Loading...

De 4 belangrijkste gezondheidsredenen waarom je moet douchen voor de zwemles.

Als je ooit in een openbaar zwembad hebt gezwommen of bij een zwemteam bent gegaan, dan weet je dat er één regel is die boven alle andere wordt gehandhaafd: neem een douche!

Dit lijkt een eenvoudige regel om op te volgen, maar als het niet belangrijk was, waarom zou het dan zo strikt worden gehandhaafd?

Zwemles-Cadeau-Banner
Cadeautje voor het afzwemmen? Klik op de foto!

Er zijn verschillende redenen waarom je moet douchen voordat je gaat zwemmen.

De meest voor de hand liggende reden om te douchen voor je gaat zwemmen is dat je dan schoon bent als je het zwembad ingaat.

Als iedereen met een vies lichaam in het zwembad zou springen, zou het water heel snel vies worden. Zwemmen in vies water kan je ziek maken, dus het zwembad schoon houden is erg belangrijk.

Als iedereen zou douchen voordat hij het zwembad ingaat, zouden er minder chemicaliën nodig zijn om het water schoon te houden. De chemicaliën die gebruikt worden om zwembaden schoon te houden zijn erg sterk en kunnen je ogen verbranden als je ze per ongeluk in je ogen krijgt.

Als meer mensen douchen voordat ze het zwembad gebruiken, zullen er minder chemicaliën worden gebruikt op ieders huid en in ieders ogen.

Dit zijn de 4 redenen:

 

Douchen voor de zwemles verwijdert lichaamsoliën en lotions

Wanneer je een goede douche neemt dan verwijdert dit alle lichaamsoliën, crèmes en lotions van uw huid en haar.

Deze kunnen enorme schade toebrengen aan de filters omdat ze chemicaliën bevatten die zich vermengen met chloor in het water, waardoor ze beschadigd raken door een gladde laag op het oppervlak te creëren.

Douchen voor het zwemmen verwijdert vuil en zweet

Iedereen kan tijdens het spelen of zwemmen zweet produceren dat ziektekiemen bevat die problemen kunnen veroorzaken zoals diarree, oogontsteking of zwemmersoor (een infectie in het buitenoor).

Deze ziektekiemen worden niet gedood door chloor in water, omdat ze ons lichaam binnendringen via snijwonden en schrammen op onze huid. Ook blijven stofdeeltjes in het water gemakkelijk aan ons lichaam kleven als we zwemmen, wat infecties kan veroorzaken.

Douchen voor het zwemmen verwijdert Bacteriën

De belangrijkste reden is dat er veel bacteriën op onze huid en in het zweet zitten die hun weg naar het zwembad kunnen vinden.

Als je met deze bacteriën in het zwembad zwemt, kun je ziek worden. En als je lang haar hebt, kunnen daar oliën in zitten die andere zwemmers ziek kunnen maken. Dus goed douchen.

Milieuaspect

Waarom moet je douchen voor je gaat zwemmen? Dat is een vraag die mensen vroegen aan Maarten Keuten stelden. Keuten is promovendus Gezondheidstechniek aan de TU Delft.

Hij verwerkte deze vraag in zijn proefschrift, met behulp van zijn meetmethode voor het analyseren van douchewater en douchegedrag van zwemmers in het zwembad in Delft.

De onderzoeker doucht met een speciale douchemuts die is voorzien van een sensor om het aantal bacteriën in het water te meten. Hij neemt ook monsters van het douchewater om die te testen op hun microbiologische verontreiniging.

Uit de resultaten blijkt dat zelfs een relatief korte douchebeurt (van ongeveer 3,2 liter) al ruim voldoende is om maar liefst 50% van de verontreiniging op het lichaam te verwijderen.

Het gebruik van een badmuts voorkomt nog eens extra vervuiling, omdat de hoeveelheid bacteriën die in het zwembadwater terechtkomt met 80% wordt verminderd.

Het onderzoek roept vragen op over de huidige schoonmaakinstructies, die zwemmers vaak adviseren om zich goed te douchen met zeep. Het blijkt dat zeep niet nodig is en juist het risico op ziek worden van zwemmers vergroot.

Fysieke veranderingen door zwembadwater

In de merendeel van alle zwembaden in Nederland wordt zwembadwater schoon gehouden door chloor. 

Dat ruik je niet alleen zodra je in het water stapt (of zelfs als je het zwembadgebouw betreed) , maar als het even tegen zit proef je dit ook. 

Er wordt chloor toegevoegd aan zwembadwater om verspreiding van vuil en bacteriën te voorkomen. Er is vaak geen andere mogelijkheid in de oudere zwembaden om het water ‘schoon’ te houden.

Er worden ook twee keer per dag metingen gehouden om te bepalen of het water schoon genoeg is. 

Het nadeel van chloor

Chloor zorgt ervoor dat je huid uitdroogt en dat je haar kan verkleuren. Het is dan ook van wezenlijk belang om niet alleen te douchen voordat je het zwembadwater induikt, maar ook snel en goed doucht nadat je hebt gezwommen. 

Overigens is chloor in de meeste gevallen niet de boosdoener maar de uitwerking hiervan. 

Chloor dat wordt toegevoegd aan het zwembadwater reageert op menselijke eiwitten en bacteriën waardoor trichlooramines ontstaat. En hier reageren mensen af en toe gevoelig op. 

Het is aan te raden om je oren ook goed te drogen om een oorontsteking te voorkomen. 

Mogelijke consequentie van vervuilt zwembadwater

Als je zwemt, is het onvermijdelijk dat je op een bepaald moment een beetje water inslikt.

De aanwezigheid van micro-organismen in dit water kan leiden tot maag- en darmklachten. Bovendien kunnen de bacteriën en virussen zich verspreiden naar andere zwemmers.

De hygiëne van zwembaden is al jaren een bron van zorg. De laatste jaren zijn er uitbraken geweest van cryptosporidiose (een diarreeziekte veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium), shigellose, of E. coli-infecties.

Op dit moment is het echter niet wettelijk verplicht om te douchen voordat men een zwembad betreedt.

Het is echter moeilijk de precieze oorzaak van deze uitbraken en de precieze omvang ervan vast te stellen, omdat veel niet-medische studies zich richten op het drinkwaterleidingnet waarin deze ziekteverwekkers aanwezig zijn.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle infecties en irritaties ontstaat door het inslikken van besmet zwembadwater.

In 2005 concludeerde het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat een voordouche noodzakelijk was om het aantal ziekteverwekkers in zwembadwater te verminderen.

Op dit moment is het echter niet wettelijk verplicht om te douchen voordat men een zwembad betreedt. Douchen voor het zwemmen en de natuurlijk de zwemles wordt door zwembadexploitanten nadrukkelijk geadviseerd. 

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.