Loading...

Wat is Aquarobic en waarom is dit geschikt voor mij?

 

Ben je op zoek naar een nieuwe manier van bewegen? Heb je last van je knieën als je naar de sportschool gaat en deel neemt aan de high impact les zoals bijvoorbeeld Body Attack?

Wil je aan je conditie werken zonder dat je een grote belasting krijgt op je gewrichten? Dan is Aquarobic iets voor jou.

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics, Aquacyling en babyzwemmen vind je hier. 

Wat is Aquarobic en waarom is dit geschikt voor mij?

Wat is Aquarobic?

 

Aquarobic is een groepsles gericht op het verbeteren van je conditie dat wordt gegeven in het water onder begeleiding van een instructeur. Een Aquarobic groepsles is veelal op muziek. 

Met je lichaam sta je in het zwembad met een waterdiepte van ongeveer 1 meter 40. Hierdoor heb  je bij het bewegen weerstand voor zowel je benen, je onderlichaam een gedeelte van je onderarmen.

Sommige oefeningen worden gehurkt gedaan of in springende bewegingen zodat je de weerstand van het water voelt over je gehele lichaam. 

Is Aquarobic geschikt voor mij?

 

Aquarobic is geschikt voor deelnemers die het leuk vinden om in een groep op muziek te bewegen.

Je vindt het leuk om door een instructeur aangemoedigd te worden door specifieke oefeningen te doen in het water.

Het je doel om aan je conditie te werken. De oefeningen zijn namelijk high impact oefeningen, als ben je er natuurlijk zelf bij om deze op een eventueel lager tempo uit te voeren.

Aquarobic is een verfrissende sportles in het water waarbij je door het gebruik van de weerstand van het water kracht moet zetten om de oefeningen goed uit te voeren. 

Hoelang duurt een Aquarobic groepsles?

Een Aquarobic groepsles duurt een uur. De meeste zwembaden bieden de Aquarobic groepsles aan voor 45 minuten, waarbij je nog 15 minuten lekker uit kunt zwemmen. 

Wat zijn de voordelen van Aquarobic?

 

Aquarobic is superleuk om aan deel te nemen. De eerste keer is het misschien een beetje wennen.

Je kent het zwembad nog niet zo goed, je weet nog niet precies waar je heen moet, ben je niets vergeten? (Denk aan je 50cent muntje voor het kluisje 😉 

Maar zodra je vaker komt herken je de mensen, de receptionist(e) weet je naam als je deze al eens (meerdere malen) hebt verteld en je kent de instructeur.

Intussen herken je de deelnemers die vaak na de les ook nog een drankje doen. Gezelligheid ten top!

Iedereen die deelneemt, heeft minimaal 2 doelen. Gezelligheid en aan de conditie werken. De deelnemers kiezen bewust voor een ‘robbertje’ Aquarobic en niet voor Aquajogging of Aquacycling.

Lees hier: wat is het verschil tussen Aquarobics en Aquajoggen?

Dus iedereen weet waarvoor ze komen. Niet rustig aan lekker dobberen in het water, maar vol gas op de high impact muziek keuze vol gas in het water de oefeningen zo goed mogelijk uitvoeren.

Een top instructeur laat je zweten, buiten adem raken en meezingen tegelijk. Ik mag hopen dat je deze instructeur vindt in het zwembad bij jou in de buurt. Check hier.

Je zweet enorm, al heb je hier geen erg in. Jij denk dat je niet zweet? Juist wel! Je lichaam maakt over het algemeen zweet aan om je lichaam af te koelen.

Met een beetje geluk is de watertemperatuur 27 graden Celsius waardoor je lichaam volop beweegt en wordt afgekoeld door het water. Toch zweet je. Probeer maar eens. 

Door de weerstand van het water is springen minder heftig op je gewrichten. Er zijn regelmatig oefeningen bij, zoals Squats in het water, waardoor je moet springen. Je hebt dit vast wel eens vaker gedaan, springen in het water.

Er is altijd een vorm van weerstand zodat je zachter neerkomt op je benen. Ook als je kicks moet uitvoeren, dat is behoorlijk pittig, vooral als je op de beat van de muziek probeert te blijven.

Super leuk oefeningen en een andere beleving dan als je op het ‘droge’ staat in de sportschool op de hoek.

Niet dat het laatste slecht is, want wij vinden alle vormen van bewegen prima, zolang je maar beweegt. Toch is bewegen in het water een vorm van bewegen die echt anders is. 

Is Aquarobic geschikt voor iedere leeftijd?

 

Ja, maar wil je meer cardio oefeningen doen met als doel af te vallen dan is het beter om te kiezen voor Aquajoggen.

Vind je het leuk om te fietsen dan is Aquacycling wellicht iets voor jou.

Ben je al enigszins op leeftijd en je vindt bewegen in het water en gezelligheid met leeftijdsgenoten belangrijk dan is seniorenzwemmen mogelijk iets voor jou. In een gemiddeld zwembad is voor ieder wat wils.

Heb je een zwemdiploma nodig voor Aquarobic?

 

Nee, in principe heb je geen zwemdiploma nodig bij Aquarobics. Althans niemand vraagt ernaar. Als je het verteld, dan vinden veel instructeurs het wel spannend.

Het is goed om van tevoren aan de instructeur aan te geven dat je niet zo goed kunt zwemmen. Je kunt bij Aquarobic lopen over de boden. Maar zorg ervoor dat je niet naar het diepe toegaat.

Ps. Mocht je toch een zwemdiploma willen halen dan kan dat bij de meeste zwembaden. Er wordt dan zwemles voor volwassenen aangeboden. Super leuk en leerzaam. 

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.