Loading...

Trimzwemmen, je hebt er mogelijk iets over gehoord, maar wat is trimzwemmen nu eigenlijk?

Wat is Trimzwemmen

Je gaat regelmatig naar het zwembad om baantjes te trekken. Je houdt regelmatig je hartslag en de zwemmeters bij door middel van een coole smartwatch? 

Nu komt er een moment dat je niet sneller kan of je wilt aan je techniek werken zodat je ook sneller kunt zwemmen.

Daarbij lijkt het alsof je soms niet voorruit komt terwijl je wel ontzetten moe wordt van het maken van al die zwemslagen. 

Nu is de vraag wat ga je doen?

 1. Ga je een personal trainer aan de hand nemen? In de fitness branche is dit heel normaal, maar kan dit uberhaupt bij een zwembad? 
 2. Ga je bij de zwemvereniging waardoor je vaak in de avonden in het zwembad ligt?
 3. Ga je deelnemen aan trimzwemmen?

Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een openbaar zwembad met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.

Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog, wat is het verschil tussen Aquajogging en Aquaerobics.

Wat is trimzwemmen?

Trimzwemmen is een groepsles waarbij je in een groep opdrachten krijgt om aan de ene kant je zwemtechniek te verbeteren en aan de andere kant aan je conditie te werken.

Tijdens deze oefeningen wordt niet alleen je techniek of conditie beter, maar ook je spieren, lenigheid en je coördinatievermogen.  

De groepsles wordt begeleid door een gespecialiseerde zwemonderwijzer die ervaring heeft met het coachen en trainen van zwemmers.  

Wat is het doel van trimzwemmen?

Trimzwemmen heeft tot doel om in een ontspannen sfeer, vaak met gelijkgestemden, aan je gezondheid te werken waarbij je op een verantwoorde wijze aan je conditie werkt.

Dit gebeurt op een afwisselende manier waarbij je zowel als geoefende zwemmer als beginner hulp krijgt van deskundige begeleiding.

Bij trimzwemmen ligt het accent in de meeste gevallen op het verbeteren van de zwemslag. Soms wordt er ook ondersteuning geboden bij het aanleren van zwemslagen, zoals bijvoorbeeld de vlinderslag, maar dit is niet het hoofddoel.

Bij reguliere zwembaden kun je ‘gewoon’ deelnemen aan de ‘groepsles’ trimzwemmen. Bij sommige aanbieders dien je eerst in te schrijven. Dit heeft te maken dat er soms niveaugroepen zijn.

Dus kijk eerst even op de Zwembadvergelijker waar er trimzwemmen of aqua-trimzwemmen wordt aangeboden in de buurt en schrijf een mailtje of waag er een telefoontje aan.

Is trimzwemmen iets voor jou?

Trimzwemmen is iets voor jou als je de volgende onderdelen leuk vindt:

 • Onder deskundige begeleiding werk je met veel plezier aan je conditie, kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen en zwemtechniek;
 • Je relatief gezien een beginner bent of een doorgewinterde zwemmer, die open staat voor een kritische blik met als doel een efficiënte slagfrequentie, een betere uithoudingsvermogen, met de nadruk op borstcrawl techniek. Al wordt er op verzoek zeker aandacht besteed aan de rugcrawl, schoolslag en vlinderslag. ;
 • Prestatie en gezelligheid in balans is gedurende de zwem training. 

Van alle aquasport ‘groepslessen’ is trimzwemmen het interessantste voor deelnemers die het ‘pure’ zwemmen leuk vinden. 

Kortom, trimzwemmen is iets voor jou als je het leuk om baantjes te zwemmen onder deskundige begeleiding, zonder vast te zitten aan een tijdelijk abonnement of lidmaatschap.

Hoe vaak per week trimzwemmen?

Door het aanbieden van gevarieerde trainingen (1 of 2 per week) en gebruikmaking van onze nieuwe trainingsmaterialen zoals, beendrijvers, zwemplankjes en trainingsvinnen zullen de trimzwemmers, ongeacht het niveau, snel verbetering waarnemen in een prettige ambiance.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van trimzwemmen?

Buiten de gezondheidsvoordelen die je hebt bij het ‘reguliere’ zwemmen wordt bij het trimzwemmen over het algemeen een hogere fysieke prestatie geleverd.

Dit komt doordat je gestimuleerd en gecoacht wordt. Een zogenaamde ‘stok achter de deur’. Ook doordat je in een groep zwemt wil je natuurlijk niet onder doen voor de anderen, toch?

Hieronder enkele gezondheidsvoordelen van het trimzwemmen op een rijtje. 

 • Door hoge weerstand van het water verbruik je meer energie;
 • Water zorgt voor minder belasting op je gewrichten;
 • Door weerstand kun je je eigen krachtsinspanning bepalen;
 • Met zwemmen gebruik je vrijwel alle spieren;
 • Grote conditieverbetering en uithoudingsvermogen;
 • Betere spiercoördinatie en evenwicht verbetering van je lichaam;
 • zwemmen zorgt voor minder rugklachten en versteviging van onder andere de rugspieren;
 • Je longinhoud vergroot en je hartspier wordt continue getraind.

Welke oefeningen tijdens trimzwemmen?

Er wordt naast het verbeteren van de conditie veel aandacht besteed aan de zwemslagen. Er veel oefeningen en technieken om de zwemslagen te verbeteren. 

Soms worden er hulpmiddelen gebruikt om zwemslagen te verbeteren. Denk aan flipper, zwemplanken of beendrijvers. Natuurlijk kan het ook zonder, maar het helpt je enorm om de zwemhulpmiddelen op een juiste manier te gebruiken. 

De onderstaande oefeningen zijn geschikt voor zowel de geoefende zwemmer als de beginner.

Armslag oefeningen

 1. Vingers gespreid houden, waardoor er minder water wordt verplaatst. Hierdoor dien je meer aandacht te besteden aan je armtechniek;
 2. Bij de borstcrawl tik je aan de voorkant na elke slag je vingers aan. Je doet dus één armslag per keer. Je dient je armen recht voor het lichaam in te steken. Dit zorgt voor minder weerstand. 

Beenslag oefeningen

 1. Alleen de benen gebruiken en de benen onder water houden. De kunst is om een gestroomlijnde houding aan te nemen van je lichaam;
 2. Bij de vlinder- en de schoolslag bij elke slag een extra beenslag maken.

Ademhalingsoefeningen

 1. Bij zowel de borstcrawl als de schoolslag om de 3 slagen ademhalen;
 2. Probeer daarna steeds minder adem te halen, dus bijvoorbeeld om de 5 slagen ademhalen.

Coördinatie oefeningen

 1. Als je de rugcrawl uitvoert dien je jouw hoofd zo stil mogelijk te houden. Dit kun je oefenen door een bekertje met water op je hoofd te zetten en vervolgens te gaan zwemmen op je rug.
 2. Probeer eens een schoolslag uit te voeren met een beenslag van de borstcrawl, of andersom.

Voor meer oefeningen is het een idee om deze te vragen aan de toezichthouder zodra je banen gaat zwemmen of je aan te melden voor het trimzwemmen in je zwembad in de buurt. 

Wil jij weten of er bij jou in de buurt trimzwemmen wordt gegeven? Klik hier en check het zwembad in jouw buurt en kies binnen de ‘doelgroepen’ tab Trimzwemmen of Aqua- Trimzwemmen

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.