Ondanks de jaarlijkse gemiddelde tegenvallende bezoekers houden we openlucht zwembaden c.q. buitenbaden in de lucht. Waarom is dat?
Het is nu hartje zomer augustus 2021, buiten 20 graden, lichtelijk bewolkt. Dan zou je denken dat, na al die ‘gratis reclame’ in de winter en die ‘enorme’ toestroom van bezoekers tijdens de Corona Lock Down, de buitenbaden vol liggen.
Niets is minder waar. Er is geen bezoeker te bekennen in de buitenbaden, de normaliter schreeuwende politieke figuren zijn nergens te bekennen en de ‘slimme’ mensen die in de winter zeiden dat het buitenbad elk jaar ook in de winter open moet blijven lijken wel van de aardbodem verdwenen.
Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.
De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blogs: de 14 beste tips voor zwemlesouders; goedkope zwemles, 10 manieren om kosten te besparen.
De buitenbaden liggen er netjes bij en wachten op die zonnige dagen waardoor de bewoners uit de buurt weer naar het buitenbad komen. Maar het lijkt erop dat de zomerse dagen niet (meer) voor het oprapen liggen.
Is een openluchtzwembad nog wel van deze tijd is?
Het AD in de regio Utrecht heeft het over een desastreus jaar voor buitenbaden.
In dit artikel van bet AD schets een terreinbeheerder dat de mensen het openluchtzwembad links laten liggen. De reden is dat het wel 25 graden is achter de struiken, maar de voorspelling tussen de 21 en de 24 graden ligt.
Dan zou je je toch denken dat bezoekers het buitenbad op gaan zoeken, maar dat is dus blijkbaar niet het geval.
Bij het NH nieuws schreven ze een artikel over dat buitenbaden een kwakkelzomer hebben.
Volgens de weerman Jan Visser valt het wel mee met de kwakkelzomer op langer termijn. Het is wel wisselvallig maar het is typisch Hollands weer zo schrijft hij. De afgelopen jaren hadden we te maken met een paar hittegolven dat dan weer goed uitkwam voor de buitenbaden.
Volgens Jan Visser was juni 2021 qua warmte zelfs een recordmaand in Nederland.
Het verhaal van Jan Visser klinkt nogal vreemd voor een buitenstaander. Volgens Wintergek.nl is de gemiddelde temperatuur in de afgelopen 100 jaar niet hoger geweest dan 21 graden in juli.
Als we weten dat er bijna niemand naar het buitenbad gaat bij een temperatuur van minder dan 22 graden (en bewolkt), en we halen deze temperatuur nog niet eens in juni en juli gemiddeld, dan zou je kunnen stellen dat we beter kunnen stoppen met het openen van openluchtbaden.
Zelfstandige openluchtzwembaden worden steeds vaker wegbezuinigd door gemeenten, of het komt in ieder geval op z’n minst op de agenda zodra er door een gemeente bezuinigd moet worden.
Het openlucht zwembad kost namelijk alleen maar geld, dan zien we niet alleen in de zomer van 2021, maar ook op langere termijn.
Update zondag 4 september 2022.
Een prachtige zomer hebben we in Nederland gehad in 2022. En er is een moment waar een buitenbad zijn seizoen moet beëindigen.
Dit is altijd op of rond het einde van de zomervakantie, want daarna moet elke toezichthouder weer naar school en vaak wordt het weer dan minder.
Hieronder een prima post waar de laatste dag wordt aangekondigd. Wat bijzonder is de reactie onderaan deze post die ik graag wil citeren. Dus bron: facebook, pagina buitenbad Geertruidenberg.
Reactie bezoeker:
” En volgende week houdt hij nog 30 graden, das jammer! Voor mijn gevoel sluiten jullie een maand te vroeg. In september snak ik altijd nog naar verkoeling…”
Reactie zwembad:
” Gisteren was het 28 graden, zonnig en was er amper bezoek. Dit is een eeuwige discussie waarbij we alleen maar kunnen stellen dat in september de zwemmers in slechts heel beperkte getalen komen opdagen…ondanks de hitte die er soms is. De kosten die zo’n extra maand met zich meenemen staan in geen verhouding helaas”
Het zwembad bedoelde met gisteren, zaterdag 3 september 2022 waar het 28 graden Celsius was en volle zon.
De mensen die in de zwembadbranche werken vinden van wel. Maar feitelijk is dit niet het geval. Het openluchtbad dat dient voor recreatief zonnen en spelend zwemmen wordt door middel van subsidie (jouw duur betaalde belasting) in de lucht gehouden.
Je kunt een openluchtzwembad niet benoemen als basisvoorziening zoals een functioneel binnenzwembad dat voornamelijk dient voor zwemlessen en verenigingszwemmen.
Een buitenbad kost per definitie geld en levert dus financieel niets op. Ook heeft een buitenbad voorziening weinig maatschappelijke waarden, tenzij het heel mooie weer is in het begin van het zomerseizoen. Dan heeft het voornamelijk buitenbad voornamelijk een sociale functie en een afkoelende functie.
Vanzelfsprekend hebben we het dan niet over de binnenzwembaden, al kosten die ook altijd geld. In tegenstelling tot een buitenbad wordt een binnenbad met regelmaat goed gebruikt en heeft een structurele maatschappelijk functie.
Dus binnenzwembaden hebben wel degelijk maatschappelijke waarden voor bewegen voor mindervalide, baby’s, senioren, zwemlessen en alle overige mensen die gezond willen bewegen. Lees hier meer over de voordelen van het zwemmen.
Ook zien we steeds vaker dat gemeenten kiezen voor een zogenaamd functioneel zwembad vanwege de maatschappelijke functie.
Bij een functioneel zwembad kun je denken aan een zwembad voor zwemlessen, zwemverenigingen, senioren zwemmen en zwemmen voor mindervalidesenioren zwemmen en zwemmen voor mindervalidesenioren zwemmen en zwemmen voor mindervalideen mag je het zwemvertier ergens anders zoeken.
Een functioneel zwembad heeft doorgaans een 25-meterbad van 27-28 graden met een kleiner instructiebad waarbij de temperatuur rond de 32 graden ligt. Functioneel voor ieder wat wils, behalve voor de reactieve spelende zwemmer (kinderen tussen de 9-18 jaar).
De recreatieve zwemmers kunnen dan maar beter naar een subtropisch zwembad gaan zoals ze bij Center Parcs hebben om zich echt super (recreatief) te kunnen vermaken. Want een ‘normaal’ zwembad is tegenwoordig doorgaans te saai en steriel wit.
Er wordt veel gesproken over bewegingsarmoede, mensen met obesitas en mensen in een isolement waardoor er naar het maatschappelijk belang van een zwembad wordt gekeken. Want er zijn nogal wat voordelen voor zwemmen.
Maar zoals al eerder geschetst komen (ook) deze mensen niet naar het openluchtzwembad zodra het minder goed weer is.
Een tweede reden is dat deze mensen vaak ook niet graag de zwembroek aantrekken vanwege de onzekerheid die vaak parten speelt betreffende hun lichaam. Dan zijn er bij mooi weer te veel bekenden.
Daarbij is een openluchtzwembad niet per definitie geschikt (of gemaakt) om banen te zwemmen, behalve voor de ‘vroege vogels’ of voor een enkeling die normaal binnen banenzwemmen.
In de meeste gevallen is het buitenbad er voor de mensen die willen afkoelen bij hogere temperaturen waarbi het ook gezellig is om buiten samen te zijn en in het water te kunnen bewegen en te spelen.
In Swifterband is men op zoek naar een volgende stap voor een nieuw openlucht zwembad. De manager van de zwembaden geeft aan dat de waarde van openluchtzwembaden niet zijn te onderschatten.
Helaas worden er weinig meerwaarden genoemd in het artikel die voor alle bewoners een structurele en constante toegevoegde waarde hebben. Toch is er veel ambitie. De tekeningen liegen er niet om.
Wat er ook niet om liegt is de uitspraak dat het ‘probleem’ vooral bij de gemeente komt te liggen.
Ik citeer:
” De werkgroep vindt De Abelen ‘een essentiële nutsvoorziening voor Swifterbant’ en legt de bal vooral bij de gemeente.
Daarnaast moeten er volgens het rapport afspraken komen over de inbreng vanuit de gemeenschap. De werkgroep denkt de exploitatiekosten tot een minimum te beperken door samenwerking tussen camping, zwembad, sportverenigingen, scholen en kinderopvang.
Ook de inzet van vrijwilligers en de omzet van de kantine kunnen helpen.”
Mooi initiatief. Stel dat het een relatieve slechte zomer is zoals in 2021 of het bezoek is slecht, wie gaat de extra lasten dan betalen?
En als samenwerkingspartners stoppen met samenwerken of de vrijwilligers pot droogt op? Waar komt het geld dan vandaag?
De toegevoegde waarde van een buitenbad is zo minimaal ten opzichte van de investering dat er altijd veel geld bij moet. De risico’s zijn enorm, vooral omdat het een investering betreft voor de aankomende 30 tot 40 jaar.
Zodra het wat mooier weer wordt willen alle mensen graag van het duurbetaalde buitenbad genieten. Dit wordt heden ten dagen steeds lastiger gemaakt door zogenaamde randgroep jongeren. Je kind die voor de eerste keer alleen naar het zwembad gaat is niet meer veilig.
Dit gebeurt overigens niet alleen in het buitenbad en het is een maatschappelijk probleem van alledag.
Vorige maand was het hommeles in de Stok in Roosendaal, waar de burgemeester opstaat om een stokje te steken voor de oproer die was ontstaan. Jongeren die letterlijk de gasten wegjagen en het buitenbad terroriseren.
Een algemeen maatschappelijk probleem dat al jaren speelt bij (recreatieve) zwembaden. Lees hier een artikel over een zwembad in Amsterdam met de titel: op vrijdagavond is de lol eraf.
De gemeentes investeren steeds meer in buitenstrandjes en buitenwateren om te zorgen dat het water waarin je zwemt ‘gezond’ is. Dit zorgt ervoor dat je ook steeds meer in buitenwateren kunt zwemmen zodra het warm(er) is.
Hier een voorbeeld in Amsterdam, want “zwemmen in open water, Amsterdammers zijn er dol op”.
Op de site zwemwater.nl kun je jouw zwemwaterplas vinden bij jou in de buurt.
Overigens zijn er ook steeds meer initiatieven voor de echte Die Hard zwemmer om buiten te zwemmen in natuurwater. Er is zelfs een Open Water Swimming Club!
Natuurlijk denken we dan ook meteen aan de nadelen van het zwemmen in buitenwateren. Er is geen maatschappelijke controle, er is geen zwem toezicht, het is er relatief onveilig en sommige mensen vinden zwemmen in ‘open water’ vervelend of vies.
Een tip voor gemeenten die met de gedachten spelen om een openluchtzwembad te bouwen, omdat men vindt dat dit moet omdat de mens bij hoge temperaturen op een leuke manier af moet kunnen koelen?
Maak een super gaaf spraypark of buiten zwemgebied dat geopend is voor iedereen, zonder entree. Er zijn legio voorbeelden in het buitenland maar ook ‘gewoon’ in Amsterdam.
Ja, in de meeste gevallen klopt dat. Er zijn bij buitenwateren vaak geen toezichthouders die je in de gaten.
Dit zorgt ervoor dat je altijd op eigen risico zwemt. Dit kan er dan ook voor zorgen dat er vaker en meer verdrinkingsgevallen kunnen ontstaan.
In sommige strandjes is er wel bewaking voor de sociale controle, maar er is geen specifiek zwemtoezicht zoals in reguliere zwembaden. Dat staat dan ook aangekondigd op de borden bij de buitenwateren. ‘Betreden op eigen risico!’
De reddingsbrigade van Nederland probeert dit tegen te gaan. Lees hier meer over.
In de meeste gevallen bepaalt de lokale politiek of een buitenzwembad open blijft. En dan gaat het vooral om geld en bezuinigingen die doorgevoerd moeten worden. Een buitenbad blijft vaak bestaan, omdat het altijd al zo is geweest.
En omdat mensen vaak niet tegen veranderingen kunnen komt men in opstand om te zorgen dat het buitenbad open blijft. Zonder dat men er zelf veel gebruik van maakt.
In sommige gevallen blijft een buitenbad open als er vrijwilligers opstaan die het zwembad willen runnen of als er een opstand komt vanuit de lokale bevolking. Een positief scenario is het buitenzwembad in Nieuw-Lekkerland.
Helaas zien we op dit moment een schaarste in medewerkers, laat staan in vrijwilligers. Het vrijwillige altruïsme lijkt steeds meer te verdwijnen.
De buitenbaden waren tijdens de Corona Pandemie afgelopen winter flink in het nieuws. Wouw wat was het ‘druk’, het kon niet op! Zelfs geluiden van de ‘echte kenners’ die vinden dat het goed is om het buitenzwembad elk jaar in de winter open te houden.
Lees hier alles over waarom een openlucht zwembad niet opgesteld dient te worden gedurende de wintermaanden.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
De meeste openluchtzwembaden in Nederland zijn nog steeds voor rekening en risico van de gemeente.
Dit betekent dat alle verliezen, want zwembaden zijn per definitie verlieslijdend, worden gecompenseerd of aangevuld door de gemeente.
De grootste kosten zijn er op het gebied van onderhoud, chemicaliën, personeel, energielasten en het voldoen aan de regelgeving.
Dus als jouw gemeente een mooi buitenbad heeft en er wordt te weinig geld verdient uit de entree, dan maakt het zwembad dus grotere verliezen.
Dit betekent grotere compensatie dus meer belastingen voor de inwoners die mogelijk nog niet eens gebruik maken van het openluchtzwembad.
Het zwembad wordt daarbij vaak in de lucht gehouden door een eeuwenoude abonnementsstructuur waardoor het (sociale) tarief zo laag is waarmee je een zwembad niet in de lucht kunt houden.
Deze sociale tarieven worden vaak laag gehouden omdat een zwembad betaalbaar moet zijn voor iedereen. Bij het verhogen van de tarieven komen vooral de structurele bezoekers in opstand, want dan vinden ze dat ze te veel moeten betalen. De incidentele bezoeker merkt hier niets van.
Het publieke zwembad wordt door iedereen betaald en is voor iedereen. Ook al maak je er geen gebruik van.
De raadsleden of de wethouder vinden het vaak belangrijk om een openlucht zwembad te hebben. Dit komt doordat ze zelf vaak actief zwemmen of het is een onderdeel dat ‘dicht bij het hart’ ligt. Want dan komt het ook op de gemeentelijke agenda.
Andersom is ook waar. Is het zwembad niet belangrijk voor de politiek dan staat het ook op de agenda om daar heel snel in te bezuinigen.
Helaas overheerst ook vaak de korte termijn gedachte van de dorpse en zelfs stadse politiek (lees wethouders) waardoor men juist wil scoren door openluchtzwembaden te sluiten door te bezuinigen, of een tegeltje op de muur te krijgen van een splinternieuw zwembad met hun naam erop.
Dorpsgemeenten vinden het ook lastig om samen te werken. Want een buitenbad voor de regio is natuurlijk goedkoper dan in elk dorp één. Dit geldt overigens ook voor binnenzwembaden. De gedachten dat elk dorp een zwembad moet hebben overheerst dan.
Een voorbeeld van een zogenaamd intergemeentelijk zwembad in Nederland is in het plaatsje Andel. Het zwembad AquaAltena is in de eerste plaats ontstaan door samenwerking tussen de gemeente Aalburg en Woudrichem.
Als er ergens iets te bezuinigen valt op termijn dan is het wel een zwembad. Het zwembad hoeft niet meteen afgebroken te worden. Er kan ook worden gekeken naar de bedrijfsvoering.
Bezuinigen kan bijvoorbeeld op energie, personeel, onderhoud, maar ook op chemicaliën. Lees hier het natuur openluchtzwembad in Ede.
Ook het openluchtzwembad in het Groene Hart is het gehele jaar geopend. Het krijgt zonnepanelen en het water wordt op een natuurlijke manier gezuiverd.
De vraag is of deze investering op den duur zorgt voor minder kosten waardoor er minder subsidie nodig is voor het zwembad.
Ook worden vooral gemeentelijke zwembaden geëxploiteerd binnen een overheidsgedachte. Budgetten die eerder zijn gekregen zoveel mogelijk opmaken zodat het jaar erop hetzelfde budget ter beschikking wordt gesteld. Zit het even tegen dan staat de gemeente garant voor de verliezen.
Zwemmen is enorm belangrijk voor de gezondheidZwemmen is enorm belangrijk voor de gezondheidZwemmen is enorm belangrijk voor de gezondheidheeft ook een sociale functie, maar dat heeft de soos op de hoek ook. Daar hoef je geen zwembad voor te bouwen.
Maar waarom een openlucht zwembad zo belangrijk is voor een dorp of een stad in Nederland wordt steeds meer een raadsel met alle bovenstaande argumenten en de argumenten die zijn opgesomd in het artikel ‘ buitenbad open in de winter’
In de meeste gevallen en gedurende een lange periode ook tijdens de zomer wordt het openluchtzwembad opgestookt voor de mussen die er boven vliegen.
En ja, er zijn openluchtzwembaden die nooit stoken en laten de zon het werk doen, of stoken totdat het ‘zomer’ is.
Maar het water moet toch gezuiverd worden, ook als er niemand in zwemt zoals vaak het geval is bij buitenbaden.
Er zijn wel zwembaden met een schuifbaar dak dat open kan bij mooie weer. Dat biedt perspectief voor de banenzwemmer die persé ‘buiten’ willen zwemmen.
Een echte die hard zwemmer gaat in natuurlijk water zwemmen.
De overige mensen kunnen zich prima vermaken in een binnenzwembad, die overigens ook gewoon open zijn in de zomer en worden opgestookt tot tenminste 27 graden Celsius.
Ook kiezen steeds meer mensen om een eigen zwembad in de tuin neer te zetten. Dus dan kunnen ze thuis ‘een koele duik nemen’.
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.