Loading...

Zwemlessen zijn over het algemeen niet goedkoop, dus een goedkope zwemles zou niet verkeerd zijn toch? 

Goedkope zwemles - 10 manieren om geld te besparen op zwemlessen

En het is voor de meeste ouders qua investering een noodzakelijk kwaad. Als jouw kind dan zwemles moet nemen, zijn er echter wel manieren om geld te besparen op zwemlessen.

Zoals de meeste ouders gun je jouw kind de beste zwemles. Dat betekent dat je ze moet inschrijven voor zwemles, maar dan wil je er natuurlijk veel aan doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Want was is nu eigenlijk een goede zwemles? En hoe weet je dit vooraf?

Kortom, hier zijn 10 manieren om geld te besparen op zwemlessen. Op zoek naar een goedkope zwemles!

Kies een zwemschool met lage kosten voor een goedkope zwemles

Als je kind zwemles wil, zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Zoals bij alles, zijn er verschillen in kwaliteit en prijs.

De prijs is natuurlijk een belangrijk criterium. Kijk goed rond en vergelijk de verschillende zwemscholen en zwembaden die zwemles aanbieden. Je hoeft niet per se een goedkope zwemles bij een zwemschool te kiezen, maar let wel op de kwaliteit.

Een goede zwemleraar is bijvoorbeeld belangrijk, want hij of zij zorgt ervoor dat je kind veilig leert zwemmen. Maar hoe kom je erachter wie de juiste zwemonderwijzer voor je kind is?

Hier kom je waarschijnlijk pas achter tijdens de zwemles, maar er zijn tips om tot de beste zwemles te komen voor je kind. Lees hier de 11 stappen die je kunt zetten om tot de beste zwemles te komen.

Als je kind eenmaal zwemles heeft, zijn er nog meer kosten. Zo moet je denken aan inschrijfgeld, diplomakosten, zwemkleding en -spullen, maar ook aan eventuele toegangsprijzen voor zwembaden om te oefenen. Kijk dus goed naar de kosten van zwemles, zodat je weet waar je aan toe bent.

Voor de minima zijn er vaak regelingen bij de gemeente en/of in samenwerking met het zwembad zodat je gratis zwemles kunt volgen. Een voorbeeld die ondersteunend is voor de minima is Jeugd Fonds Sport en Cultuur.

Wil je je kind zelf zwemles gaan geven om welke reden dan ook? Ga met je kind op een dalmoment naar een zwembad bij jou in de buurt en volg deze stappen om je kind zelf te leren zwemmen.

Laat je kind op latere leeftijd starten, zodat je minder zwemlessen hoeft te volgen.

Laat je kind starten vanaf 5,5 of 6 jaar. In Den Haag is dit de normaalste zaak van de wereld, terwijl ouders in Amsterdam starten vanaf 4 jaar.

Zodra je jouw kind later laat starten met de zwemles, dan kunnen wij voorspellen dat je minder geld kwijt bent aan de zwemlessen. Je kind luistert beter, begrijpt wat er wordt gezegd en voert na uitleg de oefeningen beter uit. Een kind van 4 wil vaak alleen maar spelen.

Als je als kind van 4 jaar ook nog in een groep zit met 12 kinderen dan kan de zwemles periode gemiddeld langer duren. Dit kan ook betekenen dat het vooral voor jou als ouder te lang duurt en teveel gaat kosten.

Dit is zonde. Begin later en ga door voor diploma B of C. In onze ogen krijg je voor minder of het hetzelfde geld meer waarde voor je geld .

Kinder zitten gemiddeld 1,5 jaar (60 lesuren van 45 minuten) in het zwembad voordat ze het zwemdiploma A halen. Dit is natuurlijk per kind verschillend en hangt af van de aanleg, maar ook van de manier waarop er geoefend wordt.

Een cadeautje voor het afzwemmen
Een cadeautje voor het afzwemmen. Klik hier en bestel je shirt!

Wees voorbereid op zwemlessen door zelf te oefenen.

Als je kind zwemles wilt gaan volgen, is het goed als je zelf als ouder ook een beetje weet hoe je moet zwemmen.

Het is natuurlijk niet nodig dat je zelf het A-diploma haalt, maar een beetje kennis van zaken is wel handig. Op deze manier bespaar je ook zwemlessen, want je zult sneller begrijpen wat er gebeurt en hoeft dus minder zwemlessen te volgen.

Zelf oefenen kan bijvoorbeeld door regelmatig naar het zwembad te gaan of door af en toe een privézwemles te volgen.

De privézwemles is dan een eenmalige en iets grotere investering, maar het kan je helpen om de vinger op de zere plek te leggen wat er nog schort aan de zwemslagen van je kind. Hierdoor weet je ook waar jouw kind op moet letten tijdens het vervolg van de reguliere zwemlessen.

Ga door in de zomervakantie met goedkope(re) zwemlessen.

Zwemles is niet alleen leuk voor je kind, maar ook erg belangrijk. Waterveiligheid is iets waar iedereen zich bewust van moet zijn en zwemles helpt hierbij.

In de zomermaanden worden er vaak geen zwemlessen aangeboden door zwemscholen. Dit betekent niet dat er geen (zomer)zwemlessen zijn in het zwembad bij jou in de buurt.

Zeker als je kind zwemles volgt in een groepsverband is het fijn om te weten dat zijn of haar zwemmaatjes ook door gaan met zwemles in de zomer. Het is dan niet alleen leuker, maar je kind zal ook sneller vooruitgang boeken.

Als je kind in een privéles zit, kan het zijn dat je zwemleraar wel door gaat met zwemlessen in de zomer. Informeer hiernaar bij jouw zwemleraar of zwemschool.

Doorgaan met zwemlessen in de zomer is erg belangrijk, want een zomervakantie duurt al gauw 6 weken. 6 weken geen zwemles is relatief lang en dan kan het zijn dat je kind een terugval krijgt.

Overigens hoeft een zwemles in de zomer niet duurder te zijn. In het zwembad is het over het algemeen minder druk, er wordt vaak zwemles aangeboden in de ochtenduren, de groepen zijn niet zo gevuld en de zwemles is vaak per les af te rekenen. Dit kan zorgen voor een relatieve goedkope zwemles. 

Bij de meeste zwembaden die zomerzwemlessen aanbieden ben je ook als ‘niet klant’ van harte welkom in de zomer. Dus als je ergens anders zwemles afneemt bij een zwemschool in de buurt en die gaan met vakantie dan is het ook mogelijk om zwemlessen te volgen zonder abonnement. Zo kun je per les afrekenen.

Wacht op het juiste inschrijfmoment.

Als je er vanuit gaat dat het behalen van een zwemdiploma ongeveer 60 weken, 1 zwemles per week van 45 minuten, in beslag neemt.

Dan kun je het beste in januari starten en dan heb je (nog) maar 1 zomer te overbruggen zonder zwemdiploma.

Het zou zonde zijn als je kind in april zwemles gaat volgen en dan moet wachten tot september het jaar erop voordat het zwemdiploma gehaald is. Dit zijn kostbare zomerweken waarin je kind nog niet eens zwemles krijgt aangeboden in de zomermaanden.

Dus als je later in het jaar start betekent dit een langere periode op zwemles. Dit betekent in de meeste gevallen ook meerdere zwemlessen, omdat het afzwemmen elke 6 tot 8 weken wordt aangeboden.

Word lid van een zwemclub of zwemvereniging voor een goedkope zwemles.

Als je lid wordt van een zwemvereniging zijn de zwemlessen vaak goedkoop.

Zo zijn er zwemclubs die de zwemles gratis aanbieden als je kind lid is van de vereniging of men vraagt een hele kleine bijdrage. Als voorbeeld zwem je bij een deze zwemvereniging Triton in Den Haag al voor minder dan €5,50 per zwemles. Dus hier is de zwemles zeer voordelig voor kinderen.

Kies voor een zwemschool met flexibele kosten en aanwezigheidsregels.

Bij de meeste zwembaden geldt dat bij afwezigheid van je kind, met of zonder afmelding, de gemiste zwemles gewoon afgerekend moet worden.

Ook zijn er vaak beperkte mogelijkheden om de gemiste zwemles in te halen.

Er zijn zwemscholen waarbij je zelfs een uur of twee uur van tevoren kunt afmelden en je vervolgens de zwemles in kunt halen wanneer er aanbod is. Geen vragen, geen gedoe, gewoon zelf online regelen. De gemiste zwemlessen kunnen dan altijd ingehaald worden. Een klantvriendelijke benadering die je niet vaak tegenkomt.

Bij zwemschool Sneller Leren Zwemmen zijn de gemiste zwemlessen bijvoorbeeld altijd voor je eigen rekening.

Kies voor een zwemlespakket of snelcursus.

Zodra je kind 5 jaar is, kun je bij de meeste zwemlesaanbieders een snelcursus of een turbocursus afnemen.

Een voorwaarde is dat je kind wel ‘watervrij’ is. Er wordt dan een voorzwem afspraak gemaakt om te kijken of je kind daaraan voldoet. Zo ja dan heeft je kind sneller het zwemdiploma. Reken wel even uit of dit ook echt voordeliger is, want soms is een sigaar uit eigen door.

In de meeste gevallen is het wel zo, zodra je kind het diploma niet haalt in de gestelde tijd van de turbocursus, dan wordt je kind (gratis) in de reguliere zwemlessen geplaatst.

Kortom, is je kind wat ‘lastig’, fysiek of/als psychisch, dan is een snelcursus een zwemlespakket afkopen een goede optie om relatief goedkoper aan het zwemdiploma te komen, dus een goedkope zwemles. 

Kies voor een zwemles waarbij je kind gratis mag zwemmen tijdens de recreatieve uren.

Bij veel zwembaden mag je kind vanaf inschrijving tot en met het zwemdiploma gratis zwemmen tijden de recreatieve zwemuren.

Hierdoor kun je samen met je kind zwemslagen oefenen en scheelt dit oefentijd. Dit levert relatief goedkope zwemlessen op. 

Een groot voordeel aangezien zwemmen met je ouders of verzorgers de zwemles ervaring versterkt. Daarnaast is het natuurlijk heel erg leuk om samen te zwemmen.

Ga zwemmen in groepen van 0-4 jaar.

Als je het leuk vindt om met je kind samen te gaan zwemmen dat kun je dit ook in groepsverband doen. Dit kan al vanaf je kind 6 maanden jong is. 

De meeste zwembaden bieden zogenaamde baby-, peuter-, kleuterzwemmen aan. Hier leert je kind samen met jou spelenderwijs hoe je watervrij wordt. Je kind raakt hierdoor gewend aan het zwembad en het water. Ook de rumoer eromheen, de drukte, de kleedkamers etc.

Dan hebben we het nog niet over het zwemmen inhoudelijk, want daar haal je ook veel voordelen mee voor je kind. Dit kan je zo maar 6 to 12 weken (extra) zwemles kosten schelen.

Als je dan toch samen met je kind gaat zwemmen, doe het dan in groepsverband met een zwemonderwijzer in een zwembad. De zwemonderwijzer kan je ook veel tips geven…..ook over een goedkope zwemles en hoe je nog meer kosten kunt besparen wellicht ;-).

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€3,94)
bol.com (€6,99)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 04:35

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€4,95)
bol.com (€10,95)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 04:34

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€5,30)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 04:34

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,80)
zwemshop.com (€39,95)
reddingshop.nl (€39,95)
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2024 - 04:15

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.