Elke ouder in Nederland wil haar kind aanmelden voor de zwemles. Dit heeft natuurlijk te maken met ons waterrijk landje, maar ook met onze ‘zwemcultuur’. Vervolgens wil je als ouder het beste voor je kind en daarom zou het mooi zijn als je de lessen kunt vergelijken.
Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad of zwemschool voor onder andere zwemlessen.
De Zwembadvergelijker schrijft blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat neem je mee naar de zwemles?, hoe oud je kind op zwemles? of 14 beste zwemles tips voor kinderen (en ouders)
Het vergelijken van inhoudelijke zwemlessen is wat lastig, want je weet namelijk pas of een les en zwemonderwijzer bij je kind past als je het ervaart. Natuurlijk zijn de zwemles criteria ongeveer hetzelfde van elke zwemlesaanbieder om het diploma A te halen, maar niet elk zwembad of zwemschool is hetzelfde.
Het effect van een zwemles kan bepalen of je kind het later nog leuk vindt om naar een zwembad te gaan of niet. Dus je kun op z’n minst op onderzoek gaan, zodat je vooraf weet waar je op sommige fronten aan toe bent en wat je mogelijkheden zijn.
Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij het kiezen van de zwemles voor je kind, waaronder natuurlijk de kosten van verschillende lessen. Verder is het van belang dat een zwemles niet alleen past bij jouw kind, maar ook bij jou.
Het onderzoek kan een uitdagend en langdurig proces zijn, omdat er geen duidelijke indicatie is welke zwemlessen geschikt zijn voor jouw kind.
Maar door je onderzoek te doen en de tijd te nemen om verschillende zwemlessen te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen die ervoor zal zorgen dat je kind een positieve ervaring heeft.
Om je te helpen heeft Zwembadvergelijker.nl 15 vragen en antwoorden op een rijtje gezet waar je op zijn minst rekening mee kunt houden. Zo ben je zo goed mogelijk voorbereid.
Houd bij het vergelijken rekening met de volgende zaken.
Je bent er als ouder klaar voor en je kind waarschijnlijk ook. Je gaat op zoek naar een zwemles.
Mogelijk heb je al het een en ander gehoord vanuit je omgeving of op het schoolplein waar andere kinderen van de school op zwemles zitten. Kies je voor een zwemles in de buurt? Of toch een zwembad waar je bijvoorbeeld zelf ook wilt zwemmen?
Eén van de factoren die van invloed zijn op jou keuze is natuurlijk wel de locatie. Het is verstandig om hier even over na te denken en wat voor- en nadelen er zijn van zwemles in het openbaar zwembad of juist bij een zwemschool in de buurt.
Houd er wel rekening mee dat het aanbod bij zwembaden groter zal zijn dan bij relatief kleinere zwemscholen.
Bijvoorbeeld de zwemtijden zullen vaak anders zijn. Veel zwemscholen huren zwemwater bij publieke zwembaden. De zwembaden geven ook lessen waardoor de minst gunstige tijden (volgens het zwembad) vaak aan de zwemschool wordt verhuurd.
Bij zwemscholen heb je vaak meer flexibiliteit en zijn de groepjes regelmatig kleiner. Daarentegen betaal je bij een zwemschool in de meeste gevallen dan ook iets meer voor een zwemles.
bij de meeste zwemscholen en zwembaden heb je te maken met eenmalige kosten zoals inschrijfgeld, diplomakosten, aanschaf van zwemkleding en aanschaf van een drijf/ zwempakje.
Je kunt soms ook eenmalig een abonnement afkopen door middel van een pakket dit is vaak inclusief inschrijfgeld, diplomazwemmen en diplomagarantie.
Koop je de zwemles niet af dan krijg je te maken met wekelijkse of maandelijkse terugkerende kosten. Wil je voor je kind af en toe een extra (privé) cursus om enkele zwemlesonderdelen sneller of beter onder de knie te krijgen, dan zijn hier ook extra kosten aan verbonden.
Zorg dat je weet waar je eventueel rekening mee moet houden en welke het geschiktst is voor je portemonnee.
De Zwembadvergelijker probeert voor elke zwemlesaanbieder de kosten inzichtelijk te maken. Voor de aanbieders in Amsterdam hebben we dit al gedaan en ook inzichtelijk gemaakt in een blog. Zo krijg je een idee waar je op kunt letten.
Je bepaalt als ouder natuurlijk zelf wanneer je jouw kind aanmeldt en wanneer je wilt dat je kind start. Maar dan moet er natuurlijk wel aanbod zijn.
Bij de gemeentelijke zwembaden in Den Haag kun je bijvoorbeeld pas vanaf 5 jaar inschrijven en vanaf 6 jaar starten met de zwemles. In Amsterdam kun je vanaf 4 jaar starten. Waarom dit zo is schrijven nog wel een keer een blog over, maar voor nu is het wijs om dit goed in de gaten hebben.
Mag je jouw kind inschrijven, dan is het goed om van te voren te weten hoeveel kinderen er maximaal in het groepje zitten.
Is je kind bijvoorbeeld heel jong (lees 4 jaar), luistert niet of nauwelijks en wil alleen maar spelen? Dan is het misschien beter, mocht je kiezen om je kind aan te melden voor de zwemles, om voor een kleiner groepje te kiezen. Dit is het advies van de Zwembadvergelijker qua leeftijd om te starten.
Of is je zoon een vervelend mannetje, kies dan voor een kleinere groep. Is je dochter een vrolijke snuiter die heel goed luistert en doet wat er wordt gevraagd? Dan is een grotere groep wellicht prima.
Wij verstaan onder een kleine groep maximaal 6 kinderen en een grootte groep maximaal 12 kinderen voor het diploma A traject. Voor B en C zijn de grote groepen vaak tussen de 15 en 17 kinderen op 1 zwemonderwijzer.
Als je dan een zwembad of zwemschool hebt gekozen en je wilt naar een kleinere groepje of je wilt voor je kind een privéles, dan moet dit natuurlijk wel mogelijk zijn. Als dit niet zo is moet je switchen naar een andere aanbieder of zelfs een andere plaats.
Dus het is goed om van te voren te weten welke soorten lessen er worden aangeboden door de aanbieder voordat je jouw kind inschrijft voor de zwemles.
De meeste zwembaden bieden ook snelcursussen of zogenaamde turbocurssen aan. Dit zijn zwemcursussen waarbij je super snel het zwemdiploma A , B en/of C binnen kunt slepen als kind.
In het voorbeeld in Utrecht kun je kiezen om je kind vanaf 5 jaar aan te melden bij een snelcursus waarbij een zwemles een duur heeft van 4 uur. Dan kun je in 3 maanden je zwemdiploma halen volgens het zwembad.
Een voordeel is dat je niet zo vaak naar het zwembad hoeft als ouder en dat je kind ‘sneller’ het zwemdiploma heeft. Dan moet je kind er natuurlijk wel aan toe zijn. Want 4 uur is nogal lang lijkt ons om de aandacht erbij te houden.
Een nadeel is dat je na een snelcursus niet klaar bent. Want zoals iedereen weet kun je nog zo snel je rijbewijs halen, je moet blijven rijden om meer ervaring op te doen. Dit geldt ook voor de zwemles.
Dus als je kind bijvoorbeeld in november het zwemdploma A haalt door middel van een turbocursus en je als ouder om te stoppen, dan kan het zijn dat je kind niet meer zwemt tot aan de zomervakantie.
Dan denk je als ouder dat het goedkomt met je kind en dat je kind nog steeds ‘goed’ kan zwemmen, want het diploma is binnen. Helaas kom je er dan misschien te laat achter dat je kind niet meer (voldoende) kan zwemmen.
De zwemlessen zijn over het algemeen tussen de 40 minuten en de 60 minuten per keer. In Amsterdam als voorbeeld zijn de meeste lessen 45 minuten. In Nederland is 45 minuten ook de meest aangeboden lesduur.
Er zijn zeker uitzonderingen. Er wordt in sommige plaatsen 1,5 uurslessen gegeven of zelf 3 uurslessen in de vorm van turboles. Dan zitten er natuurlijk wel enkele pauze tussen. De turbolessen zijn overigens pas geschikt (bij de meeste zwemscholen en zwembaden) vanaf 5 jaar.
De Zwembadvergelijker houdt 45 minuten aan als vergelijkingstijd om de zwemlestarieven te vergelijken. Alle tarieven op Zwembadvergelijker.nl zijn teruggerekend naar een enkele les van 45 minuten.
Je kind is ziek of je gaat even met vakantie? Je redt het allemaal niet met je werk en niemand anders kan je kind naar de zwemles brengen?
Tja, ben je dan je geld kwijt of krijg je het bedrag gerestitueerd? Mag je dan wel inhalen en wanneer? Kun je dat zelf regelen online of moet je dan in de rij bij de receptie op een briefje aangeven wanneer je kind dan eventueel mag komen?
Allemaal vragen waarvan je de antwoorden misschien wel vooraf wilt weten voordat je jouw kind laat starten met de zwemles bij de aanbieder van je keuze.
We zijn er zelf nog niet over uit of het nu een voordeel of een nadeel is het zogenaamde digitale leerlingvolgsysteem.
Het (digitaal) leerlingvolgsysteem voor de zwemlessen is een systeem waarmee zowel zwembad of zwemschool, zwemonderwijzer als ouders zicht kunnen hebben op de vorderingen die een kind maakt.
In het systeem staan ook de uitgangspunten (lees zwemles criteria) waar je kind aan moet voldoen om de verschillende niveaus van de zwemdiploma’s te behalen.
Via het leerlingvolgsysteem worden niet alleen de zwemlesvorderingen van je kind bijgehouden, maar kun je thuis via internet ook de administratie volgen.
Dus je gegevens, hoeveel lessen je nog hebt voor de volgende betaling, wanneer je kunt inhalen, eventueel afmelden en aanmelden van de lessen. En dat alles binnen een persoonlijk pagina van je kind.
Het leerlingvolgsysteem zorgt ervoor dat je thuis met je kind de vorderingen kunt bekijken maar ook meteen kunt zien waar de verbeterpunten liggen voor de aankomende periode. Dit maakt het dan weer makkelijk om eventueel samen met je kind te gaan oefenen.
Het gebruik van een digitaal leerlingvolgsysteem kan dus zowel positief als negatief uitpakken en zal zeker niet bij alle zwembaden of zwemscholen gebruikt worden.
Het is dus ook zeker niet erg als je zwemschool of zwembad geen gebruik maakt van een leerlingvolgsysteem. Je ziet dan wel gewoon bij de aanbieder op welke groep je kind zit en of er vooruitgang gemaakt wordt.
Zonder leerlingvolgysteem mag je verwachten dat je meer persoonlijk contact hebt met de zwemonderwijzer. Het leerlingvolgsysteem dient primaire als ‘ondersteunend middel’.
Er is een groeiende trend bij zwembaden om gratis recreatief zwemmen aan te bieden aan kinderen die zijn ingeschreven voor zwemlessen.
Hoewel er enkele uitzonderingen zijn, wordt dit over het algemeen gezien als een manier om meer kinderen aan te moedigen zich in te schrijven voor zwemlessen bij dat zwembad en om meer waarde te halen uit de tijd en het geld dat wordt geïnvesteerd in het leren zwemmen.
Het stimuleert voor ouders en kind ook het zwembadbezoek, enerzijds om te oefenen en anderzijds om meer plezier te halen uit het zwemmen in een zwembad. Hierdoor zal je kind mogelijk een betere ervaring hebben van het zwemmen en zwembad in zijn algemeen.
Als je zwembadbezoek een extentie is van de zwemles, en jij maakt het als ouder ook super leuk door leuke oefeningen te doen met je kind, dan zal de ‘zwemles’ vaak ook als positief worden ervaren door je kind.
Het klinkt misschien logisch dat je als ouder mee mag kijken tijdens de zwemles van je kind. Maar het is zeker niet zo dat je altijd mee mag kijken tijdens de lessen.
Dat hangt helemaal af van de aanbieder en op welke manier zij de zwemlessen geven. Ook de manier hoe de zwemlesaanbieder de les toont. Je mag bijvoorbeeld meekijken, maar dit gebeurt dan door middel van een TV monitoor in de horeca. Zo kun je het zwembad zien en de kinderen die zwemles krijgen.
Soms ligt het aan de configuratie van het zwembad of je wel of niet mee kunt kijken bij de zwemles. Denk aan een raam naast het bassin of een tribune. Sommige zwembaden laten ouders langs de badrand zitten op een muurtje of worden er banken neergezet.
Als je mee mag kijken bij de les van je kind is het aan te raden om dit zeker toe doen. Niet alleen omdat het super leuk is, maar ook omdat je zoon of dochter zich daardoor extra veilig zal voelen in het zwembad. Ook zal het zorgen voor een betere zwemleservaring en zal je kind waarschijnlijk meer plezier aan de zwemlessen hebben.
Je mag dan als ouder aan de bandrand op de stoel zitten en 45 minuten lang naar je kind kijken en van dichtbij zien hoe de zwemonderwijzer zwemles geeft. Of je zit in de horeca en kunt meekijken op een beeldscherm;
Je bent (vrijwel continu) op de hoogte van de vorderingen van je kind;
Je kunt continu zwaaien naar je kind en je kind is (mogelijk meer) op zijn of haar gemak door jou aanwezigheid. Het helpt je kind zich comfortabeler en veiliger te voelen in de zwembadomgeving
Je ziet hoe er zwemles wordt gegeven door de zwemonderwijzer.
Elke les zit je in 45 minuten te staren aan de badrand naar je kind in een zwembad waar het over het algemeen rond de 28-30 graden is.
Als ouder heb je dan 45 minuten pauze in je leven. Dus even werken een boekje lezen.
Kopje koffie scoren in de horeca en even bijkletsen met de ‘buren’.
Je kind heeft rust, heeft focus en wordt niet afgeleid door jou gezwaai aan de badrand;
De zwemonderwijzer kan zijn of haar zwemles geven zonder op de vingers te worden gekeken.
Je bent niet op de hoogte van wat er gebeurt in het zwembad. Dus het wordt ‘van horen zeggen’ van je kind; Je kind kan zich ongemakkelijk voelen terwijl jij dit niet weet;
Er worden waarschijnlijk periodiek kijklessen aangeboden zodat je kunt kijken en vragen kunt stellen aan de zwemonderwijzer. Periodiek betekent vaak 1 keer in de 6 of 8 weken kijken. Of elke 4 weken de laatste 5 of 10 minuten van de les;
Je ziet niet of een zwemonderwijzer oog heeft voor jou kind;
Je hebt geen weet van de voortgang, behalve (mogelijk) inzicht in het leerlingvolgsysteem.
Uiteindelijk hangt het van een aantal individuele factoren, organisatorische factoren of van de zwembadregels af of je wel of niet naar je kind mag kijken tijdens de lessen.
Het is belangrijk om zelf onderzoek te doen en te communiceren met de zwemlessaanbieder om te bepalen wat het beste is voor zowel jou als voor jouw kind. Maar als je de kans krijgt, kan het kijken naar je kind tijdens zwemlessen een leuke en lonende ervaring zijn voor jullie allebei.
Als je kind moet voorzwemmen voordat het op zwemles gaat kan dit voordelen hebben. Er wordt dan door middel van zwemoefeningen bepaalt wat het zwemniveau is van je kind.
Het voordeel kan zijn dat als je kind al ervaring heeft in het zwembad en je als ouder in het verleden al veel hebt gezwommen met je kind, dat je misschien wel een groepje hoger kunt starten.
Het nadeel is dat je soms voor het voorzwemmen moet betalen en dat je eigenlijk al weet dat je kind in het eerste groepje moet starten. Kortom, het kan een commerciele insteek zijn van de zwemlesaanbieder.
Het kan nog even duren maar het is soms goed om te weten of het zwembad tijdens het proefzwemmen afzwemt voor het zwemdiploma of tijdens het diplomazwemmen. Ik zie je wenkbrauwen fronsen, dus daarom hebben we hier een blog over geschreven.
Vaak is het behalen van het zwemdiploma de eerste echte test in het leven van je kind voor het behalen van een ‘echt’ diploma. Dit natuurlijk na het strikdiploma, maar dat terzijde.
Er zijn een aantal instanties die een zwemlesmethode hebben ontwikkeld die in hun ogen het beste is.
Dus het is enigszins van belang om te weten welke zwemlesmethode je krijgt, welke zwemlescriteria hieraan ten grondslag liggen en wat het uiteindelijk diploma dan eigenlijk waard is. Dus welk zwemdiploma krijgt je kind eigenlijk?
Want je weet dit misschien niet, maar elke willekeurige persoon kan zich zwemonderwijzer noemen, een methode opzetten, zwemles geven en een zwemdiploma uitgeven. Lees hier een artikel van Radar ‘Nederlands Zwemonderwijs onder de maat’.
Je neemt je kind mee naar de zwemles, je moet wachten in een zogenaamde wachtruimte en dan staat er zo’n automaat waar je de slechtste koffie ever voor je kiezen krijgt. Dit wil je voorkomen lijkt me, hoe dichtbij dit zwembad ook is.
Dus informeer of er een horecaruimte is met fatsoenlijke koffie en mogelijk een klein hapje, met WIFI om te werken of te spelen op je mobiel en een fatsoenlijke zitgelegeheid.
Nu ben je zover dat je jezelf gaat inschrijven bij een zwemles bij jou in de buurt. Je hebt alle 11 stappen doorlopen en je moet mag nu invullen wat je voorkeur dag en tijd is.
Deze bonus tip zorgt voor een schone kleedkamer en een schone douche 😉
Nu komt de vraag, wanneer denk jij dat de kleedkamers en douches nog ‘redelijk’ schoon zijn? Kies dus voor een zwemles aan het begin van de ‘reeks’. Dus soms is dit om 15:30 uur in de middag doordeweek en in het weekend vaak om 8:00 uur of zelfs 7:00 uur.
Als je in de tweede ronde zit dan is het al wat minder schoon. Kom je aan het einde van de dag dan zijn wij bang dat je niet meer op de vloer durft te staan met je blote voeten.
Ja, natuurlijk wordt er door het zwembadpersoneel tussendoor schoongemaakt, maar soms ook niet. En ook niet elke 45 minuten.
Je kunt je voorstellen dat er soms op 1 lesmoment 60 kinderen en 60 ouders door de kleedkamers banjeren en 60 kinderen een douche nemen op de heenweg, en op de terugweg.
Kortom, waar mogelijk schrijf je in op één van de eerste zwemlessen van de dag.
Houd er rekening mee dat verschillende zwemscholen verschillende diensten en prijzen aanbieden, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je een definitieve beslissing neemt. En vooral: veel zwemplezier gewenst voor je kind en voor jezelf. Laat de zwemles maar snel beginnen!
We hopen dat deze informatie u heeft geholpen bij het vinden van de beste zwemlessen voor uw kind. Zo ja, laat het ons dan weten in onderstaande reactie. Wij stellen dit zeer op prijs.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.