Loading...

Wie houdt er niet van zwemmen? Voor ouders is het natuurlijk hartstikke leuk om te zien dat je kinderen water op een positieve manier ervaren.

Mijn Kind Heeft Watervrees, 12 tips

Maar als ouder heb je waarschijnlijk gezien dat je kind rond de 10 maanden juist wat angstiger wordt voor water en mogelijk watervrees heeft. Dat is vervelend als je met je kind wilt gaan zwemmen in een zwembad.

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die meer informatie willen over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en andere zwemgerelateerde onderwerpen, zoals watervrees. 

Het eigenaardige gedrag dat een kind angst heeft voor water is dan heel begrijpelijk. Je kunt ervoor zorgen dat je kind de angsten overwint en weer terugkeert naar het water om in het vervolg hiermee veel plezier te beleven. 

Het kan vrijwel nooit van de ene op de andere dag gebeuren, maar toch is het niet onmogelijk. Wees geduldig en richt je op het overwinnen van de watervrees van je kind.

In dit artikel geven wij een aantal tips wat te doen als ouder, wanneer je kind vreest voor water, het zwembad en eventueel voor de zwemles.

Waarom Zijn Kinderen Bang voor water?

Zwemmen is geen activiteit die gevreesd hoeft te worden. De redenen klinken misschien absurd voor jou, maar voor de  kinderen, kan watervrees een nachtmerrie zijn.

Het is dus beter om te weten waarom ze bang zijn voor water, zodat je je kunt concentreren op die angsten en er iets aan kunt doen.

Enkele gemeenschappelijke zorgen over zwemmen onder peuters zijn de volgende:

  • Kinderen zijn niet bang voor het water, maar voor de uitgestrektheid van het zwembad, wat hen een idee geeft dat ze erin zouden kunnen verdrinken, en dit gevoel groeit met de tijd, en uiteindelijk transformeert dit in angstig zijn voor het water, de grootte van het water en de diepte.
  • De kinderen met watervrees hebben bepaalde gedachten dat alles wat groter is dan hen ‘schadelijk’ kan zijn, dus ze vrezen het zwembad. Denk aan de fantasie van kinderen dat ze mogelijk wegspoelen door een putje.
  • Een andere reden kan zijn dat ze misschien niet bang zijn om te zwemmen, maar juist bang zijn voor water. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Water komt in je neus en dat doe soms zeer, jeukt, je moet er soms erg van hoesten.Kinderen worden niet geleerd om onder water te ademen, dus dit gevoel dat je niet kunt ademen en de gedachten te kunnen stikken voorkomt dat ze het water in gaan.
  • Sommige mensen hebben opgemerkt dat hun kind niet bang is om te baden, maar alleen om te zwemmen vanwege bijvoorbeeld de geur. De grootste reden is de aanwezigheid van ontsmettingsmiddelen in het zwembad, zoals chloor dat in vrijwel alle baden zit. Als chloor in je ogen komt, of als je met je ogen open in het water zwemt, worden de ogen vaak gevoelig en rood, zodat je kinderen misschien bang zijn voor chloor dat in hun ogen komt. In de Zee gaat het dan om zout, maar dat is voornamelijk vervelend als je het zout water in de mond krijgt het doorslikt.
  • Mogelijk heeft je kind al een keer last gehad van een enorme oorontsteking zodat er voor je kind de angst is om met het hoofd onder water te gaan.
  • Je kind is het verleden als te vaak in aanraking geweest met te koud of te warm water
  • Je kind heeft slechte ervaringen gehad door het mogelijk bewust of onbewust onder water raken.

Wat is de mogelijke invloed van de ouder op watervrees voor je kind?

  • De ouder heeft zelf angst voor het water dat een negatief effect heeft op het kind. Waterangst kan blijken dat de ouder altijd aan de kant blijft en niet meezwemt.
  • De ouder is te veeleisend waardoor bij het kind een gevoel van angst en kan ontstaan. Het geeft bovendien ook geen vertrouwen. De angst ontstaat door iets niet goed te doen en dus niet aan de verwachtingen kunnen voldoen van de ouders.

Hoe Kan Ik Als Ouder Mijn Kind Helpen bij watervrees?

Je kunt het niet aan het kind overlaten. Het zal waarschijnlijk niet zo zijn dat van de ene op de andere dag je in kind automatisch het gevoel krijgt in het water te springen en lekker samen te gaan zwemmen.

Jullie, als ouders, zullen echt wel wat moeite moeten doen om je kind het water in te krijgen. Je wilt niet dat je kind iets mist toch? Dus doe wat moeite en laat hem of haar deze angst overwinnen.

Dwing Je Kind Niet Om Het Water In Te Gaan

Er is een aanzienlijk verschil tussen het motiveren van uw kind en het praktisch dwingen van uw kind. Je wilt niet dat je kind gefrustreerd raakt door de gedachte aan zwemmen. Dwing uw kinderen niet te gaan zwemmen.

Ga bij het zwembad of aan het water in gesprek met je kind en vraag aan je kind zelf hoe andere kinderen zwemmen of spelen in het water. Vraag hen om te laten zien hoe andere kinderen het doen.

Geef ze tijd om te observeren en te leren. Als ze zien hoe andere kinderen het doen, zullen ze zin krijgen om mee te gaan zwemmen of te spelen.

Overweeg je om je kind zelf zwemles te geven of wil je meer weten of de stappen die moet zetten? Klik hier en volg deze online cursus. Succes gegarandeerd!

Als je ze dwingt, kunnen ze geïrriteerd raken en er mogelijk voor weglopen. Dwing ze niet om de andere kinderen na te doen en om deel te nemen aan de activiteiten van de andere kinderen, want dat kunnen ze waarschijnlijk dan ook nog niet. Laat ze bij het zwembad zitten en een tijdje kijken.

Het is zeer waarschijnlijk dat ze uiteindelijk hun voeten in het water krijgen bij het ondiepe gedeelte. Als je een bad thuis hebt kun je daarin oefenen om in het water te stappen.

Eerst Je Voeten In Het Water, Heb Geduld

Als je leert zwemmen, moet je geduld hebben. Stap voor stap. Als je kinderen bang zijn voor de grote zwembaden, zorg dan dat ze wennen aan een bad thuis of een kleine zwembad in de buurt.

Als ze klaar zijn met wennen, breng ze dan naar echte zwembaden. Je zou kunnen denken dat je kind meteen het water in zal gaan als je er eenmaal bent. Maar dat is zeker niet het geval.

Het zou het beste zijn als je je kind wat tijd gaf om het te laten bezinken. Eerst de voeten. Het is het maximum dat je wilt dat ze doen voor de eerste week; daarna, breng ze langzaam in het water en laat het water hun lichaam aanraken.

Deze geleidelijke stappen zullen uw kinderen helpen hun fobie te overwinnen. Tenslotte zie je ze zelf zwemmen. Het enige wat ouders nodig hebben is omgaan met gedrag en veel geduld.

Gebruik Leuk Speelgoed In Water Om De Angstige Gedachten Van Je Kind Af Te Leiden

Wat probeerde je toen je kinderen niet in bad gingen?

Je gebruikte badbommen, speelgoed voor in het water, schattige badpotloden, en andere leuke dingen om ze in bad te krijgen. Hetzelfde is hier het geval.

Als je kinderen niet in het zwembad komen, lok ze dan met leuk speelgoed in het zwembad. Ze komen automatisch het zwembad in. Het is een beproefde techniek.

Zelf kocht ik een aantal drijvers, flexibeams en drijvend speelgoed voor mijn kind, en binnen een week leerde hij zwemmen. Roep je kind naar het zwembad niet om te zwemmen, maar om van dat speelgoed te genieten, en hij zal naar het zwembad komen.

Terwijl hij geniet en probeert hoe de drijvende middelen en het speelgoed werkt, is je kind onbewust de angst van het water en het zwembad aan het overwinnen. Dit is het ding met peuters en kleuters, ze willen dat hun activiteit leuker is dan een taak, en daarna ze zijn er klaar voor.

Daarom ook zo belangrijk dat een zwemles, vooral in het begin, veel speelelementen met zich mee brengt. Het zogenaamde spelenderwijs lesgeven.

Ga Als Ouder Het Water In Met Je Kind

Kinderen vertrouwen hun ouders met alles. Dit is wat we hen vanaf het begin geleerd hebben dat het niet schadelijk is als hun ouders het kunnen doen. Doe hetzelfde hier.

Ga het zwembad in met je kind. Als het kind ziet dat hun ouders niet bang zijn, zal het kind zich veilig voelen.

Ga het zwembad in en laat je kinderen beseffen dat er geen reden is om angstig te zijn voor het water en de zwembadomgeving; loop samen het water in of draag je kind samen het water in.

Probeer ze te laten zwemmen door hun handen vast te houden en ze stap voor stap mee te nemen in de bewegingen die je ze wilt laten doen. Zodra ze weten dat ze in veiligere handen zijn, zullen de kinderen zich losmaken, en dan zullen ze beginnen met het ervaren van zwembadwater en zwemmen in de breedste zin.

Nu zou je kunnen denken dat dit de taak is van de zwemonderwijzer, dus waarom moeten wij als ouders dan mee het zwembad in? Jij als ouder krijgt domweg meer vertrouwen van je kind.

Als je samen dingen bespreek en ervaart kun je ook samen besluiten nemen om de stappen te wagen. Het vertrouwen tussen de ouder en het kind is vanzelfsprekend beter dan het vertrouwen tussen de zweminstructeur en je kind.

Praat Met Je Kind Over Water, Spelen In Het Water, Zwemmen, Zwemles En Het Zwembad 

 

Bij je kinderen krijg je de angst voor het zwemmen en/of water nooit weg als je niet in gesprek gaat en de vraag stelt waar je kind nu eigenlijk precies bang voor is. Ga zitten met je engeltjes en praat er met ze over.

Vraag ze op een relaxed moment en in een rustige omgeving (dus niet aan de rand van het zwembad) waarom ze niet naar het zwembad willen.

Is het zwembad of het zwemwater waardoor ze weglopen, of is er een andere reden? Als je op een vriendelijke manier over dingen praat, zal je zien dat kinderen zich voor je openstellen. Geef gewoon hun angsten toe in plaats van hen te vertellen dat hun angsten ongegrond zijn.

Zodra je kind verzekerd is van de steun van de ouders zullen ze hun gedachten delen en hun onzekerheden naar voren brengen op het moment het hun uitkomt.

Vervolgens ga je in gesprek en kun je verhalen vertellen over je eigen (lees positieve) ervaringen en eventuele verhalen van de oudere broers, zussen of familieleden.

Zij hebben mogelijk hetzelfde meegemaakt en je kunt vertellen hoe zij eventuele angsten hebben overwonnen.

Als je kinderen deze verhalen horen zullen ze de neiging hebben om open te staan voor de vervolgstappen richting het zwembad of het zwemwater.

Laat Je Kind Het Zwembad Water Zelf Ervaren 

Dit is enigszins vergelijkbaar met het bovenstaande punt om rustig aan, en vooral niet te overhaast, te beginnen.

Als je kinderen nog nooit water hebben ervaren, water als in een zwembad, laat ze er dan eerst aan wennen. Ga aan de rand van het zwembad zitten met je kind en zet hun voeten in het ondiepe water.

Zorg voor drijfmiddelen zoals bandjes om ze een gevoel van veiligheid te geven. Als je kind in staat is om het met het gehele lichaam in het water te gaan dan is drijven de volgende stap. Zorg dat je als ouder contact houdt totdat het kind zelf aangeeft los te mogen laten.

Je kunt dit zelfs thuis oefenen als je een badkuip hebt of de ‘luxe’ hebt van een zwembad in de tuin.

Probeer De Omgeving Te Veranderen

Een andere reden voor watervrees of om bang te zijn voor het zwembad kan zijn dat jouw kinderen niet van de omgeving houden. Het gaat niet altijd om het zwembad. Soms is de plaats te luidruchtig, of er zijn te veel kinderen in de openbare zwembaden.

Je kunt eventueel een privé zwemles regelen voor je kinderen bij een zwemschool in de buurt, in plaats van de kiezen voor een reguliere zwemles in een zwembad. Dit is vaak een iets grotere investering en de groepjes zijn over het algemeen ook kleiner. Zo kunnen de kinderen zich beter concentreren.

Gebruik Aantrekkelijke Tactieken Om De Watervrees Te Overwinnen

Wie houdt er niet van een nieuw badpak? Haal super leuke zwemspullen voor je kinderen zodat ze deze kunnen gebruiken.

Koop bijvoorbeeld drijvende speelgoed met hun favoriete tekenfilmfiguur of ga samen shoppen en opzoek naar een badpak of coole zwembroek.

Laat je kind vooral kiezen zodat er bij de gedachten al een soort opwinding ontstaat om de nieuwe spullen te kunnen gebruiken.

Zodra het dan eindelijk zover is kan het zwemmen in het grote zwembad bijzaak worden. Je kunt ze ook belonen als je kind bijvoorbeeld door het gat heen gaat, dat je dit viert door een klein cadeautje of aandenken te geven.

Hoewel kinderen ‘omkopen’ niet altijd de juiste methode is, pas ik het toe zolang het binnen mijn eigen grenzen blijft.

Begin Op Tijd Met Waterwennen En Ga Bijvoorbeeld Naar een Baby, Dreumes, Of Peuter Zwemles

Er zijn veel zwemlessen voor baby’s, dreumesen en peuters. Kies er een die het beste is voor je kind.

Als je kinderen nerveus worden bij zoveel mensen, dan kun je een-op-een Lessen voor hen volgen. Op deze manier kan de zweminstructeur alleen je kinderen onderwijzen en zich op hen richten.

Nu moet ik wel zeggen als je kind nog aan de jonge kant is dat het leuker is om met andere kinderen en andere ouders het zwemmen te beleven. Lees hier alles over Babyzwemmen.

Het is essentieel om te zien of de zwemles een positieve impact heeft op je kinderen of niet. Meestal zijn de zwemonderwijzers heel geduldig met kinderen, maar soms ook niet en gaan ze te snel voor het kind.

Laat de zweminstructeur weten dat je kinderen bang zijn om te zwemmen, en dat ze begeleiding nodig hebben om uiteindelijk eventuele angsten te overwinnen. Ook als er angst was in het verleden, geef dit door aan de zwemdocent.

Zweminstructeurs Kunnen Je Kinderen Adviseren En Motiveren Om Te Zwemmen

Begin eerst met kortere sessies van 20-30 minuten per dag en vraag de instructeur om naar langere sessies te gaan.

Dit geeft kinderen de tijd om te wennen aan het water zodat water op zichzelf geen obstakel meer is. Daarna ervoor te zorgen dat de kinderen bereid zijn om het zwemmen door middel van spelend leren onder de knie te krijgen.  

Zwemles-Cadeau-Hoodie
Hoe cool is dit? Een super gaaf cadeau voor het afzwemmen. Bestel hier!

7 Mogelijke Redenen ontstaan van watervrees

1. In te warm of koud water gezeten in het verleden;

2. Onverwachts gespat van water door iemand;

3. Je kind is zonder jouw medeweten onder water geraakt;

4. Ouders zijn zelf angstig voor zwemmen of (koud) water, waardoor het kind dit aanvoelt en de angst overneemt;

5. Ouders pushen en het kind wil of kan het niet. Geen vertrouwen krijgen;

6. Je kind heeft geen ervaring met grote(ere) wateroppervlakten;

7. Oorproblemen/ gezondheidsproblemen gehad waarvan de oorzaak (zwem)water is.

Babyzwemmen
Lees hier alles over Babyzwemmen

12 praktische tips voor ouders, zodat jouw kind watervrees overwint.

1. Je kind langzaam blootstellen aan water

2. De tijd nemen om je kind te laten wennen aan het water

3. Ga thuis (waar mogelijk) in bad. Spetter zachtjes met water en laat je kind met speeltjes spelen;

4. Ga als ouder met je kind het water in, geef het goede voorbeeld;

5. Samen met je kind oefeningen doen en vertrouwen geven;

6. Veel complimenten geven als je kind zelf initiatieven neemt en stappen voor uit zet;

7. Ben als ouder geduldig en wordt nooit boos;

8. Maak duidelijk afspraken met je kind wat je gaat doen zodra je samen in het water bent; (voorbeeld, laat je kind niet los zonder dit vooraf aan te geven)

9. Geef waar mogelijk het kind controle in het water;

10. Laat je kind zelf opstaan vanuit het water, want dit is anders dan opstaan op van de droge grond;

11. Oefeningen doen zoals met de mond (bubbels blazen) en daarna het gezicht in het water, met het gezicht onder de douche om te wennen aan water in/voor de ogen;

12. Zachtjes nat spetteren

Tot slot

Wij weten hoe stressvol het is om te zien dat je kind bang is voor iets dat niets is om bang voor te zijn. Je kunt jouw kleine helpen om over deze angst heen te komen. Weet gewoon dat je kind niet de enige is.

Bijna elk kind heeft wel een bepaald angst voor water. Wees geduldig en help jouw kinderen te wennen aan water en te zorgen dat ze in de toekomst met veel plezier gaan zwemmen.

Volg de eerder genoemde tips; ze zullen je zeker helpen om je kind te motiveren, en al snel zal je kind liever zwemmen zonder angst.

Mocht je het zelf niet redden en heb je hulp nodig dan kun je ervoor kiezen om een cursus ‘watertherapie’ te volgen. 

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.

Index