Loading...

Voor veel mensen komt er een moment dat het trainen in een reguliere sportschool alledaags en saai begint te worden. Ook als je jezelf bedenkt dat je al een keer of 100 yogalessen en of pilateslessen hebt is het soms lastig om je te blijven motiveren om de (droge) groepslessen te blijven volgen. 

Floatfit

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is het verschil tussen Aquajogging en Aquaerobics.

Voor de meeste mensen gaat het niet alleen om het bewegen van je lichaam om deze in ene optimale gezonde conditie te houden, maar ook om het plezier dat je hieraan beleefd.

Dan is het goed om een rond te kijken of er nog vernieuwende activiteiten zijn die de ‘fun’ en de variatie er een beetje inhouden.  

Floatfit

Gelukkig past Floatfit perfect bij de mogelijkheid om enerzijds te kunnen variëren binnen je huidige beweegprogramma, maar zorgt ook nog een voor een andere manier van bewegen dat ook weer fun met zich meebrengt. 

De groepsles is namelijk een fitnessstijl op een zwevende mat genaamd AquaBase (een soort surfplank met lucht erin) op het water die licht rigoureuze trainingen op een zwevende mat omvat – het is een geschikt alternatief wanneer oefeningen alledaags worden.

In dit artikel vind je alle nodige informatie over Floatfit om te beslissen of dit pas binnen je beweegprogramma om ze je gezondheidsdoelen te bereiken.

In Nederland wordt Floatfit ook wel Floatfit HIIT of Aqua Float genoemd.

Laten we beginnen met een grappig voorbeeld hoe het eigenlijk niet moet. 

Wat is Floatfit?

Floatfit is een groepsles die op het water wordt gegeven met behulp van een opblaasbare drijvende oefenmat genaamd “The AquaBase”. Dit indrukwekkende trainingsapparaat – ontworpen door AquaPhysical – is gebouwd om stationair op het water te blijven en uw activiteiten te ondersteunen. De groepsles wordt vaak begeleid door een deskundige groepslesdocent met behulp van muziek op de achtergrond.

Het stationaire vermogen van de AquaBase kan wel 100kg dragen wanneer het tot de juiste maat is opgeblazen. Eenmaal opgeblazen, vormt de mat een hard oppervlak. Dit zorgt ervoor dat het comfortabel is om bewegingen uit te voeren op het oppervlak.

Waarom deelnemen aan een Floatfit-sessie?

Op het eerste gezicht lijkt de groepsles misschien een beweegprogramma dat voornamelijk is ontworpen voor vooral persoonlijk plezier op een board; Het is echter een trainingsprogramma dat een overvloed aan voordelen biedt, waaronder flexibiliteit, kracht en verbeterd lichamelijk welzijn.

* Let op: Floatfit werkt op je core via de houding die je aanneemt terwijl je zwaartepunt tijdens de sessie behouden blijft. Het is hetzelfde als je op een surfplank staat. Je moet je balans proberen te houden door je lichaam als het ware in het midden te houden. Zo blijft je rechtop staan, als een koordanser. Hierdoor gebruik je jou basisspieren.

Als je al lichamelijk fit bent, bestaat de kans dat je tijdens jouw eerste trainingingen geen extreme belasting voelt. Houd er echter rekening mee dat als jouw training productief was, dat een Floatfit-les kan helpen meer dan 360 calorieën te verbranden in één sessie (30 minuten).

Naast fysieke voordelen biedt de aqua sportles ook enkele psychologische voordelen. Concentreer je bijvoorbeeld op het bewaren van je evenwicht op de AquaBase terwijl andere deelnemers naast je afvallen, wat een gevoel van overwinning, plezier en voldoening geeft.

Uiteindelijk is het een waardevolle ervaring om te delen met je maatjes als je elkaars uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen wilt testen. Dus het sociale aspect is ook erg aanwezig.

Voor wie is Floatfit bedoeld?

Het beweegprogramma Floatfit is bedoeld voor iedereen die kan zwemmen. Zowel ouderen, jongeren als kinderen kunnen deelnemen.

Floatfit is vooral een leuke manier voor mensen die door middel van bewegen aan hun gezondheid willen werken zonder de motivatie te verliezen dat het saai word. Daarom, als je van fitness en/ of zwemmen houdt of een fitnessmethode wilt die verder gaat dan de sportschool of gewoon joggen, dan is Floatfit iets voor jou.

AquaFloat Pic 2

Wat kost Floatfit?

Floatfit is vaak onderdeel van de groepslessen en deze kosten over het algemeen tussen de €6,00 (Purmerend) en €8,50 (Alkmaar) (*prijspeil 2022)

Klik hier om te kijken waar Aqua Float in jouw buurt wordt aangeboden en tegen welk tarief.

Suppen iets voor jou? Leer balanceren en paddelen en kom goed voor de dag bij floatfit.

Welke soorten training biedt Floatfit aan?

Omdat Floatfit geen trainingsprogramma op de grond is, wordt verwacht dat het een andere set exclusieve oefeningen biedt aan de AquaBase. Drie van deze oefeningen zijn Floatfit HIIT, Floatfit Balance en Floatfit Grow:

Floatfit HIIT

De FloatFit HIIT (intervaltraining met hoge intensiteit) bestaat uit enigszins vergelijkbare trainingsroutines die worden aangetroffen in oefeningen in HIIT-stijl, zoals sit-ups, Burpees, Squats, Mountain Climbers en een paar andere.

De primaire focus van dit trainingsprogramma is timing, waardoor je in korte tijd korte uitbarstingen van zeer intensieve oefeningen moet doen, vergezeld van een korte rustperiode.

FloatFit BALANCE

De FloatFit BALANCE is een trainingsroutine afgeleid van zowel Pilates als yoga. Het vereist dat deelnemers zich concentreren op het behouden van een positie voor een bepaalde tijd.

De deelnemers kunnen ook de intensiteit van de oefening verhogen op basis van hun uithoudingsvermogen en fitnessniveau.

FloatFit GROW

Floatfit GROW is de perfecte manier om het mentale en fysieke welzijn van je kinderen te verbeteren door ze naar een Floatfit-sessie te brengen om ze te motiveren een gezonde levensstijl te leiden. Dus de oefeningen zijn perfect voor kids.

Je hoeft jezelf geen zorgen te maken dat jouw kinderen overweldigd raken, aangezien de oefeningen zo zijn ontworpen dat ze bij kinderen passen.

Kun je zwemmen?

Het is altijd verstandig om je aan te melden zodra je wilt starten met Floatfit. Op het moment van aanmelden kun je aangeven of je wel of niet kunt zwemmen, of dat je een minder goede of een goede zwemmer bent. 

Dit is wel handig om te weten want vaak worden deze lessen in het 25-meterbad of 50 meterbad gehouden in verband met de ruimte. Deze baden zijn over het algemeen minimaal 2 meter diep als de beweegbare boden niet verhoogd is. 

Kortom, je moet kunnen zwemmen om deel te kunnen nemen aan Floatfit. Daarentegen hoef je geen professionele zwemmer te zijn en kan je gewoon meedoen als je ‘gewoon’ kunt zwemmen.

Mocht je willen weten of je in aanmerking komt voor de titel ‘ik kan voldoende zwemmen’ dan zou je onderstaande oefeningen kunnen doen.

 • Zwem 25 meter / meter
 • Watertrappelen gedurende 45 seconden
 • Maak een voorwaartse rol in het water
 • Wees op uw gemak in diep water/ geen paniek
Sportbedrijf Tilburg

Voordelen van Floatfit ten opzichte van reguliere trainingen

Regelmatige trainingen hebben ongetwijfeld talrijke voordelen; Floatfit overtreft ze echter op twee verschillende manieren. Deze omvatten:

 • Geen gewrichtsschade

Regelmatige trainingen vereisen dat je de oefeningen op een stevige ondergrond uitvoert, waardoor jouw gewrichten – vooral heupen en knieën – de klappen opvangt. Dit kan leiden tot gewrichtsschade.

Floatfit is echter zacht voor het gewricht, aangezien de oefeningen worden gedaan op een oppervlak waarbij jouw gewrichten niet constant druk hoeven te houden. Doordat er dus geen druk is op de gewrichten en botten zorgt dit er voor dat complicaties in de toekomst voorkomen.

 • Korte en effectieve trainingen

In tegenstelling tot gewone trainingen, duurt een enkele Floatfit-sessie tot een half uur en kunt u binnen dat tijdsbestek meer dan 300 calorieën verbranden.

In een relatief korte tijd kun je dus op een plezierige manier relatief veel calorieën verbranden en zijn de oefeningen gunstig voor mensen die een minder goed uithoudingsvermogen hebben. Door vaker te trainen wordt het uithoudingsvermogen overigens verbeterd.

5 Voordelen van een Floatfit-training

 1. Verbeterd evenwichtsgevoel

Naast het verbeteren van uw algehele conditie, traint Floatfit je lichaam en geest om evenwicht te bereiken op een relatief onstabiele ondergrond. Het is vergelijkbaar met surfen; je balans op het bord bepaalt de kwaliteit van de ervaring.

Met andere woorden, jouw vermogen om je evenwicht te bewaren is direct gekoppeld aan de kwaliteit van de training; De AquaBase is echter lastig te destabiliseren omdat deze is ontworpen voor een onstabiel oppervlak. Dat maakt de AquaBase dan ook zo uniek.

 1. Volledige lichaamstraining

Een Floatfit-sessie versterkt automatisch je core terwijl je je concentreert op trainingen zoals squats, lunges, planken en burpees. Deze instinctieve training is te wijten aan de onderbewuste behoefte van uw lichaam om zijn houding te behouden en in evenwicht te blijven op de AquaBase.

 1. Minimale belasting van jouw gewrichten

In tegenstelling tot de typische training, oefent Floatfit weinig tot geen druk uit op de gewrichten dankzij het relatief zachte oppervlak.

Trainen op een harde ondergrond verhoogt de kans op gewrichtsgerelateerde problemen zoals heup- en chronische knieblessures. Daarom, als je een zwakke knie hebt of de kans wilt verkleinen dat je gewrichtsproblemen krijgt, is Floatfit iets voor jou.

 1. Gezelligheid, fun en tevredenheid

In tegenstelling tot de typische sportschool zijn Floatfit-sessies super leuk om bij te wonen, omdat je aan je lichaam kunt werken, jezelf uitdaagt en veel positieve emoties voelt terwijl je om je heen regelmatig mensen in het water ziet vallen.

Floatfit is de perfecte fitnessoptie voor mensen die hun training door middel van een stukje gezelligheid willen opfleuren.

 1. Korte en zweterige sessies (30 minuten)

Een Floatfit-les is een perfecte optie als je gezond wilt blijven, ongeacht je drukke agenda; de sessies zijn vaak minder dan een uur (vaak tussen de 30-45 minuten) en bevatten voldoende trainingen om binnen dat tijdsbestek ten minste 360 calorieën te verbranden.

Conclusie over Floatfit of Aqua Float

Uiteindelijk is Floatfit of Aquafloat een innovatieve, nieuwe of andere manier om je lichaam gezond te houden.

Als je van plan bent binnenkort een AquaFloat-les bij te wonen, zorg er dan voor dat je sportieve zwemkleding draagt, want voordat je het weet lig je in het water 😉

Ga jij ook een Aqua Floaten? Deel je mening of ervaring onderaan dit artikel.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.