Loading...

Ieder kind, maar vooral iedere ouder, wil het zwemdiploma zo snel mogelijk halen. 

Hoe kan jouw kind het zwemdiploma A zo snel mogelijk halen?

Je kunt je aan zwemdiploma A op veel verschillend manier halen. Denk aan een reguliere zwemles in groepen van maximaal 12 kinderen, waarbij je kind van 4 onderdeel is van deze groep. Je kunt ervoor kiezen om in kleine groepen te gaan zwemmen of een privézwemles te volgen. 

Zwemdiploma A
Tegeltje Zwemdiploma Meisje

Je kind start met de zwemles ouder dan 5,5, jaar

De meeste kinderen, en vooral de ouders, krijgen de druk van hun omgeving om op zwemles te gaan. Want anderen kinderen doen dit ook.

Ook hebben ouders het idee zodra je dichtbij een meertje, plas of de zee woont dat je met je kind het beste zo snel mogelijk op zwemles kan gaan. 

“Kinderen halen op steeds jongere leeftijd hun eerste zwemdiploma. In 2012 had 47 procent van de 6-7-jarigen tenminste het A-diploma. In 2016 is dit gestegen naar 68 procent. Bron: mullier instutuut 

Dus je schrijft je kind in bij het zwembad of zwemschool in de buurt op 3,5-jarige leeftijd en op 4-jarige leeftijd mag je kind starten met de zwemles, met het uiteindelijke eerste doel om het zwemdiploma A te behalen. 

Gegarandeerd dat de tijd waarin je kind zwemles volgt langer is dan je uiteindelijk hoopt. Na heel veel uren, veel meer dan de 51 klokuren die er gemiddeld voor staan, heeft je kind dan het zwemdiploma A. Dan ben je er nog niet, of denk je van wel?

Neem van ons aan dat het beste is om samen je kind te starten vanaf 6 maanden oud. Elke week in het water actief samen genieten van het water. Zodra je dit doet dan is de kans groot dat je kind zichzelf al kan redden (in stilstaand water) zodra deze 3 of 3,5 jaar oud is. 

Als je kind zichzelf kan redden in een plas water of meertje dan denk ik dat je al een heel eind bent als ouder. Natuurlijk wil je dat jouw kind leert zwemmen, maar moet dan dan per se als deze 4 jaar is?

Daarbij is het zo dat volgens de NRZ je pas bij diploma C (nog niet eens) de golven van de zee aan kunt. En er zijn maar weinig kinderen die op hun 5 jarige leeftijd het C diploma hebben gehaald. 

Dus als je jouw kind later laat starten met de zwemles, zo rond de 5,5 jaar, dan heeft jouw kind aan de ene kant minder tijd nodig om tot het zwemdiploma A, B en C te halen en aan de andere kant kost het jou veel minder geld. 

Overigens bij de gemeente Den Haag weten ze niet beter. Daar kunnen de kinderen pas starten met zwemles zodra ze 6 jaar zijn. En daar is het nogal waterrijk niet? 

Je kind is watervrij voordat hij of zij start met de reguliere zwemles

Watervrij betekent dat je kind in het water durft te springen, onder water durft te gaan met het hoofd waarbij de ogen geopend zijn.

Je kind leert dit gedurende de periode dat je kind regelmatig in aanraking komt met water in een veilige omgeving. 

Als je kind watervrees heeft of nog niet met het gezicht in het water durft, of zelfs problemen heeft om met het gezicht onder de douche te gaan, dan wordt een zwemles in het begin vrij lastig.

Dan kan het heel lang duren voordat jouw kind door kan gaan voor het zwemdiploma B nadat het zwemdiploma A is behaald.

Je kind heeft ervaring opgedaan in het zwembad tijdens het Baby-, Peuter-, Kleuterzwemmen

Vooral door samen met je kind regelmatig naar het zwembad te gaan kun je alvast wat oefeningen doen om je kind watervrij te maken.

Ook gedurende deze vorm van zwemlessen leert je kind hoe hij of zij om moet gaan met water in een veilige omgeving. Want jij als ouder bent er bij en er is tijdens deze zogenaamde groepsles ook een zwemonderwijzer aanwezig. 

Je kind zal tijdens het baby-, peuter- en kleuterzwemmen ervaren hoe het is om te drijven, te springen, te vallen, water in de ogen en mond te krijgen etc.

Als je als ouder wilt kan je jouw kind zelf laten redden zodra deze in het water valt. Een kind kan namelijk op zeer jonge leeftijd als leren wat te doen zodra deze per ongeluk in het water valt, of zonder bandjes in het water springt. 

Je kind gaat zwemmen in een klein groepje, in een zogenaamde turbo zwemles constructie

Een turbocursus is een zwemcursus die vaak wordt aangeboden voor kinderen vanaf 5 of 5,5, jaar. Deze cursus wordt op verschillende manieren aangeboden. 

Bijvoorbeeld je haalt het zwemdiploma A in twee weken, waarbij jouw kind 52 klokuren zwemles krijgt in twee weken. Er is ook een constructie waarbij je 3 uur per week zwemles krijgt, met een kleine pauze ertussen. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden van een snelcursus. 

Zie het voorbeeld van de voorwaarden van de turbocursus voor het behalen van het zwemdiploma A bij Rodan zwemschool in Venlo.  

De beste zwemonderwijzer bij een turbozwemles of snelcursus

Zodra je ervoor kiest om deel te nemen aan een turbocursus of snelcursus dan weet je bijna zeker dat je één van de beste zwemonderwijzers van het zwembad of zwemschool krijgt. Waarom?

Heel simpel. Je betaalt in beginsel vaak iets meer en je krijg ook vaak de mogelijkheid om mee te kijken of op gezette tijden vragen te stellen aan de zwemonderwijzer. 

De zwemonderwijzer heeft een bepaalde druk of doel om je kind binnen een bepaalde tijd te laten afzwemmen.

Dus als een zwemschool of zwembad er een zwakkere zwemonderwijzer neerzet zal dit niet goed gaan en zal de turbocursus niet slagen zoals die is bedoeld.

zwemset voor jongens 100 start blauw zwart

Media 0

Is een turbozwemles of snelcursus duurder een reguliere zwemles?

Een turboles of een snelcursus lijkt op het eerst gezicht duurder, maar eigenlijk koop je risico af. Dus het antwoord is nee.

Maar niet als je kind zo goed is dat die binnen een gemiddelde bepaalde tijd afzwemt, of dat het proefzwemmen of afzwemmen bijvoorbeeld op een goed moment valt. 

Bij een turbocursus of snelcursus ligt er vaak een zogenaamde diploma garantie aan ten grondslag ligt. 

Haalt jouw kind het zwemdiploma niet binnen de gestelde cursus tijd, dan kun je als ouder de portemonnee in de broekzak houden en je kind deel laten nemen in een reguliere zwemles. Dus afkoop en zekerheid. 

Dus is je kind ouder dan 5 of 5,5 jaar dan kun je al vaak deelnemen aan deze cursus, zodra je kind watervrij is.

Je kind dient voor te zwemmen, want als je kind niet ‘goed genoeg’ is dan is het risico te groot voor het zwembad. Dit betekent dat je kind dan niet mag deelnemen aan de spoedcursus. 

Hoeveel zwemlessen heb je nodig voor zwemdiploma A?

Om je zwemdiploma A te behalen heb je 51 klokuren aan zwemlessen nodig volgens het Mullierinstituut. 

Bij het turbozwemmen weten wij uit ervaring dat het behalen van een zwemdiploma A ongeveer dezelfde tijd in beslag neemt als bij een reguliere zwemles.

Alleen wat meer uren achter elkaar in een korte tijd, in tegenstelling tot één keer per week 45 minuten zwemles.

Bij het behalen van het zwemdiploma B en het zwemdiploma C weten wij uit ervaring dat tussen de 10 en 12 klokuren voldoende is om je zwemdiploma’s te halen.

Hoe ouder en volwassener je kind is (dus minder speels) hoe sneller het behalen van de verschillende zwemdiploma’s.

Wat zijn de eisen van het zwemdiploma A?

Verschillende zwemscholen en zwembaden bieden verschillende zwemdiploma’s aan. Hier is een overzicht van verschillende ‘centrale’ zwemdiploma aanbieders en de criteria. 

Vergelijking Criteria Zwemdiploma A

ENVOZZONHET NIEUWE ZWEMMENNRZNSWZKNZB
________________________________________________
DIPLOMA ADIPLOMA ADIPLOMA ADIPLOMA ADIPLOMA ADIPLOMA A
________________________________________________
ZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGKNZB heeft één totaalpakket ABC
Hemd, onderbroek, T-shirt, korte broek, sokken en schoenenHemd, korte broek, T-shirt, sokken en water-schoenenHemd, onderbroek, T-shirt, korte broek, sokken en schoenenKorte broek, T-shirt, water-schoenenLange broek, T-shirt met lange mouwen, water-schoenen
________________________________________________
OEFENINGENOEFENINGENOEFENINGENOEFENINGENOEFENINGEN
________________________________________________
Water in met een sprongWater in met een voetsprongWater in met een voetsprongWater in met een voetsprongWater in met een hurksprong
Survival gekleed onder een mat door zwemmenSurvival gekleed draai om de lengte-as
Schoolslag 25-meterSchoolslag 25-meterSchoolslag 12,5 meterSchoolslag 12,5 meterSchoolslag 12,5 meter
Rugslag 25-meterRugslag 25-meterRugslag 12,5 meterRugslag 12,5 meter
Watertrappen60 sec. met benen en/ of armenWatertrappen 15 secondenWatertrappen 15 secondenWatertrappen 15 secondenWatertrappen 10 seconden
________________________________________________
ZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDING
________________________________________________
Water in met een voetsprongWater in met een sprong naar keuzeWater in met een voetsprong
Slag naar keuze 25 meter
Schoolslag 75 meterSchoolslag 50 meterSchoolslag 50 meterSchoolslag 50 meter met 1 keer voetwaarts naar de bodem zakkenSchoolslag 50 meter
Enkelvoudige rugslag 25 meterEnkelvoudige rugslag 50 meterEnkelvoudige rugslag 50 meterEnkelvoudige rugslag 50 meterEnkelvoudige rugslag 50 meter
Borstcrawl 7 meterBorstcrawl 2x 10 meterBorstcrawl 5 meterBorstcrawl 5 meterRugcrawl 8 meter
Rugcrawl 25 meterRugcrawl 2x 10 meterRugcrawl 8 meterRugcrawl 5 meterRugcrawl 8 meter
Survival Hoekduik door hoepel op 1 meter diepteSuvival Halve draai van buik naar rugVoetwaarts naar de bodem zakken
Duiken Sprong naar keuze en 3 meter onder waterDuiken 3 meter onder waterDuiken 3 meter onder waterDuiken en 4 meter onder water
10 seconden uitdrijven en 5 seconden drijven op de buik10 seconden uitdrijven en 5 seconden drijven op de buikSchoolslag en 5 seconden drijven10 seconden Uitdrijven en 7 seconden drijven
10 seconden uitdrijven en 10 seconden drijven op de rug10 seconden uitdrijven en 10 seconden drijven op de rugRugslag en 10 seconden drijven10 seconden uitdrijven en 10 seconden drijven op de rug
60 seconden watertrappen en 1 keer voetwaarts naar de bodem60 seconden watertrappen met hele draai om de lengte-as60 seconden watertrappen en 2x draai om de lengte-as60 seconden watertrappen
ENVOZZONHET NIEUWE ZWEMMENNRZNSWZKNZB
________________________________________________
DIPLOMA BDIPLOMA BDIPLOMA BDIPLOMA BDIPLOMA BDIPLOMA B
________________________________________________
ZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGKNZB heeft één totaalpakket ABC
Hemd, onderbroek, T-shirt, korte broek, sokken en schoenenHemd, korte broek, T-shirt, sokken en water-schoenenHemd, onderbroek, T-shirt, korte broek, sokken en schoenenLange broek, T-shirt lange mouwen, water-schoenenLange broek, T-shirt met lange mouwen, regenjas en water-schoenen
________________________________________________
OEFENINGENOEFENINGENOEFENINGENOEFENINGENOEFENINGEN
________________________________________________
Water in met een sprongWater in met een voetsprong e onder water halve draaiWater in met een voetsprongWater in met een voetsprong achterwaartsWater in met een hurksprong
Onder en over de mat zwemmenOnder de mat doorzwemmenSurvival gekleed onder de mat zwemmen; halve draai om de lengte-as20 sec helphouding met bal; Hoekduik onder de mat door; Over de mat heen en achterwaarts afspringen; Draai om de lengte-as
Schoolslag 50-meterSchoolslag 50-meterSchoolslag 25 meter50 meter slag naar keuzeSchoolslag 37,5 meter
Rugslag 50-meterRugslag 50-meterRugslag 25 meterOnder de mat doorzwemmen Rugslag 37,5 meter
Watertrappen60 sec. gelijkzijdig en ongelijkzijdigWatertrappen 30 secondenWatertrappen 30 secondenWatertrappen 15 seconden
________________________________________________
ZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDING
________________________________________________
Water in met een hurksprongWatter in met prong naar keuzeWater in met een sprong naar keuzeWater in met sprong naar keuzeKoprol
Slag naar keuze 25 meter op de buik
Schoolslag 100 meterSchoolslag 75 meterSchoolslag 37,5 meterSchoolslag 75 meterSchoolslag 75 meter
Enkelvoudige rugslag 75 meterEnkelvoudige rugslag 75 meterEnkelvoudige rugslag 37,5 meterEnkelvoudige rugslag 75 meterEnkelvoudige rugslag 75 meter
Borstcrawl 12,5 meterBorstcrawl 2x 10 meterBorstcrawl 10 meterBorstcrawl 10 meterRugcrawl 12 meter
Rugcrawl 25 meterRugcrawl 2x 10 meterRugcrawl 10 meterRugcrawl 10 meterRugcrawl 12 meter
Survival Hoekduik door hoepel op 3 meter diepte10 meter vriendje vervoeren in kopgreepVoetwaarts naar de bodem zakkenSuvival 2x Halve draai om de lengte-as; 20 seconden helphoudingVoetwaarts naar de bodem zakken
Duiken en 7 meter onderwaterDuiken Sprong naar keuze en 6 meter onder waterDuiken 6 meter onder waterDuiken 6 meter onder waterDuiken en 7 meter onder water
Wrikken 5 meter hoofdwaarts10 seconden uitdrijven en 7 seconden drijven op de buik5 meter hoofdwaarts wrikken10 seconden Uitdrijven en 10 seconden drijven
15 seconden drijven op de rug10 seconden uitdrijven en 15 seconden drijven op de rugRugslag en 15 seconden drijven10 seconden uitdrijven en 15 seconden drijven op de rug
Watertrappen 30 seconden armen en benen; 30 seconden benen30 seconden armen en benen; 30 seconden benen 60 seconden watertrappen + 1 x voetwaartsWatertrappen 30 seconden armeen en benen; 30 seconden benen
ENVOZZONHET NIEUWE ZWEMMENNRZNSWZKNZB
________________________________________________
DIPLOMA ADIPLOMA ADIPLOMA ADIPLOMA ADIPLOMA ADIPLOMA A
________________________________________________
ZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGZWEMMEN MET KLEDINGKNZB heeft één totaalpakket ABC
Hemd, onderbroek, T-shirt, korte broek, sokken en schoenenHemd, korte broek, T-shirt, sokken en water-schoenenHemd, onderbroek, T-shirt, korte broek, sokken en schoenenKorte broek, T-shirt, water-schoenenLange broek, T-shirt met lange mouwen, water-schoenen
________________________________________________
OEFENINGENOEFENINGENOEFENINGENOEFENINGENOEFENINGEN
________________________________________________
Water in met een sprongWater in met een voetsprongWater in met een voetsprongWater in met een voetsprongWater in met een hurksprong
Survival gekleed onder een mat door zwemmenSurvival gekleed draai om de lengte-as
Schoolslag 25-meterSchoolslag 25-meterSchoolslag 12,5 meterSchoolslag 12,5 meterSchoolslag 12,5 meter
Rugslag 25-meterRugslag 25-meterRugslag 12,5 meterRugslag 12,5 meter
Watertrappen60 sec. met benen en/ of armenWatertrappen 15 secondenWatertrappen 15 secondenWatertrappen 15 secondenWatertrappen 10 seconden
ZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDINGZWEMMEN IN BADKLEDING
________________________________________________
Water in met een voetsprongWater in met een sprong naar keuzeWater in met een voetsprong
Slag naar keuze 25 meter
Schoolslag 75 meterSchoolslag 50 meterSchoolslag 50 meterSchoolslag 50 meter met 1 keer voetwaarts naar de bodem zakkenSchoolslag 50 meter
Enkelvoudige rugslag 25 meterEnkelvoudige rugslag 50 meterEnkelvoudige rugslag 50 meterEnkelvoudige rugslag 50 meterEnkelvoudige rugslag 50 meter
Borstcrawl 7 meterBorstcrawl 2x 10 meterBorstcrawl 5 meterBorstcrawl 5 meterRugcrawl 8 meter
Rugcrawl 25 meterBorstcrawl 2x 10 meterRugcrawl 8 meterRugcrawl 5 meterRugcrawl 8 meter
Survival Hoekduik door hoepel op 1 meter diepteSuvival Halve draai van buik naar rugVoetwaarts naar de bodem zakken
Duiken Sprong naar keuze en 3 meter onder waterDuiken 3 meter onder waterDuiken 3 meter onder waterDuiken en 4 meter onder water
10 seconden uitdrijven en 5 seconden drijven op de buik10 seconden uitdrijven en 5 seconden drijven op de buikSchoolslag en 5 seconden drijven10 seconden Uitdrijven en 7 seconden drijven
10 seconden uitdrijven en 10 seconden drijven op de rug10 seconden uitdrijven en 10 seconden drijven op de rugRugslag en 10 seconden drijven10 seconden uitdrijven en 10 seconden drijven op de rug
60 seconden watertrappen en 1 keer voetwaarts naar de bodem60 seconden watertrappen met hele draai om de lengte-as60 seconden watertrappen en 2x draai om de lengte-as60 seconden watertrappen

Conclusie

Laat je kind niet te vroeg starten met de zwemles en laat je vooral niet opjagen door derden. 5,5 jaar starten met de zwemles is vroeg genoeg. Je kind haalt ‘op tijd’ zijn of haar zwemdiploma A en het kost je uiteindelijk ook minder duiten.

Een extra zomer de bandjes om je armen bij je kind is echt niet zo groot probleem. En zelf iets beter opletten als je lekker in het zonnetje ligt!

Vooral zodra je kind nabij het water aan het spelen is. Laat je niet verleiden om door je Tik Tok account te swipen, want voordat je het weet heb je hier heel veel spijt van.

Niet onbelangrijk! Zodra jouw kind de turbocursus heeft afgerond, ga vooral regelmatig naar het zwembad om te blijven oefenen.

Want snel geleerd is ook sneller afgeleerd. Wij weten allemaal dat leren fietsen en autorijden een kwestie is van oefenen. Dit geldt ook voor zwemmen.

En om dan toch maar even een betoog te doen voor het zwemmen in zijn algemeen. Zwemmen is een sport! Dus mocht je kind het even niet meer weten wat hij of zij wil gaan doen als hobby en je kind vindt zwemmen leuk?

Meld je aan bij de zwemvereniging en ga lekker wedstrijdzwemmen, reddend zwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen of schoonspringen. Misschien heeften zwemvereniging in de buurt zelfs een onderwaterhockey club. 

Wil je als ouder aan je gezondheid werken? Kijk eens of Aquarobic, Aquajoggen, Aquacycling, Aquazumba of Floatfit misschien iets voor jou is.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.