Loading...

Zwemmen is een populaire sport- en ontspanningsactiviteit die door veel mensen wordt gedaan. Maar helaas is het ook duurder aan het worden om naar een openbaar zwembad te gaan. Zelfs zo duur dat het bijna niet meer te betalen is voor veel bezoekers van de openbare zwembaden.

Wordt het openbaar zwembad een luxe product 6 tips om zwemmen betaalbaar te houden

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is banenzwemmen en welke regels zijn er bij het banenzwemmen?

Zowel energiekosten als personeelskosten stijgen, waardoor de kosten voor zwembaden enorm toegenomen zijn. Zelfs met betaalbare abonnementstarieven en goede deals op entreekaartjes, blijft het lastig om de hoge entree prijs van een openbaar zwembad te kunnen blijven betalen.

Om maar meteen antwoord te geven op de vraag of het openbaar zwembad een luxe product wordt? Dan is het antwoord wat ons betreft volmondig ja.

Het zwembad is voor iedereen!

Het zwembad is voor iedereen zou je denken toch? Rijk, arm, klein, groot, man, vrouw, gender neutraal, minder valide of valide? Zelfs al kost het steeds meer geld om een openbaar zwembad te laten blijven bestaan en dus open te houden, dan willen we hierbij toch benadrukken dat het uiteindelijk voor iedereen toegankelijk moet blijven.

Een openbaar zwembad in je stad of dorp bestaat omdat ‘wij’ allemaal vinden dat er een zwembad moet zijn in elke dorp of stad binnen een straal van waar je woont.

Zo telt Nederland 625 openbare zwembaden, waar wij uiteindelijk met z’n allen in Nederland belasting voor betalen. (bron:kenniscentrum Sport en Bewegen)

Dat we hiervoor belasting betalen ondanks je er misschien geen gebruik van maakt is uit te leggen. Want wegen zijn er ook, maar misschien heb je geen auto en betaal je toch mee aan de aanleg van het wegdek op de A2.

Vervolgens is het ook (een beetje) uit te leggen dat een bezoeker een entreeticket betaalt om gebruik te maken van de faciliteit, want energielasten en personeelskosten moeten betaald worden om het zwembad ‘in de lucht’ te houden.

Maar als een entreeticket voor 3 kwartier banenzwemmen €7,50 wordt en een uurtje Aquajoggen of zwemmen voor senioren €10,-, dan wordt het misschien toch wel te gort, denk je niet? Voor een jaarkaart in één keer €389,- neerleggen is ook niet voor iedereen mogelijk.

6 tips om je kosten voor het zwemmen laag te houden

Om er voor te zorgen dat iedereen nog enigszins op een relatieve betaalbare manier kan genieten van zwemmen in een openbaar zwembad, geven we hieronder 6 tips die je kunt doen om de kosten wat te beperken.

Koop een abonnement

Zelfs als het openbaar zwembad duurder wordt, kun je met een abonnement toch voordeliger zwemmen.

Zeker als je vaker per week gaat zwemmen, is het interessant om een abonnement te nemen. Je hebt bij zwembaden die meer aanbieden dan alleen zwemles en baantjes zwemmen vaak de keuze voor verschillende soorten abonnementen. Te denken valt aan een jaarabonnement, een kwartaalabonnement of een maandabonnement.

Koop een meerbadenkaart

Als een abonnement te duur is of je wilt komen wanneer je zelf wilt, maar niet meer dan 1 keer in de week, dan kun je het beste een meerbadenkaart aanschaffen.

Een meerbadenkaart geeft vaak een korting van een aantal baden. Bijvoorbeeld een 12 badenkaart krijg je 2 keer korting of bij een 25 badenkaart wel 5 entrees korting. Sommige meerbadenkaarten worden niet aangeboden bij zwembaden of in een andere vorm.

Ga op dalmomenten zwemmen

Zwem tijdens rustigere momenten.

Zwemmen tijdens minder drukke periodes kan helpen om veel geld te besparen zodra het zwembad een korting geeft op dalmomenten. Zorg er vooral voor dat je niet in het weekend gaat, als dit de duurste periode is. De dalmomenten zijn vaak tussen 9:00 – 11:30 uur in de ochtend en 13:00-15:00 uur in de middag op werkdagen.

Een nadeel van deze tijden is dat niet alle zwembaden een aanbod hebben omdat het juist dan zo rustig is. Dus check van tevoren het openstellingsrooster van het zwembad voordat je vertrekt.

Zoek naar speciale promoties

Veel zwembaden bieden speciale promoties voor kinderen, studenten en senioren.

Zorg ervoor dat je altijd goed kijkt naar welke promoties er beschikbaar zijn wanneer je gaat zwemmen. Zwembaden bieden soms gratis entree- of korting aan op bepaalde dagen.

Vergelijk tarieven

Zorg ervoor dat je verschillende tarieven vergelijkt voordat je besluit om naar een bepaald openbaar zwembad te gaan.

Veel zwembaden hanteren andere tarieven. Rijd je bijvoorbeeld vaak met de auto naar je werk en je komt meerdere dorpen tegen, dan is het verstandig om op je route de zwembaden te vergelijken.

Wil je goed kunnen vergelijken dan kunnen wij je deze Zwembadvergelijker adviseren. Klik hier om uitleg te krijgen hoe de Zwembadvergelijker werkt en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Zwem je al ergens? Dan is zwemmen op een andere locatie misschien een oplossing.

Zelfs als het zwembad bij jou in de buurt duurder wordt, kan er nog steeds een goedkopere optie zijn. Zorg ervoor dat je de verschillende zwembaden in de buurt vergelijkt en kijk wat bij jou past.

Zwem in open water!

Zwemmen in open water zoals een meer of rivier is een goede optie om geld te besparen en toch van het zwemmen te genieten.

Dit kun je vooral in de zomer en nazomer doen als de watertemperatuur nog redelijk te doen is buiten. Buitenzwemmen is zeer goed te combineren met binnenzwemmen.

Sommige mensen zweren bij het buitenzwemmen in openwater. Ben je ook geïnteresseerd dan is het een idee om aan te sluite bij een clubje.

Zorg er wel voor dat je de veiligheidsregels volgt en dat je een goed Zwemdiploma hebt. Alleen zwemmen in openwater is niet aan te raden, ook al ben je een voortreffelijke zwemmen.

Openwaterzwemmen - Wikipedia

Hoe komt het dat het openbaar zwembad zoveel duurder wordt?

Gemeenten of instanties hanteren in de meeste gevallen een jaarindex of maandindex om de stijging van een entree van een openbaar zwembad te bepalen. In de meeste gevallen wordt de Consumenten Prijsindex (CPI) alle huishoudens gebruikt.

Soms bepaalt een ‘al wetende’ gemeenteraad de tarieven van het zwembad

Voor de bezoekers van het zwembad kan dit een positief effect hebben, want het gevoel dat je krijgt bij een stijging van 14,5% is voor iedereen waarschijnlijk niet positief als het gaat om ‘maatschappelijke tarieven’ bij een openbaar zwembad met een ‘maatschappelijke functie’.

Van de andere kant gaan de kosten van een zwembad mogelijk wel meer omhoog dan door de gemeente bepaalde index. Dan zal het zwembad (meer) verlies gaan lijden.

Dit betekent uiteindelijk dat er meer ‘subsidie’ nodig. Hierdoor betaalt uiteindelijk iedereen mee aan de verhoging van de entree ticket van de gebruiker.

Meer bewegen minder ziekenhuisbezoek

We kennen allemaal de voordelen van zwemmen, en zo niet dan hebben wij in deze blog 20 voordelen van zwemmen opgesomd.

Het resultaat van bewegen en in het bijzonder zwemmen is natuurlijk dat je als mens langer gezond blijft, waardoor je hopelijk minder gebruik maakt van het zorgstelsel.

Met de vergrijzing en de beperkte medewerkers in ziekenhuizen en zorgcentra zou je toch verwachten dat bewegen in het water een goed idee is. Zeker als je weet dat dit kan leiden tot minder ziekenhuisbezoek.

Conclusie

Zwemmen is een gezonde en leuke activiteit die mensen kan helpen om fit te blijven.

Zelfs al stijgt de entree van het openbaar zwembad, er zijn nog altijd manieren waarop je kosten kunt beperken door binnen- en buitenzwemmen te combineren of andere locaties te verkennen.

Door slimme tariefvergelijking met behulp van Zwembadvergelijker én veiligheid vooropstellen wanneer je naar open water gaat, ben je zelf in staat om goedkoop aan sportactiviteiten mee te doen terwijl je gezond blijft!

Kortom; Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je besluit om naar een bepaald openbaar zwembad toe gaan, zo houd je controle over jouw budget.

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€3,94)
bol.com (€6,99)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 05:05

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€4,95)
bol.com (€12,95)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 04:59

Verkrijgbaar bij

zwemshop.com (€5,30)
bol.com (€11,95)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 05:04

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
blokker.nl (€26,48)
Laatst bijgewerkt op: 16 april 2024 - 04:58

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.