Loading...

In Nederland gaan over het algemeen vrijwel alle Kinderen op zwemles. Uitzonderingen daargelaten waar te denken valt aan ‘de nieuwe Nederlands’ (met een niet westerse achtergrond), vluchtelingen en mindervalide personen.

Zwemles is niet verplicht bij wet, een diploma kan iedereen maken, zwemles mag iedereen geven. Dus waarom moeten kinderen op zwemles? 

Wist je dat wij in Nederland ‘kinderen op zwemles’ tot het extreme doorvoeren? Heb je wel eens in een ander land gevraagd hoe het zit met de zwemlessen?

Hebben ze het in andere landen ook ‘zo goed’ geregeld? Tja, Nederland is een waterland, maar er zijn meer landen zoals Nederland, waarin de zwemlessen ons landje heel uniek zijn. 

De publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de verdrinkingscijfers van 2020 spreek voor zich. In  2020 verdronken 107 inwoners van Nederland.  31 meer dan ten opzichte van 2019. In 2018 waren het er 112. 

Zoals vrijwel elk jaar verdrinken er relatief veel mensen van 60 jaar en ouder die over het algemeen in open water plaatsvinden. Baby’s en peuters (0 – 4 jaar) verdrinken relatief vaak in en rondom huis. 

Hier komt de vraag vandaan, waarom onze kinderen in ons landje eigenlijk vanzelfsprekend vrijwel allemaal op zwemles gaan?

Na zoveel inspanning is het de vraag of 107 verdrinkingen per jaar veel is of juist weinig? Wat wij Hollanders er allemaal aan doen om kinderen te leren zwemmen is dit dan veel? Is dit het resultaat van ‘onze zwemlescultuur’?

We slaan een beetje door. Terug naar de initiële vraag.

Zwemmen is een belangrijke vaardigheid die ze voor altijd zullen meedragen

Zwemmen doe je, net zoals fietsen, voor de rest van je leven. Alleen fietsen doe je vrijwel elke dag (althans ik) en zwemmen doe ik 2 keer in de week.

Er zijn natuurlijk mensen die alleen in de zomer zwemmen. Maar zelfs dan zijn er mensen die dat niet doen. Dus zwemmen is echt een levenslange vaardigheid.

Het is een geweldige manier om hen fit en actief te houden

Kinderen zitten al vaak stil en zijn tegenwoordig al op zeer jonge leeftijd bezig met de spelletjes op de telefoon van de moeder, vader, broertje of zusje.

Het zwemmen zal hen ook helpen socialiseren met andere kinderen hun leeftijd

Lekker in een groepje samen doen wat de zweminstructeur zegt. Een beetje klieren tussendoor en in de tussentijd leren zwemmen. Hopend dat er na de les nog even gespeeld kan worden in het zwembad, want daar komt je kind natuurlijk voor.

Wil je je kind zelf zwemles gaan geven om welke reden dan ook? Ga met je kind op een dalmoment naar een zwembad bij jou in de buurt en volg deze stappen om je kind zelf te leren zwemmen.

Zwemles zal hen leren hoe ze zich moeten gedragen in en rond het water

Er zijn echt veel regels die in het zwembad nageleefd dienen te worden door de kinderen. Denk hierbij aan het douchen voor het zwemmen, niet rennen op het perron, stil zijn als de zwemonderwijzer spreekt en natuurlijk zorgen dat je zwemkleding aan hebt 😉

Zodat mama of papa iets voor zichzelf kunnen gaan doen?

Dit doet misschien wat pijn in de ogen, maar sommige ouders laten hun kinderen ‘gewoon’ gaan. Soms met of zonder bandjes, maar daarna is het ‘quality time’. Wijntje in de rechterhand en de telefoon in de linker. 

Vooral de toezichthouders in de grotere zwembaden, waaronder subtropische zwembaden, kunnen hierover meepraten.

Deze opmerking van een ouder richting een toezichthouder komt regelmatig voor: “daar ben jij toch voor?”

Heeft het met mentaliteit te maken of de latente zorg voor het kind? Kortom, dit kan natuurlijk een reden zijn om zo snel mogelijk je kind naar de zwemles te sturen. 

En last but not least, zwemmen is fun en zwemles kan fun zijn.

Het fun heeft even geduurd voordat de zwemlesaanbieders dit nodig vonden. De meeste van ons vonden ‘fun’ tijdens de zwemlessen ver te zoeken.

Overigens wordt er nu wel vaker ‘fun’ aangeboden tijdens de zwemlessen, maar daar wil een ouder vaak niet voor betalen. Ik citeer een ouder: “Ik betaal toch niet om me kind te laten spelen? Mijn kind hoort zwemles te krijgen”

Zwemles-Cadeau-Banner
Klik hier en koop je ludieke afzwem cadeau in onze webshop!

Wat is zwemles nu precies?

Een zwemles is een educatieprogramma waarin je op een gestructureerde manier, vaak spelenderwijs, leert zwemmen. De zwemles wordt (vaak) verzorgd door een gediplomeerde zwemonderwijzer.

Zwemles is een populaire activiteit in Nederland onder voornamelijk kinderen tussen de 4 en de 8 jaar oud. Er zijn veel zwembaden en zwemverenigingen beschikbaar om je te helpen bij het leren zwemmen.

Bij de zwemles leer je verschillende zwemslagen en technieken zodat je uiteindelijk veilig kunt zwemmen.

Uiteindelijk leer je vaak ook hoe je moet reageren in noodsituaties en hoe je een ander kunt helpen die in moeilijkheden is. Dit noemen ze ook wel survivalzwemmers.

Waarom moet mijn kind (nu) op zwemles?

Er zijn in onze ogen 3 verschillende redenen waarom je jouw kind op zwemles laat gaan.

Veiligheid

Je kind moet op zwemles, omdat jij het als ouder belangrijk vindt dat je kind niet verdrinkt op jonge leeftijd. Volgens het CBS is verdrinking bij jongens tussen de 2 en de 5 jaar de voornaamste doodsoorzaak.

Zwemles is hier een uitkomst voor, zodat je kind veilig kan zwemmen in binnen- en buitenlandse zwembaden, zwemvijvers of zelfs de zee.

Het kan overigens zo zijn dat je zelf niet of niet goed kunt zwemmen of dat je bepaalde trauma’s hebt opgedaan tijdens het zwemmen, waardoor jij er alles aan doet om ervoor te zorgen dat je kind wel leert zwemmen.

Sociale druk

Je kind gaat op zwemles omdat anderen vinden dat dit moet. Gaat je kind op zwemles als deze 4 jaar, 6 jaar of 8 jaar? Is het niet raar als je kind dan nog niet zwemmen kan als deze 7 jaar is?

Hoe zal je kind zich voelen wanneer zij zelf ziet dat alle andere vriendjes en vriendinnetjes wel kunnen zwemmen? Je wilt niet dat je kind zich anders voelt of zich uitsluitend voelt.

Sociale druk is een belangrijke reden waarom mensen hun kinderen op zwemles doen. En de sociale druk bepaalt vaak ook de leeftijd waarop een kind op zwemles gaat. Op het schoolplein merk je al snel wanneer jouw kind op zwemles moet.

Leren zwemmen?

Je gaat elke week met je kind naar het zwembad omdat je kind moet leren zwemmen toch? Is dat zo?

Wil jij dat jouw kind leert zwemmen of is ‘overleven’ in het water voldoende? En in hoeverre wil jij dat jouw kind de zwemslagen zo goed leert dat je kind een uitstekende zwemmer is?

Hier zit wel degelijk een groot verschil in de perceptie van de zwemlesaanbieder, de zwemlesmethode en de ouders.

Voorbeeld perceptie zwemlesmethode:

De KNZB heeft een eigen diplomalijn en een zwemlesmethode. De reden dat de KNZB hun eigen zwemlesmethode wil hanteren is dat ze graag willen dat kinderen vanuit de zwemles doorgaan naar de zwemverenigingen en het zwemmen als sport cq. hobby gaan zien.

De KNZB hanteert niet het ABC, maar heeft één diploma waarin de eindtermen van diploma C zijn opgenomen. Dit zijn vrijwel dezelfde termen van het C diploma van het Zwembad ABC van de NPZ. Alleen bij KNZB moet je door het gehele ABC traject heen om één ‘nationaal’ zwemdiploma te halen.

“Jan Kossen, algemeen directeur van de KNZB: “Wij willen onze verenigingen ondersteunen bij het goed geven van zwemlessen en samen zorgen dat meer kinderen zwemveilig worden.”

“De innovatie in de zwembranche gaat moeizaam. Daarom zijn we een eigen traject gestart om de methodiek te veranderen.”

Bron: Zwembadbranche 2014

Er is aangekondigd begin 2022 dat de KNZB zich aansluit bij de NPZ en samen zorgen voor dezelfde eindtermen en één ‘nationaal’ diploma gaan uitgeven.

Voorlopig is het de vraag wanneer en hoe. Want het is niet voor niets dat de KNZB in het verleden haar eigen standpunt betreffende de zwemlesmethode heeft doorgevoerd.

Zwemles voor de fun?

Of zwemt je kind alleen maar voor de fun? Als laatste is het namelijk ook mogelijk dat je kind de zwemles gewoon heel erg leuk vindt. Je kind is nu eenmaal in het water, waarom zou hij of zij er dan niet het beste van maken?

Als je kind zwemles leuk vindt, zal dit zichzelf al snel manifesteren. Je zult merken dat je kind er naar uitkijkt om weer een zwemles te hebben of dat je kind zich na de zwemles vermaakt heeft.

Misschien vind je zelf zwemmen ook heel erg leuk en wil je dat je kind zijn of haar passie voor het zwemmen van jou overneemt? Ook wil je dat je kind samen met andere kinderen kan spelen in het water en zelfvertrouwen krijgt in het water.

En zeg nou zelf: zwemmen is gewoon heel erg leuk!

Wat kost een zwemles eigenlijk?

In Den Haag kost een zwemles € 6,10 en in Amsterdam de goedkoopste voor € 9,-.

Natuurlijk zijn er ook zwemlessen die meer kosten. Het hangt af van waar je zwemles wilt volgen, is het een zwembad of een zwemschool, welke groepsgrootte hebben effect op het tarief van de zwemles.

Als je zwemles volgt via een zwemvereniging, zijn de kosten meestal lager dan wanneer je zwemles volgt bij een zwemschool of een zwembad.

Als je kiest voor een zwembad zitten de kosten meestal rond de € 12,- en als je kiest voor een zwemschool zitten de kosten meestal rond de € 20,-. Wanneer je kind zwemles volgt bij een zwemvereniging zitten de kosten meestal rond de € 6,-.

Lees hier wat een zwemles kost in Amsterdam

Hoe zorg je ervoor dat je kind zwemles volgt bij een zwemvereniging?

Als je zelf lid bent van een zwemvereniging, kun je ervoor kiezen om zwemles te volgen bij de zwemvereniging waar je zelf lid van bent.

Dat is natuurlijk ideaal, want het scheelt weer in de reiskosten en je kent de mensen die er werken al.

Het nadeel is wel dat zwemverenigingen vaak een wachtlijst hebben voor zwemlessen, zoals overigen ook bij de publieke zwembaden. Een ander nadeel is dat een zwemvereniging vaak alleen in de avond actief is.

Mocht je zelf dus overdag werken en je man of vrouw ook, dan is zwemles bij een zwemvereniging mogelijk een oplossing voor je.

Waarom (vaker) zwemmen in een openbaar zwembad?

Het zwembad is een veilige plek voor kinderen om te zwemmen.

Het perron van het zwembad voldoet aan bepaalde vlakheidseisen, het water wordt 2 keer per dag gecontroleerd op hoeveelheid chloor en zuur in verband met bacteriën.

En er is altijd iemand aanwezig die een oogje in het zeil houdt, als ben je als ouder wel zelf verantwoordelijk voor je kind.

In een openbaar zwembad zijn er altijd mensen aanwezig om in geval van nood te helpen.

Elke zwembad die die geopend is voor publiek is formeel verplicht om bij elk bassin en toezichthouder aan badrand te hebben staan.

Deze toezichthouder dient de veiligheid van de bezoeker te waarborgen en als er iemand per ongeluk toch in gevaar komt, dan weet deze toezichthouder hoe te handelen.

Zwembaden zijn over het algemeen schoon en hygiënisch.

Check eens op de site van een zwembad of zij het ‘Veilig & Schoon Keurmerk’ hebben. Dat zegt helaas nog niets over dat het altijd schoon is zodra jij er komt.

Het keurmerk zorgt er wel voor dat processen en procedures van dat zwembad jaarlijks worden gecontroleerd. Hierdoor mag je veronderstellen dat het zwembad ‘op orde is’.

In zwembaden is het water altijd een aangename temperatuur.

De luchttemperatuur in een zwembad ligt vaak hoger dan het water zelf.

Als de watertemperatuur in een zwembad zo rond de 27 graden is en in het recreatiebad en/of doelgroepenbad maximaal 32 graden, dan heb je een idee hoe (lekker) warm het kan zijn in een zwembad.

In zwembaden zijn er veel verschillende soorten baden, zodat er voor iedereen wel iets leuks is.

De meeste zwembaden in Nederland hebben minimaal een 25-meterbad met 5 of 6 banen en een recreatiebad of doelgroepenbad.

Tijdens het recreatiezwemmen wordt er regelmatig een loopmat in het water gelegd, speelelementen zoals een ballen, drijfmiddelen en soms zelf een grote luchtkussen op het water.

In zwembaden kun je ook andere activiteiten doen, zoals aquarobics, aquajoggen, banenzwemmen of waterpolo.

In de publieke zwembaden kun je niet alleen baantjes trekken.

Zwembaden bieden vaak groepslessen aan voor de aquasporters onder ons. Er zijn veel aquasporten die worden aangeboden zodat jij aan je gezondheid kunt werken in het water.

Ook is er in de meeste zwembaden, die hiervoor geschikt zijn, een zwemvereniging en/of een waterpolovereniging. Check op de site van het zwembad welke zwemvereniging er zwemt in het zwembad en meld je aan als je zwemmen echt te gek vindt.

Als je kind zwemles gaat volgen in een zwembad mag je als kind vaak gratis zwemmen.

Hoe cool is dat? Er moet dan wel altijd een begeleider bij zijn zodat er toezicht is op het kind zonder zwemdiploma.

Zodra je eenmaal binnen bent ken je misschien al de toezichthouder die vaak ook zwemonderwijzer is. Zo kun je als ouder en als kind ook nog oefenen en ‘stiekem’ vragen naar enkele zwemlestips.

Dit zijn slechts een aantal van de redenen waarom zwemmen in het zwembad zo fijn is.

Wil je als ouder aan je gezondheid werken? Kijk eens of Aquarobic, Aquajoggen, Aquacycling, Aquazumba of Floatfit misschien iets voor jou is.

Slotwoord

Hoewel een zwemdiploma en een kinderen op zwemles sturen niet verplicht is, gaan vrijwel alle kinderen naar zwemles. In deze blogpost wordt uitgelegd waarom kinderen moeten leren zwemmen.

Wat denk jij? Waarom is het belangrijk dat jouw kind kan zwemmen? En waarom vind jij dat kinderen op zwemles moeten?

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.