Loading...

In deze blog gaan we in op wat zwangerschapszwemmen nu precies is. Ook komt veiligheid aan bod en de vraag wordt beantwoord of zwemmen tijdens je zwangerschap slecht is voor je kind. 

Mocht je gaan zwemmen als je zwanger bent dan geven we je meteen wat tips wat je het beste mee kunt nemen naar het zwembad, zodat je goed voor de dag komt.  

Wat is zwangerschapszwemmen

Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!

Ook is de Zwembadvergelijker er voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics, zwangerschapszwemmen en babyzwemmen vind je hier. 

?c=35864&m=2128546&a=375138&r=&t=html

Zwangerschapszwemmen is een goede manier om je conditie op peil te houden tijdens je zwangerschap, en om je spieren en gewrichten soepel te houden.

Het is ook een ontspannende activiteit, waardoor je minder last zult hebben van zwangerschapskwalen zoals spier- en gewrichtspijn, opgeblazen gevoel en slapeloosheid.

Zwangerschapszwemmen wordt meestal gegeven in een groepsles met andere zwangere vrouwen, maar soms is er ook de mogelijkheid om privélessen te volgen.

Voor de meeste zwangere vrouwen is zwangerschapszwemmen veilig, maar het is wel belangrijk om je huisarts of verloskundige te raadplegen voordat je met zwemmen begint.

Check hier voor een zwembad in de buurt en neem vervolgens contact op met de zwembadbeheerder om te vragen naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Is zwemmen goed als je zwanger bent?

Zwemmen is een goede, veilige manier om lichaamsbeweging te krijgen als je zwanger bent.

Het vermindert ook de kans op zwangerschapskwalen zoals spier- en gewrichtspijn, opgeblazen gevoel en slapeloosheid. Zwemmen zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en dat je longen meer zuurstof inademen, waardoor je conditie verbetert.

Als je regelmatig zwemt tijdens je zwangerschap zal je makkelijker herstellen na de bevalling.

Als je nog nooit eerder hebt gezwommen of als je niet regelmatig sport, is zwangerschapszwemmen een goede optie om toch lichaamsbeweging te krijgen.

Het is belangrijk om rustig aan te doen en niet over te drijven. Luister naar je lichaam en stop met zwemmen als je moe of duizelig wordt.

Is zwemmen veilig voor je ongeboren baby?

Ja, zwemmen is heel veilig voor je ongeboren baby. Het water beschermt je baby tegen harde stoten en valpartijen.

Ook kan het niet dat je baby inademt tijdens het zwemmen, omdat hij of zij in een waterzak zit die om je buik zit.

Toch is het belangrijk dat je voorzichtig bent met zwemmen als je zwanger bent. Probeer geen hoge sprongen of moeilijke stunts uit te halen en zorg ervoor dat je altijd in de buurt van een zwembadbeheerder of reddingsbrigade bent.

Als je twijfelt over je veiligheid of die van je baby, raadpleeg dan altijd je huisarts of verloskundige.

Hoe lang kan ik zwemmen tijdens mijn zwangerschap?

Zolang je je goed voelt en er geen medische redenen zijn om te stoppen, kan je gewoon blijven zwemmen tot aan het einde van je zwangerschap.

Als je moeilijkheden ondervindt bij het zwemmen, of als je pijn in je rug, buik of benen krijgt, stop dan met zwemmen en raadpleeg je huisarts of verloskundige.

Wat neem je mee als je gaat zwangerschapszwemmen?

Een (waterdichte) tas

Je neemt een waterdichte tas mee omdat je spullen droog moeten blijven. De spullen die je over het algemeen meeneemt zijn je zwemkleding, handdoek, shampoo, conditioner en bodylotion.

Een plastic tas

Je neemt een plastic tas mee om je natte spullen in te doen, zodat je droge spullen in de tas niet nat worden.

Zwemkleding

Zorg dat je zwempak of zwembroek niet te strak zit, zodat je baby voldoende ruimte heeft.

Als je zwempak of zwembroek te strak zit, kan dat namelijk betekenen dat de bloedcirculatie in je benen minder goed wordt en dat is niet goed voor je baby.

Tip: trek je zwembad alvast thuis aan.

Easy kleding voor na het zwemmen

Zorg dat je ook gemakkelijke kleding meeneemt dat je gemakkelijk aan kunt trekken. Soms zijn de zwembadhokjes aan de kleine kant, en als je als moeilijk kunt bukken is bijvoorbeeld een grote trainingsbroek en daarover een heerlijk warme hoodie die over je heupen valt.

Handdoek

Doe een handdoek in je tas zodat je je na het zwemmen kunt afdrogen en aankleden.

Twee handdoeken is nog beter, omdat je niet op een natte vloer wilt omkleden. Op een handdoek staan is ook veiliger in verband met eventuele gladheid.

Shampoo, conditioner, deo en bodylotion

Als je zwemt, zwem je in bijna zeker chloorwater. Dit kan ervoor zorgen dat je haar en huid uitdrogen. Breng daarom na het zwemmen shampoo, conditioner en bodylotion aan om je huid en haar te hydrateren.

Kam of borstel

Als je haar nat is, moet je het kammen of borstelen om de knopen eruit te halen.

(gezonde) Snack

Zorg dat je voor het zwemmen een gezonde snack hebt gegeten zodat je energie hebt tijdens het zwemmen. Je kunt bijvoorbeeld een banaan, appel of rijstwafel nemen.

Sport drinkfles

Het is belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt tijdens het zwemmen, zodat je niet uitdroogt. Zorg daarom dat je een sportdrankfles meeneemt zodat je tijdens het zwemmen voldoende kunt drinken.

Neem een fles water mee met een klein beetje suiker of glucose siroop erin.

Portemonnee, telefoon met e-ticket

Als je zwemt in een zwembad en je hebt geen abonnement, heb je vaak een entreeticket nodig. Het is daarom handig om vooraf je ticket online te kopen zodat je geen tijd hoeft te verliezen met aanschuiven bij de kassa.

Heb je een abonnement vergeet dan je pasje niet.

50 of 20 cent muntje

In veel zwembaden moet je een muntje meenemen voor het kluisje. Deze krijg je in de meeste gevallen terug. Zonde als je net aangekleed bent dat je dan terug moet naar de receptie voor een muntje.

Zwembril

Als je niet zeker weet of je ogen wel tegen het chloor kunnen, neem dan een zwembril mee.

Dit voorkomt eventuele irritaties aan je ogen.

Oordoppen

In sommige zwembaden is het toegestaan om oordoppen in te doen. Dit voorkomt irritaties van het chloorwater aan je oren.

Extra t-shirt en onderbroek

Als je zwemkleding nat is en je wilt niet meteen weer in je zwemkleding omkleden, kun je overwegen om een extra t-shirt en onderbroek mee te nemen zodat je iets droogs aan kunt trekken.

Badmuts of elastiekjes voor de haren

Als je niet zeker weet of je haar wel tegen het chloorwater kan, kun je overwegen om een badmuts of elastiekjes mee te nemen zodat je haar bedekt is. Dit voorkomt irritaties van het chloorwater aan je haar.

Slippers of flip-flops

Doe slippers of flip-flops aan zodat je niet met blote voeten over de vloer hoeft te lopen. Dit voorkomt eventuele infecties. Het zorgt ook voor een betere grip zodat de kans op uitglijden minimaal is.

Samengevat mee te nemen naar zwangerschapszwemmen?

Primair

Een (waterdichte) tas; handdoek (of 2); badkleding; (gezonde) snack; sport drinkfles; portemonnee of e-ticket; easy kleding voor na het zwemmen.

Secundair

Zwembril; Badmuts of elastiekjes voor de haren; shampoo; kam of borstel; deo; slippers of flipflops; oordoppen; 50 of 20 cent muntje voor de kluisjes.

Waarom mag je niet in de jacuzzi als je zwanger bent?

Het is niet veilig voor je om in een jacuzzi of bubbelbad te zitten als je zwanger bent. Dit komt doordat het water in een jacuzzi of bubbelbad ongeveer 40 graden Celsius is, wat erg warm is voor je ongeboren baby.

Ook kan de warmte van het water ervoor zorgen dat je bloeddruk daalt en je duizelig wordt, waardoor je kan vallen en je baby kan verwonden.

Een bubbelbad, bubbelbad of spa kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap, omdat de bacteriën in dit water dieper in uw lichaam kunnen doordringen en infectierisico’s kunnen veroorzaken.

Je moet ze vermijden vanaf week 32 van de zwangerschap, omdat je dan al een verbinding met de buitenwereld hebt, waardoor het voor die ziektekiemen gemakkelijker wordt om in de bloedbaan te komen.

Gebruik maken van een dompelbad is gedurende de gehele zwangerschap af te raden.

Een snelle verandering van warmte naar in heel hoge mate kou op je lichaam kan een in je lichaam een reactie geven dat niet goed is voor je baby. Je kunt het beste afkoelen onder een douche met lauw water.

Veiligheid eerst!

Als je huisarts of verpleegkundige zegt dat je in goede gezondheid genoeg bent om te gaan zwemmen, maar je hebt er zelf weinig ervaring mee, dan is het beste om langzaam te beginnen.

Voor degenen die getrainde zwemmers zijn, kunnen ze hun routine zoals gewoonlijk handhaven.

De van de vrouwen die redelijk fit zijn en daadwerkelijk trainen, kunnen hun training ongeveer 6 maanden voortzetten. Daarna kun je overwegen om zwangerschapszwemmen in een groep te volgen. Dit is dan voor het laatste trimester.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.

Index