U bent waarschijnlijk op deze pagina van de Zwembadvergelijker terecht gekomen omdat u meer wilt weten over senioren zwemmen of zwemmen voor ouderen.
Mogelijk staat u op het punt om de stap te wagen naar het zwembad of kijkt u wat rond of je ook op een andere manier in beweging kunt blijven?
Laat ik me bij deze alvast verontschuldigen want vanaf nu ga ik u tutoyeren, ondanks ik anders ben opgevoed ;-).
Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.
Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is het verschil tussen Aquajogging en Aquaerobics.
In dit artikel lees je alles over senioren zwemmen, je krijgt antwoord op de vragen wat senioren zwemmen is en waarom het verstandig is om überhaupt te gaan zwemmen zodra je ouder bent.
Daarbij probeer ik alle voordelen aan te halen om je te laten beseffen dat zwemmen voor jou feitelijk de beste vorm van bewegen is voor je lichaam en geest, maar ook een enorme bijdrage kan leveren aan je sociale contacten.
Als je denkt aan het zwembad of zwemmen, denk je wellicht als eerste aan banenzwemmen. Alleen in een baantje op en neer zwemmen met een wat kerkelijke galm op de achtergrond.
Over het algemeen worden er in zwembaden allerlei activiteiten georganiseerd voor verschillende ‘maatschappelijke’ groepen.
Dan kun je denken aan babyzwemmen, zwangerschapszwemmen, zwemlessen, aquasporten en ook senioren zwemmen.
De reden waarom er zoveel verschillende activiteiten worden aangeboden is dat zwemmen domweg een gezonde vorm van bewegen is die voor elke leeftijd en op bijna elk moment geschikt is.
Ook is zwemmen rustgevend, ontspannend, en het helpt je optimaal te bewegen. In deze blog gaan we het specifiek hebben over senioren zwemmen of met andere woorden, zwemmen voor ouderen.
Belangrijk om te weten is dat zwemmen enorm gezond is en super leuk is. Omdat ook wij dit zo belangrijk vinden hebben wij voor elk onderdeel een aparate blog geschreven.
Dus lees hier het blog waarom zwemmen voor ouderen super leuk is, en hier waarom zwemmen voor ouderen enorm gezond is.
Laat ik beginnen met een prachtig voorbeeld in één van de zwembaden in Nederland, waarbij dit voorbeeld voor veel zwembaden in Nederland geldt. Dan weet je meteen wat je te wachten staat of hoe het eventueel ook kan zijn, mocht dit in het zwembad in je buurt anders gaan.
In de meeste gevallen wonen de mensen die naar het zwembad gaan allemaal in de buurt van het zwembad of in ieder geval in jouw dorp of stad. Logischerwijs zou je kunnen denken, omdat het niet handig is om ver te moeten reizen, om het zwembad in de buurt te bezoeken.
Kortom, de kans is heel groot dat je al iemand kent die wekelijks en misschien zelfs wel twee wekelijks aan het zwemmen is.
In het zwembad waar ik het over heb is een vrijwilligster, noem haar voor het gemakt even ‘Mientje’. Mientje is de zogenaamde ‘stok achter de deur’ zodat iedereen een ‘sociale druk’ voet om te gaan Senioren Zwemmen.
Mientje is ruim voordat de les start al aanwezig om iedereen te verwelkomen. Dit doet ze door middel van een presentielijst. Waarom?
Mientje vindt het belangrijk dat we weten wie er wel is en wie niet. Hoe vervelend dit ook is, Mientje vraagt altijd waarom je niet bent geweest de week ervoor. Ze wil ook altijd graag weten of je er de volgende week weer bij bent en waarom.
Bij de receptie van het zwembad koop je je ticket of je laat je jouw meerbadenkaart afwaarderen en sommige doen vooraf alvast een bakkie.
Zodra het ongeveer 15 minuten voor de les is gaat iedereen (ruim 80 senioren in dit voorbeeld) naar de kleedkamers toe zodat ze voldoende tijd hebben om om te kleden.
Men helpt elkaar vaak een handje om op te staan en er zijn erbij die elkaar helpen het badpak of de zwembroek aan te trekken. Natuurlijk wel gescheiden qua gender.
Zodra iedereen klaar is met omkleden, druppelen de mensen het zwembad binnen. De zweminstructeur begroet iedereen en kijkt of er samen met de toezichthouder hulp nodig is om een enkeling het zwembad in te hijsen met een zogenaamde tillift.
Als iedereen in het zwembad ligt begint het gekakel en vervolgens de les.
De zwemactiviteit voor senioren, vaak gegeven met ondersteunende muziek op de achtergrond, heeft een duur van ongeveer 45 minuten. Het is de bedoeling dat je de oefeningen na doet die door de doelgroepeninstructeur worden voorgedaan, aan de rand van het zwembad, op het zwembadperron.
Als gast heb je voldoende ruimte in het water om te bewegen, want zoveel ruimte heb je ook niet nodig. Verder is het water in de meeste gevallen op heuphoogte of net iets onder de schouder, zodat je altijd kunt staan waar nodig.
Bij de diepere baden wordt er gebruik gemaakt van drijfmiddelen waaronder een flexibeam. Een (opblaasbare) flexibeam is een langwerpig object waar je op kunt leunen zodat je kunt drijven. Deze drijfmiddelen worden in de meeste gevallen verzorgt door het zwembad.
Zodra je klaar ben met de groepsles wordt er nog wel eens individueel een kwartiertje nagezwommen of als er een bubbelbad is, ‘na gebubbeld’. Rustig aan gaan alle ouderen deelnemers naar de douche en kleden zich om.
Vervolgens gaat vrijwel iedereen aan de tafel zitten en word je (tegen betaling) voorzien van een bakkie koffie of thee.
Mientje weet ook altijd of er iemand jarig is. Als dit het geval is wordt er door de groep vaak voor een gebakje gezorgd en een klein presentje voor de jarige job. Hoe leuk is dat?
Na het tweede bakkie gaat iedereen weer huiswaarts waar Mientje nogmaals nadrukkelijk aangeeft dat volgende week vakantie is, maar de lessen gewoon doorgaan. Dus er wordt weer op je gerekend!
Ik ben in de veronderstelling dat dit voorbeeld uit de praktijk een stimulans is voor sociale contacten, plezier, bewegen, een ‘dagje’ uit en nog veel meer dat door mij niet te beschrijven is, maar dat het een kwestie is van gevoel. Erbij willen zijn.
Senioren zwemmen of ‘Zwemmen voor Ouderen’ is in de meeste gevallen een groepsles op passende muziek ,waarbij er in groepsverband oefeningen worden gedaan. Het senioren zwemmen heeft als doel om je spieren te versterken en je gewrichten ontlastend te gebruiken.
Er worden alledaagse bewegingen voorgedaan die in het water (zowel diep als ondiep) worden uitgevoerd. De groepsles voor ouderen zorgt naast bewegen ook voor veel plezier en ontspanning.
In veel zwembaden wordt het seniorenzwemmen ondersteund door middel van een kopje koffie of thee aan het einde van de les, waardoor in tegenstelling tot andere groepslessen het sociaal aspect een enorme belangrijke rol dient.
Als dit al niet door het zwembad wordt georganiseerd, dan wordt dit ook vaak door de deelnemers zelf geïnitieerd. Het zwemmen voor ouderen of senioren is geschikt voor zowel heren als dames.
Wij als Zwembadvergelijker hebben een landelijke inventarisatie gemaakt van zwembaden waar je kunt zwemmen voor ouderen/ senioren en tegen welk tarief.
De benamingen voor ouderen of senioren zwemmen zijn er in grote getalen. Een aantal voorbeelden zijn:
Senior Aqua Fit (Nijmegen); AquaSenior (Delft); Aqua Masters (Tiel); AquaSplash 50+ (Pijnacker); Fifty Fit (Den Haag + 128 locaties in NL); MBVO; Meer Bewegen Voor Ouderen (Nieuwkoop); Seniorenzwemmen (Rotterdam) en AquaVitaal (Venray).
Om een vergelijk te maken en te concluderen wat nu precies senioren zwemmen is zet ik de bovenstaande benamingen even op een rijtje met de definitie zoals beschreven op de site van de betreffende zwembaden die in deze steekproef willekeurig zijn gekozen.
Senior Aqua Fit (Nijmegen): ‘de meeste lessen zijn op muziek, om het tempo van de oefeningen aan te geven’. ‘De lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs.’
AquaSenior (Delft):’De leuke sfeer in de lessen zorgt voor een groepsbinding’. ‘Sommige lessen worden gegeven op muziek’.
Aqua Masters (Tiel):’ Onder specialistische begeleiding ervaar u een plezierige les in het water. De diverse oefeningen worden uitgevoerd op de maat van speciaal geselecteerde herkenbare muziek.’
AquaSplash 50+ (Pijnacker): dit is een instuif waar er 2 x 30 minuten een groepsles Aquajoggen en Aquarobic wordt gegeven.
Fifty Fit (Den Haag):’Fifty Fit is een les voor ouderen’. Door middel van een filmpje zie je dat de groepsles voor senioren is en dat er muziek aanstaat door het klappen met de handen van de groepslesinstructeur.
MBVO; Meer Bewegen Voor Ouderen (Nieuwkoop): ‘Bij het MBVO krijg je diverse opdrachten welke je op het eigen niveau kunt uitoefenen.’ ‘Naast de lessen kun je binnen de openingstijden van het MBVO ook baantjes trekken’.
Seniorenzwemmen (Rotterdam); ‘Onder deskundige begeleiding van een gekwalificeerde zweminstructeur, worden vrijblijvend oefeningen aangeboden.’
AquaVitaal (Venray): ‘Is een actieve workout van 45 minuten om vitaal te blijven’. Algemene dagelijkse oefenvormen op passende muziek.
Door de bovenstaande steekproef samen te vatten zijn we tot de definitie gekomen die in het begin van deze blog is gedefinieerd.
Laten we beginnen met de definitie van het woord senior. Er is geen wetenschappelijk bron die aangeeft wanneer je feitelijk een senior bent.
Sommige internetsites beweren dat het te maken heeft met de pensioenleeftijd, die overigens in NL jaarlijks een stukje naar de opschuift naar een hogere leeftijd, nu 67.
Een senior is vaak de oudste of een ouderling, of in de laatste jaren van het leven? Het heeft volgens actievesenioren.be ook te maken met hoe oud je bent ten opzichte van de ‘ouderdomslat’. Een 50-plusser vindt iemand oud als die 74 jaar is. Waarbij 35% van de 75-plusser zich effectief oud voelt.
Cardiofit mobiliteits trainer. Zit je veel in een stoel of bank en je wilt toch in beweging blijven? Blijf fit voor het senioren zwemmen!
Wat mij betreft gaat het erom hoe je jezelf voelt en of jij je wilt scharen onder een senior. Kortom, het antwoord is niet heel erg specifiek.
Toch geven zwembaden de activiteit een naam dat betrekking heeft op senior of ouderen zoals al eerder genoemd het seniorenzwemmen, Fifty Fit of het Meer Bewegen Voor Ouderen.
Laten we ervan uitgaan dat het de ‘goede’ bedoeling is, dat de naam suggereert dat deze les geschikt is voor de senior, wie die senior dan ook mag zijn.
Volgens de website van Wethouder Duran Bad (31-07-2020) kost een MBVO les €1,50 per keer. Als dit klopt is het zwembad in Diemen de winnaar van het laagste tarief van Nederland. De duurste is Optisport Sonsbeeck met €10,- per les .
Dit alles onder voorbehoud van de vergelijkingen die we op dit moment kunnen maken en waarvan de tarieven bekend zijn en juist zijn weergegeven op de sites van de genoemde zwembaden.
Mocht je willen weten wat het tarief is van de zwembaden bij jou in de buurt klik dan hier. Op de vergelijkingspagina van de Zwembadvergelijker klik je op de button genaamd ‘dichtbij’ en je ziet meteen de zwembaden in de buurt.
Kies daarna je doelgroep door te scrollen of bijvoorbeeld seniorenzwemmen in te tikken. Probeer ook de andere benamingen 😉
Is les ‘zwemmen voor ouderen’ voor jou wat te duur, dan zijn er soms mogelijkheden om (een deel) van deze gezondheidsinvestering terug te krijgen. Dit kan bij een zeer laag inkomen door middel van subsidie of zodra je een aanvullende verzekering hebt. Dit is natuurlijk persoonsgebonden.
Maar toch even de vraag, wat is jouw gezondheid je waard?
Tijdens het ouderen zwemmen komen er zeer veel mensen van verschillende pluimage.
Soms iets ouder, soms iets jonger, ouderen met een beperking, ouderen met dementie en ook ouderen die onzichtbaar wat eenzamer zijn dan de andere.
Voor iedereen geldt dat je tijdens het uurtje zwemmen verlost bent van de dagelijkse gang van zaken. Noem het een uitje waar je ook nog door middel van bewegen en het samenkomen werkt aan je (sociale) gezondheid.
De groepslessen ouderenzwemmen worden niet altijd aangeboden, aangezien dit in de meeste gevallen onder begeleiding gebeurt.
Het advies: ga zwemmen op de momenten dat er seniorenzwemmen wordt aangeboden of op dalmomenten als er banenzwemmen wordt aangeboden. De dalmomenten zijn vaak wanneer anderen aan het werk zijn.
Check van te voren even in het rooster of er banenzwemmen wordt aangeboden en kies dan voor de tijden van 9:00-11:30 uur of van 13:00 – 15:00 uur waar mogelijk.
Als er recreatief zwemmen wordt aangeboden gedurende deze tijd dat is het beter om niet op woensdagmiddag te gaan, want dan is het over het algemeen altijd iets drukker met schoolgaande kinderen.
Een zwembad moet aan heel veel normen voldoen. Hierdoor is in de meeste gevallen, in tegenstelling tot de verouderde zwembaden, het zwembad geschikt voor alle mensen.
In de meeste gevallen hebben de zwembaden een tillift of een looptrap waar je geleidelijk in het water kunt lopen of in het water wordt gehesen, mocht dit nodig zijn. Als je nog weg komt met een bommetje of een salto achterover kan dit ook, maar dan wel in het diepe bad, dat ten minste 2 meter diep is.
Zoals hierboven geschetst (de uitleg van een zwembad over seniorenzwemmen is over het algemeen minimaal) weet je eigenlijk niet precies wat je in het zwembad te wachten staat.
Je bent er vast al een tijdje niet meer geweest, want mogelijk ben je daardoor ook op deze pagina terecht gekomen met de vraag of zwemmen wel iets voor jou is op deze oudere leeftijd. En wat staat je te wachten?
Ik moet eerst naar het zwembad zien te komen. Doe ik dat op de fiets, met de auto, kan ik lopend of ben ik afhankelijk en moet iemand mij brengen? Kan ik misschien met iemand meerijden en met wie dan? En als ik dan bij het zwembad ben, kom ik dan bekende tegen of niet?
Dan sta ik bij de receptie en hoeveel kost het dan? Moet ik een pasje meenemen of geld? En dan, waar moet ik dan heen? Als het druk is word ik dan wel geholpen?
En vervolgens moet ik me omkleden en dan sta ik in een badpak dat misschien niet meer van deze tijd is? Waar laat ik mijn kleding? Is er een kluisje en moet daar een muntje in? STOP!?
Oke, ik hoop niet dat dit de vragen zijn die door je hoofd spelen, maar ik kan het me wel voorstellen.
Stel dat je al deze vragen hebt klik dan hier en ik ga je via de facebookgroep proberen te helpen om de eerste stappen te zetten zodat je aankomende week met je tas met daarin de juiste spullen met veel enthousiasme en zin het zwembad binnen komt.
Primair
Een (waterdichte) tas; Handdoek (of 2); Badkleding; (gezonde) Snack; Portemonnee of e-ticket; Muntje van 50 of 20 cent; Makkelijke zittende kleding voor na het zwemmen
Secundair
Zwembril; Badmuts of elastiekjes voor de haren; Shampoo; Kam of borstel; Deo; Slippers
Meer bewegen stimuleert het op een gezonde en krachtige manier ouder worden
Volgens NemoKennisLink worden we ouder, mannen 80 en vrouwen 83 jaar oud. Daarbij is het zo dat we 5 jaar langer gezond blijven dan de leeftijdsgenoten in 1950. Dit komt door de betere medische zorg en een betere leefstijl waaronder niet roken en meer bewegen.
Dus we bewegen meer en dan is het advies om vooral meer te bewegen zonder je gewrichten te belasten. En dat kan voornamelijk alleen met zwemmen, tenzij je gaat skydiven (ook leuk).
In het artikel ‘samen ouder worden’ van NemoKennisLink wordt gesuggereerd dat vrouwen, waarvan de man een fysieke beperking heeft, minder sociale activiteiten ondernemen dan vrouwen met een man zonder fysieke beperking.
Dus mijn advies zou zijn om samen met je partner te gaan zwemmen en deel te nemen aan een groepszwemles Zwemmen voor Ouderen. Hierdoor neem je deel met je partner aan een sociale zwem bewegingsactiviteit met gelijkgestemden.
Als je partner dan onverhoopt wegvalt dan wordt je hierdoor sociaal ondersteund door de groep en ook geholpen zodat je niet in een isolement terecht komt.
Dat zou echt verschrikkelijk zijn? Volgens het Nationaal Ouderen Fonds is bijna de helft van de 55+ ouderen eenzaam.
Daarbij blijken eenzame ouderen 14% meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon door het stressniveau, verhoogde bloeddruk en de kans op depressie. Dit moeten we voorkomen toch? Dit kan door te gaan zwemmen!
Gemiddeld wil 1 op 4 ouderen meer sociale contacten. Senioren zwemmen is er juist om in een letterlijk warme omgeving samen te bewegen in het water met als hoogtepunt een bakkie met de verre buur. ‘Verbinden en elkaar ontmoeten’, daar is waar het om draait.
Tijdens het ouder worden krijg je vaak te maken met verschillende veranderingen in de spieren, de gewrichten en de botten.
Dit kan zijn dat je jouw knieën tijden het lopen meer gaat voelen of dat je heupen je in de steek (gaan) laten en hierdoor pijn optreedt.
Nu is het zo dat deze pijntjes soms ontstaan door slijtage, maar soms ook doordat de spieren niet meer in staat zijn om deze gewrichten optimaal te ondersteunen.
Elke zwembad in een dorp of een stad heeft een maatschappelijke functie waardoor zij het belang zien van goede voeding. Dit wordt in veel zwembaden gezamenlijk opgepakt met Team Fit.
Voor iedereen, maar in het bijzonder voor senioren is dit van groot belang. Want als je dan eenmaal aan het zwemmen bent geraakt en je werkt hard aan je lichaam om je spieren en gewrichten op pijl te houden, dan is het goed om ook gezond te eten.
En gezond eten voor ouderen betekent volgens het voedingscentum lekker veel vers fruit en verse groenten..
Zo min mogelijk ongezonde vetten en suikers, veelal het eten van langzame koolhydraten zoals peulvruchten of volkoren granen, en af het toe vlees waar er geadviseerd wordt vaker vis en noten te eten. Maar dit wist je natuurlijk al.
En dit alles zorgt voor een goede stoelgang en voor het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten en kan op een beroerte.
Volgens het onderzoek van het Nationaal Ouderen Fonds (NOF) blijkt dat ouderen die een hogere score geven voor hun lichamelijke conditie tevens een hoger cijfer geven voor hun eigen geluk. Maar hoe vaak moet je dan bewegen om je gelukkig te voelen?
Even in de veronderstelling dat de norm die het NOF stelt ook tevens meer geluk brengt heeft de NOF een beweegnorm vastgesteld van 30 minuten bewegen en dat dan ten minste 5 keer per week.
Dan hebben zij het over tuinieren, wandelen en rustig fietsen. Dan voeg ik er zo eigenwijs als ik ben er zwemmen aan toe.
Wat opvalt is dat ongeveer ¾ van de ouderen de beweegnorm niet haalt. Dan wordt er ook nog een zogenaamde Fitnorm gehanteerd waarbij je als oudere 3 keer per week 20 minuten zwaar intensieve lichamelijke activiteiten verricht.
Hier voldoet 66% niet aan volgens het onderzoek.
Om terug te komen op het senioren zwemmen, hier ben je altijd zelf ‘in control’. Dus men doet oefeningen voor en jij doet de oefeningen in het water na. Wat ik tijdens een groepsles wel heb is dat als andere het beter kunnen en ik niet achter wil blijven omdat men ook een ‘oogje in het zeil’ houdt.
Kortom, je wordt tijdens het senioren zwemmen wel gestimuleerd om net even ietsjes meer je best te doen dan als je individueel de oefeningen uitvoert. Dit zorgt er dan weer voor dat je zonder dat je er erg in hebt toch echt wel intensiever beweegt dan als je even een blokje om loopt.
Als je in het verleden al vaker hebt gesport dan weet je dat vooral nadat je gesport hebt, in dit geval hebt gezwommen, je veel meer energie hebt. Dan is je brein zeer actief en je lichaam geeft je een zeer voldaan gevoel. Dit heeft alles te maken met de stof
Endorfine die wordt aangemaakt door je hersenen tijdens het bewegen. Deze stof geeft je een beter gevoel, ontspant je en je voelt je daardoor ook meer tevreden over je zelf.
Elke dorp of gemeente heeft een zwembad. Het zwembad is in de meeste gevallen centraal gelegen en/of heel goed te bereiken. Je hoeft dus niet heel ver te rijden om gebruik te maken van het zwembad.
Het kan een dempel zijn om niet de gaan zwemmen omdat je weet dat het risico om te vallen relatief groot is. Dan is vallen is het zwembad niet het probleem, maar op het perron of anders wel op weg naar het zwembad of weer terug naar huis.
Doordat je in beweging blijft is het risico op vallen lager omdat je constant aan je balans werkt, je spieren optimaal belast en door middel van oefeningen, bijvoorbeeld met een bal tijdens het zwemmen, blijft je reactievermogen op peil.
Dus zwemmen is juist een uitstekende bezigheid om ervoor te zorgen dat het lichaam beter aanvoelt zodat je ook je psychische angst hierdoor kunt overwinnen of je jezelf geen zorgen hoeft te maken dat je lichaam niet doet wat je wilt.
Super gezellig om samen tijdens het Senioren Zwemmen met z’n allen te bewegen zodat je elkaar met trots aan kunt kijken als er weer een relatief zware oefening is voltooid.
Een beetje meezingen op de hits van toen, bijvoorbeeld ‘Little Green Back, van onze George….en soms ook op de hits van nu.
Even checken of anderen het ook zwaar hebben of ook bekend zijn met het liedje en daarna voldaan even uitzwemmen, bijbabbelen in het water als je dit leuk vindt en vervolgens na het douchen een bakkie samen.
Lekker even ‘zeuren’ over waar we het vooral niet mee eens zijn….en lachen over de tijd van toen, toen alles beter was 😉
Gedurende het oplopen van leeftijd verminderd de kracht en de conditie. Dat is bij iedereen zo, maar door te bewegen verminderd dit langzamer of verbetert zelfs als je als een tijdje niets hebt gedaan.
Dit zorgt ervoor dat de actieve ouder vitaler en mobieler is en dit ook oogt. Een mooi voorbeeld is Bep die met haar 76 jaar nog even een flinke duik maakt vanaf de duikplank.
Bij veroudering is er op alle leeftijden een percentage afname van spiermassa. Dit wordt ook wel ‘sarcopenie’ genoemd. In het dagelijks leven ervaar je problemen doordat je soms te weinig kracht hebt om de normale activiteiten uit te voeren.
Denk bijvoorbeeld een het traplopen, overeind komen of een stukje wandelen en fietsen. Het is daarom belangrijk om je spierkracht op pijl te houden door je spieren te trainen door middel van dagelijkse oefeningen.
Deze oefeningen kun je zelfstandig of tijdens het Senioren Zwemmen in het water doen, doordat je de gewrichten minder belast, en toch je spiermassa op pijl houdt zodat je jouw lichaam mobiel houdt.
Wil je jouw zwemtechniek bijspijkeren of ben je onzeker en wil je (weer beter) leren zwemmen? Lees de blog zwemles voor volwassenen, waarom je nooit te oud bent om te leren zwemmen.
Voor mensen van boven de vijftig jaar oud heeft sporten en bewegen een zeer positief effect op het geheugen. Je moet tijdens het zwemmen voor ouderen dan ook nadenken welke oefeningen je doet, deze uitvoeren en mogelijk ook herhalen.
Als er in oefen blokken wordt lesgegeven worden oefeningen sowieso herhaalt. Niet alleen heb je jouw geheugen nodig voor het herinneren van de oefeningen maar ook het herinneren van de namen van je medezwemmers.
Dus de combinatie van kracht oefeningen, cardio oefeningen en het sociale aspect hebben we degelijk een positieve invloed op je geheugen en je psychische functioneren dat ook weer een positief kan zijn om angst en depressie tegen te gaan.
Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie. Door regelmatig te bewegen helpt het om symptomen van dementie uit te stellen.
Ik hoef je niet te vertellen dat dementie een verschrikkelijke ziekte is waarbij er individueel leed heerst maar dat dit ook een emotionele en financiële belasting is van de sociale omgeving.
Door de groei van deze ziekte zijn er zwembaden die speciaal voor dementerende mensen ‘zwemlessen’ aanbieden. Dit gebeurt vaak door inzet van vrijwilligers die door middel van individuele begeleiding mensen laten zwemmen.
Zwementie is hier een goed voorbeeld van.
Door te gaan bewegen blijf je zogenaamd zelfredzaam, omdat je de kracht hebt om voor jezelf te blijven zorgen.
Je kunt zelfstandig ‘normale’ huishoudelijke dingen zelf kunt blijven doen. Denk aan een wasje draaien, de afwas doen, schoonmaken, de planten watergeven etc. Je blijft dus actief door te bewegen.
Als je kijkt naar de basis van bewegen kun je heel veel oefeningen thuis doen. Maar zwemmen is lastig thuis, tenzij je de beschikking hebt over een eigen zwembad. Even ervan uit gaan dat jij geen zwembad in de tuin hebt moet je toch op één of andere manier naar het zwembad.
Dit kan op de fiets, met de auto, lopend, met het openbaar vervoer of je laat je door iemand brengen.
Vooral de eerste voorbeelden zorgen ervoor dat je zelfstandige initiatieven moet nemen om naar het zwembad toe te gaan. Mocht je afhankelijk zijn van derden of je wilt naar het zwembad, maar je hebt hierbij hulp nodig.
Probeer dan je dan eens aan te melden bij dit facebook initiatief dat sinds kort is gestart. Zeer laagdrempelig. Het heet ‘Zwemmaatjes’. Laat je daar gelden. Mogelijk zijn er meerdere die hetzelfde probleem hebben en de probleemoplossers weten je dan ook te vinden.
De botkwaliteit verminderd bij vrouwen zo rond en na de overgang. Hierdoor is de kans op botbreuken hoger dan voorheen.
Mannen hebben hier in mindere maten mee te maken gedurende het verouderingsproces van het lichaam. Door regelmatig te bewegen kan de botkwaliteit niet alleen de neergang stoppen maar zelf de kwaliteit verbeteren.
Door de veroudering gaat ook het kraakbeen achteruit. Het herstel van kleine beschadigingen gaat langzamer en gewrichtsslijtage neemt toe. De klachten beginnen vaak bij ochtend stijfheid, je scharnieren kraken bij het buigen en soms is er ook sprake van vochtvorming in het gewricht.
Tijdens het zwemmen worden de botten minder belast dan bijvoorbeeld bij (snel) wandelen of hardlopen
Zoals al eerder is geschetst is regelmatig bewegen en sporten goed voor de preventieve werking om chronische ziektes te voorkomen.
Bewegen beschermd je tegen onder andere hart- en vaatziektes door positieve effecten op onder andere het cholesterol, de vaatelasticiteit en de bloeddruk.
Volgens een overheidsonderzoek zijn ouderen van 65 jaar en ouder steeds meer gaan sporten. 38% van 65 jaar en ouder deed minimaal één keer per week aan sport.
De meest beoefende sport na fitness is zwemmen. Maar liefst 11% zwemt. Ondertussen heerst er nog steeds een vorm van vergrijzing waardoor er steeds meer ouderen bijkomen.
Dit betekent dat er meer aandacht komt voor aanbod voor senioren. Dit geldt ook voor het aanbod in het zwembad. Ondanks de vergrijzing blijft het bewegen voor ouderen boven de 65 jaar achter ten opzichte van de iets jongeren mensen.
Verouderingsprocessen kunnen sneller leiden tot blessures, ondanks je juist steeds beter gaat luisteren naar je lichaam.
Bij het zwemmen is het alleen even opletten voordat je het water in gaat en erna. Rustig aan op het zwemperron, laat je helpen door je medezwemmers en medewerkers van het zwembad en laat je dan rustig onderdompelen in het water.
Vanaf dat moment kan er weinig meer gebeuren qua blessures, tenzij je jezelf als een jonge hond gedraagt.
Tja, dan kunnen je spieren nog wel eens tegen gaan werken zodat je wel een blessure krijgt, maar zoals iedereen weet is zwemmen niet alleen preventief voor blessures maar ook, mocht je een blessure hebben opgelopen, dan is bewegen in het water één van de beste remedies.
Ook heeft zwemmen een optimaal effect voor de rugspieren. De rugspieren worden losser terwijl er geen druk op staat door de zwaartekracht. Vraag maar aan je arts of fysiotherapeut.
Tijdens het zwemmen voel je jezelf gewichtsloos. Je kunt je door de gewichtloosheid soepeler bewegen dan als je niet in het water ligt.
Mensen met een lichamelijke beperking, bij stijve spieren of bij blessures is bewegen in het water de meest ultieme vorm en dit maakt het zwemmen dan ook zo fijn.
Zoals al aangegeven is zwemmen voor ouderen een individuele ‘sport’ dat in een groep wordt uitgevoerd. Het sociale element is van wezenlijk belang bij het seniorenzwemmen waardoor je ook nog op jouw leeftijd nieuwe vrienden maakt.
Zo zijn er voldoende mogelijkheden om bij een goede klik tussen een nieuw maatje ook op een ander moment in de week af te spreken als er even geen zwemmen is.
Ga je regelmatig zwemmen dan verbrand je calorieën. Dit zorgt ervoor dat je deze weer aan moet vullen waardoor je eetlust wordt gestimuleerd. Zo worden er voldoende mineralen, vitamines en eiwitten opgenomen door je lichaam.
Zwemmen is als fietsen. Dus zwemmen verleer je nooit. Je hebt geen enkele cursus of specifieke trainingsopbouw nodig om te gaan zwemmen.
Over het algemeen kan iedereen het tenzij je één van de weinigen bent die niet kan zwemmen of angstig hiervoor is.
Schroom dan zeker niet om naar het zwembad te komen, want door het ondiepe water en de begeleiding kun je eerst even ‘proeven’ en mogelijk kun je ook nog wat echte zwemlessen afnemen om je op weg te helpen naar een A diploma.
Er wordt ook vaak een opfriscursus gegeven. Lees hier het artikel van Marielle die op haar 60ste haar zwemdiploma A heeft gehaald. “Je bent nooit te oud om te leren.
De meeste zwembaden hebben meer dan één zwembad. Vaak is er een wedstrijdbad en een doelgroepenbad/ instructiebad.
Het wedstrijdbad heeft vaak een temperatuur van rond de 27 graden. Het doelgroepenbad heeft vaak een watertemperatuur van rond de 30 graden en voor babyzwemmen vaak 32 graden.
Als er maar één bad is kan het zijn dat de temperatuur in het midden van de week oploopt naar 32 en aan het einde van de week naar 28 graden.
De temperatuur naar beneden brengen heeft te maken met de waterpolo – en zwemclub die in de weekenden wedstrijden hebben.
Ook is banenzwemmen gewoon lekkerder als de temperatuur van het water iets lager is dan 27 graden, maar dat terzijde.
Het is goed om vooraf te vragen in welk bad de seniorenzwemles wordt gegeven. Als je een koukleum bent is het heerlijk om in warmer water te bewegen, ondanks je lichaam tijdens het bewegen ook iets warmer wordt.
Kom je voornamelijk om te babbelen dan is warmer water sowieso lekkerder, want dan hoef je minder moeite te doen om je lichaam op temperatuur te houden zodat je het niet koud krijgt na een half uurtje kleppen.
Overgewicht is natuurlijk niet goed en door te bewegen verbrand je vet. Ja ook nog op jouw leeftijd verbrand je nog vet. Nu denk je misschien als je dit leest en je bent niet gezet, dit stukje gaat niet over mij.
Nou, even wachten, want volgens een Engels onderzoek 2012 wordt aangegeven dat mensen in Engeland vaker overlijden aan inactiviteit, dus het niet bewegen, dan aan overgewicht. Oeps, dan kan in Nederland ook zo zijn.
Toch knap als dit zo is dat je toch zover bent gekomen in deze wat uit de hand gelopen blog.
Mocht je uiteindelijk toch zwemmen niet zo leuk vinden, dan zijn er veel georganiseerde groepsactiviteiten in de regio die je lichaam toch in beweging krijgen en waarbij het sociale aspect ook een groot onderdeel is.
Je kunt dan denken aan: wandelgroepen, Nordic Walking, Walking Soccer of wandelvoetbal, jeu de boule of Koersbal, Dynamic Tennis of gymnastiek. Via de site van het Kenniscentrum Sport en Bewegen kun je een beweegposter downloaden.
Seniorenzwemmen is een gezonde bewegingsvorm waarbij je op je eigen tempo op een ontspannen en verantwoorde manier beweegt. De ouderen groepsles, in het extra verwarmde water, zorgt ervoor dat gewrichten minder belast worden, spieren versterken en je conditie verbetert.
Je voelt je over het algemeen fysiek als mentaal fitter dan voordat je met je leeftijdsgenoten hebt gezwommen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.