Loading...

De meeste ouders zijn het erover eens dat babyzwemmen een geweldige activiteit is voor hun kleintje.

Hoe vaak babyzwemmen? 2 of 3 keer per week?

Het is niet alleen leuk en ontspannend, maar het kan ook helpen bij het ontwikkelen van spierkracht en uithoudingsvermogen.

Maar hoe vaak moet je eigenlijk met je baby gaan zwemmen?

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar een openbaar zwembad, om samen met je kleine te gaan babyzwemmen.

Hoe vaak per week babyzwemmen?

De algemene richtlijn is dat je één of twee keer per week met je baby kunt gaan zwemmen. Dit geeft je baby de kans om zich aan het water te wennen en tegelijkertijd spierkracht op te bouwen.

Als je vaker wilt gaan, is dat prima, maar probeer het niet minder vaak dan twee keer per week te doen.

babyslofjes

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby geniet van het zwemmen en niet geïrriteerd raakt door het water. Als je merkt dat je baby onrustig wordt of huilend uit het water komt, probeer het dan rustiger aan te doen of minder tijd in het water door te brengen.

Babyzwemmen is een geweldige activiteit voor ouders en baby’s, dus wees niet bang om ermee te beginnen! Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een medische professional voordat je met het zwemmen begint.

Wanneer is het beste moment om te gaan zwemmen met je baby?

Het beste moment om te gaan zwemmen met je baby is wanneer hij of zij een goede humeur heeft.

Kies een tijd waarop je baby niet moe is of hongerig. Als je baby onrustig is of huilt, is het waarschijnlijk niet het beste moment om te gaan zwemmen.

Dus na een voeding of een kort slaapje is zwemmen een prima moment. Maar te kort na de voeding is ook weer niet goed, want dan bestaat de kans dat je kindje moet overgeven.

Kies waar mogelijk een rustig dalmoment uit. Bijvoorbeeld wat vroeger in de ochtend, tijdens het zogenaamde familiewemmen of tijden de babyzwemles.

Wil je alleen met je baby gaan zwemmen en geen gebruik maken van een groepsles? Je wilt als ouder meer weten waar je allemaal op moet letten? Dan is deze online cursus misschien wel iets voor jou.  

Probeer ook een moment te kiezen waarop je baby niet van streek zal raken door het geluid en de bewegingen van andere mensen in het zwembad. Het is belangrijk dat je baby zich comfortabel voelt in het water en niet gestrest raakt door de omgeving.

Als je baby een beetje moe is, kan het helpen om hem of haar in slaap te wiegen voordat je het water in gaat. Dit kan ervoor zorgen dat je baby rustig blijft tijdens het zwemmen en beter kan genieten van de ervaring.

Baby Rompert
Ludieke baby rompert! Klik op de foto om te bestellen.

Hoeveel graden moet zwembad voor babyzwemmen?

De meeste zwembaden hebben voor het babyzwemmen een temperatuur van ongeveer 32 graden. Dit is een aangename temperatuur voor baby’s en ook voor ouders die hen begeleiden.

Sommige zwembaden kunnen echter een beetje koeler zijn, dus als je baby het koud heeft, is het misschien beter om een warme trui, poncho handoek of vest mee te nemen.

De luchttemperatuur in het zwembad is ook belangrijk. Over het algemeen is het in het zwembad tussen de 30-34 graden.

Als het te koud is in de ruimte, kan dit ervoor zorgen dat je baby ongemakkelijk wordt en snel moe raakt. Probeer daarom een plek uit te kiezen waar je baby zich comfortabel voelt en niet in de kou hoeft te zitten.

Wat voor zwemkleding draagt de baby tijdens het zwemmen?

Voor baby’s is het belangrijk om een goede zwemluier te kiezen. Dit voorkomt dat er fecaliën in het water terechtkomen en iedereen verpest.

Zorg ervoor dat je luier stevig vastzit en geen lekkage heeft. Als je baby een beetje ouder is, kan hij of zij een badpak of zwembroek dragen.

Dat een zwemluier normaliter niet mooi ziet, is niet meer zo. Tegenwoordig heb je zwemluiers in allerlei kleuren en maten. Ook uitwasbare, die wij niet aanraden te gebruiken in het openbare zwembad.

Voor de zomer zijn er tegenwoordig ook speciale UV-werende zwemkleding voor baby’s verkrijgbaar. Dit beschermt de gevoelige huid van je kleintje en ziet er nog leuk uit ook!

Wat neem je mee als je gaat zwemmen met je baby?

Als je gaat zwemmen met je baby, moet je altijd een badjas of een handdoek bij de hand hebben. Zorg er ook voor dat je baby schone luiers en kleding aanheeft.

Als je baby een voedingsfles of een flesje water mee naar het zwembad neemt, moet je ervoor zorgen dat deze leeg is voordat je gaat zwemmen.

Vergeet ook niet om je babyzonnebrandcrème mee te nemen voor als je na het zwemmen weer naar buiten gaat. Zorg ervoor dat de crème waterbestendig is en smeer je baby in voordat hij of zij het water in gaat.

Als je baby een zwemluier draagt, moet je ervoor zorgen dat deze goed aansluit. Zwemluiers die niet goed aansluiten, kunnen lekken en ervoor zorgen dat je baby ongemakkelijk wordt in het water.

Samengevat is het verstandig om het volgende mee te nemen.

Ga je babyzwemmen in een openbaar zwembad in de vorm van een groepsles, dan worden de flexibeam, een drijfmatje en eventueel andere drijfmiddelen verstrekt.

Ga je alleen zwemmen met je kind dan kun je deze eventueel lenen of hier aanschaffen.

Spullen meenemen naar het zwembad voor moeder en vader

Grote badhandoek; zwemkleding; haarborstel; deodorant; shampoo; badjas; badslippers

Spullen meenemen voor de baby

Spullen die je doorgaans vergeet mee te nemen naar het babyzwemmen

 • Maxi-Cosi;
 • mobiele telefoon voor mobiel betalen, foto – of filmopname;
 • pinpas of portemonnee;
 • 50 cent of 20 cent muntje voor de kluis;
 • een goed humeur 😉

f8f04a11529ec88620efe6a318ff76f4

Ga je met de baby in de zomer zwemmen? Hieronder 7 tips.

Het is belangrijk dat je baby niet in de zon blijft liggen, want dit kan leiden tot een zonnebrand.

Zorg er daarom voor dat je baby genoeg drinkt en niet te lang in de felle zon blijft liggen.

Als je baby een zwemluier draagt, is het verstandig om een UV-werende zwemluier te kopen. Dit beschermt de gevoelige huid van je baby en voorkomt dat er verbranding optreedt.

 • Smeer je kind altijd in en gebruik UV zwemkleding!
 • Ondanks jij natuurlijk lekker de gehele dag van de zon, zwembad en strand wilt genieten is dit niet verstandig voor de baby. Houd je kinderen tussen 11:30 uur en 15:30 uur zoveel mogelijk uit de zon
 • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
 • Trek de kinderen UV werende kleding aan en een t-shirt met lange mouwen of een swimsuite. Zet uv petje of een uv zonnehoedje op het hoofd zodat de nek en het gezicht wordt beschermd. Laat ze niet te lang in normale zwemkleding lopen of zoals velen doen in hun nakie.
 • Smeer dan je kind een half uur voordat je de zon in gaat met zonnebrand creme
 • Gebruik voor de kids een beschermingsfactor 50. UV werende kleding heeft in de meeste gevallen een beschermingsfactor 50+
 • Elke 2 uur even het insmeren herhalen. Ook na het zwemmen. Doe dit ook als de zonnebrandcrème waterbestendig is.

Conclusie

Babyzwemmen is een leuke activiteit voor je baby en jij als ouder. Niet alleen is het een leuke bezigheid, het is ook goed voor de motorische ontwikkeling van je baby.

Ga ongeveer 1 tot 2 keer per week naar het zwembad om lekker met je baby te gaan zwemmen. Dit kan alleen of in een groepactiviteit genaamd babyzwemmen.

Ga je lekker buiten zwemmen in de zomer of tijdens een zonnige vakantie, let wel op de temperatuur van het water en de zon. Zo voorkom je verbranding en ongemakken voor je baby. Tot slot, vergeet niet alle benodigde spullen mee te nemen naar het zwembad!

Heel veel plezier gewenst met het zwemmen met je baby. Heeft deze blog je geholpen geef dan een reactie.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€31,85)
zwemshop.com (€34,94)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 08:19

Verkrijgbaar bij

plutosport.nl (€26,95)
bol.com (€28,81)
blokker.nl (€41,30)
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 08:02

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 08:02

Verkrijgbaar bij

perrysports.nl (€20,00)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 08:01

Verkrijgbaar bij

bol.com (€34,99)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 08:01

Verkrijgbaar bij

bol.com
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2024 - 08:00

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.