Loading...

De zomer is in zicht en publieke buitenbaden kampen met enkele problemen. Energielasten rijzen bij de meeste zwembaden de pan uit en zwembadpersoneel is nauwelijks te vinden. Is het einde van de publieke buitenbaden in zicht?

Is het einde van de enorme publieke buitenbaden in zicht?

Buitenbad Groot Venlo blijft komend zwemseizoen (zomer 2023) gesloten. Dat besluit heeft het bestuur van het Blerickse zwembad deze week genomen. Het bad kampt al jaren met een tekort aan vrijwilligers.

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad, met als doel de bezoekers zo goed mogelijk te informeren.

De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog; vind de beste zwemles in 11 stappen.

Het publieke buitenbad is voor de thuisblijvers, degene die niet in Spanje aan de playa hangen. Degene van wie de kinderen niet meer weten wat links of rechts is, omdat het zo ontzettend warm is. Dit komt overigens maximaal 15 keer per jaar voor in Nederland, maar dat terzijde. 

En mooi weer is een breed begrip, maar als het niet warmer is dan 20 graden Celsius in de zomervakantie dan komt er bijna niemand naar het openluchtzwembad.  Ook als het regent of te koud is, komt er bijna niemand. Blijft het buitenbad dan open? Of wordt er afgeschaald waar mogelijk?

Update zondag 4 september 2022. Een prachtige zomer hebben we in Nederland gehad. En er is een moment waar een buitenbad zijn seizoen moet beëindigen.

Dit is altijd op of rond het einde van de zomervakantie, want daarna moet elke toezichthouder weer naar school en vaak wordt het weer dan minder. 

Onder deze alinea een prima post waar de laatste dag wordt aangekondigd. 

Wat bijzonder is de reactie onderaan deze post die ik graag wil citeren. Dus bron: facebook, pagina buitenbad Geertruidenberg. 

Reactie bezoeker: 

” En volgende week houdt hij nog 30 graden, das jammer! Voor mijn gevoel sluiten jullie een maand te vroeg. In september snak ik altijd nog naar verkoeling…”

Reactie zwembad:

” Gisteren was het 28 graden, zonnig en was er amper bezoek. Dit is een eeuwige discussie waarbij we alleen maar kunnen stellen dat in september de zwemmers in slechts heel beperkte getalen komen opdagen…ondanks de hitte die er soms is. De kosten die zo’n extra maand met zich meenemen staan in geen verhouding helaas”

Het zwembad bedoelde met gisteren, zaterdag 3 september 2022 waar het 28 graden Celsius was en volle zon.

Geen mening van de Zwembadvergelijker, maar wel een feitelijke constatering. 

Van publieke buitenbaden worden er niet zoveel meer gebouwd en verdwijnen geleidelijk.

Als er eentje sluit dan wordt er geen nieuw buitenbad gebouwd of er wordt er eentje gebouwd die veel kleiner is en van minder maatschappelijke waarde. Met andere woorden, niet aantrekkelijk genoeg voor het ‘buitenbad publiek’.

De reden is dat gemeenten moeten snijden in de uitgaven en veel gemeenten worden of zijn afgelopen jaren gefuseerd.

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor een spraypark naast het overdekte zwembad. De reden is dat er bij een spraypark geen personeel aanwezig hoeft te zijn om toezicht te houden. 

Vooral in deze tijd van personeelsschaarste en hoge energielasten is een spraypark misschien wel een oplossing. Maar het is vaak het één of het ander. Kortom, de aantal publieke buitenbaden zullen hieronder lijden. 

Ik zwem al van jongs af aan in dit buitenzwembad, dus het was best triest om het zwembad te zien verdwijnen na 40 jaar. Ik begrijp echter dat ze bij zulk koud weer geen buitenzwembad kunnen runnen. Greetje Toonen

Badmeester bij een buitenbad; de mooiste baan van de wereld?

We worden dagelijks geconfronteerd met het zogenaamde ‘personeelstekort’ bij verschillende bedrijven en instanties. Er zijn vandaag de dag meer banen dan werkzoekenden. Maar wat gaat er nu eigenlijk mis, want is badmeester in een publiek buitenbad niet de mooiste baan van de wereld?

Buitenbad Twentebad geen toezichthouders-2
Screenshot van de internetsite Twentebad op 17-05-2022

Badmeester zijn is/was een topbaan!

Bij de zwembaden is het personeelsprobleem niet anders. In het bijzonder nu de publieke buitenbaden opengaan zijn er opgeleide badmeesters, c.q. toezichthouders nodig om de veiligheid van het buitenbad te waarborgen. De toezichthouders zijn er vooral om te zorgen dat er niemand verdrinkt.

Jeugdjournaal 18-05-2022. Zwembad leeg door gebrek aan toezichthouders.

Het publieke buitenbad is verplicht om opgeleide toezichthouders aan de badrand te zetten om eventueel een drenkeling op te duiken.

Maar de toezichthouder is tegenwoordig ook de sociaal werker, de brandjesblusser, de kop van jut, de schoonmaker, de controleur (van bijvoorbeeld water en tickets). En dat allemaal voor € 12,- bruto per uur schaal 2 of 3 van de CAO zwembaden

Heeft de functie badmeester zijn charme verloren?

De badmeester was vroeger ‘de man’ of de ‘de vrouw’ van het dorp die aanzien en autoriteit had. Iedereen kent of kende wel de badmeester van het buitenbad

Stoere zonnebril op, mooi pakje aan, op de hoge stoel kijkend over alle ‘onderdanen’ die zich aan de regels van het zwembad moeten houden. Af en toe even op het fluitje blazen als corrigerende tik, en daarna met een knipoog een discussie afsluiten, zodra de rust weer is wedergekeerd. 

Als er een collega wegvalt dan kan het zwembad dicht. Op een gegeven moment houdt het op.

Badmeester shirt
Ook zo'n top t-shirt? Klik op de foto en schaf 'm aan!

Wat is het belang van het publieke buitenbad?

Afgelopen week las ik dat voor een buitenbad in Zaanstad een petitie is gestart om het buitenbad in de winter op te houden. Er waren maar liefst 1000 handtekeningen verzameld.

De gemeente Zaanstad stemde niet in. Na een berekening van de gemeente zouden de extra kosten uitkomen op € 130.000,-. 

Een winterseizoen is voor een zwembad van september tot en met april. Hoeveel mensen denk jij dat er dagelijks komen zwemmen?

Wie van de 1000 mensen die de handtekening hebben gezet zwemt in de winter in een koud bad en als het bad al verwarmd is met ‘groene energie’?

Wie betaalt de toezichthouder en het onderhoud, de chemicaliën, schoonmaak (middelen) etc? Denk je dat de maatschappelijke entreeprijs de ‘schade’ dekt?

Maar tijdens de Coronapandemie kon het wel?

Tja, alle binnenbaden waren gesloten tijdens de pandemie in het winterseizoen. Het enige wat open mocht qua sportactiviteiten was het buitenbad.

Ten tweede, werkelijk alles werd door de nationale overheid gecompenseerd. Dus alle verliezen werden gecompenseerd naar € 0,-. Geen centje pijn dus voor de buitenbaden. 

Dan hebben we het nog niet over het milieueffect. De CV ketels moeten er bij elk huishouden uit, maar de gemeente met hun buitenbad stookt voor 50 mensen per uur het bad warm.

De politieke geladenheid van het openstellen van een buitenbad in Coronatijd kun je hier teruglezen.  

Dus ook jij als niet zwemmer heeft een financiële bijdrage geleverd aan de enkeling die zich geroepen vond om het buitenbad te openen in de winter. Noem het een maatschappelijk gebaar?

Ook in de zomer houdt het niet over. Kiezen mensen niet eerder voor een zwemplas in de buurt?

Zwemplas boven buitenzwembad?

Het gaat even wat minder met het personeel in de buitenbaden, waardoor het krap aan wordt. In sommige gemeenten raakt men in paniek en gaat men opzoek naar oplossingen, zoals het creëren van een zwemplas. 

In Breda vroeg een politieke partij zich meteen af wat de stand van zaken was voor een mogelijke nieuwe zwemplas in Bavel. 

De reden was dat op zondag 15 mei 2022 het buitenbad Wolfslaar eerder moest sluiten vanwege personeelstekort. Het was niet verantwoord meer om open te blijven met zoveel bezoekers en relatief weinig medewerkers, zei de manager.

Mogelijke oplossing? Binnenbad in de regio dicht en buitenbaden in de regio open. Personeel van de vaak verschillende bedrijven kan van het ene bad naar het andere.

Hoe belangrijk is een buitenbad voor de bevolking?

Voor sommige is het buitenbad heilig en veel mensen komen er nooit. Toch betalen deze mensen voor de voorziening van een buitenbad.

Dit geldt natuurlijk ook voor een sporthal, sportvelden, binnenbad, cultuurhuis, bibliotheek en het gemeentehuis. Maar een buitenbad is toch wel een relatief dure hobby voor de gemeente.

Je kunt je afvragen of de gemeente nog wel een buitenbad moet verstrekken? Wat is het structureel maatschappelijk belang voor de maatschappij?

Als de bevolking het dan zo belangrijk vindt, waarom doen ze het dan niet zelf?

Dit gebeurt ook. Er zijn veel vrijwillige stichtingen die er het beste van proberen te maken met de minimale middelen die ze (ook) vanuit de gemeente krijgen. Respect voor deze mensen die de buitenbaden in stand houden voor noppes.

Vanuit een stichting wordt bijvoorbeeld het onderhoud en de investeringen vanuit de bedrijvigheid en vanuit sponsoring gerealiseerd.

Investeringen zijn bijvoorbeeld een nieuwe glijbaan, onderhoud van de bassins of nieuwe stoelen en tafels.  De zwemvereniging vanuit de buurt houdt toezicht tijdens het zwemmen. Iedereen blij zou je denken. Maar de vrijwilligers drogen op…..

Natuurzwembad van de toekomst?

Het natuurzwembad ‘t Petje in Zijdewind heeft door vrijwilligers een impuls gekregen zodat er in de natuur weer vrolijk en veilig gezwommen kan worden. Voor een piek per persoon kun je er lekker zwemmen. 

Ga je in de open water zwemmen? Houd hier dan rekening mee!

Nederland is een waterrijk land en heeft ongeveer 800 officiële plekken waar je kunt gaan zwemmen in de natuur. Regelmatig worden deze plekken goed gecontroleerd.

Ga je zwemmen in natuurwater en niet in publieke buitenbaden, dan is het aan te raden om eerst te kijken op zwemwater.nl of de zwemplek veilig is! Er wordt ook gewaarschuwd als water vvan minder goede kwaliteit is. 

Waar moet je op letten als je in de natuur gaat zwemmen?

  • Ga niet alleen zwemmen in de natuur;
  • Probeer op te vallen als buiten in de natuur gaat zwemmen. Dit kun je doen door een coole felgekleurde badmuts of een zwemboei die je als drijfmiddel kunt gebruiken;
  • Let op de boten. Je bent moeilijk te zien als zwemmer door de kapitein;
  • Spring niet van bruggen in de grachten. De grachten kunnen ondiep zijn;
  • Heeft het geregend? Zwem dan niet in grachten of sloten. Er kan dan rioolwater worden verspreid;
  • Wil je zwemmen in de buurt van industrie of in de buurt van een sluit of waterzuivering? Geen goed idee;
  • Kom je dode dieren tegen, zoals vogels of vissen. Raak deze niet aan en ga een andere zwemplaats zoeken. 

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie die kan zorgen voor irritaties aan je ogen en huid. Als je blauwalg water inslikt kan het gif van de bacterie zorgen voor hoofdpijn, diarree en koorts.

Zie je een groene of blauwe gloed op het water dan is dat blauwalg. Als het bij jou in de buurt zover is dan is het vaak ook bij andere plassen. Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een zwembad bij jou in de buurt. 

Conclusie

Het publieke buitenbad heeft het lastig, zoals ook de binnenzwembaden overigens. De zwemonderwijzers ‘raken op’, de badmeester (lees toezichthouder) heeft zijn tijd van autoriteit en importante gehad. 

Een zwembad is steeds minder geopend in tegenstelling tot jaren geleden. Dit betekent minder uren waarin een medewerker van een zwembad achtereen kan werken. Dus korte diensten verspreid over 7 dagen. 

Ook waren vroeger de budgetten blijkbaar torenhoog waardoor een zwembad de gehele dag open kon zijn. Dit is tegenwoordig wel iets anders. Dit zie je in de openingstijden van de buitenbaden terug. Die zijn soms (te) beperkt.

Er zijn gemeenten waar het echt nog (commerciëler) beter kan. Of anders gezegd, er wordt zo maatschappelijk verantwoord ondernomen dat het geld tegen de balken op wordt gesmeten. 

Van de andere kant is er dan ook geld om maatschappelijk activiteiten te ontwikkelen. Daar vaart de maatschappij wel bij, als het lukt. 

Buiten de problemen op het gebied van personeel en de hoge energielasten, is de grootste concurrent van de buitenbaden de buitenplassen en stad/ dorpstrandjes.

Deze strandjes en plassen worden jaarlijks beter, schoner, hygiënischer en aantrekkelijker. Soms is er zelfs ook toezicht door toezichthouders, of ook wel strandconciërges genoemd. 

Het water wordt schoner, de plassen worden uitgebreid door gemeenten met mooie zandstranden. Dus je zou bijna denken, laat die publieke buitenbaden maar zitten?

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.