minuten zwemles. 

Klik je op het zwembad of de zwemschool dan zie je 21 veelgestelde vragenlijst over de zwemlesssen van dat betreffende zwembad of zwemschool. Zo zie je ook meteen wat de groepsgrootte is. 

Is dit bij jouw zwembad nog niet het geval, dan zijn we nog niet zover. De grootste steden hebben we ondertussen in kaart. Vind hier de blogs van wat een zwemles kost in Amsterdam; Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

3. De wachtlijst van de zwemschool

Voordat je jouw kind of jezelf inschrijft voor de (volwassen) zwemles is het verstandig om eerst te vragen hoe lang de wachtlijst is. 

Want na de inschrijving om op de wachtlijst te komen en in aanmerking te komen voor een zwemles, ben je mogelijk je geld kwijt zodra je kiest voor een ander zwembad. 

Al jaren zijn de wachtlijsten voor de zwemles zo lang dat je tegenwoordig vaak wel tussen de 7 en de 9 maanden moet wachten voordat je aan de beurt bent.

De lengte van een wachtlijst voor de zwemlessen is sterk afhankelijk van factoren. Enkele voorbeelden zijn:

  • de aantal zwemonderwijzers een zwembad of zwemschool in dienst heeft;
  • hoeveel zwemwater er is in de regio, of er efficiënt gewerkt wordt, dus 6 groepen van 12 in een 25 meterbad is mogelijk, maar dat zie je niet vaak omdat er niet voldoende zwemonderwijzers zijn;
  • de groepsgrootte is van belang. Als zwemscholen of zwembaden alleen kleine groepen aanbiedt worden er minder kinderen opgeroepen. Hoe groter de groepen, hoe meer kinderen men kwijt kan. 

4. De zwemlestijden van de zwemschool

Het is natuurlijk belangrijk om te kijken naar de zwemlestijden van de zwemschool. Zorg ervoor dat de tijden passen binnen jouw schema, en dat je er gemakkelijk naartoe kunt.

De meeste zwembaden geven tussen 15:00-18:00 uur zwemles gedurende de week en op zaterdag vroeg in de ochtend tot begin van de middag.

Sommige zwemscholen geven les aan het einde van de dag op zaterdag en de gehele zondag. Dus dat dien je zelf even te onderzoeken zodra je 2 of 3 zwemscholen als optie hebt gekozen. 

5. De zwemles groepsgrootte van de zwemschool

Zorg ervoor dat jouw kind inschrijft voor een zwemles die bij je kind past.

Kies je voor een grote groep? Dat is over het algemeen maximaal 12 kinderen per groep per zwemonderwijzer, of kies je voor kleine zwemlesgroepen. Lees hier de voordelen van een zwemles in een kleine groep.

Het aantal kinderen in een zwemklasje verschilt erg per zwemschool. Zo heb je zwemscholen die expres in kleine groepjes lesgeven van zo’n vijf tot acht kinderen per juf bijvoorbeeld.

Maar er zijn ook zwemlessen waar twintig kinderen in een zwemklas zitten. Dit komt vaak voor bij diploma B en C lessen.

Logischerwijs betekent minder kinderen in een klas vaak hogere kosten, maar ook meer aandacht. Vind je kind het eng of valt hij of zij vaak niet op in een groep?

Kies dan liever voor een zwemles met kleine groepjes. Kleinere groepjes maken het gemakkelijker om persoonlijke aandacht te geven door de zwemonderwijzer en helpen bij sociale interactie tussen leeftijdsgenoten.

Zorg ervoor dat je inschrijft voor de juiste zwemles door research te doen naar de verschillende mogelijkheden in jouw omgeving. Op die manier kan jouw kind leren om veilig te zijn in het water en plezier te hebben tijdens het leren!

6. De juiste zwemonderwijzer?

Er zijn enkele zaken waar je op moet letten als je op zoek bent naar de perfecte zwemles voor je kind, waaronder ‘de juiste zwemonderwijzer’.

Natuurlijk wil je dat de zwemleraar deskundig is en dat hij of zij over een goede reputatie beschikt. Maar er is meer. Zorg ervoor dat je de sfeer aanvoelt en kijk hoe de leraar met je kind omgaat.

Is er een klik, voelt je kind zich veilig? Word je zelf prettig ontvangen en geïnformeerd? Zijn er aandacht voor jullie? Zo niet, kijk dan rustig verder naar een andere zwemonderwijzer of zwemschool, als het niet anders kan.

Dat je kind met plezier naar de zwemles gaat is een wens van iedere ouder, maar ook van de zwemschool. Dus schroom niet om te melden als de zwemonderwijzer niet bij je kind past. Uiteindelijk betaal jij als ouder de rekening, en het salaris van de medewerkers.

7. De duur van de zwemles

Zwemlessen kunnen soms behoorlijk vermoeiend zijn, vooral voor kleine kinderen.

Daarom is het beter om voor een les van 45 minuten te kiezen in plaats van een uur of langer. Dit geeft je kind de kans om zich tijdens de les zo goed mogelijk te concentreren en het laat ook wat energie over na de les.

Is je kind al wat ouder? Dan is hij misschien in staat om een langere zwemles aan te kunnen. Het ligt dan aan je kind een langere zwemles past.

Zwemles is namelijk niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk behoorlijk vermoeiend.

8. Het zwemlessysteem van de zwemschool

Zwemles is een leuke manier voor je kind om veilig te leren zwemmen én een Zwemdiploma te halen. Je kind gaat dan onder begeleiding van een ervaren Zwem-instructeur in het zwembad leren zwemmen.

Zwemlessen worden gegeven door zwemscholen en ze hebben elk hun eigen systeem met voor- en nadelen.

Als je kind samen met dezelfde juf of meester het hele traject tot het zwemdiploma doormaakt, dan kent de juf of meester de kinderen goed. Het nadeel hiervan kan zijn dat soms de minder goed zwemmende kinderen het tempo van de rest bepalen.

Zwemscholen die met verschillende niveau ‘badjes’  werken, beoordelen je kind individueel en op checken het om te kijken of je kind al klaar is voor het volgende badje (niveau).

Hierdoor kan het traject soms sneller doorlopen worden. Het nadeel hiervan is dat je kind in ieder badje vaak een andere juf of meester kan hebben.

Dus vraag voordat je inschrijft wat het zwemlessysteem is en wat het beste bij jou en je kind past. Soms is de keuze reuze, en als je een 1 zwemschool of zwembad in de buurt hebt is de keuze helaas wat minder.

9. Kijken tijdens de zwemles

Zwemles is een leuke activiteit voor kinderen, maar ouders willen ook graag weten hoe het met de voortgang van hun kind gaat.

Bij sommige zwemscholen is het toegestaan dat ouders naast het zwembad zitten tijdens de les, maar bij andere niet.

Dus vind je het belangrijk om te kunnen meekijken tijdens de les? Vraag het dan even na bij de zwemschool voordat je je kind inschrijft. Op die manier weet je zeker dat je kind.

Conclusie

Inschrijven voor zwemles is niet moeilijk, maar het kiezen van de juiste zwemschool wel.

Zorg ervoor dat je de tijd neemt om een goede keuze te maken, en je bent verzekerd van een leuke zwemervaring voor je kind. Zwemles is namelijk niet alleen maar hard werken, het is ook ontzettend leuk!

Je kind zal met plezier naar de zwemlessen toe gaan, en jij kunt ervan genieten om je kind te zien groeien. Zwemles is een investering in de toekomst van je kind, en je wilt natuurlijk wel dat het geld goed besteed is.

Kies daarom een zwemschool die bij jou en je kind past, en je bent verzekerd van een leuke tijd.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.