Voor het onderwerp Zwangerschapszwemmen en in het verlengde van het artikel “Zwangerschapszwemmen, iets voor mij?”, hebben we een Frequent Ask Question (FAQ) pagina opgesteld, zodat je alle vragen en antwoorden op één overzicht nog eens na kunt lezen. Mocht vragen of opmerkingen hebben of je hebt andere ervaringen, dan wordt delen zeer gewaardeerd.
Zwangerschapszwemmen is een groepsles met meerdere zwangere vrouwen, onder deskundige begeleiding, waarbij zwem-, drijf-, ontspannings-, conditie – en krachtoefeningen worden gedaan in het water. De behoeften en mogelijkheden van de zwangere vrouwen staat in deze zwemles centraal.
Veel zwangere vrouwen beginnen rond de 12 weken met zwangerschapszwemmen.
Zwangerschapszwemmen is bedoeld voor toekomstige moeders die op een verantwoorde manier, vaak in groepsverband, onder deskundige begeleiding in beweging willen blijven.
Tussen de 4,5 en 9,5 euro per keer, waarbij er vaak een korting wordt gegeven zodra je een abonnement of een meerbadenkaart afneemt. De duur en de kosten van de zwangerschapsles hebben te maken met het aanbod van het zwembad bij jou in de buurt.
Als je het leuk vindt om te bewegen in het water met gelijk gestemde zwangere dames, waarbij je met of zonder muziek wordt begeleid door een deskundige zwemonderwijzer die gespecialiseerd is op het gebied van zwangerschapszwemmen, dan is het antwoord ja.
Over het algemeen tussen de 30 en 60 minuten
Helaas wordt het zwangerschapszwemmen in sommige zwembaden niet aangeboden, omdat de les niet regelmatig en frequent wordt bezocht. Toekomstige moeders zijn onzekere bezoekers die overigens logischerwijs de les maximaal 7-9 maanden bezoeken. Zwangerschapszwemmen wordt door veel zwembaden voor de moeder wel gezien als een goede basis voor baby-, dreumes- en peuterzwemmen.
Door simpel te zoeken op Zwembadvergelijker vind je in no time het zwembad waar zwangerschapszwemmen wordt gegeven.
Banenzwemmen, Aquajoga, Aqua Balance, AquaCalm of Seniorenzwemmen. Je zou overdag (op dalmomenten) banen kunnen gaan zwemmen, of deelnemen aan het relatief rustige groepslessen waaronder seniorenzwemmen.
Ja, je kunt alleen ook oefeningen doen die normaliter ook in een groep worden gedaan, maar het is te adviseren om onder deskundige begeleiding te zwemmen, dit is vaak ook leuker. Daarbij dient het doelgroepenbad of therapiebad in het zwembad beschikbaar te zijn, omdat deze zwembaden een watertemperatuur hebben van tussen de 30 en 32 graden Celsius. Deze baden zijn vaak beschikbaar tijdens de recreatieve zwemuren of wordt ook regelmatig opengesteld tijdens de banenzwemuren cq banenzwemmen.
Ja dat kan, als het mag. Het advies is, vooral bij je eerste zwangerschap, dit te overleggen met je arts voordat je kiest voor een zwemtraining. In het eerste trimester (rond de 3 maanden) is de tijd dat je voorzichtiger moet zijn.
Het is niet verstandig om aan het einde van je zwangerschap nog te gaan zwemmen, omdat je vliezen dan kunnen breken. Het kan zijn dat je dat dan niet doorhebt waarop kans op infectie groot is.
Ja, want volgens de wet Bhvbz (Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden) dient bij een openbare badinrichting bij elk bassin toezicht gehouden te worden door minimaal één toezichthouder. Deze toezichthouder dient zich alleen bezig te houden met toezicht houden en mag geen andere taken verrichten. De zogenaamde houder van het zwembad moet beoordelen op welke momenten één toezichthouder welke (combinatie van) bassins overzien kunnen worden. De inschatting is afhankelijke van de overzichtelijkheid van de totale situatie en het aantal en soort bezoekers. .
Verloskundigen en artsen zijn het daarover niet eens. Het wordt sowieso afgeraden om na 32ste week en temperatuurverschillen op je lichaam zoveel mogelijk te ontwijken. Dus je direct verplaatsen van een zwembad van 32 graden in een bubbelbad van 39 graden is onverstandig doordat je lichaamstemperatuur te snel en teveel stijgt.
Het bord dichtbij of naast de glijbaan geeft aan voor wie de glijbaan (on)geschikt is. Blijf vooral zelf nadenken wat wijs is.
Duiken en springen in een zwembad wordt afgeraden vanwege het risico op letsel voor jou of je baby, vooral na het eerste trimester wanneer de baby niet meer in het bekken zit.
Het kan zijn dat je in topconditie bent en het woord stoppen (nog) niet in je woordenboek voorkomt dan is het wel goed om te weten wanneer het moment daar is dat je toch even op je tellen moet passen. Tijdens het zwemmen, vooral als je nog zeer actief bezig bent, kan het zijn dat je normale pijn ervaart terwijl je bij je babybuikje te water gaat. Natuurlijk bepaal je uiteindelijk zelf je grenzen dus luister ook vooral naar je zelf (en naar je arts en verloskundige). Mocht je kortademig worden, scherpere pijn krijgen, vaginale bloeding krijgen, last hebben van duizeligheid, een flauwte krijgen, last hebben van baarmoedercontracties, afwezigheid van foetale bewegingen of iets anders dat jouw inziens niet helemaal oké is, stop dan onmiddellijk.
In het water doe je in groepsverband, vaak ondersteund met muziek, de volgende oefeningen:
1. Warming – Up 5-10 minuten
2. Lichte Aquarobic oefeningen 5 minuten
3. Lichte krachtoefeningen 10 minuten
4. Ademhalingsoefeningen en cooling down 5 minuten
5. Stretchen van de belangrijkste spieren 5-10 minuten
De zwangerschapsles wordt meestal gegeven in een zogenaamd doelgroepen- of therapiebad. In deze baden is de watertemperatuur vaak tussen de 30 graden en de 32 graden Celsius. In een instructie- of wedstrijdbad ligt de watertemperatuur vaak rond de 27 graden Celsius waardoor deze baden minder geschikt zijn voor zwangerschapszwemmen.
Nee, het doelgroepenbad of het therapiebad zijn niet altijd beschikbaar. Het kan zijn dat er al een andere les wordt gegeven. Het kan ook te maken hebben dat deze zwembaden niet in gebruik worden gesteld, omdat hiervoor een toezichthouder ingezet moet worden.
De zwangerschap ‘zwemles’ wordt vaak gegeven in de ochtenden tussen 09:30 uur en 11:30 uur of tussen 13:00 uur en 15:00 uur. De reden hiervan is dat dit de momenten zijn dat het zwembad minder gebruikt wordt. In uitzonderlijke gevallen, maar zeer maatschappelijk georiënteerde zwembaden, wordt het zwangerschapszwemmen in de avond gegeven tussen 18:00 en 20:00 uur, maar dat zijn over het algemeen de meest bezette tijden voor het zwembad waardoor het zwembad gebruikt wordt door zwemverenigingen of groepen die commerciëler interessanter zijn vanwege een vooraf goed in te schatten opkomst.
1. Baantjes zwemmen
2. Op de rug drijven
3. Ga op de bodem staan en kick rustig met je linker been naar voren, en daarna met je rechterbeen.
4. Kick daarna naar achteren met je benen en beweeg je armen daarin mee in tegengestelde richting
5. Ga op de bodem staan en beweeg je heupen van links naar rechts en terug
6. Rek je bovenbeenspier door je hak tegen je bil aan te drukken
7. Beweeg staand je been gestrekt vooruit zover je kunt, daarna het andere been
8. Pak een drijfmiddel zoals een bal, leg deze op je buik en ga rustig op je rug in het water liggen
9. Neem een Flexibeam (ook wel Water Noodle of Drijfbuis genoemd), klem deze onder je oksels en mag rustig een schoolslag met de benen
10. Gebruik de Flexibeam om in de nek te leggen als je langzaam achteruit zwemt
11. Leg één Flexibeam onder je voeten en één onder je nek en drijf dan rustig rond. Dit werkt overigens prima als je met meerdere mensen bent
Primair
Een (waterdichte) tas; Handdoek (of 2); Badkleding; (gezonde) Snack; Sport drinkfles; Portemonnee of e-ticket; Easy kleding voor na het zwemmen
Secundair
Zwembril; Badmuts of elastiekjes voor de haren; Shampoo; Kam of borstel; Deo; Slippers
Sommige zwangere dames maken zich zorgen dat de chemicaliën die worden gebruikt om het zwembad te desinfecteren hun kind kunnen schaden, maar er zijn geen aanwijzingen dat u of uw kind gevaar loopt.
Vroeg in de zwangerschap zijn alle zwemslagen passend. Tijdens de late zwangerschap kan een schoolslag gunstig zijn, omdat het mogelijk is om het hoofd boven water te houden en het een goede positie is voor de bevordering van de rug- en bovenlichaamspieren. Rugslag is naar alle waarschijnlijkheid niet zo’n goed idee tegen het einde van de zwangerschap. In de buikstreek kan het kind dan stress veroorzaken.
Nee, want de vliezen zorgen voor de bescherming van je baby tegen infecties en voor andere invloeden van buitenaf. Klik hier voor meer informatie over gebroken vliezen.
Nee, de kans op infectie is dan groter en is het ook niet verstandig om in bad te gaan. Bij normaal bloedverlies (ongesteldheid) ligt dit anders. Daar kun je hier meer over lezen.
Integendeel, zwangerschapszwemmen verminderd fysieke, emotionele stress en is rustgevend.
Wij kunnen ons voorstellen dat er buiten deze FAQ-lijst nog veel meer vragen zijn die gaan over zwangerschapszwemmen of zwemmen tijdens de zwangerschapsperiode. Wij denken niet dat wij alle wijsheid in pacht hebben, integendeel, maar willen wel zo volledig mogelijk zijn in onze informatieverstrekking. Dit helpt vervolgens andere lezers die op basis van deze informatie keuzes maken. Vanzelfsprekend kunnen wij dit niet alleen en staan wij altijd open voor positieve kritische terugkoppeling. Mogelijk heb jij nog vragen of opmerkingen die je met ons wilt delen. Schroom niet om dit te doen en mail ons via het contact formulier. Wij zijn je bij voorbaat erg dankbaar.
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.