Loading...

Aquayoga is een vorm van yoga die in het water wordt beoefend. Men zegt dat het goed is voor mensen die moeite hebben met traditionele yoga op het land, omdat het water steun en weerstand biedt.

Wat is Aquayoga? 6 voordelen

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!

Ook is de Zwembadvergelijker voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics en babyzwemmen vind je hier. 

Wat is Aquayoga?

Aquayoga is een vorm van yoga die in het water wordt beoefend. Het combineert de voordelen van yoga en zwemmen, en is geschikt voor alle niveaus.

Aquayoga kan worden beoefend in een zwembad door middel van een aqua groepsles. Als je alleen gaat kan het ook in een buitenwater of in een plas van ongeveer 1,5 meter diep.

Het is een geweldige training voor je hele lichaam, en kan helpen om je flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Zelf aan de slag met Yoga op het droge mogelijk in combinatie met eigen oefeningen in het zwembad? Klik hier voor Happy With Yoga Academy of de cursus Yoga Stap voor Stap.

Wat zijn de voordelen van Aquayoga?

Aquayoga is een ongelooflijk heilzame manier om yoga te beoefenen met als extra voordeel dat je in een zwembad of in een buitenwater bent.

Wij gaan ervan uit dat je onder deskundige begeleiding een aquayoga groepsles volgt in het zwembad bij jou in de buurt.

Door deel te nemen aan aquayoga kun je jouw evenwicht en kracht verbeteren en jouw bewegingsbereik vergroten zonder de stress die gewoonlijk gepaard gaat met traditionele yoga op het land.

Bovendien vermindert het zweven van je lichaamsgewicht in het water veel van de belasting op je gewrichten tijdens een training.

Aquayoga is dus perfect voor mensen die de voordelen van yoga willen ervaren en tegelijkertijd de fysieke stress willen verminderen die yoga gewoonlijk veroorzaakt.

Hieronder 4 specifieke voordelen van aquayoga.

Aquayoga is een geweldige vorm van yoga die de voordelen van yoga en zwemmen combineert.

Het heeft veel voordelen voor de gezondheid en kan worden beoefend in een zwembad of buitenwater

Aquayoga biedt een scala aan fysieke en mentale voordelen, waaronder verbeterde balans, kracht en flexibiliteit en een groter bewegingsbereik zonder de stress die gewoonlijk gepaard gaat met traditionele yoga op het land.

Hieronder staan vier specifieke voordelen van aquayoga die u moet overwegen wanneer u deze vorm van lichaamsbeweging kiest voor uw welzijn.

Geen Angst om te vallen

Het water in het zwembad of buiten biedt een uitstekende steun en je hoeft niet bang te zijn om te vallen. Geen angst voor schaafwonden of verwondingen.

Training voor het hele lichaam

Aquayoga helpt u het hele lichaam te trainen, omdat het water ondersteuning en weerstand biedt die je helpen jouw kracht en flexibiliteit te verbeteren.

Minder druk op gewrichten

Drijvend in het water vermindert de druk op jouw gewrichten door het lagere gewicht. Dit maakt het perfect voor mensen met gewrichtsproblemen.

Het drijven van jouw lichaamsgewicht in het water vermindert veel van de stress op jouw gewrichten tijdens een training, waardoor het perfect is voor mensen met gewrichtspijn of fysieke beperkingen.

Verlichting van stress

Het water heeft ook een kalmerend effect, en aquayoga kan u helpen om zowel mentaal als fysiek te ontspannen. Het is ideaal als u op zoek bent naar een manier om stress en spanning te verminderen.

Wordt super flexibel in het water

Aquayoga helpt je superflexibel te worden in het water, zodat je je vrij en comfortabel kunt bewegen.

Deze vorm van yoga is een geweldige manier om je evenwicht, kracht en flexibiliteit te verbeteren terwijl je geniet van het kalmerende effect van het in het water zijn.

Iedereen kan meedoen!

Of u nu een beginner bent of een gevorderde beoefenaar van yoga of bewegen in het water, aquayoga is geschikt voor alle niveaus.

Met het extra voordeel dat je in een zwembad of buitenwater bent, kan het helpen je balans, kracht en flexibiliteit te verbeteren en tegelijkertijd verlichting te bieden bij stress en spanning.

Welke oefeningen doe je tijdens het Aquayoga?

Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een aantal yogaoefeningen uitgezocht die je kunt proberen in het water.

Ga op je handen staan

Je kan de handstand ook proberen in het water. Begin in schouderdiep water en zwem naar de bodem.

Plaats je handen op de grond en duw je voeten omhoog. Door het gewichtloze gevoel, is het vaak makkelijker om de juiste houding te krijgen. Voel je zekerder, oefen dan steeds in minder diep water.

De suikerriet houding

De suikerriet houding is geweldig voor je ruggengraat. Houd je vast aan de rand van het zwembad en sla je armen er omheen.

Leun achterover in een Superman-achtige houding, waarbij je je bovenlichaam zo ver mogelijk naar achteren buigt. Duw naar voren met je armen om je schouderbladen en borst te activeren, maar zorg ervoor dat je jezelf niet te ver uitstrekt in om comfortabel te blijven.

De halve maan houding

Probeer de halve maan houding in het water.

Ga in taillediep water staan in de trikonasana houding – buig je bovenlichaam naar één kant met je gespreide, gestrekte benen en strek je één arm naar beneden en één arm omhoog.

Zet je hand onder je schouder op de grond en strek je andere been op heuphoogte. Verplaats je aandacht naar de luchtstrekkende arm tijdens het balanceren. Je blijft zo makkelijker staan!

De noorden ster houding

Deze houding is een goede om toe te voegen aan je Aquayoga routine.

Ga staan met je voeten heupafstand van elkaar, en plaats je handen op de rand van het zwembad. Reik met beide armen op schouderhoogte naar de hemel en houd je vast aan de rand van het zwembad.

Balanceer door je handen in te drukken en je kern in te spannen voor stabiliteit.

Savasana

Maak de Savasana ook in het water. Ga op een rustige plek liggen met steun van een noodle onder je knieën en armen. Sluit je ogen en voel hoe het water je draagt.

Als je jezelf verder wilt uitdagen ga in het water liggen met gesloten ogen en gestrekte armen. Ontspan je hele lichaam en laat het water het langzaam overnemen totdat je begint te drijven.

Geniet van dit moment van rust, ontspanning en stille meditatie terwijl je door het water wordt ondersteund. Blijf je dan nog drijven?

Namaste

Sluit uw Aquayoga sessie af met een Namaste houding. Sta rechtop in borstdiep water en strek uw armen op schouderhoogte naar opzij.

Kruis je armen over je hart en sluit je ogen voor een moment van vredige meditatie. Eindig deze gelukzalige oefening met een zachte buiging en neem wat tijd om te ontspannen.

Voor ieder niveau en leeftijd

Aquayoga is geweldig voor mensen van alle leeftijden en ervaringsniveaus, omdat het weinig impact heeft en in je eigen tempo gedaan kan worden.

Aquayoga biedt de perfecte mix van therapeutisch welzijn en fitness voor iedereen, van beginners tot fanatieke yogi’s.

Aquayoga is een low-impact aquasport les waarbij je langzaam door de houdingen en oefeningen beweegt, zodat je diep kunt rekken en trainen zonder enig lichaamsdeel te overbelasten.

Of je nu geniet van een rustige ochtendgymnastiek of een meer geavanceerde routine volgt, Aquayoga is de perfecte manier om in vorm te blijven vanuit uw eigen zwembad.

Het is geen wonder dat Aquayoga populairder wordt dan ooit – de mogelijkheden om vertrouwen te krijgen in het water en jouw algehele welzijn te verbeteren zijn echt inspirerend!

Minder stress, gewichtloos, spierversterkend

Het belangrijkste voordeel van aquayoga is dat je yoga kunt beoefenen in een gewichtloze omgeving, wat de stress op je gewrichten en spieren kan verminderen.

Aqua yoga is een innovatieve manier van yoga die gebruik maakt van de krachtige eigenschappen van water.

Het extra voordeel van een onderdompeling in water zorgt ervoor dat je je echt gewichtloos voelt en kunt genieten van een les zonder de druk of spanning van traditionele yogalessen in de sportschool.

In het water wordt de druk op uw gewrichten en spieren aanzienlijk verminderd, zodat u kunt profiteren van alle voordelen van een diepe stretch zonder enige spanning of pijn.

Dit kan gunstig zijn voor mensen met spierspanning, rugproblemen, gewrichtspijn en voor iedereen die iets nieuws wil proberen.

Aqua yoga kan zorgen voor een effectieve workout en tegelijkertijd voor ontspanning en een verbeterd fysiek functioneren; het is een win-win situatie!

Aquayoga aanbod in Nederland beperkt

Als je aquayoga wilt proberen, is er een aantal zwembaden die lessen aanbieden in het hele land.

Op dit moment zijn er (maar) welgeteld 12 zwembaden in Nederland die specifiek Aquayoga aanbieden.

Maar er zijn bij veel zwembaden ook activiteiten met andere benamingen of activiteiten die mogelijk aansluiten bij de oefeningen en de sfeer van aquayoga. Denk aan aguagym of aquapilates.

Als je op zoek bent naar het perfecte zwembad om aquayoga te beoefenen, kun je het beste eerst de Zwembadvergelijker raadplegen.

Hiermee kun je verschillende zwembaden vergelijken op het gebied van grootte, faciliteiten en andere kenmerken die cruciaal kunnen zijn voor uw aquayoga-sessies.

Met deze tool kunt u een zwembad vinden die aquayoga geeft bij jou in de buurt.

Samenvatting

Aquayoga is een innovatieve vorm van yoga die steeds populairder wordt vanwege de therapeutische en fitnessvoordelen.

Het stelt mensen van alle leeftijden en ervaringsniveaus in staat om yoga te beoefenen vanuit het comfort van hun eigen zwembad, buitenwater of een zwembad bij jou in de buurt.

Omdat het drijfvermogen van het water de druk op de gewrichten en spieren verlicht en stress helpt verminderen is deze vorm van bewegen in het water geschikt voor iedereen.

Aquayoga kan een geweldige manier om te genieten van yoga in een meer ontspannen omgeving, terwijl je toch je spieren intensief versterkt.

Om het perfecte zwembad voor jouw aquayoga-sessie te vinden, gebruikt je de

Zwembadvergelijker, waarmee je verschillende zwembaden kunt vergelijken op het gebied van het aanbod van aquasporten.

Vind je geen aquayogales in de buurt dan is aquabalance, aquajogging of aquarobics wel iets voor jou.

Verkrijgbaar bij

plutosport.nl (€12,95)
bol.com (€15,00)
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 - 03:47

Verkrijgbaar bij

zwangerenkids.nl (€19,95)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 1 maart 2024 - 07:47

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.