Loading...

Zwemmend Nederland heeft geluk met de vele openluchtzwembaden die het land rijk is. Of je nu op zoek bent naar verkoeling tijdens warme zomermaanden of gewoon wilt genieten van een ontspannen dagje zwemmen, de openluchtzwembaden in Nederland bieden voor ieder wat wils. 

In deze blog gaan we niet in op de duurzaamheidsuitdagingen die voor ‘de hele wereld’ gelden, maar meer op de operationele uitdagingen die zowel maatschappelijke als economische uitdagingen met zich meebrengen.

De uitdagingen van zwembadmedewerkers, de agressie en beleid worden in deze blog besproken. 

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blogs: de 14 beste tips voor zwemlesouders; goedkope zwemles, 10 manieren om kosten te besparen. 

BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN VOOR OPENLUCHTZWEMBADEN

Het positieve imago van het openluchtzwembad

Openluchtzwembaden bieden vaak een scala aan faciliteiten om ervoor te zorgen dat bezoekers zich comfortabel voelen en optimaal kunnen genieten van hun zwemervaring.

Een van de belangrijkste faciliteiten zijn glijbanen en waterattracties. Deze zorgen voor extra plezier en spanning tijdens het zwemmen. Naast glijbanen hebben buitenbaden meestal ook zonneweides en ligstoelen waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten van de zon.

Dit is vooral ideaal voor mensen die graag willen zonnebaden of even willen uitrusten na een duik in het water. Daarnaast hebben veel buitenbaden restaurants en snackbars waar je kunt genieten van een heerlijke maaltijd of een verfrissend drankje.

Veiligheid in buitenbaden

Veiligheid staat voorop in openluchtzwembaden.

Om ervoor te zorgen dat bezoekers veilig kunnen zwemmen, houden toezichthouders, vaak doorgewinterde zwemonderwijzers en tegenwoordig zelf beveiligers een oogje in het zeil. 

Aantrekkelijke aspecten van buitenbaden

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van openluchtzwembaden is de natuurlijke omgeving en de frisse lucht.

In tegenstelling tot binnenbaden bieden buitenbaden de mogelijkheid om te zwemmen in de buitenlucht, omringd door groen en natuur. Dit zorgt niet alleen voor een ontspannen sfeer, maar ook voor een gevoel van vrijheid. Daarnaast bieden openluchtzwembaden ook de mogelijkheid tot sociale interactie.

Zwemmen is immers een activiteit die vaak samen met vrienden, familie of andere bezoekers wordt gedaan. Dit zorgt voor gezelligheid en maakt het zwemmen in een buitenbad extra leuk.

Betaalbare toegangsprijzen

Het goede nieuws is dat toegang tot buitenbaden vaak betaalbaar is. Er zijn verschillende tarieven voor kinderen en volwassenen, zodat zwemplezier voor iedereen toegankelijk is.

Daarnaast bieden veel openluchtzwembaden abonnementen aan, waarbij je voor een vast bedrag onbeperkt kunt zwemmen gedurende een bepaalde periode.

Ook zijn er regelmatig kortingsacties, waardoor je tegen een gereduceerd tarief kunt genieten van een dagje zwemplezier.

Gezondheidsvoordelen van zwemmen in de buitenlucht

Zwemmen is een van de meest complete vormen van lichaamsbeweging en heeft talloze gezondheidsvoordelen.

Wanneer je zwemt in de buitenlucht, profiteer je echter ook van de voordelen van frisse lucht en direct zonlicht. Zwemmen in openlucht zwembaden kan je vitamine D niveaus verhogen, je immuunsysteem versterken en je humeur verbeteren.

Daarnaast is zwemmen een low-impact activiteit die vriendelijk is voor je gewrichten. Dit maakt het een ideale vorm van lichaamsbeweging voor mensen van alle leeftijden en conditieniveaus.

Dus waarom zou je niet optimaal profiteren van al deze voordelen door te zwemmen in een openlucht zwembad?

Ontspanning en stressvermindering

Een openlucht zwembad biedt ook een geweldige omgeving om te ontspannen en stress te verminderen.

Het kabbelende water, de frisse lucht en het zicht op de omringende natuur kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van rust en kalmte.

Of je nu wilt ontspannen na een lange dag werken of gewoon wilt genieten van wat quality time met jezelf, een openlucht zwembad is de ideale plek om tot rust te komen.

Perfect toch? Een mooi algemeen verhaal hoe ‘men’ tegen openluchtzwembaden aankijkt of aankeek? Allemaal redenen waarom we nog openluchtzwembaden hebben. Maar het wordt lastiger!

Belangrijkste uitdagingen voor openluchtzwembaden

Openluchtzwembaden zijn een oase van verfrissing tijdens de warme zomerdagen, een plek waar gemeenschappen samenkomen om te zonnen, te ontspannen en te spelen.

Ze bieden een unieke combinatie van recreatie, sport en sociale interactie. Echter, achter die glinsterende oppervlakken en vrolijke gejoel schuilen talrijke uitdagingen.

Van het beheersen van de kwaliteit van de contuiteit van het personeel tot het navigeren door onvoorspelbare weerspatronen, openluchtzwembaden staan voor een scala aan problemen die zowel complex als cruciaal zijn voor hun succes.

In deze diepgaande blik duiken we in de belangrijkste uitdagingen waar deze zwembaden voor staan en hoe ze deze het hoofd kunnen bieden.

Lastige zomer voor buitenbaden

De openluchtzwembaden hebben het dit jaar lastiger dan ooit. Het weer in de zomer van dit jaar is niet goed, eigenlijk is het echt heel slecht.

Er komen maar enkele bezoekers naar het buitenbad. Ondanks het slechte weer blijft het buitenbad open, maar waarom eigenlijk?

Weinig bezoekers bij slecht weer

Waarom sluit het buitenbad niet als het slecht weer is?

Als je op een regenachtige dag naar buiten kijkt, vraag je je misschien af: “Waarom zou een buitenbad open blijven op een dag als vandaag?

Het lijkt misschien een tegenintuïtieve beslissing, maar er zijn verschillende goede redenen waarom buitenbaden vaak hun deuren geopend houden, zelfs als het weer niet optimaal is.

Personeelsinzet is al gepasseerd station

Voordat een buitenbad open kan gaan, zijn er al vele voorbereidingen getroffen. Het personeel is ingepland, de badmeester is aanwezig, en ook het onderhoud van het zwembad gaat gewoon door, regen of zonneschijn.

Wanneer het personeel al is ingepland en er al kosten zijn gemaakt, is het vaak efficiënter om het bad open te houden in plaats van te sluiten en mogelijk restituties te moeten verwerken of extra administratieve taken te moeten uitvoeren.

Contractafspraken met de gemeente

Veel openluchtzwembaden hebben afspraken gemaakt met gemeentelijke instanties. Deze afspraken kunnen variëren van specifieke openingstijden tot verplichte openstelling op bepaalde dagen.

Het kan zijn dat de contractuele verplichtingen voorschrijven dat het bad geopend moet blijven, ongeacht de weersomstandigheden.

De negatieve reactie van de enkeling die toch komt zwemmen

Er zullen altijd zwemliefhebbers zijn die, ongeacht het weer, een duik willen nemen.

Als een buitenbad onverwachts zou sluiten vanwege het weer, kan dit leiden tot ontevreden bezoekers. Deze bezoekers kunnen hun ongenoegen uiten op sociale media of via directe feedback, wat de reputatie van het zwembad kan schaden.

Betrokkenheid van de gemeente bij klachten

Het is een bekend fenomeen: de enkeling die besluit te zwemmen op een regenachtige dag en vervolgens ontevreden is met de omstandigheden.

In veel gevallen stappen deze individuen rechtstreeks naar de gemeente met hun klachten. De gemeente staat, zoals velen hebben gemerkt, vaak achter die ene bewoner.

Dit kan leiden tot extra druk op het zwembad om diensten te leveren, zelfs als het voor de meeste mensen niet ideaal lijkt.

De onvoorspelbaarheid van het weer

In veel regio’s kan het weer snel veranderen.

Een regenbui in de ochtend kan plaatsmaken voor zonneschijn in de middag. Als een buitenbad elke keer zou sluiten bij de geringste kans op slecht weer, zou het veel operationele complicaties en ontevreden klanten kunnen opleveren.

Redenen waarom buitenbaden sluiten

Weinig personeel

Een van de redenen waarom buitenbaden uiteindelijk sluiten, is het gebrek aan personeel.

Het kan moeilijk zijn om voldoende personeel te vinden om het buitenbad draaiende te houden, vooral tijdens slecht weer wanneer er minder bezoekers zijn.

Het inhuren van personeel kost geld en als er te weinig vraag is, kan het niet rendabel zijn om het buitenbad open te houden.

Het opleiden van medewerkers in een zwembad kan ook niet van de een op de andere dag. Hier is een gedegen voorbereiding voor nodig.

‘Men moet immers iemand van de bodem op kunnen duiken en eventueel reanimeren’

Andere prioriteiten in binnenbad

Een andere reden is dat het binnenbad vaak prioriteit krijgt boven het buitenbad.

Binnenbaden hebben doorgaans meer faciliteiten en worden meer gebruikt, vooral in slecht weer.

Het kan dus zinvol zijn voor de exploitant om het buitenbad te sluiten en alle middelen en personeel te richten op het binnenbad, waar de meeste bezoekers naartoe zullen gaan.

Hoge(re) energielasten (in de toekomst)

Het openhouden van een buitenbad kan aanzienlijke energielasten met zich meebrengen.

In 2023 zijn er nog compensatie regelingen vanuit de overheid. Mogelijk in 2024 niet meer.

Het verwarmen van het water en het onderhouden van de faciliteiten kost veel energie. Als er weinig bezoekers zijn, kan het financieel niet haalbaar zijn om deze kosten te dragen. Het sluiten van het buitenbad kan een manier zijn om kosten te besparen en de financiële last te verminderen.

Weinig bezoek 

In de zomer bij minder goed weer zijn mensen minder geneigd om nog te gaan zwemmen. Het buitenbad kan minder bezoekers trekken en de kosten om het open te houden wegen mogelijk niet op tegen de inkomsten.

Dit kan een reden zijn om het buitenbad bij zeer slecht weer te sluiten en te wachten op zonnige zomerse dagen. 

Openluchtbad moet sluiten door contracten

De contracten tussen de gemeente en de exploitant zijn vaak langlopend en hebben betrekking op meerdere jaren.

Dit betekent dat het buitenbad open moet blijven binnen de afgesproken periode en sluit zodra deze periode voorbij is, zelfs als het weer of andere omstandigheden niet ideaal zijn.

Het doel van deze contracten is om continuïteit te waarborgen en het zwembad beschikbaar te stellen voor de gemeenschap, ongeacht de externe omstandigheden.

Toenemende agressie bij openluchtzwembaden

Bij het Openluchtzwembad staan de veiligheid en het welzijn van de bezoekers voorop. Dit heeft invloed op het beleid en de acties van de medewerkers.

Helaas staan de medewerkers van een buiten soms op een negatieve manier in de belangstelling. Dit komt doordat jij als bezoeker niet doet wat er wordt verwacht. Hierdoor ontstaat er agressie door simpele onwetendheid

Dus hier een kort lijstje voor de agressor om te beseffen dat jij niet de enige bent die aangesproken wordt gedurende een prachtige mooie zonnig dag in het buitenbad. 

“Seek first to understand, then to be understood.” Stephen Covey, de auteur van “The 7 Habits of Highly Effective People

De zwembadmedewerker en taken en verantwoordelijkheden!

De zwembadmedewerkers werken in een uitdagende omgeving met veel verschillende taken en verantwoordelijkheden.

Ondanks de uitdagingen, streven ze ernaar om de beste en veiligste ervaring voor de bezoekers te bieden. Ze vragen begrip voor hun inspanningen en hopen op medewerking van de bezoekers om het zwembad veilig en leuk te houden voor iedereen.

Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Steeds meer middelen worden er gebruikt om niet alleen de bezoeker te beschermen maar juist de medewerkers. Denk aan bodycams.

Het moet niet gekker worden….en toch wordt het gekker!

Drijfmiddelen voor kinderen zonder zwemdiploma

Elke zomer zien hun zwembadmedewerkers enthousiaste kinderen haastig naar het water rennen. Zo herinnerde badmeester Pieter onlangs een 5-jarig meisje eraan haar zwembandjes om te doen voordat ze het ondiepe bad betrad.

Vanaf het moment dat kinderen zonder zwemdiploma en zonder drijfmiddelen de ingang naderen, staan de zwembadmedewerkers klaar om hen eraan te herinneren dat drijfmiddelen verplicht zijn.

Buitenschoeisel niet op de zwemvloer voor zowel binnen-als buitenbad

Vorige week was er een picknick waarbij een ouder met modderige schoenen het terras betrad. Zwembadmedewerker Elise legde vriendelijk uit dat dit niet is toegestaan om de hygiëne te waarborgen.

Ze streven ernaar om het hele zwemgebied schoon en hygiënisch te houden. Dit betekent dat buitenschoeisel niet op de zwemvloer is toegestaan.

Veilig gebruik van faciliteiten

Afgelopen zaterdag ging een groep tieners meerdere keren op hun buik van de glijbaan, wat kan leiden tot botsingen. Hun badjuf Sofie greep in en gaf instructies over veilig glijbaangedrag.

Als de zwembadmedewerkers merken dat iemand onveilig gedrag vertoont, zoals verkeerd gebruik van de glijbaan, dan grijpen ze in.

Soms moet dit met een assertievere toon om directe veiligheidsrisico’s te voorkomen.

Zwemmen in het diepe bad

Vorige maand geloofde een vader dat zijn zoon goed genoeg kon zwemmen, ondanks dat hij geen diploma had.

Zwembadmedewerker Lars moest hem erop wijzen dat dit beleid er is om ongevallen te voorkomen.

Ze hanteren regels om ervoor te zorgen dat alleen kinderen met een zwemdiploma in het diepe bad mogen zwemmen. Dit is een veiligheidsmaatregel, ook al kunnen regels in andere zwembaden anders zijn.

Toezicht tijdens drukte

Tijdens de hittegolf vroeg een moeder aan badmeester Johan een routebeschrijving, terwijl hij toezicht hield op een overvol bad.

Johan verzocht haar even te wachten om de veiligheid in het bad te waarborgen.

Tijdens drukke perioden is hun primaire focus de veiligheid in en rond het zwembad. Als ze even niet direct oogcontact maken tijdens het beantwoorden van vragen, komt dat omdat ze constant bezig zijn met toezicht houden.

Gebruik van fluitjes

Laatst dook een jongen in het ondiepe gedeelte. Zwembadmedewerkster Anouk gebruikte haar fluitje om hem snel te waarschuwen voor het gevaar van hoofdletsel in ondiep water.

Hun fluitjes zijn een belangrijk hulpmiddel om snel en effectief te communiceren, vooral op drukke dagen. Ze zijn er om veiligheidsinstructies duidelijk te maken.

Begeleiding van een volwassene

Twee kinderen probeerden vorige week zonder hun ouders binnen te komen. De receptiemedewerker Nina legde uit dat ze niet zonder een volwassene konden zwemmen.

Voor de veiligheid van kinderen zonder zwemdiploma, is de begeleiding van een volwassene verplicht. Dit is een essentiële regel om ongelukken te voorkomen.

Veiligheidsuitrusting

Ondanks de hitte wilde een meisje haar zwemvleugels afdoen, omdat ze “te warm” waren.

Zwembadmedewerkster Sara legde uit dat de vleugels cruciaal waren voor haar veiligheid.

Ze zorgen ervoor dat kinderen altijd de juiste veiligheidsuitrusting dragen, zoals zwemvleugels.

Zelfs als ouders denken dat het veilig is voor hun kinderen om zonder te zwemmen.

Snelle actie bij noodgevallen

Vorig seizoen sprong een kind terug in het water nadat zijn ouders al waren vertrokken. Badmeester Tim sprong onmiddellijk het water in om het kind in veiligheid te brengen.

Hun prioriteit is altijd de veiligheid van de bezoekers. Dit betekent dat ze soms snel moeten handelen, zoals wanneer een kind zonder zwemvleugels in het water springt.

Hygiëne in de kleedruimtes

Een groep bezoekers kwam laatst van een zandstrand en liep zonder hun voeten te wassen de kleedkamers in. De schoonmaakmedewerker Lisa herinnerde hen vriendelijk aan het belang van schone voeten voor de hygiëne.

Ze streven er ook naar om hun faciliteiten schoon en hygiënisch te houden.

Dit betekent dat ze soms bezoekers moeten wijzen op het belang van hygiëne, zoals het dragen van buitenschoenen in de kleedkamers.

Samenvattend

Openluchtzwembaden staan symbool voor recreatie, ontspanning en gemeenschapsbinding. Ze bieden een scala aan faciliteiten, van glijbanen en waterattracties tot zonneweides en eetgelegenheden.

Veiligheid is een topprioriteit, waarbij toezichthouders en beveiligers zorgen voor een veilige zwemomgeving. Een van de onderscheidende voordelen van openluchtzwembaden is de mogelijkheid om te zwemmen in een natuurlijke omgeving, wat niet alleen zorgt voor een ontspannen sfeer, maar ook voor gezondheidsvoordelen.

Desondanks staan openluchtzwembaden voor tal van uitdagingen. Onvoorspelbaar weer, zoals ongunstige zomers, kan leiden tot verminderde bezoekersaantallen, wat economische uitdagingen met zich meebrengt.

Toch kiezen veel buitenbaden ervoor om open te blijven, zelfs onder minder gunstige omstandigheden, vanwege reeds gemaakte kosten en de hoop op weersverbetering.

Veiligheid blijft een kernfocus. Medewerkers zijn uitgerust met hulpmiddelen zoals fluitjes en bodycames voor veiligheid en snelle communicatie en er zijn strikte regels, zoals de vereiste voor kinderen om vergezeld te worden door een volwassene en het dragen van de juiste veiligheidsuitrusting.

In de kern vertegenwoordigen openluchtzwembaden meer dan alleen een plek om te zwemmen; ze zijn gemeenschapscentra die mensen samenbrengen.

Maar het succes en de duurzaamheid van deze instellingen vereisen voortdurende aandacht voor zowel de kwaliteit van de bezoekerservaring als de operationele uitdagingen die ze tegenkomen.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.