Pasgeboren baby’s kunnen nog niet zwemmen, dat moeten ze leren, net zoals ze leren lopen. Maar op welke leeftijd mag een baby gaan babyzwemmen?
Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.
De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blogs: de 24 tips voor babyzwemmen, en nog veel meer.
De meeste baby’s vinden het leuk om in het water te zijn, en hun reflexen zorgen ervoor dat ze in staat zijn om elementaire zwemslagen te maken.
Baby’s kunnen vanaf hun geboorte in het water. Ze kunnen hun temperatuur echter nog niet regelen zoals volwassenen, dus het is van essentieel belang dat ze het niet te koud krijgen.
Tijdens het babyzwemmen kunnen baby’s ook een infectie oplopen in het water.
Daarom is het over het algemeen het beste om te wachten tot je baby ongeveer drie maanden oud is voordat je met hem gaat zwemmen. Je hoeft niet te wachten tot uw baby is ingeënt om met hem te gaan zwemmen.
De meeste artsen raden aan te wachten tot de baby minstens drie maanden oud is voordat je met jouw baby kan gaan zwemmen.
Als je baby jonger is dan zes maanden, neem hem dan niet mee naar een groot openbaar zwembad waar geen peuterbad of doelgroepenbad is, omdat het water daar te koud is.
Check dus van tevoren of het zwembad een bad zwembad heeft met een minimale temperatuur van 30 graden Celsius. Dit kun je hier doen.
Begin met sessies van 10 minuten in het water, gevolgd door 10 minuten eruit. Werk geleidelijk toe naar 20 minuten in het water bij de juiste temperatuur.
Voor baby’s jonger dan een jaar, beperk de tijd in het water tot maximaal 30 minuten. Baby’s zullen op deze leeftijd iets meer tijd in het zwembad doorbrengen, dus reken op zwemsessies van ongeveer 20-30 minuten.
Bij een leeftijd een jaar kan je baby tijdens het babyzwemmen langer in het water verblijven.
Traditionele zwemkleding is aanvaardbaar, maar moet samen met een zwemluier worden gedragen om ongelukken in het zwembad te voorkomen.
In heel veel zwembaden wordt bij baby’s op zeer jonge leeftijd een zwemluier tijden het babyzwemmen verplicht gesteld.
Wij hebben waargenomen dat babyzwemmen ten minste 1 tot 2 keer per week het soepelst en natuurlijkst kan leren gedurende de wateraanpassingsfase en de eerste onderdompelingsfasen.
Dit is nodig voor baby’s die langzaam moeten wennen aan water, in plaats van water in hun gezicht.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Sommige baby’s worden getraumatiseerd door een zwemprogramma die te snel gaat. Bij het babyzwemmen is de ouder er altijd bij, dus je bent er zelf bij wat je wel en wat je niet doet met je baby.
Consistentie is van vitaal belang als het gaat om babyzwemmen. Een kind regelmatig in het water krijgen (denk aan 1-2 keer per week gedurende een aantal maanden) is veel beter dan één intensieve week babyzwemles volgen of door af en toe een keertje zwemmen.
De meeste zwemprogramma’s komen tussen één en drie keer per week bijeen. Als als baby’s en peuters dit leuk vinden dan vinden de ouders dit ook vaak leuk. Vervolgens is het leuk om babyzwemmen wekelijks te doen. Wel zo leuk en gezellig!
Zwemmen wordt in verband gebracht met een betere ontwikkeling van de hersenen, leervermogen, sociale vaardigheden, gezondheid van het hart en nog veel meer!
Herhaling, herhaling, herhaling! Het herhalen van de kleine bewegingen maakt het leren van de uitgebreide activiteiten makkelijker! Hoe vaker je iets doet, hoe natuurlijker het wordt voor de leerling.
Bovendien zullen kinderen die zwemlessen volgen tijdens hun baby- en peuterjaren het veel comfortabeler vinden om zelfstandig te gaan zwemmen dan hun oudere leeftijdsgenootjes zonder ervaring.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Hier is hoe je je eerste zwemuitstapje met een baby kunt overwinnen.
Geen enkele baby zal van de ervaring genieten als hij onder water zit in zijn gewone luier. In de meeste zwembaden mogen ze die sowieso niet dragen.
Koop dus speciale zwemluiers – verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten of drogisterijen – en een geschikt zwempak, zwembroek of wetsuit. Dan ben je klaar om te gaan.
Zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt voordat je het huis verlaat.
Bijvoorbeeld handdoeken en luiers (zwemluiers en gewone). Sommige ouders trekken ook hun zwemkleding aan onder hun kleding.
Maar let op: vergeet niet je ondergoed mee te nemen. Menig ouder heeft het al meegemaakt, het sprintje naar huis doen zonder ondergoed.
Als u met uw pasgeboren baby gaat zwemmen, is een grote handdoek met een capuchon om hem in te wikkelen prima.
Maar als je een oudere baby meeneemt die zijn handdoek uittrekt of wringt, neem dan een kamerjas of een ponchodoek mee.
Je kunt ponchodoeken over hun hoofd schuiven om ze om te houden. Bewaar de aankleedjurk of omslagdoek bij het zwembad. Dat betekent dat u hun bovenlaag kunt afdoen zodra u uit het water komt.
Ze zullen blij en warm zijn in hun poncho of ochtendjas met hun zwemluier eronder voor vijf minuten totdat je klaar bent.
Wil je alleen met je baby gaan zwemmen en geen gebruik maken van een groepsles? Je wilt als ouder meer weten waar je allemaal op moet letten? Dan is deze online cursus misschien wel iets voor jou.
Verdrinking is wereldwijd de op twee na belangrijkste doodsoorzaak door een ongeval. Daarom is leren zwemmen van cruciaal belang om onszelf en onze kinderen veilig te houden.
En we begrijpen dat het misschien eng lijkt om je baby vanaf de geboorte te laten zwemmen. Maar het is de beste tijd om te beginnen.
Misschien denkt je: “hoe kan mijn kleintje onder water gaan en geen water inademen?” Wat gebeurt er dan?
We weten allemaal dat verdrinking gebeurt als er water in de longen komt, waardoor de zuurstoftoevoer stopt. Maar je kleintje wordt geboren met een reflex die de ‘laryngeale reflex’ of ‘kokhalsreflex’ wordt genoemd. Deze komt in actie als je baby water op zijn gezicht, neus of keel voelt.
Als je baby onder water gaat, sluit het zachte weefsel achter in zijn keel (het strottenhoofd) zich om de toegang tot de luchtweg te blokkeren.
En het is op zijn hoogtepunt in de eerste zes maanden. Maar dit betekent niet dat baby’s plotseling en zonder waarschuwing onder water kunnen raken.
We laten je baby nooit zwemmen als we niet zeker weten dat hij het fijn vindt om onder water te gaan. Als ze hikken, slapen, huilen, of over het algemeen weerstand lijken te bieden, dan pushen we niet en doet de ouder met het kind mee vanaf de rand van het zwembad.
Vaak zie de baby de andere kinderen van zeer jonge leertijd spatteren in het water. Hierdoor wil jouw baby dit mogelijk ook. Dit helpt zeker als je baby angstig is voor water.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.