Voor het onderwerp Aquarobics en in het verlengde van het artikel “Aquarobics, 15 enorme gezondheidsvoordelen“, hebben we een Frequent Ask Question (FAQ) pagina opgesteld, zodat je alle vragen en antwoorden op één overzicht nog eens na kunt lezen.
Mocht vragen of opmerkingen hebben of je hebt andere ervaringen, dan wordt delen zeer gewaardeerd.
Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!
Ook is de Zwembadvergelijker voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. We schrijven continue blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, zwemlessen, babyzwemmen en nog veel meer…..
Aquarobics is een high impact groepsles voor alle leeftijden waarbij er, veelal op muziek, uitvoering wordt gegeven aan bewegingen in het water.
De waterdiepte is vaak 1.40 meter en je staat in het water. Aquarobic is qua bewegingen vergelijkbaar met Aerobic alleen is de uitvoering trager in verband met de weerstand van het water.
Vaak worden er oefeningen per spier onderdeel uitgevoerd. Het ideale tempo voor Aquarobics ligt tussen de 100 en 120 bpm (beats per minute).
Aquarobics is een opzichzelfstaande groepsles, al wordt Aquarobic soms ook als hoofdgroep gezien van verschillende soorten aerobic stijlen zoals bijvoorbeeld, Aquastep en Aquacycling.
Water Aerobics is voor velen ook een verzamelnaam.
Ondanks Aquarobics bedoeld is als een high impact les is deze geschikt voor mensen van alle leeftijden en verschillende niveaus van fitheid.
Je kunt je eigen intentie bewaken tijdens de groepsles, maar het is wel de bedoeling dat je meedoet.
Tussen de € 7,00 en € 11,50 per keer, waarbij er vaak een korting wordt gegeven zodra je een abonnement of een meerbadenkaart afneemt.
Een abonnement is vaak onbeperkt per maand, kwartaal of jaar? Een meerbadenkaart is vaak een zogenaamde 12-badenkaart waarbij je 12 bezoeken/ entrees krijgt voor de prijs van 10.
De duur en de kosten van de Aquarobic les hebben te maken met het aanbod van het zwembad bij jou in de buurt.
Klik hier als je wilt weten waar je aquarobics kunt volgen bij een zwembad bij jou in de buurt.
Als je het leuk vindt om in het water aan je conditie te werken met gelijk gestemde sporters, waarbij je op muziek wordt begeleid door een deskundige sportinstructeur op het gebied van Aquasporten, dan is het antwoord ja.
Over het algemeen tussen de 45 en 60 minuten
In de meeste zwembaden wordt Aquarobic of soortgelijke groepslessen aangeboden. Andere lessen die binnen de groep high impact vallen zijn bijvoorbeeld: Aquazumba, AquaCycling, AquaCombat, Floatfit en Aqua Drum Vibes.
Door simpel te zoeken op Zwembadvergelijker vind je in no-time het zwembad waar Aquarobics wordt gegeven.
Over het algemeen worden Aquarobicslessen in groepen georganiseerd.
Je kunt wel alleen oefeningen doen in het zwembad, maar dan zal dit tijdens het recreatief zwemmen zijn. Soms wordt er dan ook muziek gedraaid waarop je jezelf kunt bewegen.
Als je thuis een zwembad hebt dan kan het ook alleen, maar samen lijkt me toch echt leuker.
Het doel van Aquarobic is om je conditie te verbeteren.
Natuurlijk heb je dit zelf in de hand want zodra je in het water staat kun je zelf bepalen in hoeverre je meegaat met de verschillende oefeningen. Als je jezelf laat meeslepen met de instructeur dan kan het nogal zwaar uitpakken.
Bij de meeste zwembaden wordt Aquarobic in de avonduren aangeboden tussen 18:00 uur en 21:00 uur.
Maar er worden ook regelmatig op andere momenten gedurende de dag groepslessen aangeboden. Dit is dan vaak tussen 10:00 – 12:00 uur.
De instructeur die de groepsles Aquarobic begeleid staat in veel gevallen aan de rand van het zwembad.
Dat is enerzijds goed voor de veiligheid, want de instructeur overziet de gehele groep die in het water ligt, en aan de andere kant kan iedereen de groepsdocent zien.
Wel zo handig, omdat je over het algemeen de oefeningen nadoet die de groepslesdocent doet. Nu is het wel goed te weten dat de docent de oefeningen wat sneller voordoet dan dat jij deze kan uitvoeren.
Het klinkt logisch, maar zodra jij de oefeningen nadoet gaan deze veel langzamer, omdat je de weerstand van het water hebt in tegenstelling tot de docent.
Dit zorgt er ook voor dat je bewegingen zwaarder zijn, en hoe meer kracht jij zet des te zwaarder het is voor je spieren. De docent doet wel alles voor, zodat hij of zij in een temperatuur van ongeveer 30 graden een flinke workout heeft.
Over het algemeen is Aquarobic altijd met muziek. De muziek heeft een opzwepende werking dat motiveert om je workout af te maken.
Ook zorgt muziek voor afleiding als het even wat te zwaar wordt. Meezingen is dan een goed idee weet ik uit ervaring.
1. Warming – Up 5-10 minuten
2. Aquarobic oefeningen 20 minuten
3. Lichte krachtoefeningen 15 minuten
4. Ademhalingsoefeningen en cooling down 10 minuten
5. Stretchen van de belangrijkste spieren 5-10 minuten
In de meeste gevallen wordt aquarobic gegeven in het 25 of 50 meterbad (lees instructiebad) waarbij de beweegbare bodem op 1.40 meter wordt gezet.
Het wedstrijdbad of instructiebad heeft ook in de meeste gevallen een temperatuur van ongeveer 27 of 28 graden. Dit is de temperatuur die je nodig hebt voor de aquarobicsles. Een hogere temperatuur is de les niet uit te houden.
Als het instructiebad niet beschikbaar is kan het zijn dat het recreatiebad, therapiebad of doelgroepenbad wordt gebruikt.
Dit heeft niet de voorkeur voor deze groepsles, omdat de laatste genoemde baden vaak een watertemperatuur hebben tussen de 30 en 32 graden Celsius.
Nee, het instructiebad is niet altijd beschikbaar. Het kan zijn dat er al een andere les wordt gegeven of dat er banenzwemmen is.
Soms heeft het instructiebad geen beweegbare bodem waardoor de groepsles te allen tijde in het doelgroepenbad wordt gegeven.
1. Aquarobic bewegingen zijn minder abrupt door het water.
2. High impact les die gericht is op het verbeteren van de conditie.
3. het verbetert de bloedcirculatie
4. Je stimuleert je spieren door tegen het water te drukken, zodat je meer kracht krijgt
5. het water is ondersteunend voor je lichaam, hierdoor is er minder belasting op gewrichten en spieren.
6. Aquarobic verminder pijn in de botten en spieren, doordat je de bewegingen in het water doet
7. Je kunt dit in een overdekt zwembad doen maar ook in het buitenbad of zelf in ondiep (warm) natuurwater.
8. Het verminderd stress
9. Geeft een top gevoel na de les
10. De les geeft je energie
11. Je blijft in vorm
12. De druk van het water zorgt voor verplaatsing van bloed door het lichaam. Dit zorgt voor minder belasting voor het hart
13. Bewegen in het water voorkomt oververhitting. Hierdoor kun je langer sporten
14. Je komt mensen tegen, gelijkgestemden, met dezelfde doelen en mogelijke interesses sportgebied.
15. Aquarobics is leuk om te doen
1. In de meeste zwembaden geldt een minimale leeftijd van 18 jaar en ouder om deel te nemen aan groepslessen voor ‘volwassenen’.
2. Bijna vanzelfsprekend is een goede zwemvaardigheid is vereist, ondanks de diepte vaak 1.40 meter is. Er zijn wel eens deelnemers die niet goed kunnen zwemmen waardoor de veiligheid in het geding komt.
3. Als je te laat komt kan het zijn dat je geweigerd wordt.
4. Als de groep vol is, dus kom op tijd en check of men werkt met bijvoorbeeld een bandjes- of reserveringssysteem.
Om antwoorde te geven om deze vraag hebben we speciaal voor jou een blog geschreven die heel concreet antwoord geeft op deze vraag. Klik hier om de blog te lezen “wat is het verschil tussen aquarobics en aquajogging?”
Wij kunnen ons voorstellen dat er buiten deze FAQ-lijst nog veel meer vragen zijn die gaan over Aquarobics of over doelgroeplessen in de breedste zin.
Wij denken niet dat wij alle wijsheid in pacht hebben, integendeel, maar willen wel zo volledig mogelijk zijn in onze informatieverstrekking. Dit helpt vervolgens andere lezers die op basis van deze informatie keuzes maken.
Vanzelfsprekend kunnen wij dit niet alleen en staan wij altijd open voor positieve kritische terugkoppeling.
Mogelijk heb jij nog vragen of opmerkingen die je met ons wilt delen. Schroom niet om dit te doen en mail ons via het contact formulier. Wij zijn je bij voorbaat erg dankbaar.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.