Zwangerschapszwemmen de beste sport voor zwangeren.
Linda is een hele goede vriendin van me en ze is net zwanger geworden. Ze sport zeer regelmatig, maar maakt zich zorgen over haar sportiviteit tijdens haar zwangerschapsperiode, waardoor ze zich optimaal probeert voor te bereiden.
Op basis van haar vragen proberen wij nu in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn voor zwangerschapszwemmen en in een bredere zin, zwemmen tijdens je zwangerschapsperiode.
In dit artikel vind je een faq-lijst over zwangerschapszwemmen, de voordelen van zwangerschapszwemmen, wat je vooral niet moet doen tijdens het zwemmen, terwijl je zwanger bent, en nog veel meer.
Welkom bij Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor mensen die op zoek zijn naar een zwembad in de buurt met als doel in het water aan hun gezondheid te werken.
Tevens schrijft de Zwembadvergelijker blogs over zwemgerelateerde onderwerpen waaronder de blog; op welke leeftijd te starten met babyzwemmen.
De meeste zwangere vrouwen beginnen met zwangerschapszwemmen zo rond de 12 weken.
Je kunt al vroeg starten met zwangerschapszwemmen, eigenlijk vanaf het eerste moment dat je weet dat je zwanger bent.
Je kunt je conditie opbouwen door eerst te starten met aquarobics om vervolgens over te gaan naar aquajoggen. Na 12 weken kun je dan mede lotgenoten opzoeken om samen met andere zwangere dames te gaan zwemmen.
Lijkt het je wat om al eerder te starten met bewegen in het water? Lees in deze blog de verschillen tussen aquajoggen en aquarobics.
Er wordt wel eens gezegd dat het hebben van een fitte baby begint met een fitte moeder. De meeste vrouwen bewegen frequent en houden zich aan een goed dieet wat zorgt over het algemeen voor een gezonde levensstijl.
Het is lastig als je eenmaal zwanger bent om deze gezonde levensstijl in stand te houden en in goeie conditie te blijven, alhoewel dit in de meeste gevallen enorm bijdraagt aan een prettigere bevalling.
Fit blijven tijdens je zwangerschapsperiode kan op verschillende manier, waaronder yoga, aquajogging, body balance, aquayoga en zwangerschapszwemmen.
In dit artikel gaan we wat dieper in op zwangerschapszwemmen, zodat je na het lezen van dit artikel voor jezelf kunt bepalen of zwangerschapszwemmen iets voor jou is.
Het is goed om in een goeie conditie te zijn zodra je gaat bevallen, daarom is het niet verkeerd om je conditie dan ook op te bouwen, waarbij zwemmen één van de meest comfortabele mogelijkheid is om te bewegen.
Zwemmen tijdens de zwangerschapsperiode zorgt er namelijk voor dat je even vergeet dat je zwanger bent, want je voelt je bijna gewichtloos, omdat het water je lichaam ondersteunt.
Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door Rita Gillan, PT, DPT (@ritadoulaphysio) op
Het is goed om in een goeie conditie te zijn zodra je gaat bevallen, daarom is het niet verkeerd om je conditie dan ook op te bouwen, waarbij zwemmen één van de meest comfortabele mogelijkheid is om te bewegen, zodra je in het water lig.
Veiligheid eerst!
Als je arts of verloskundige aangeeft dat je gezond genoeg bent om te gaan zwemmen en je bent over het algemeen niet zo actief, dan is het raadzaam om rustig te starten. Ben je een getrainde zwemmer dan kun je jouw routine in stand houden.
Zwangerschapszwemmen heeft veel verschillende voordelen voor zwangere vrouwen. Je verbetert bijvoorbeeld de zuurstoftoevoer voor jou en je baby als je lange relatief lichte oefeningen doet (cardiotraining). Hieronder 26 voordelen voor het zwemmen tijdens je zwangerschapsperiode.
In onderstaande YouTube filmpje van CNN worden enkele voorbeelden benoemd door zwangere dames en een arts. Dit geeft een indruk van zwangerschapszwemmen in groepsverband. Dit is in Nederland overigens niet anders dan in America.
Zowel zwangerschap als lichaamsbeweging zorgen voor enorme veranderingen in de lichaamsprocessen, waaronder ademhaling, hartfunctie, bloedcirculatie en energieverbruik.
Volgens de American University of Obstetrics and Gynecology (ACOG) vinden de meeste veranderingen in het lichaam van de moeder plaats gedurende de allereerste 3 maanden.
De hartslag van de moeder neemt toe. Het plasmavolume (vloeistof in het bloed) en de verscheidenheid aan rode bloedcellen nemen toe.
Het slagvolume (hoeveelheid bloed verplaatst met elke hartslag) en ook het totale hart resultaat (de totale hoeveelheid bloed gepompt door het hart) geeft een extra boost zowel in rust als tijdens de zwemtraining.
De toename van het hart resultaat bij training is ook hoger bij zwemmers dan bij verschillende andere sporters.
Bij onderdompeling van het lichaam in het water duwt de hydrostatische druk van het water vloeistoffen uit de lichaamscellen terug in de aderen.
Dit gebeurt extreem snel na het in het water gaan en verhoogt ook het bloedvolume. Dit veroorzaakt een daling van de hoge bloeddruk, een toename van het slagvolume.
Primair
Een (waterdichte) tas; handdoek (of 2); badkleding; (gezonde) snack; sport drinkfles; portemonnee of e-ticket; easy kleding voor na het zwemmen.
Secundair
Zwembril; Badmuts of elastiekjes voor de haren; oordoppen; shampoo; kam of borstel; deo; slippers of flipflops; 50 of 20 cent muntje voor de kluisjes.
Wat je fysieke conditie ook is, het is nu tijd om uw bestaande niveau van gezondheid en conditie te behouden en gewoon energiek te zijn.
De hoeveelheid beweging en training die je kunt doen, zal geleidelijk aan steeds minder worden naarmate uw lichaamsbouw verandert en je buik groter wordt.
Als je een normale sporter bent met een hoge conditie, is er geen reden om niet door te gaan met je gebruikelijke trainingen. Bovendien is je lichaam zowel geconditioneerd als fit genoeg om ermee om te gaan.
De gouden regel hieronder is echter om naar je lichaam te luisteren. Met andere woorden, als je merkt dat je ongewoon geen energie hebt, je duizelig, misselijk of bleek voelt, dan zegt je lichaam dat je je moet terugtrekken, moet vertragen of zelfs moet stoppen
De meerderheid van de vrouwen die redelijk fit zijn kunnen hun training ongeveer 6 maanden voortzetten en overweegt daarna zwangerschapszwemmen in een groep voor het laatste trimester.
Wanneer je lichaamsvorm je beweging en uitputting beperkt, evenals een gebrek aan kracht, je ervan weerhoudt om iets inspannends te doen, is zwemmen tijdens de zwangerschap de meest comfortabele vorm van training.
Ben je gewend om vaak te zwemmen voordat je zwanger was, dan kan je als doel stellen om tussen de 4 en 7 keer per week, ongeveer 30 minuten per keer, te blijven zwemmen. Dat komt neer op minimaal 120 minuten per week.
Wil je beginnen met zwemmen en bent nog niet gewend om regelmatig te bewegen dan is het een idee om 15 minuten per dag in je systeem te krijgen, waarna je geleidelijk je training verzwaart.
Om zwangerschapscomplicaties te verkleinen en gezondheidsvoordelen te behalen wordt er door ‘geleerden’ geadviseerd minimaal 150 minuten per week te bewegen, tenminste 3 keer per week.
Om makkelijk aan de oefeningen deel te kunnen nemen is het meest ideale om lekker zittende (positie) badkleding aan te trekken.
In de meeste gevallen is het verstandig de zwemkleding thuis al aan te trekken, want soms is de vloer in de kleedkamer glad en de ruimtes in de kleine kleedcabines is nogal beperkt.
Zodra je buik wat groter wordt kan het comfortabeler zijn om je buik wat meer ruimte te bieden in de zwemkleding.
Je zou ervoor kunnen kiezen om een tweedelig stuk zwemkleding aan te schaffen. Als je toch liever je buikje bedekt wilt houden om wat voor een reden dan ook dan is een tankini wel iets voor jou?
Voor je informatie hebben de meeste zwemkledingmerken ook een zwangerschap kledinglijn.
Eet ongeveer een uur voordat je vertrekt een klein hapje zodat je minder kans hebt om misselijk te worden en voldoende energie hebt in je lichaam. Denk aan onder meer fruit, toast of een kommetje met melk en ontbijtgranen.
Neem een fles water mee met een klein beetje suiker of glucose siroop erin. Zo’n fles met een sportdop is superhandig tijdens het sporten. Neem ook een klein (gezonde)snack mee voor na de zwemles zodat je niet omvalt van duizeligheid.
Je wordt zodra je zwanger bent vaak overspoelt met negatieve verhalen over bewegen gedurende je zwangerschapsperiode.
En dan vraag je jezelf af waarschijnlijk af of dit klopt. Wij zouden de volgende adviseren aan alles zwangere vrouwen adviseren vooral niet te doen. Wil je dit toch doen of twijfel je, vraag advies je arts of aan je verloskundige.
Wat zeer onverstandig is om iets bijvoorbeeld gewichten boven de 5 kilo op te tillen. Nog beter om helemaal niets op te tillen tijdens het sporten, terwijl je eigenlijk wel je spieren zoals je benen en armen sterk wilt houden.
Dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat je geboorte van je kind wat makkelijk gaat. Bewegen in het water maakt het super handig.
Het water biedt namelijk te allen tijde de gewenst weerstand. Hoe harder je drukt, des te harder de tegendruk. Zo kun je op elk moment zowel je armspieren als je beenspieren sterk houden.
De hydrostatische druk versterkt ook je ademhalingssysteem. Dit komt doordat je organen werken tegen de lichte druk van het water.
Ga helemaal los! Spring en kick lekker rond, maar dan wel in het water. Het water zorgt ervoor dat je toch niet snel kan springen of kicken zodra je wat dieper in het water staat. Een waterdiepte van ongeveer 1.40 meter is over het algemeen voor iedereen een prettige waterdiepte om in te bewegen.
Normaal gesproken stijgt de lichaamstemperatuur van een vrouw niet zo snel tijdens het zwemmen, omdat warmteverlies geleidelijker gaat in het water dan door de lucht.
Zo wordt de baby extra beveiligd tegen oververhitting. Toch is de kans dat, zodra je lichaam oververhit raakt in heel warm water, je hartslag snel stijgt.
Dus het is af te raden om in een sauna of warm bubbelbad te gaan zitten. Daarbij is zwemmen in een bad dat rond de 32 graden Celsius ligt geen probleem.
Wil je banenzwemmen in een ‘gewoon’ 25-meterbad dat ongeveer 27 graden Celsius is dan is dat ook prima. Zelfs als je hartslag verhoogt tijdens het bewegen in het water zorgt het koele water voor regulatie van je lichaamstemperatuur.
Duiken en springen in een zwembad wordt afgeraden vanwege het risico op letsel voor jou of je baby, vooral na het eerste trimester wanneer de baby niet meer in het bekken zit.
Je bent zwanger, je krijgt en buikje, moet ik dan ook nog rekening houden met mijn gewicht? Ja, want volgens de ACOG brengt overgewicht/ obesitas op verschillend fronten ernstige risicoproblemen met zich mee.
Om af te vallen lijkt het logisch dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen kan dit worden bereikt.
Mogelijk kan de verloskundige je helpen samen met een voedingsdeskundige om een gezond dieet te plannen. Je kunt ook gebruik maken van de adviezen van het voedingscentrum of van het platform ‘Choose My Plate’.
Om af te vallen dien je jouw fysieke activiteiten te verhogen. Dagelijks minimaal 30 minuten baantjes trekken en/ of zwangerschapszwemmen kan hierbij helpen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om 3 keer per dag 15 tot 20 minuten te bewegen.
Blijf tijdens voor, tijdens en na het zwemmen goed consumeren, waarbij een gezond dieet zoals hierboven geschets aan te raden is. Zodra je iets langer beweegt, denk aan een half uurtje, dan volgt er niet alleen caloriebehoefte, maar ook behoefte aan water.
Water met een beetje suiker in een sportfles is verstandig om mee te nemen.
Deze verklaring is volkomen onjuist. In feite moeten dames een gezond evenwicht bewaren in hun dieet en ook trainen gedurende de zwangerschapsperiode.
De enige oprechte zorg is zodra je niet echt sportief bent, dus niet veel hebt bewogen voor je zwangerschap en of hebt gezwommen, dan je lichaam niet gewend aan de extra werkzaamheden die deze moet verrichten.
Dus een goede opbouw van het niet bewegen naar vaak bewegen is niet onverstandig. Mocht je wel veel bewegen dan is er met een klein beetje gezond verstand geen enkele reden om niet te blijven zwemmen in je zwangerschap.
Zwemmen als je zwanger bent, is veilig en kan je helpen fit te blijven, flexibel te blijven en je goed te voelen naarmate je buik groter wordt.
Heb je weinig ervaring met sporten of bewegen en je wilt gaan starten dan is het verstandig om even contact op te nemen met je arts of verloskundige. Hij of zij kan je helpen bij deze, als het je eerste kind is, gloednieuwe ervaring.
Als je bezorgd bent dat chloor in een zwembad je komende kind kan schaden dan is dit niet nodig. Zwemmen als je zwanger bent is niet gevaarlijk voor je ongeboren kind of voor jou.
De baby is goed afgesloten voor het zwemwater en zit veilig in de baarmoeder opgeborgen in zijn vruchtwaterzak. Het enige nadeel kan zijn dat het chloor je huid kan laten jeuken en het kan zijn dat je een iets rodere huid krijgt.
Omdat zwemmen een sportieve activiteit is, gaan sommigen ervan uit dat het veel te veel stress is voor het lichaam. Nu is het wel zo dat je stress kan krijgen van aan- en uitkleden, maar niet van het zwemmen zelf. Integendeel, als je het goed doet geeft het juist rust.
Er zijn moeders die de zwangerschap ervaren als een symptoom van uitputting, maar door te gaan zwemmen kan het juist veel energie geven.
Tijdens de zwangerschap kan zwemmen relaxed en rustgevend zijn, maar je kunt zwemmen ook inzetten als een training waardoor je ook nog een calorieën verbrand.
Door zwangerschapszwemmen meer als een training te zien ben je zelf meer fit dan slaperig. Het is ook een feit dat zwemmen de fysieke en emotionele stress van de zwangerschap verminderd.
Het zorgt voor een relatief gewichtloze sfeer. Water kan ongeveer 90% van uw lichaamsgewicht ondersteunen, wat betekent dat zwemmen tijdens de zwangerschap u een half uur lang verlichting kan bieden!
Zwangere vrouwen erkennen en haten het gevoel van vroege ochtendmisselijkheid.
Meer dan de helft van de zwanger vrouwen wordt de eerste 3 maanden sowieso misselijk. Het kan een moeilijke tijd zijn in het leven van een vrouw, maar dat betekent niet dat lichaamsbeweging moet worden voorkomen.
Vaak zorgt zwangerschapszwemmen ervoor dat het ochtendziekte verlicht en zelf verminderd. Dat gezegd hebbende, als het niet lijkt te werken, moeten zwangere vrouwen met hun medische professionals praten voordat ze verder gaan met zwemmen.
Ziek worden in het zwembad is onhygiënisch voor jouw omgeving en in het zwembad zelf.
Voor het onderwerp Zwangerschapszwemmen en in het verlengde van het artikel “Zwangerschapszwemmen, iets voor mij?”, hebben we een Frequent Ask Question (FAQ) pagina opgesteld, zodat je alle vragen en antwoorden op één overzicht nog eens na kunt lezen. Mocht vragen of opmerkingen hebben of je hebt andere ervaringen, dan wordt delen zeer gewaardeerd.
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.
Comments are closed.