Loading...

Je gaat op zoek naar een zwembad voor de zwemles. Maar zodra je de keuze hebt gemaakt voor een zwembad, hoe kies je dan de beste zwemonderwijzer? 

HOE KIES JE DE BESTE ZWEMONDERWIJZER VOOR DE ZWEMLES

Zwemmen is een belangrijke vaardigheid voor elk kind om te leren, niet alleen voor hun lichamelijke conditie, maar ook om veilig te kunnen zwemmen in het zwembad.

Het leren zwemmen van je kind is voor elke ouder prioriteit 1. Maar daar hoort natuurlijk ook een goede zwemonderwijzer bij. Als je al een keuze mag maken vanuit de zwemlesaanbieder welke zwemonderwijzer je voor jouw kind het meest geschikt vind, is het kiezen hiervan verwarrend en lastig.

De waarheid is dat elk kind anders is en daarom een unieke aanpak nodig heeft. Het kan moeilijk zijn om te bepalen wie jouw kind individuele aandacht kan geven dat het beste bij je kind past.

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!

Ook is de Zwembadvergelijker voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics, zwangerschapszwemmen en babyzwemmen vind je hier. 

Heeft jouw kind discipline nodig? Is het de bedoeling om het zelfvertrouwen van het kind op te bouwen? Heeft je kind angst voor water? Het is ook belangrijk om de persoonlijkheid van je kind te kennen, zijn temperament en mate van belangstelling voor deelname aan zwemlessen.

Leeftijd is ook een belangrijke factor in het geheel. Is je kind 3,5 – 4 jaar dan is het lastig voor je kind instructies op te volgen. Is je kind 6-7 jaar oud, dan is dit geen enkel probleem.

Cadeautje voor het afzwemmen? Klik hier! 

Hoe beslis je wie de beste zweminstructeur voor je kind is?

1. Ga als eerste praten met andere ouders

Ouders hebben allemaal een mening over de zwemles. Deze mening wordt vaak geventileerd op het schoolplein of tijdens de zwemlessen. Ga je een keer een middag in de horeca van het zwembad zitten bij een groepje ouders (vooral moeders) dan ben je zo up-to-date. 

2. Praat met enkele zwemonderwijzers waar mogelijk

3. Praat met kinderen die al zwemles hebben

Je kunt hen vragen stellen over de zwemles, over hoe de zwemonderwijzer praat qua toon, welke tips de leraar geeft tijdens de zwemles en of hij of zij aardig is. 

Kinderen weten vaak de naam niet van de zweminstructeur, maar wel hoe dit eruit ziet. Op basis daarvan weet je over wie het kind het heeft. 

4. Praat met de coördinator of hoofd zwemzaken van het zwembad

De coördinator zwemzaken of hoofd zwemzaken is de leidinggevende van de zwemonderwijzer. De leidinggevende heeft vaak de ‘big picture’ in het vizier.

Hierdoor kan het zijn dat je een advies krijgt bij wie je het beste je kind kunt plaatsten. De kenmerken van je kind en de lesgeefstijl van de zwemonderwijzer zijn dan in de meeste gevallen doorslaggevend. 

5. Vraag de zwemonderwijzer om een paar proeflessen te plannen

6. Vraag aan de zweminstructeur of je een keer mag komen kijken

Sluit aan bij kijklessen van andere kinderen of als ouders naar binnen gaan om bij de zwemles van hun kind te kijken loop dan mee en kijk wat er gebeurt.

Check dan meteen de naam van de zwemonderwijzer waar je het beste gevoel bij krijgt.

7. De zwemonderwijzer heeft het vaak heel erg druk

De zwemonderwijzer heeft vaak 3 of 4 lessen achter elkaar zonder tussenpauze. Dus even naar toilet of wat drinken en ze moeten weer verder. Dus letterlijk geen tijd voor overleg met de ouders.

Check dit voordat je bij een zwemschool gaat starten. 

Tot slot

Krijg je bovenstaande mogelijkheden niet om in contact te komen met een zwemonderwijzer, dat overigens best vaak voorkomt. Dan weet je ook meteen wat je te wachten staat bij deze zwemlesaanbieder en/of zwemonderwijzer.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.