Loading...

Hoe oud doe jij als ouder je kind op zwemles?

Zwemles is een geweldige manier om je kinderen veiligheid in en rond het water te laten leren, evenals vertrouwen opbouwen en socialiseren met andere kinderen.

Er zijn echter geen vaste regels over wanneer het beste moment is om te starten; het hangt allemaal af van kind af zou je denken.

Hoe oud je kind op zwemles

Dit is natuurlijk niet helemaal waar. Er ligt bij de meeste kinderen en ouders een sociale druk aan ten grondslag wanneer je kind op zwemles kan of ‘moet’.

Want wat als andere kinderen in de klas van je kind wel al op les zit en jouw kind nog niet? Zou dat niet betekenen dat je kind achterloopt? Zou het niet veel veiliger zijn als je kind eerder met de zwemlessen begonnen was?

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!

Ook is de Zwembadvergelijker er voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics, zwangerschapszwemmen en babyzwemmen vind je hier. 

Of is het tegenovergestelde waar? Zitten er genoeg kinderen in de klas van je kind die nog geen zwemles hebben, waardoor het geen extra druk op je kind zou leggen? Is het dan niet automatisch zo dat je langer wacht voordat je met de zwemles en wacht totdat je kind een beetje ouder is?

Het kiezen van het perfecte moment om te starten met les hangt af van verschillende factoren. We zullen enkele hiervan bespreken.

Leeftijd: Hoe oud moet je kind zijn voor de zwemles?

Volgens ons is het belangrijkste wat je moet overwegen wanneer je beslist of je kind klaar is voor zwemles.

Heeft dit met leeftijd te maken, gedrag van je kind, de druk van de buitenwereld etc? In de meeste gevallen wordt er gekeken naar de leeftijd.

De Zwembadvergelijker vindt dat kinderen van 4 jaar of jonger nog niet klaar zijn voor deze verantwoordelijkheid.

Dit betekent echter niet dat je kind vanaf 5 jaar meteen op zwemles moet. Zwemlessen voor kinderen die net vier zijn of net vijf, zullen waarschijnlijk heel anders verlopen dan voor een 6-jarige.

Een 4-jarige heeft nog steeds de aandachtsspanne van een peuter en kan moeite hebben met het opvolgen van instructies. Zij zullen ook minder geduld hebben en sneller afgeleid zijn.

Zwemlessen voor deze leeftijdsgroep zijn vaak te lang voor hun en er wordt meer spelenderwijs les gegeven om ze bij te houden en te laten genieten.

Een 5-jarige is meestal al wat rustiger en beter in staat om aandacht te schenken aan de instructies. Zij zullen ook langer geduld hebben en minder snel afgeleid zijn.

Voor deze leeftijdsgroep is 45 minuten ruim voldoende en kunnen wat zelfs wat langer duren. De les kan ook meer gebaseerd zijn op instructie.

6-jarigen zijn vaak pas echt klaar om te starten met reguliere, formele lessen. Zij hebben de aandachtsspanne en het uithoudingsvermogen om de volledige duur van een les te volgen. Zij zullen ook beter in staat zijn om de instructies op te volgen en te begrijpen.

Spelend leren is bij deze leeftijdsgroep heel belangrijk, maar vooral om het zwemmen ‘leuk’ te houden en dat ze in de toekomst ook nog blijven zwemmen.

De beste leeftijd om te starten met zwemles

De meeste experts geven aan dat kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud het meest geschikt zijn voor zwemlessen. De NRZ en KNZB streven adviseren meer naar 4 jaar, waaronder natuurlijk ook de meeste zwemlesaanbieders.

Overigens moeten de zwemlesaanbieders ook voldoende ruimte hebben om de leskinderen te plaatsen, want het komt heel veel voor dat de wachtlijsten voor een zwemles oplopen tot meer dan een half jaar.

Dus als je je kind inschrijft als hij of zij vier jaar is, ben je aan de beurt zodra deze bijna vijf jaar is.

Ook zijn er zwembaden, bijvoorbeeld in Den Haag, waar je feitelijk pas kunt starten als je zes jaar bent. Is dat niet vreemd als er zoveel propaganda is over het starten van de ABC zwemles zodra je 4 jaar bent?

De Zwembadvergelijker adviseert onafhankelijk en adviseert je kind te laten starten met de reguliere zwemles ABC zodra deze 5,5 of 6 jaar oud is.

Veiligheidsbelang, dus vroeg op zwemles

Natuurlijk is er een veiligheidsbelang, want zodra je kind op zwemles gaat, leert je kind hoe het veilig kan zwemmen en hoe het moet reageren in gevaarlijke situaties.

Zeker weten dat je kind deze vaardigheden beheerst voordat hij of zij gaat spelen in zwembaden of in de zee is erg belangrijk.

Ook als je als ouder dicht bij een beekje, vijver of een plas woont, dan ben je natuurlijk als de dood dat je kind in het water valt tijdens het spelen. Of het water nu diep of ondiep is, het gevraag loert.

Maar ook het sociale aspect van op zwemles gaan, is erg belangrijk. Zeker in die leeftijdscategorie maken kinderen veel vrienden op school en via sportclubs of andere activiteiten.

Zwemles is hier een mooie aanvulling op, waardoor je kind leuke contacten kan leggen met andere kinderen in de buurt.

Kinderen van 5 tot 7 jaar oud erg snel vertrouwen op. Zij zijn nog niet bang voor het water en durven alles uit te proberen. Zwemles is hier een perfecte activiteit voor, want kinderen leren hier veiligheid in en rond het water.

Op deze leeftijd zijn ze groot genoeg om de basisvaardigheden te leren, maar jong genoeg om gemakkelijk aanpassingen te maken en snel te leren.

Zwemles voor kinderen jonger dan 4 jaar kan lastig zijn, omdat ze nog steeds erg onhandig zijn en moeite hebben om hun hoofd boven water te houden.

Als je denkt dat je kind er klaar voor is, is het geen schande om het te proberen. Alleen om je kind na het niet slagen van de les bij een andere zwemschool onder te brengen of te stoppen is vaak lastig. Ook niet te adviseren.

Het is belangrijk om te onthouden dat Zwemles niet alleen gaat over het leren van de juiste technieken, maar ook over het opbouwen van vertrouwen en het leren omgaan met angst.

Zwemles (waaronder babyzwemmen, peuterzwemmen en kleuterzwemmen) is dus een geweldige keuze voor alle kinderen, ongeacht hun leeftijd. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met een professional van het zwembad of een zwemvereniging in jouw omgeving voor meer advies.

Hoe jonger hoe beter op zwemles?

Het is heel goed om op met je kind op jonge leeftijd te gaan zwemmen. Dit zorgt ervoor dat je kind leert om veilig in en rond het water te zijn.

Zeker wanneer je kind in de zomer vaak naar het strand of zwembad gaat, is het belangrijk dat ze weten hoe ze moeten handelen in gevaarlijke situaties.

Zwemles (lees baby, peuter en kleuter zwemmen)  voor kinderen jonger dan 4 jaar is een uitstekende keuze, want je kunt je kind altijd spelenderwijs basisvaardigheden leren. Denk aan adem inhouden onder water, kijken onder water en water zien als speelgoed.

Zwemles voor kinderen jonger dan 4 jaar, wordt ook wel baby, peuter en kleuter zwemmen genoemd. Deze zwemlessen zijn altijd gezamenlijk met een ouder of grootouders.

Bespaar geld op reguliere ABC zwemles

Als je kind 5,5 of 6 jaar is, kun je ervoor kiezen om direct te starten met de reguliere ABC zwemles.

Zodra je vanaf deze leeftijd start is het bijna zeker (nooit 100%, want elk kind is anders) dat jouw kind eerder afzwemt dan de zwemles gemiddelde hieronder geschets. Dit bespaart je geld op de reguliere ABC zwemlessen.

Als je met je kind al jaren hebt gezwommen met baby-, peuter-, kleuterzwemmen zal je kind watervrij zijn en zal je kind waarschijnlijk nog sneller doorstromen.

Wat kost een reguliere zwemles ABC?

De Zwembadvergelijker heeft voor verschillende steden een overzicht gemaakt wat de zwemleskosten zijn per zwemles op basis van een 45 minuten zwemles.

Voor de grootste steden hebben we dit ondertussen in kaart gebracht.

De gemiddelde zwemlesduur diploma A, B en C op basis van het aantal uren die door het Mullier instituut zijn gepresenteerd kun je hieronder zien.

Dit is een tabel met de duur van het behalen van zwemdiploma A, B en C in klokuren.

De gemiddelde zwemleskosten voor Amsterdam voor zwemdiploma A, B en C kun je hieronder zien. Wil je weten wat een zwemles kost in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag, klik dan op de links van de genoemde steden. 

Hieronder lees je de gemiddelde kosten van de reguliere zwemlessen A, B en C in de stad Amsterdam.

Dit is een tabel met de berekening van de totale kosten voor de zwemles in Amsterdam betreffende zwemdiploma A. 

Dit is een tabel met de berekening van de totale kosten voor de zwemles in Amsterdam betreffende zwemdiploma B. 

In deze tabel staat de samenvatting van de blog: wat kost een zwemles in Amsterdam?

Conclusie

Uiteindelijk is het belangrijkste te onthouden dat zwemles een geweldige manier is om je kind veiligheid in en rond het water te laten leren, evenals vertrouwen opbouwen en socialiseren met andere kinderen.

Zwemles is dus een geweldige keuze voor alle kinderen, ongeacht hun leeftijd.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,00)
zwemshop.com (€29,95)
Laatst bijgewerkt op: 29 mei 2024 - 05:52

Verkrijgbaar bij

bol.com (€28,00)
zwemshop.com (€29,95)
Laatst bijgewerkt op: 29 mei 2024 - 05:52

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,81)
plutosport.nl (€29,95)
blokker.nl (€34,98)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 29 mei 2024 - 05:57

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,49)
blokker.nl (€32,49)
Laatst bijgewerkt op: 29 mei 2024 - 05:56

Verkrijgbaar bij

bol.com
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 29 mei 2024 - 05:57

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.