Loading...

Veel ouders zijn zich ervan bewust dat zwemles een essentieel onderdeel is van het leven van hun kinderen. Het is belangrijk om je kind te helpen zichzelf comfortabel te voelen in het water en zelfredzaamheid te verwerven.

Mijn kind wil niet naar de zwemles, wat te doen

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad of zwemschool voor onder andere zwemlessen.

De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, hoe oud moet je baby zijn voor babyzwemmen?, hoe vaak babyzwemmen?, of hoe oud je kind op zwemles? 

Maar soms kan angst bij kinderen ervoor zorgen dat ze weigeren naar de zwemles te gaan, wat veel frustratie kan veroorzaken voor ouders en hun kinderen.

Angst is een natuurlijke reactie op iets dat onbekend of bedreigend lijkt. Vaak zijn kinderen bang voor het water omdat ze niet weten wat er zal gebeuren of omdat ze zich zorgen maken over het zwemmen zelf.

Het is belangrijk om kinderen te helpen bij het overwinnen van hun angst voor zwemles door samen te stellen wat je kind wel en niet leuk vindt aan zwemles.

Ieder kind is anders, dus het is belangrijk dat je rekening houdt met wat er bij jouw kind speelt wanneer hij weigert naar de zwemles te gaan. Wees geduldig en luister naar je kind terwijl je samen probeert te ontdekken waardoor het probleem veroorzaakt wordt en hoe je hiermee kunt omgaan.

Als je kind zich meer vertrouwd voelt en zelfvertrouwen heeft, dan is er een grotere kans dat hij met plezier naar de zwemles gaat.

In dit blog bespreken we de mogelijkheden waarom je kind niet naar de zwemles wil gaan.

10 mogelijke redenen waarom je kind niet naar de zwemles wilt.

Angst

Het overwinnen van angst is een belangrijk onderdeel van het zwemmen leren. Angst kan ervoor zorgen dat kinderen de motivatie verliezen om te blijven oefenen en het plezier in het proces verliezen.

Als ouder is het belangrijk om hierin actief te zijn en je kind te helpen bij het overwinnen van deze angst.

De beste manier om dit te doen, is door je kind in een comfortabele, veilige omgeving te laten oefenen. Kies bijvoorbeeld voor een zwembad waar je al kind vertrouwd mee is, of laat je kind samen zwemmen met mensen die hij of zij kent zoals familie en vrienden buiten de zwemlessen.

Door je kind in deze omgeving te laten oefenen, kan op een rustige en gecontroleerde manier de angst overwonnen worden.

Heeft je kind watervrees? Lees dan de blog ‘Mijn Kind Heeft Watervrees, 12 tips’ 

Fysieke beperkingen

Sommige kinderen hebben fysieke beperkingen die een zwemles moeilijker maken.

Als dit het geval is, neem dan contact op met het zwembad of zwemschool in de buurt om na te gaan of er speciale zwemlessen beschikbaar zijn voor je kind.

Gebrek aan motivatie

Soms hebben kinderen geen interesse om naar de zwemles te gaan, wat een gebrek aan motivatie kan veroorzaken.

Als dit het geval is, moedig je kind dan aan door hem te laten kennismaken met andere activiteiten of sporten die hij leuk vindt en probeer je ervaring in het water leuker te maken door samen met hem te oefenen.

Vermoeidheid

Het kan zijn dat je kind te moe is om naar de zwemles te gaan.

Probeer uit te zoeken waardoor hij zo moe is en probeer een betere balans tussen rust en actief zijn te vinden, zodat hij genoeg energie heeft om naar de les te gaan.

Sociaal ongemak

Sommige kinderen voelen zich sociaal ongemakkelijk bij andere kinderen in de zwemgroep of vergelijkbare situaties.

Als dit het geval is, neem dan de tijd om met je kind te praten en hem te helpen zelfvertrouwen te krijgen, zodat hij zich op zijn gemak voelt in groepen.

Een belangrijk aspect is om je kind dan te helpen meer vertrouwen in het water te krijgen door privé zwemlessen lessen aan te moedigen.

Individuele lessen of zwemles in kleine groepjes geven je kind de kans om zonder druk te leren zwemmen en een vertrouwde relatie met de instructeur op te bouwen, waardoor het voor je kind gemakkelijker is om zich comfortabeler te voelen in het water.

Fysieke schaamte

Sommige kinderen zijn misschien bang om geconfronteerd te worden met hun fysieke verschijning voordat ze het zwembad in springen.

Als dit het geval is, help je kind dan zelfvertrouwen te krijgen door samen met hem aan de slag te gaan en door hen te laten ervaren dat hij een positieve verandering kan maken als ze hard blijft oefenen.

Door middel van de zwemlessen vertrouwd te raken met het water en door stap voor stap de vaardigheden te verbeteren, zal het kind meer zelfvertrouwen voelen. Hierdoor is er minder aandacht voor uiterlijke verschijning.

Als je kind zich zorgen maakt over de fysieke verschijning of een gebrek aan zelfvertrouwen in het water heeft, zorg er dan voor dat je extra persoonlijke aandacht besteedt aan de zwemlessen.

Vooraf, door samen te coole badkleding te shoppen of met vriendjes alvast te gaan zwemmen.

Geef positieve feedback en moedig hem aan om zich te concentreren op zijn prestaties in plaats van zijn uiterlijk.

Daarnaast zal het kind zich veiliger voelen als hij zwemtechnieken in een kleine, ontspannen omgeving kan leren. Dit zal de het zelfvertrouwen waarmee hij zijn zwemskills uitvoert sterk vergroten. Door zijn zelfvertrouwen te bevorderen, zal zijn zwemervaring uiteindelijk veel positiever zijn.

Zo kan je kind zorgeloos zwemmen en zichzelf helemaal verliezen in het water!

Zeker, als je kind zich zelfverzekerder voelt in zijn zwemkleding, zal dit zijn zwemervaring verbeteren.

Een goed passend zwempak of zwembroek kan een kind het gevoel geven zich meer op zijn gemak te voelen.

Koop zwemkleding die comfortabel zit, laat je kind zelf de kleur en het stijl uitzoeken zodat hij zich zekerder voelt over zijn verschijning.

Gebrek aan (zwem)vaardigheden

Als je kind nog geen basiskennis van het zwemmen heeft, kan het moeilijk zijn voor hem om deel te nemen aan de zwemles.

Vermijd het stellen kritische vragen en vermijd kritische opmerkingen als zijn of haar zwemvaardigheden nog onvoldoende zijn. In plaats daarvan moedig je kind aan om zichzelf te verbeteren door op zijn of haar eigen tempo vooruitgang te boeken.

Gebrek aan interesse

Sommige kinderen zullen gewoon geen interesse hebben in het leren van een sport zoals zwemmen.

Als dit het geval is, probeer dan andere activiteiten waaraan hij mee kan doen, die hij leuk vindt en motiveer hem om deze activiteiten te blijven doen.

Daarnaast blijf je natuurlijk wel de zwemlessen volgen als tegenhanger.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Veel kinderen hebben gewoon geen zelfvertrouwen wanneer ze zichzelf in het water bewegen.

Als dit het geval is, stel dan een plaats beschikbaar waar je kind zich comfortabel voelt en laat hem oefenen met mensen die hij vertrouwt zoals familie of vrienden.

Ga bijvoorbeeld lekker vrij zwemmen in het zwembad bij jou in de buurt. Dit kan helpen bij het vergroten van hun zelfvertrouwen in het water.

Gebrek aan tijd van ouders

Sommige ouders van kinderen zullen misschien geen tijd hebben om naar de zwemles te gaan.

Als dit het geval is, voelt je kind de druk van jou als ouder. Opschieten is het toverwoord en daardoor kan je kind zich niet voldoende voorbereiden op de zwemles. Neem de tijd!

Het is belangrijk om samen met uw kind te werken aan zijn angst en zelfvertrouwen bij het zwemen, zodat hij een positieve ervaring heeft en zijn zwemvaardigheid kan verbeteren.

Je kind moet begrijpen dat het oké is om fouten te maken en dat hij niet perfect hoeft te zijn om succesvol te zijn in de sport. Als jouw kind geduldig en consistent blijft oefenen, zal hij vooruitgang boeken.

Neem contact op met de zwemonderwijzer en/ of de zwemcoördinator van de zwemles als je meer informatie nodig hebt over speciale lessen of ondersteuning die beschikbaar is voor je kind.

Door samen met je kind aan zijn angst te werken, zal hij zelfvertrouwen krijgen en meer plezier beleven aan het leren zwemmen.

Het kan natuurlijk aan andere factoren waaronder de zwemonderwijzer, het zwembad, de zwemgroep etc. Voor meer informatie verwijs ik je naar onze blog pagina, waar onder andere de blog “zo kies je de beste zwemonderwijzer” te vinden is. 

Conclusie

Het is belangrijk om samen met je kind te werken aan zijn angst en zelfvertrouwen bij het zwemen, zodat hij een positieve ervaring kan beleven.

ls jouw kind geduldig en consistent blijft oefenen, kunnen er verschillende manieren worden gezocht waarop deze vaardigheden verder kunnen worden ontwikkeld.

Door rekening te houden met de verschillende factoren die de angst van je kind voor het zwemmen kunnen veroorzaken, kan elk kind genieten van het leren zwemmen op zijn of haar eigen tempo. Als ouder is het belangrijk om respectvol en steunend te zijn in het proces, zodat jouw kind positieve ervaringen met zwemmen kan opdoen.

Eén manier om angst bij je kind te helpen verminderen is door individuele lessen aan te moedigen. Individuele lessen geven je kind de kans om in een vertrouwde setting te oefenen, waardoor hij of zij gemakkelijker vertrouwd raakt met water en meer veiligheid voelt.

Het belangrijk om fysieke schaamte bij je kind aan te pakken. Fysieke schaamte kan ervoor zorgen dat je kind zich onzeker voelt over hoe hij of zij eruit ziet als ze bewegen in het water. Door samen aan de slag te gaan en ervaring op te doen door consistentie, kan je kind leren dat foutjes maken oké is en dat hard werken resultaten oplevert – wat uiteindelijk kan leiden tot meer vertrouwen in hun vaardigheden en eigen lichaam.

Als laatste, maar niet minst belangrijk factor is tijd: zorg er voor dat als er tijd wordt ingeroosterd voor de zwemles

Het is belangrijk om eens goed naar alle factoren te kijken die angst bij jouw kind kunnen veroorzaken. Door hiermee rekening te houden kan elk kind genieten van de zwemles en leren zwemmen op hun eigen tempo!

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€4,95)
bol.com (€10,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 06:25

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€5,30)
bol.com (€11,95)
Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2024 - 06:25

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.