Loading...

Ben je op zoek naar de beste zwemles voor je kind? Volg deze 11 stappen en je bent als ouder en kind beter voorbereid dan ooit!

Kies je voor het zwembad in de buurt of ga je bewust kijken welke zwemlesmethode, groepsgrootte, zwemonderwijzer, zwembad of zwemschool bij jouw kind past? 

Dat klinkt als een hoop werk, maar vergeet niet dat je de aankomende 45 klokuren als ouder en als kind aan de beurt bent.

Bij de meeste zwemlesaanbieders duurt de reguliere zwemles 45 minuten. Dit betekent dat je als ouder en kind de aankomende 60 weken mag genieten van de zwemschool, zwembad en mogelijk ook dezelfde zwemonderwijzer.

En dan hebbben we het alleen nog maar over het behalen van het zwemdiploma A

Volg deze 11 stappen voor de beste zwemles voor jouw kind (en voor jou als ouder)

Voordat we starten met het stappenplan om tot de beste zwemles te komen is het volgende handig om te weten.

De meeste ouders (70%) kiezen het zwembad in de buurt en kijken niet verder dan dat. Ze schrijven hun kind in en nemen ‘de consequenties’ voor lief. Vervolgens stapt 27% gedurende het zwemlestraject over naar een andere zwemlesaanbieder

Volgens het artikel “Ouders over Zwemveiligheid en Zwemles” is er een aantal factoren waar ouders naar kijken voor de keuze van een zwemles.

Ouders kiezen de zwemles in de eerste plaats op basis van dag en tijdstip van het zwemlesaanbod, de reisafstand en gediplomeerde zwemonderwijzers

Promotiematerialen om de zwemles voor de kinderen leuker te maken en de aanwezigheid van overige faciliteiten (denk aan goede koffie) is het minst belangrijk.

De kosten van een zwemles hoort niet tot de belangrijkste redenen volgens dit onderzoek. Maar wij weten allemaal dat de Nederlander voor een duppie op de eerste rij wil zitten. Dus trekken wij de conclusie over geld in twijfel.

We zullen alle onderdelen in deze blog bespreken. Uiteindelijk kun je altijd nog kiezen voor het zwembad in de buurt, aangezien de keuze niet reuze is. Dat maakt het ook zo lastig, of juist zo simpel.  

Zoek je zwembad in de buurt op Zwembadvergelijker.nl 

Ongeveer 70% van alle ouders kiezen een zwembad in de omgeving. Vervolgens schrijven ze hun kind online in of staat men in de rij bij de receptie om op een eventuele wachtlijst te komen.

En dan is het wachten  totdat het kind aan de beurt is voor de zwemles.

Het argument is dat er maar 1 zwembad in de buurt is en er daardoor geen andere keuze is of wordt gemaakt.

Dit alles zonder heel even te hebben gekeken of er ook andere aanbieders zijn in de buurt van het publieke zwembad.

Door het beperkte onderzoek van de ouder maakt het even niet uit wat een zwemles kost, wie de zwemonderwijzer is.

Ook maakt het niet uit hoe lang de zwemles duurt, wat de groepsgrootte is van de zwemles en/of er (goede) koffie of hapjes te verkrijgen zijn tijdens het wachten.

Het kan zomaar zijn dat je in de warme zwemzaal plaats moet nemen om je kind te zien zwemmen, terwijl je ergens anders ook gewoon lekker in een horecagelegenheid kan wachten op de zwemles met een heerlijk bakje koffie.

Kortom, de beste zwemles wordt vaak ‘voor lief’ genomen terwijl er meerdere opties zijn.

Type de locatie in waar je kind woont

Zodra je op de pagina bent beland waar je kunt checken welk zwembad of zwemschool in jou buurt ligt, kun je bijvoorbeeld jouw woonplaats invoeren. 

Stel dat je de mogelijkheid hebt om te kiezen, dan zou je ook je werkadres of het adres van je oma, tante of vrienden in kunnen vullen. Het gaat erom wie je kind naar de zwemles brengt en vervolgens weer ophaalt. 

Maak een selectie van jouw zwembad of zwemschool keuze

Als je eenmaal de zwembaden of zwemscholen hebt gevonden in je omgeving dan kun je ervoor kiezen om een selectie te maken.

Dan hoef je de volgende keer niet meer dezelfde stappen te zetten. Hierdoor kun je op een later tijdstip de zoektocht naar de beste zwemles voortzetten.

Klik op het hartje om je zwembad of school te selecteren. Door in te loggen en in je omgeving te klikken op favorieten, kun je altijd jouw voorkeuren terug vinden.  

Zet de zwemlesaanbieders op een rijtje en kijk wat jouw zwemles voorkeuren zijn.

Mocht je alleen kijken naar de kosten voor de zwemles dan is het goed om te weten dat alle zwemlessen teruggerekend zijn naar een enkele zwemles van 45 minuten.

Zo valt goed te vergelijken wat de kosten zijn per zwemles. Let er wel op dat het niet gerelateerd is aan de groepsgrootte.

Als je wilt weten wat de startleeftijd is voor de zwemles, of je wil bij voorbaat alleen kiezen voor kleine groepjes. Dan kun je op de vergelijkingspagina aan de linkerkant in de kolom de keuze invoeren.

Ga dan naar het tabblad ‘Zwemles’ en type en selecteer een zwemlescategorie. Je kunt bijvoorbeeld ‘groepsgrootte’ intikken en een keuze maken hoe groot de groepsgrootte moet zijn voor de zwemles van je kind.

Zo heb je binnen het tabblad ‘Zwemles’ nog veel meer keuzemogelijkheden zodat je kunt zoeken naar de zwemles die het beste bij jou past.

beste zwemles

Check of er een wachtlijst is voor de zwemles en hoelang deze is.

De meeste zwembaden hanteren een wachtlijst. Vaak kom je hier pas achter als je jouw kind al hebt ingeschreven voor de zwemles.

Het zou zonde zijn als je dan nog een jaar moet wachten voordat jouw kind van start kan gaan.

De wachtlijsten wisselen van dag tot dag. Dus hier kan de Zwembadvergelijker niet op vergelijken.

Kortom, bel of mail de zwemlesaanbieder en check of er een wachtlijst is.

Als er een wachtlijst is, probeer dan uit te vinden hoe lang die is en check of er andere mogelijkheden zijn, zoals inlooplessen, kleine groepen, privélessen, die misschien in jouw schema passen.

Is je kind bijvoorbeeld 5 jaar of ouder, dan geven sommige zwembaden of zwemscholen voorrang. Vergeet dus nooit de leeftijd van je kind te vertellen zodra je belt met een zwemlesaanbieder.

Kies het zwembad of zwemschool uit die het beste bij je past

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe weet je nu op voorhand wat de beste zwemlesaanbieder is?

In dit geval gaat het eerst om de secundaire voorwaarden.

Denk bijvoorbeeld aan het feit dat jij als ouder minimaal 60 keer naar het zwembad mag om je kind af te geven. Wat ga je dan doen? Shoppen in de nabije omgeving? Werken? Boekje lezen?

Of ben je een ouder die met heel veel plezier, met  een minimale temperatuur van 32 graden celsius, aan de pandrand gaat toekijken hoe goed je kind kan zwemmen?

Vind je het als ouder belangrijk om geen parkeergeld te betalen? Niet in een ruimte te zitten waar de chloorlucht je tegemoet komt.

Dat de ‘wachtkamer’ of horeca-aangelegenheid een aangename temperatuur heeft. Dat er een goed bakje koffie uit een ‘normale’ koffiemachine komt en dat er goede wifi is?

Dan hebben we het nog niet over de beste zwemles van je kind 😉

Ga op zoek naar de beste zwemonderwijzer

Het belangrijkste wat je als ouder kunt doen om het zwemmen van je kind te verbeteren, is de juiste zweminstructeur kiezen.

Het is beter om je kind les te laten volgen door een goede zwemleraar dan door een slechte, maar dat lijkt logisch toch?

Zo logisch is dit niet, want waarom zijn ouders hier dan feitelijk niet mee bezig en accepteert men gewoon een zwemonderwijzer die toegewezen wordt aan een tijd, groep of een dag?

Doe er als ouder je voordeel mee en ga op zoek naar de juiste zwemonderwijzer die past bij je kind.

En jij kent je kind als geen ander. Is jouw kind een slechte luisteraar, speels of juist leergierig en doet wat vaak wat er gevraagd wordt?

Zodra je op zoek gaat naar een zwemonderwijzer is het goed komt te weten wat de ervaringen zijn van andere ouders van kinderen.

Want als je vraagt bij de zwemschool wie de beste zwemonderwijzer is, zodat je kind de beste zwemles kan genieten, krijg je waarschijnlijk geen bevredigend antwoord.

Vraag aan de ouders op het schoolplein of ze al op zwemles zitten en of de zwemonderwijzer past bij zijn of haar kind?

Vraag in de omgeving tijdens feestjes wie zij de beste zwemonderwijzer vinden of vraag welke zwemonderwijzer je beter niet kunt hebben.

Ga desnoods een keer een middagje naar het zwembad en vraag of je mag kijken naar een zwemles. Dan weet je meteen of dit überhaupt in de toekomst ook mag.

Gedurende de zwemlessen zitten ouders vaak bij elkaar in een ruimte waar er regelmatig wordt gesproken over de status van de zwemles van het kind. Hier vang je echt heel veel informatie op.

Check op welke dag en tijd deze zwemonderwijzer lesgeeft

Een zwemonderwijzer heeft vaak vaste werktijden en werkdagen. Dus vraag wanneer de betreffende zwemonderwijzer, die het beste past bij jouw kind, naar de structurele werktijden en werkdagen. Kijk specifiek naar de ‘begin’ groepjes. 

Schrijf je dan ook in met het verzoek om je kind te laten oproepen op die dagen en tijden inclusief de naam van de zwemonderwijzer.

Leg ook uit aan de zwemlesaanbieder waarom jouw kind bij deze zwemonderwijzer.

Want mogelijk heeft de aanpak van de gekozen zwemonderwijzer een soortgelijke aanpak als een andere zwemonderwijzer, waardoor je niet op één ‘paard’ hoeft te wedden.

Vraag naar de doorschuifmethode van zwemlesniveaus

Wat veel ouders niet beseffen is dat je kind na een bepaalde periode van niveau verandert. Dat is niet van zwemdiploma A naar zwemdiploma B, maar van groepje 1 naar groepje 2.

In de meeste gevallen is diploma A opgesplitst in 5 of 6 niveaus. Na het voldoen van deze niveaus mag je afzwemmen voor je zwemdiploma A.

Dus als je kind in niveaugroepje 1 zit en op hetzelfde moment wordt ook een niveaugroepje 2, 3, 4, en 5 gegeven.

Dan mag je veronderstellen dat je kind op dezelfde dag en op dezelfde tijd kan blijven zwemmen gedurende een langere periode.

Maar nu is de vragen.

Gaat de gehele groep na een bepaalde periode in zijn geheel door naar het volgende niveau met de zwemonderwijzer? Worden kinderen individueel doorgeschoven? Blijft de zwemonderwijzer bij 1 groepje of gaat de hele groep naar een andere zwemonderwijzer?

Waar gaat je voorkeur uit als ouder? Wat is de keuze? Is er wel een keuze?

Is er geen keuze, misschien dan op zoek naar een zwemles in kleine groepjes of een privéles

Schrijf je kind in voor de beste zwemles

Na alle stappen te hebben gevolgd is het moment gekomen dat je jouw kind gaat inschrijven voor de beste zwemles.

De meeste zwembaden en zwemscholen vragen inschrijfgeld voor de zwemles. De reden hiervan is dat ouders vaak bij meerdere zwemlesaanbieders inschrijven en waar ze als eerste aan de beurt zijn gaan ze starten.

Je kunt je als ouder sowieso bij meerdere zwemscholen inschrijven, maar het inschrijfgeld is vaak tussen de €20,- en €30,- euro per inschrijving. Dus feitelijk zonde van het geld mocht je hiervoor kiezen.

Wat de meeste zwemlesaanbieders ook vragen zijn diplomakosten, afzwemkosten en zelf proefzwemkosten. Houd hier rekening mee, zodat je niet wordt verrast.

Wachten tot je kind wordt opgeroepen voor de zwemles

De tijd van wachten is gekomen.

Niemand die je precies kunt vertellen wanneer je kind kan starten. In het slechtste geval wordt je een week voordat je kind mag starten met de zwemles opgeroepen.

Dan moet je als ouder en kind in één keer snel schakelen.

Want kies je er niet voor om het plaatsje met twee handen aan te grijpen, dan bestaat de kans dat je nog langer moet wachten.

Het kan wel eens voorkomen dat je inschrijving over het hoofd wordt gezien, of niet goed door is gekomen. Dan ben je aan het wachten tot je een ons weegt.

Schroom dan niet te bellen of te mailen met de vraag wanneer je kind kan starten met de zwemles.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.