Loading...

Proefzwemmen voor diplomazwemmen, de meest ideale manier van afzwemmen

Het is een veel voorkomende vraag die veel ouders hebben als ze voor het eerst met hun kinderen naar de zwemschool gaan.

Wat is proefzwemmen en waarom gebeurt dit vaak een week voor het afzwemmen?

Proefzwemmen vóór diplomazwemmen

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blogs: de 14 beste tips voor zwemlesouders; goedkope zwemles; 10 manieren om kosten te besparen. 

Wat is proefzwemmen?

Er zijn drie praktische uitvoeringen van het proefzwemmen voor zover wij dit weten. Mochten er meer zijn schroom contact met ons op te nemen.

  1. Proefzwemmen als laatste testmoment.
  2. Proefzwemmen als officieel afzwemmoment.
  3. Proefzwemmen als wenmoment.

Proefzwemmen als laatste testmoment.

Proefzwemmen in een test voordat je, bij goed presteren, daadwerkelijk mee mag doen met het diplomazwemmen.

Bij proefzwemmen worden de leerlingen getest en krijgen ze een idee hoe het moment van diplomazwemmen eruit komt te zien.

Noem het maar proef diplomazwemmen. Er wordt hetzelfde getest als tijdens het diplomazwemmen.

De meeste zwembaden of zwemscholen zien dit als een laatste testmoment om te kijken of kinderen daadwerkelijk kunnen afzwemmen.

Zodra het proefzwemmen goed is gegaan en er wordt aan alle zwemlescriteria voldaan dan krijgt de leerling een zogenaamd afzwembriefje mee van de tijd en dag wanneer men mag afzwemmen.

Proefzwemmen als officieel afzwemmoment.

Het proefzwemmen is feitelijk het afzwemmen alleen wordt dit niet zo gecommuniceerd.

Het proefzwemmen is dan het moment dat wordt aangegeven bij de eventueel ‘controlerende instantie’ dat het diplomazwemmen op X datum plaatsvindt.

Op dat moment worden de kinderen getest en wordt er gekeken of de kinderen voldoen aan de criteria voor het behalen van hun zwemdiploma.

De zwemonderwijzer weet vrijwel zeker dat alle kinderen deze test doorstaan.

Is het zo dat een kind toch een onderdeel niet voldoet, en dit wordt niet gezien door een ‘controlerende inspecteur’, dan wordt het kleine onderdeel soms nog eens op een ander moment op die dag (of soms in die week) getest.

Bij het voldoen van dat onderdeel is er voldaan aan de zwemleseisen.

Een week later wordt diplomazwemen dan wel gecommuniceerd als diplomazwemmen en is het ook een zwemfeest.

Vaak zwemmen ouders dan ook mee en iedereen die dan op die dag af komt zwemmen behaalt ook haar diploma, aangezien de echte test een week ervoor al is geweest.

Proefzwemmen als ‘wennen’.

Bij zwemlesaanbieders met een klein zwembad wordt het proefzwemmen ook gebruikt om te wennen aan het grotere zwembad.

Er zijn zwemles aanbieders die een eigen zwembad hebben of huren die vaak kleiner is dan een regulier 25-meterbad.

Deze zwemaanbieders huren bijvoorbeeld een zwembad bij een verzorgingstehuis, revalidatiecentrum of hotel. Het zwembadwater bij deze zwembaden zijn overwegend warmer. Vaak rond de 31 á 32 graden.

Als de zwemlesaanbieder is aangesloten bij een landelijke organisatie zoals de KNZB, NPZ-NRZ en de ENVOZ, dan wordt er geëist dat er wordt afgezwommen in een zwembad met een lengte van 25-meter, een zogenaamd wedstrijdbad.

Een wedstrijdbad heeft in de meeste gevallen een temperatuur van rond de 27 graden Celsius.

Doordat het afzwemmen c.q. diplomazwemmen dan in een andere omgeving is dient de leerling wel de mogelijkheid te hebben om te wennen aan het grote zwembad en de omgeving.

Hierdoor huurt de zwemlesaanbieder vaak in de buurt op bepaalde momenten het 25-meterbad af om proef te zwemmen met de leerlingen.

Vaak doet men dit tussentijds gedurende de cursus een keer of twee en één week voor het diplomazwemmen.

De kinderen zwemmen dan een week later af in een groter en kouder zwembad.

Wat is WPA zwemmen?

Veel zwemscholen die kleinere zwembaden gebruiken om les te geven hebben hier een benaming voor; WPA zwemmen. 

Wenzwemmen

in het wennen aan het grote bad, die de officiële afmetingen heeft om te mogen afzwemmen.

Dit wennen wordt op tijd gedaan zodat er voldoende geoefend kan worden in het grotere bad zodra de leerling hier moeite mee heeft.

Proefzwemmen

is het moment dat de zwemonderwijzer de leerling beoordeelt en kijkt of er wordt voldaan aan de gestelde Zwem-ABC eisen.

Afzwemmen

is het officiële toets moment met als doel het behalen van het zwemdiploma.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.