Wanneer is het veilig voor je baby om op jonge leeftijd te beginnen met babyzwemmen?
Ik weet zeker dat jullie allemaal die schattige kleine baby’s in het zwembad hebben zien zwemmen, maar wanneer ga je zelf starten met je baby?
Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar een openbaar zwembad om samen met je kleine te gaan babyzwemmen.
In deze blogpost bespreken we de aanbevolen leeftijden voor baby’s om te beginnen met zwemmen en geven we je enkele tips om ervoor te zorgen dat je kind veilig in het water is. Blijf lezen voor meer informatie!
De aanbevolen leeftijd voor baby’s om te beginnen met zwemmen is ongeveer 2 tot 3 maanden.
Dit is de leeftijd waarbij het lichaam van de baby zelf op temperatuur kan blijven . Als je te vroeg begint kan je baby onderkoelt raken. Er zijn echter enkele andere factoren waarmee je rekening moet houden voordat je baby in het water laat.
Als je twijfelt of je baby klaar is om te beginnen met zwemmen, raadpleeg dan altijd je kinderarts. Ga sowieso eerst naar de kinderarts als je kind niet goed groeit of last heeft van de luchtwegen. De artss kan je dan adviseren of je baby klaar is voor deze stap.
Let op! Is je kindje te vroeg geboren, groeit hij niet goed of heeft hij last van zijn luchtwegen? Overleg dan altijd even met de huisarts of het consultatiebureau.
Babyzwemmen is een groepsles in het water waar je onder begeleiding van een deskundige zwemonderwijzer samen met je kind beweegt in het water.
Dit wordt gedaan met behulp van spelletjes, liedjes en vaak muziek. De groepsles is bedoeld voor baby’s tussen de 0 en de 1,5 jaar.
Als je deze tips volgt, kan je baby veilig genieten van het zwemmen! Babyzwemmen is een geweldige manier om je baby te helpen socialiseren en zich te ontspannen, dus maak er gebruik van als je kunt!
Ouders moeten er rekening mee houden dat baby’s onder de 6 maanden oud nog steeds erg kwetsbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat ze niet langer dan 15-20 minuten in het water blijven.
Voor een baby kan het grote zwembad, met het galm geluid, het geluid van water, andere mensen en alle aandacht nogal intens zijn.
Baby’s van 6 maanden of ouder kunnen wat langer in het water blijven, maar ouders moeten er nog steeds voor zorgen dat ze warm blijven en niet moe worden. Als je baby moe of koud wordt, wat je kunt zien doordat je kind blauwe lippen of vingers krijgt, of gaat bibberen, haal hem of haar dan uit het water en warm ze op.
1-jarige baby’s kunnen ongeveer 30 minuten in het water blijven, maar ouders moeten ervoor zorgen dat ze warm blijven. Als je baby moe of koud wordt, haal hem of haar dan uit het water.
Wil je alleen met je baby gaan zwemmen en geen gebruik maken van een groepsles? Je wilt als ouder meer weten waar je allemaal op moet letten? Dan is deze online cursus misschien wel iets voor jou.
Het fijnst voor je baby is een watertemperatuur rond de 31-34 graden. Het veiligste en het leukste is babyzwemmen in een zwembad met andere ouders en andere baby’s.
Een zwembad of zwemschool die babyzwemmen aanbiedt moet dus wel een warm zwembad hebben. Let daar dus goed op bij de keuze van een zwembad. Je kunt hier kijken welk zwembad in jouw buurt babyzwemmen aanbiedt.
Ga je op vakantie in de buurt van een riviertje, recreatieplas of strand? Dan kan je uiteraard ook lekker in het water spelen met je kleintje, maar houd er rekening mee dat het echte natuurwater bijna altijd te koud zal zijn.
“Echt” zwemmen met je baby in natuurwater wordt dus niet aangeraden. De lichaamstemperatuur van je kindje zal dan namelijk snel dalen.
Maar lekker pootje baden of plonsen in ondiep, opgewarmd water kan vaak prima. Houd er op het strand wel rekening mee dat zout water kan prikken als je baby wondjes of eczeem heeft.
Als je naar de babyzwemles gaat , moet je altijd een zwemluier en een badjas of handdoek voor je baby meenemen. Ook is het verstandig om wat drinken en een snack voor na de les mee te nemen, zodat je baby niet uitgedroogd raakt.
Ten slotte is het ook fijn om een extra set kleren aan te trekken, zodat je baby na de les meteen droog en warm is. Dit voorkomt dat je baby onderkoeld raakt.
Samenvattend is dit wat je het beste mee kunt nemen naar het babyzwemmen in het zwembad:
Als je gaat babyzwemmen in een groepsles worden vaak externe drijfmiddelen verstrekt zoals een flexibeam en een drijfmatje.
Grote badhandoek; zwemkleding; haarborstel; deodorant; shampoo; badjas; badslippers
Maxi-Cosi; mobiele telefoon voor mobiel betalen, foto – of filmopname; pinpas of portemonnee; 50 cent of 20 cent muntje voor de kluis; een goed humeur 😉
Altijd verstandig om jezelf eerst om te kleden en daarna pas je baby.
Om lekker te gaan zwemmen met je baby dien je voldoende de tijd te nemen. Haastige ouders maken geen prettige babyzwemmers. Er zijn elke week weer nieuwe prikkels voor de baby.
Dus het is verstandig om elke week een keer te gaan. Op deze manier blijft babyzwemmen voor de baby (en voor jou) een leuke activiteit en raakt hij of zij niet “overprikkeld”.
Daarbij is het verstandig om een keer alleen met je kind te komen zwemmen in het zwembad. Er zijn dalmomenten waar het rustig is, denk aan de ochtend tussen 09:30 uur en 11:30 uur en 13:00 uur en 15:00 uur.
Altijd even checken of het zwembad open is voor recreatief zwemmen en vraag ook meteen of er andere activiteiten zijn. Want als er op hetzelfde moment Aquajoggen of Aquarobics is dan kan het wat rumoerig zijn.
Wanneer je voldoende tijd neemt kun je ervoor zorgen dat je baby veilig en comfortabel is tijdens het zwemmen! Geniet van het zwemmen met je kleintje!
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.