Loading...

Mijn kind mag niet afzwemmen.

Dus helaas nog geen kans om je voor te bereiden op het diplomazwemmen.

Vanzelfsprekend een zware teleurstelling voor je kind, maar ook heel erg voor jou. Dat is natuurlijk super vervelend. 

Hoe om te gaan met de manier van communiceren door de zwemonderwijzer

De communicatie van het wel of niet mogen afzwemmen volgt vaak door middel van een briefje. Dat briefje wordt dan aan je kind gegeven en daar moet je het dan mee doen.

Een veel voorkomend en daarbij een slecht scenario is dat als jouw kind te horen krijgt niet mee te mogen doen met het diplomazwemmen.

Vervolgens wordt er mondeling verteld aan je kind dat het gewoon pech is en dat er nog wat meer geoefend moet worden en er dus nog niet klaar voor is.

Zonder enige vorm van inhoudelijke uitleg aan jou als ouder, krijgt je kind geen ‘afzwembriefje’. Dat is dan natuurlijk lastig te verkroppen.

Het kan zijn dat je kind om veel verschillende redenen niet mee mag doen met afzwemmen. 

Belangrijk om als ouder altijd het volgende in ogenschouw te houden als je kind niet mag afzwemmen.

1. Zwemonderwijzers is onderdeel van de zwemlesaanbieder en doen hun werk zo goed als ze kunnen. Ze zijn zelf (vaak) niet de eigenaar en zullen nimmer op basis van commerciële doeleinden beslissingen maken

Zwemonderwijzers krijgen vaak geen financiële incentives zoals bonussen.

2. Ouders kunnen niet altijd controleren wat hun kinderen doen.

Dus om meteen in de verdediging te gaan zonder uitleg van de zwemonderwijzer en je kind altijd verdedigen is niet altijd eerlijk ten opzichte van de zwemonderwijzer.

Vooral niet als het gaat om de technische kant van de zwemles. Over gedrag van jouw kind valt altijd te twisten. 

3. Als ouder weet je het natuurlijk vaak beter.

Besef wel dat je de criteria van de zwemles of het beleid van een zwemlesaanbieder niet vaak veranderen.

Als je het niet eens bent met dit beleid stuur je kind dan niet meteen naar een andere zwemlesaanbieder of zwemonderwijzer. 

Heb vertrouwen  in de zweminstructeur en geef wat tijd om te zorgen dat de zweminstructeur het kind leert kennen en visa versa. Mocht het na een tijdje niet lukken neem dan meteen contact op met de zwemlesaanbieder 

Een tip is om van tevoren de zwemlescriteria en de zwemles voorwaarden goed door te nemen. Zo voorkom je verrassingen.

Denk aan: hoe vaak mag je afwezig zijn? Krijg je bij ziekte je geld terug? Ga je op vakantie, moet je dan annuleren? Wordt er op feestdagen zwemles gegeven? Wat is het opzegtermijn

17 tips hoe om te gaan met de teleurstelling dat jouw kind niet mag afzwemmen.

Word niet boos

Het heeft helemaal geen zin om boos te worden. Want uiteindelijk doet de zwemonderwijzer haar werk zo goed als hij of zij kan. Het kan zijn dat je vindt dat de zwemonderwijzer juist niet goed het werk uitvoert, dan moet je in gesprek.

Ook doet jouw kind (waarschijnlijk) haar of zijn uiterste best om zo snel en zo goed mogelijk zwemmen te leren. Mocht dit laatste niet het geval zijn dan kun je alleen maar opzoek naar de oorzaak waarom dit niet het geval is.  

Ga niet posten op social media 

Er zijn ouders die spontaan alles op social media posten.

Kreten als ‘geldklopperij’, ‘zwemles is al zo duur’, ‘kinderen worden bewust lang in een zwemlesgroepje gehouden’ zijn allemaal veronderstellingen die niets doen aan het feit dat je kind niet mag afzwemmen. 

Het helpt ook niemand, behalve misschien jezelf, omdat je aandacht krijgt. 

Maak een afspraak met de zwemonderwijzer

Maak een afspraak klinkt heel logisch voor de meeste ouders, maar sommige ouders nemen het kind mee naar huis in een gefrustreerde staat en laten het gaan. 

Vervolgens krijg je een opstapeling van frustraties die ervoor zorgen dat het de volgende keer nog erger wordt

Praat met de zwemonderwijzer over de aandachtspunten van je kind

Als je dan eenmaal die afspraak hebt gemaakt ga vooral niet vertellen aan de zwemonderwijzer hoe het moet. Vraag naar de reden waarom je kind niet mag afzwemmen en vraag ook meteen waar de aandachtspunten liggen.

Ben je helemaal los, vraag dan ook welke oefeningen je kind moet doen om samen met jou tijdens het recreatief zwemmen te kunnen oefenen. 

Kom je er met de zwemonderwijzer niet uit dan kun je het beste contact opnemen met de coördinator zwemzaken

De zogenaamde Hoofd zwemzaken heeft inzicht in de competenties van de zwemonderwijzer en weet vaak ook de kinderen aan te wijzen waarvan de verwachting is dat het kind wel kan afzwemmen.

Dit zijn vaak kinderen die soms wel of som niet aan de zwemcriteria voldoen. 

Vraag een ‘second opinion’, een mening van iemand anders die je kind nog niet gezien heeft. 

Als het gaat om discutabele beslissingen die niet feitelijk (door een leek) waar te nemen zijn, dan is het een idee om te vragen of een andere zwemonderwijzer of hoofd zwemzaken mee kan kijken. 

Wat voor iedereen aanwijsbaar is, is of je kind door het gat zwemt of niet.

Vrijwel alle kinderen worden door meer zwemonderwijzers beoordeeld voordat ze in aanmerking komen voor het afzwemmen. 

De brutalen hebben de wereld

Niet ons beste advies, maar dit is wat je eventueel zou kunnen doen. Soms helpt het.

Zeg dat je stopt met zwemmen als je kind niet een mag afzwemmen en dat je na je A zwemdiploma doorgaat voor B. 

Dit kan nog wel een helpen om ervoor te zorgen dat je toch je zin krijgt.

Vraag om tussentijds af te zwemmen

Vaak wordt er elke 6 tot 8 weken afgezwommen. Soms komt het voor dat er elke week een afzwemmoment wordt georganiseerd, maar dat komt niet al te vaak voor.

Mag je niet afzwemmen dan ben je dus verplicht om wederom 6-8 weken de zwemlessen te volgen tot het volgende afzwemmoment. Meer van hetzelfde zou je denken, aangezien ze niet 6-8 weken lang de verbeterpunten van je kind oefenen.

Een verzoek om op een ander moment af te zwemmen wordt som wel een ‘geregeld’.

Vooral als je kind al over het gemiddelde termijn is van de aantal zwemlessen die gelden voor bijvoorbeeld het A diploma, (51 klokuren) B diploma (16 klokuren) of het C diploma (17 klokuren) (bron NRZ)

Dit is een tabel met de duur van het behalen van zwemdiploma A, B en C in klokuren.

Beloof geen dingen aan je kind. Belofte maakt…….een kind ongelukkig

Sommige ouders beloven (“voor de volgende keer”) een ijsje of een cadeau zodra het kind mag afzwemmen.

Dit kan onbedoeld een averechts affect hebben zodra het kind het gewoon niet goed genoeg kan zwemmen, ondank je denk als ouder dat dit wel het geval is. 

Als een kind het gevoel krijgt te kunnen falen op die leeftijd en het idee dat hij een beloning misloopt is het niet verstandig om dingen te beloven. 

Ga een paar keer met je kind zwemmen en probeer het op een andere manier te doen dan de zwemonderwijzer

De zwemonderwijzer van je kind weet heel goed hoe er zwemles gegeven moet worden.

Maar tijdens de zwemles is er niet altijd tijd voor voldoende herhaling of aandacht voor de aandachtspunten die nodig zijn om de zwemtechniek van je kind te verbeteren.

Ook kan het zijn dat de zwemonderwijzer van je kind wat voorzichtig is. Misschien kun je als ouder meer te werk stellen doordat je kind jouw het meeste vertrouwt van iedereen op deze aardbol. 

Neem een paar privélessen

Als je voor privé zwemlessen kiest, kies dan voor de 1 op 1 lessen. Deze investering verdien je ruimschoots terug. Je bent weer helemaal op de hoogte omdat je direct contact hebt met de zwemonderwijzer.

Je kunt zelf vaak meekijken en je weet meteen alle aandachtspunten zodat je ook kunt vragen hoe je de verbeterpunten zelf kunt oefenen met je kind.

Vraag om een andere zwemonderwijzer

Als je kind vooral loopt te klooien en vindt hij er niks aan, kijk dan of een andere zwemonderwijzer dit kan veranderen. Sommige kinderen vinden zwemmen nu eenmaal niet leuk in een zwembad. 

Een zwemonderwijzer moet met alle kinderen om kunnen gaan, maar ja een zwemonderwijzer is ook maar een mens en die heeft altijd sterktes en zwaktes.

Soms heb je een enorme klik en vaak is het neutraal. Maar het kan zijn dat je kind het helemaal niet kan vinden met de zwemonderwijzer.

Dus in dit geval heb je een sterke zwemonderwijzer die wat strenger is, maar wel de zwemles leuk kan maken zodat het zwemmen leuk wordt en blijft. 

Stel je kind de sport in het vooruitzicht die je na de zwemles op kunt pakken.

Dit kan nog wel eens werken v.w.b. de motivatie van om zo snel mogelijk het zwemmen onder de knie te krijgen. 

Kies voor een andere zwemcursus

Kies voor een snelcursus of turbocursus. Dit zijn cursuslessen waarbij je bijvoorbeeld elke week 3 uur per week zwemt achter elkaar of dat je in 1 of 2 weken elke dag meerdere uren zwemt om snel het zwemdiploma te halen. 

Het lijkt relatief duurder, maar soms beter om sneller van de zwemles af te komen, mocht dit het doel zijn.

Zwemles is een sport

Als je als ouder zwemles als een sport kunt zien, dan is het niet anders dan een middagje naar het voetbal – hockeyveld.

De mindset is dan totaal anders, zowel bij je kind als bij jou als ouder. Het ‘noodzakelijk kwaad’ dat zwemles heet, kun je dan op een andere manier benaderen.

Zo wordt het behalen van het zwemdiploma geen doel op zich, maar het resultaat van een wekelijks leuk sport uitje. 

Op zoek naar een andere zwemschool

Je bent er klaar mee en je kiest ervoor om je kind naar een andere zwemlesaanbieder te brengen. Je kind heeft al zwemlessen gehad dus dat betekent in de meeste gevallen dat je kind welk niveau hij of zij heeft. 

Tijdens het voorzwemmen wordt het niveau bepaald en OEPS, je kind komt in een lager groepsniveau dan bij de oude zwemschool. 

Het kan natuurlijk ook andersom het geval zijn, maar dat is wel het risico van het overstappen naar een andere zwemschool. Veel zwembaden en zwemscholen hanteren andere criteria en elke zwemonderwijzer heeft zo haar eigen gevoel voor kwaliteit.

Niet onbelangrijk. Als je dan voor een andere zwemschool kiest, kijk dan meteen even hoe vaak ze per periode afzwemmen. Is dit één keer in de acht of 10 weken, dan kan het zijn dat je een dief bent van je eigen portemonnee. 

Verder krijg je opnieuw te maken met inschrijfgeld en mogelijk ook minder flexibele voorwaarden. Denk aan doorbetalen tijdens ziekte.

Zwemles-Cadeau-Hoodie
Hoe cool is dit? Een super gaaf cadeau voor het afzwemmen. Bestel hier!

Stoppen met de zwemles

Hoewel wij dit niet adviseren is dit wel een optie.

Stel je kind kan zeer goed zwemmen en je krijg dit ook terug van de zwemonderwijzer, dan is stoppen met de zwemles een optie. 

Je kind heeft bijvoorbeeld faalangst of kan niet tegen de druk van een examen om een andere reden dan kun je als ouder afvragen of een zwemdiploma wel zo belangrijk is. 

Kortom, je skipt het afzwemmen, omdat je kind goed kan zwemmen. Want waarom zou je een zwemdiploma halen die alleen maar een sociaal-maatschappelijke waarde heeft? 

In het slechtste geval maak je zelf een zwemdiploma en hang je dit bij je kind boven het bed. Zwemdiploma in the pocket zou je dan kunnen zeggen. Weg sociale druk en extra kosten.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.