Loading...

Voor het onderwerp Babyzwemmen en in het verlengde van het artikel “De beste tips voor babyzwemmen met 24 voordelen” , hebben we een Frequent Ask Question (FAQ) pagina opgesteld, zodat je alle vragen en antwoorden op één overzicht nog eens na kunt lezen. Mocht vragen of opmerkingen hebben of je hebt andere ervaringen, dan wordt delen zeer gewaardeerd.

greetzimgbabyenkids250x250 1515402628936

Wanneer kan ik beginnen met babyzwemmen?

Je kunt beginnen met babyzwemmen na 6 weken, maar het advies is na 2,5 á 3 maanden, zodra je baby zelf op temperatuur kan blijven. Begin niet te vroeg want jongere baby’s raken snel onderkoeld en kunnen hun temperatuur niet op peil houden.

Wat neem ik mee zodra ik ga babyzwemmen?

Als je gaat babyzwemmen in een groepsles worden vaak externe drijfmiddelen verstrekt zoals een flexibeam en een drijfmatje.

Voor vader of moeder
Grote badhandoek; zwemkleding; haarborstel; deodorant; shampoo; badjas; badslippers

Voor de baby
Zwemluier; extra zwemluier; gewone luiers (2); babydoekjes; zwembroek of badpak; babyshampoo; babyolie of bodylotion; grote badcape of badhandoek; hydrofieldoek; fles/ voeding; droge warme kleding; evt. drijfmiddel voor de baby (voorbeeld: zwembad, zwemvleugeltjes, swimtrainer of babyfloat)

Algemeen
Maxi-Cosi; mobiele telefoon voor mobiel betalen, foto – of filmopname; pinpas of portemonnee; 50 cent of 20 cent muntje voor de kluis; een goed humeur 😉

Moet mijn baby gevaccineerd zijn om te mogen zwemmen?

Nee, de baby hoeft niet gevaccineerd te zijn voordat je met je baby naar het zwembad kan gaan om te gaan zwemmen. Sommige zwembaden stellen dit wel als (onzinnige) eis.

Mag je opa of oma meedoen met babyzwemmen?

Ja, maar dan is de opa of oma de vervangeer van de vader of de moeder.

Hoe diep is het zwembad water voor de babyzwemles?

Tussen de 1 meter en 1.40 meter. Het babyzwemmen wordt altijd gegeven in een bad dat een diepte heeft waar de ouder veilig kan staan, meestal op of iets boven heuphoogte.

Biedt elk zwembad Babyzwemmen aan?

Babyzwemmen wordt vrijwel in elk publiekelijk zwembad gegeven.

Waar kan ik Babyzwemmen volgen?

Door simpel te zoeken op Zwembadvergelijker vind je in no time het zwembad waar Babyzwemmen wordt gegeven.

In welk zwembad binnen de badinrichting wordt babyzwemmen gegeven?

Babyzwemmen wordt vaak in het zogenaamde therapiebad, doelgroepenbad of warm recreatiebad gegeven

Op welke dagen wordt het babyzwemmen gegeven?

Dit is per zwembad verschillend, maar in de meeste zwembaden wordt het babyzwemmen in de ochtend gegeven op dinsdag, woensdag of donderdag.

Wat is de beste zwembadwater temperatuur voor babyzwemmen?

32 graden Celsius is de beste watertemperatuur voor babyzwemmen met een luchttemperatuur van ten minste 34 graden. Het zwemwater wordt voor het babyzwemmen over het algemeen extra verwarmt waarbij het zeer belangrijk is dat het zwembadwater op de aangename temperatuur van mimimaal 32 graden is. De reden is dat voor Baby’s het veel moeite kost om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarbij koelen de baby’s ook snel af zodra ze niet op temperatuur blijven.

Kan mijn baby onderwaterzwemmen?

Ja, de hele jonge baby’s sluiten de luchtwegen automatisch af zodra ze onderwater gaan. Dit is een lichamelijke reflex, zoals knipperen met je ogen. Als de reflex uitgegroeid is tegen het einde van het eerste levensjaar dan moet de baby leren om het mondje dicht te houden.

Waar staat de deskundige groepsdocent bij het babyzwemmen?

Tijdens het babyzwemmen staat de deskundige groepsles docent in het water om de ouder en de baby in het water begeleiden.

Is babyzwemmen goed voor de gezondheid?

Ja, vooral voor de mentale en fysieke gezondheid. Het is zeer goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van het kind om enkele maanden vanaf de geboorte te starten met zwemmen.

Hoe lang duurt een baby zwemles?

De duur van de groepsles is tussen de 15 en de 30 minuten. Effectief zwemmen in het water met je baby ligt vaak rond de 15 á 20 minuten.

Heb ik een speciale zwemluier nodig voor babyzwemmen?

Ja, de baby heeft een zwemluier nodig bij het zwemmen. Dit is in zwembaden noodzakelijk vanwege de hygiëne. Wordt het overal verplicht gesteld? Nee.

Mag mijn baby zwemmen zodra hij overgeeft?

Nee, als je baby overgeeft dat moet je direct stoppen met zwemmen.

Mag een baby zwemmen met diarree?

Nee, als je baby diarree heeft, mag je niet gaan zwemmen. Als dit gebeurt in het water ga dan meteen uit het water en zorg ervoor dat je niet naast het zwembad alles verschoont. Loop meteen naar het omkleedgebied, want naast het zwembad kan het zijn dat bacteriën zich verspreiden.

Mijn baby is een beetje verkouden, kan ik dan toch gaan zwemmen?

Als je baby een verkoudheid heeft of mogelijk een klein griepje, dan is het niet verstandig om te gaan zwemmen. Reden ligt ‘m vooral in het voorkomen van verspreiden van infectie naar anderen. Daarbij bevordert rus het herstel van een griepje of verkoudheid.

Mogen baby’s zwemmen met eczeem?

Ja, het is juist goed om te gaan zwemmen met eczeem, omdat de chemicaliën en de koelte van het water de jeuk en irritatie kan helpen verminderen.


Wij kunnen ons voorstellen dat er buiten deze FAQ-lijst nog veel meer vragen zijn die gaan over Babyzwemmen of over doelgroeplessen in de breedste zin. Wij denken niet dat wij alle wijsheid in pacht hebben, integendeel. Maar willen wel zo volledig mogelijk zijn in onze informatieverstrekking. Dit helpt vervolgens andere lezers die op basis van deze informatie keuzes maken. Vanzelfsprekend kunnen wij dit niet alleen en staan wij altijd open voor positieve kritische terugkoppeling. Mogelijk heb jij nog vragen of opmerkingen die je met ons wilt delen. Schroom niet om dit te doen en mail ons via het contact formulier. Wij zijn je bij voorbaat erg dankbaar.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2024 - 08:54

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€7,95)
bol.com (€8,09)
blokker.nl (€11,99)
Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2024 - 09:30

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€29,95)
bol.com (€31,94)
Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2024 - 09:45

Verkrijgbaar bij

toppy.nl (€24,95)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2024 - 09:50

Verkrijgbaar bij

bol.com (€31,00)
zwemshop.com (€34,94)
sport-thieme.nl (€37,99)
Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2024 - 09:46

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,41)
blokker.nl (€34,99)
Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2024 - 09:26

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.