Loading...

Het is nogal wat om te leren zwemmen. Ga je zelf aan de slag met je kind, of ga je naar een zwembad of zwemschool in je buurt, zodat een professional je kind leert zwemmen? 

En die investering die gedaan ‘moet’ worden om je kind te leren zwemmen. Zwemles is niet goedkoop! Daarom goed om de zwemlessen te vergelijken. Hoe je dat doet daar hebben we een blog over geschreven. Klik hier om deze te lezen.

Of als je als ouder cq. volwassenen zelf nog ‘moet’ leren zwemmen heb je een keuze en wordt dit niet door bijvoorbeeld je ouders bepaald. Dan kan het zijn dat je de vraag stel, is het verplicht om te leren zwemmen?

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!

Ook is de Zwembadvergelijker er voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics, zwangerschapszwemmen en babyzwemmen vind je hier. 

Is het verplicht om te leren zwemmen?

Nee, het is niet verplicht om te leren zwemmen. In Nederland is het echter wel belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen zwemveilig zijn. Dit komt doordat Nederland een waterrijk land is.

Is het verplicht om te leren zwemmen

Zwemles volgen helpt hierbij. Als je leert zwemmen, leer je ook de juiste technieken om veilig in het water te zijn. Bovendien kan het erg plezierig zijn en is het goed voor je.

In Nederland gebruiken we de termen zwemdiploma A, zwemdiploma B en zwemdiploma C om de basis te leren van het zwemmen. Als je wilt weten wat de verschillen zijn van zwemdiploma aanbieders en diploma’s, lees dan hier de zwemles criteria.

Door het behalen van de zwemdiploma’s leer je de zwemlescriteria die ervoor zorgen dat je jezelf kunt redden in het water. Daarbij leer je ook nog technisch goed zwemmen betreffende de vier zwemslagen.

Deze vier zwemslagen zijn de rugcrawl, de borstcrawl, de schoolslag en de enkelvoudige rugslag.

Het is dus niet verplicht om te leren zwemmen, maar het wordt wel aangeraden. Het is dan ook aan te raden om een zwemdiploma te halen. Op deze manier ben je niet alleen zwemveilig, maar leer je ook de juiste technieken om goed te kunnen zwemmen.

Waarom leren zwemmen?

Zwemlessen helpen je om de basisvaardigheden van het zwemmen onder de knie te krijgen en je geeft je dan ook een veiliger gevoel in het water.

Het is dus zeker aan te raden om zwemles te nemen of je kind zwemles te laten nemen. Je kunt je kind ook zelf zwemles geven. Lees hier 16 tips hoe je dit kunt doen.

Naast het feit dat je er zelf veiliger door wordt, is het ook nog eens erg leuk en gezond!

Zwemles nemen of zelf leren?

Als je zelfstandig wilt leren zwemmen, is dat natuurlijk ook mogelijk. Houd er dan wel rekening mee dat het verstandig is om dit onder begeleiding te doen van iemand die al kan zwemmen.

Op deze manier weet je zeker dat je veilig bent in het water.

Als je zwemles wilt nemen, is dat natuurlijk ook mogelijk. Je kunt dan terecht bij een zwembad, zwemschool of bij een zwemvereniging.

Zwemles is vaak een stuk leuker, want je doet het samen met anderen en je leert ook nog eens sneller zwemmen!

Hoeveel zwemlessen moet mijn kind nemen?

Het ligt eraan wat je doel is. In Nederland wordt er sterk geadviseerd op je zwemdiploma A, B en C te halen. Voor een kind die start op een leeftijd van 4 jaar kan dit zo maar 2 jaar in beslag nemen.

Hieronder een tabel die aangeeft wat hoe lang het duurt tot dat je kind een zwemdiploma heeft.

De kosten van zwemles

De kosten van een zwemles lopen in het land sterk uiteen. Dit gaat van bijvoorbeeld €6,10 per 45 minuten in Den Haag tot aan ongeveer €30,00 euro in Amsterdam.

Dan zijn er nog verschillen in maximale groepsgrootte, zwembad of zwemschool, zwemles op afkoop door middel van pakkettten, turbozwemmen of snelcursus, privé zwemlessen, zwemles in kleine groepen etc.

Waar op zwemles?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden om eventueel je zwemdiploma te behalen. Dit kan bij een zwemschool, een zwemlesaanbieder in een zwembad of bij een zwemvereniging.

Niet alle zwemverenigingen geven zwemles ABC, aangezien dit tegenwoordig (wel in het verleden) niet de hoofdtaak is van een zwemvereniging. 

Een zwembad in de buurt of een zwemschool zou je eventueel verder kunnen helpen. Ben je op zoek naar een zwembad in jou buurt voor een zwemles voor je kind of voor jezelf?

Kijk op Zwembadvergelijker.nl, vind je zwembad of zwemschool en vergelijk dan meteen de zwemlestarieven. Vervolgens kies je een zwemschool of zwembad in de buurt om in te schrijven voor de zwemles

Conclusie

Het is niet verplicht om te leren zwemmen in Nederland, maar wel aan te raden! Zwemles geeft je een veiliger gevoel in het water en is een super leuke en gezonde sport. 

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,95)
blokker.nl (€33,68)
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 - 08:34

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,49)
blokker.nl (€32,49)
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 - 08:29

Verkrijgbaar bij

bol.com
amazon.nl
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 - 08:34

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.