Als je leert zwemmen is het logisch dat je snel je zwemdiploma wilt halen. Je wilt als ouder vaak zo snel mogelijk van de zwemlessen af en je kind zelfstandig kunnen laten zwemmen. Maar is snelheid altijd wel zo belangrijk?
Na een tijdje kom je in de situatie dat je denkt dat je kind klaar is voor het zwemdiploma. Maar is dat wel zo? Misschien is je kind nog niet helemaal klaar en is er nog iets wat ze moet oefenen.
Volgens ons is het bij elke ouder hetzelfde, je wilt zo snel mogelijk dat je kind het zwemdiploma haalt, maar van de andere kant moet je kind na het behalen van het diploma wel goed (voldoende veilig) kunnen zwemmen. In ieder geval dat je kind zich kan redden in het water.
Welkom op Zwembadvergelijker.nl. De Zwembadvergelijker is dé website voor ouders die op zoek zijn naar onder andere de beste zwemles in de buurt voor jouw kind!
Ook is de Zwembadvergelijker er voor iedereen die meer wil weten over zwembaden, zwemscholen, zwemlessen en zwemactiviteiten in de breedste zin. Alle blogs over bijvoorbeeld Aquajoggen, Aquarobics, zwangerschapszwemmen en babyzwemmen vind je hier.
Er zijn wel eens ouders die het ‘zat’ zijn en vinden dat haar of zijn kind voldoende kan zwemmen om af te zwemmen. Dan gaat de ouder vaak op ogen poten naar een zwemonderwijzer toe met de vraag: “wanneer mag mijn kind afzwemmen want het duurt nu wel heel lang”.
De kans bestaat dat het nog niet zover is en je kind mag nog niet afzwemmen. Wat doe je dan als ouder? Zuchten en doorbetalen. Want de zwemonderwijzer vindt het nog niet goed genoeg.
We hebben een blog geschreven met tips zodra je kind niet mag afzwemmen, waardoor je kind geen kans krijgt om het zwemdiploma te halen. Klik hier om deze blog te lezen.
Soms zijn ouders dan ook nog eens bereid om te zeggen dat het allemaal al zo duur is. En dan gaat het ineens om geld. Moet de zwemonderwijzer dan zeggen: “oke dan, je kind mag afzwemmen”? Vervolgens krijgt je kind het zwemdiploma en bij de volgende vakantie verdrinkt je kind. Oeps…..
Wist je dat de reddingsbrigade in Nederland er alles aan doet de ouders te informeren van de gevaren in en bij het water, waaronder de zee?
Tja, dit klinkt nogal hard maar dit is de praktijk. De ouder wordt mondiger en de zwemonderwijzer of de zwemschool stemt toe. Is dit altijd zo? Zeker niet, want gelukkig staan de meeste zwembaden, zwemscholen en zwemonderwijzers voor kwaliteit.
Als je net je rijbewijs hebt gehaald dan weet je dat je eigenlijk nog veel moet oefenen om te echt goed te leren rijden. Dit is met zwemmen exact hetzelfde.
Je wilt dat je kind niet alleen het zwemdiploma haalt, maar ook echt leren zwemmen. Op die manier is je kind veilig in het water en kun je altijd terecht bij een zwembad of een meer.
Uiteindelijk gaat het er om niet alleen snel je zwemdiploma te halen, maar ook goed te leren zwemmen toch? Of is het zwemdiploma halen belangrijker dan echt te leren zwemmen?
Bij het voortduren van de zwemlessen van je kind speelt geld wel degelijk een rol. Wanneer je snel je zwemdiploma haalt, is het namelijk zo dat je minder zwemlessen nodig hebt. Dit bespaart je als ouder dan weer geld.
Er zijn tips om te besparen op de zwemlessen. Hier hebben we een blog over geschreven. Lees de tips hier.
Maar is geld wel alles? Of is het toch beter om even wat langer door te zwemmen en alles goed onder de knie te krijgen?
Dit is een beslissing die je als ouder voor je kind moet maken. Wanneer je kind er klaar voor is, dan haalt je kind het zwemdiploma, hoe snel of hoe langzaam je kind ook leert zwemmen.
Ga je voor turbozwemmen, een snelcursus of kies je voor de reguliere zwemlessen?
We hebben speciaal voor het onderwerp zwemles in kleine groepen een blog geschreven met voordelen die je mogelijk nog niet kent.
Bij turbozwemmen zitten de zwemlessen in een kortere tijd, maar je kind gaat heel vaak (5x per week), en qua tijd langere zwemlessen, te denken valt aan 3 uur per les. Zo leert je kind sneller en wordt het zwemdiploma in een kortere tijd behaald.
Het turbozwemmen is vaak bedoeld voor kinderen die ouder zijn dan vijf jaar en daarbij ook nog eens watervrij zijn. Als dit niet het geval is mag je kind niet meedoen met de turbo zwemlessen.
Bij een turbo zwemcursus is de groepsgrootte vaak maximaal zes kinderen per groep per instructeur.
Bij snelcursus gaan de lessen over een langere tijd, maar dan ga je vaker per week met normale zwemlestijden. Denk aan 45 minuten per les. Zwemmen is hierbij een intensieve cursus en je kunt sneller het zwemdiploma halen.
Bij een snelcursus is de groepsgrootte vaak kleiner dan de reguliere zwemlessen, maar dit is niet altijd het geval.
Reguliere zwemlessen gaan ook over een langere tijd, maar je gaat dan vaak 1 keer per week. De groepsgrootte zijn vaak maximaal 12 kinderen per zwemles per instructeur voor het diploma A.
Wanneer je snel wilt dat je kind het zwemdiploma haalt, kun je kiezen voor turbozwemmen of snelcursus. De kosten zijn dan op kortere termijn meer dan voor een reguliere zwemles. Ook zijn de groepen vaak kleiner dan bij een reguliere zwemles.
Wanneer je liever iets minder snel gaat en je wilt 1 keer per week naar het zwembad voor een zwemles en je wilt ook niet meer betalen dan kies je voor een reguliere zwemles.
Soms heb je geen enkele invloed of je kind zijn of haar zwemdiploma behaalt in een kort tijdsbestek. Dit heeft te maken met enkele factoren.
De kwaliteit van de lesgever en de snelheid waarmee je leert, zijn twee invloedrijke factoren die bepalen of je snel je zwemdiploma haalt of niet. Hoe sneller je leert, hoe eerder je zwemdiploma in handen hebt.
Intelligentie is hier ook een factor die van invloed kan zijn. Wanneer je kind intelligent is, betekent dit namelijk ook dat ze sneller kan leren. Dit is natuurlijk niet iets wat je kunt beïnvloeden, maar het is wel een factor die van invloed kan zijn op het snel halen van het zwemdiploma.
Ook de motoriek van het kind kan een rol spelen bij het snel behalen van het zwemdiploma. Een kind met een goede motoriek kan namelijk sneller leren en beter uitvoeren wat er geleerd wordt.
De inhoud van de zwemles is ook een factor die van invloed kan zijn. Wanneer je les krijgt in het borstcrawl, is het natuurlijk makkelijker om dit sneller onder de knie te krijgen dan wanneer je les krijgt in de rugcrawl.
Dit is natuurlijk niet iets wat je zelf kunt beïnvloeden, maar het is wel een factor die van invloed kan zijn op het snel halen van het zwemdiploma.
Wanneer je les krijgt van een zwemonderwijzer die erg flexibel is betreffende de zwemtechniek, is het natuurlijk makkelijker om dit sneller onder de knie te krijgen dan wanneer je les krijgt van een zwemonderwijzer die minder flexibel is.
Dit is natuurlijk niet iets wat je zelf kunt beïnvloeden, maar het is wel een factor die van invloed kan zijn op het snel halen van het zwemdiploma.
Wanneer je zelf thuis ook informatie gaat zoeken over de juiste zwemtechniek, is het natuurlijk makkelijker om dit sneller onder de knie te krijgen dan wanneer je alleen maar af gaat op de zwemlessen.
Wanneer je tijdens de zwemles ook speeltijd hebt, is het natuurlijk makkelijker om dit sneller onder de knie te krijgen dan wanneer je alleen maar les krijgt.
Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan het zogenaamde spelenderwijs leren. Dit betekent dat je tijdens het spelen oefeningen moet doen in de vorm van een spel dat onderdeel is van de leerstof om te leren zwemmen.
Wanneer je in een kleine groep zit, is het natuurlijk makkelijker om zwemslagen sneller onder de knie te krijgen dan wanneer je in een grote groep zit.
Dit komt omdat je in een kleine groep sneller en vaker aandacht krijgt van de zwemonderwijzer.
Wil je meer weten over de voordelen van een privezwemles? Lees dan deze blog!
Het is van groot belang om te weten of je kind elke zwemles dezelfde zwemonderwijzer krijgt of niet.
Want niet alleen de invloed van een zwemonderwijzer kan impact hebben op de zwemles van je kind als het gaat om kwaliteit, inhoud als bijvoorbeeld aandacht.
Maar ook de wisseling van de kinderen in de groep kan van sterke invloed zijn op de voortgang van je kind. Is het bijvoorbeeld leuker voor je kind om elke keer met dezelfde kinderen in een groepje te zitten zodat je kind daardoor went aan deze omgeving en vriendjes maakt?
Of juist de verkeerde vriendjes maakt waardoor je kind niet goed oplet en juist door veel afleiding veel langer doet over de zwemles dan dat je als ouder hoopt.
Hoe vaak er wisseling is van zwemonderwijzers in een bepaalde periode, kan ook van invloed zijn op de voortgang van je kind.
Dit komt doordat elke zwemonderwijzer weer anders tegen de zwemlessen aankijkt, anders lesgeeft en een andere manier van aandacht geven heeft.
Wanneer je kind snel wisselt van zwemonderwijzers, kan dit betekenen dat je kind door de vele wisselingen geen vast begeleider heeft waardoor je kind niet de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft.
Ten slotte moet je kijken naar de zwemlesmethode die wordt toegepast.
Er zijn verschillende zwemlesmethoden, maar niet alle zwemlesmethoden zijn gelijk. Sommige zwemlessen methodes zorgen ervoor dat je kind sneller zwemdiploma haalt dan andere zwemlessen methodes.
Als je kind dus snel zwemdiploma wil halen, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de factoren die je kind kan beïnvloeden, maar ook naar de factoren die je zelf niet kan beïnvloeden.
Zo weet je precies welke factoren van invloed zijn op het snel halen van het zwemdiploma en kun je hier rekening mee houden.
Wanneer je kind snel zwemdiploma wil halen, is het dus belangrijk om te kijken naar deze factoren:
– De zwemonderwijzer
– Het doorschuifsysteem van niveaugroepen
– De groepsgrootte
– De veel of weinig wijzigingen van zwemonderwijzers
– De zwemlesmethode
Het is belangrijk dat je weet dat snelheid niet alles is. Soms is het beter om iets rustiger aan te doen en alles goed te leren, zodat je zeker weet dat je alles onder de knie hebt. Leg de druk niet bij je kind en ook niet bij de zwemonderwijzer.
Dat zwemles geld kost is een feit dat het soms veel meer kost dan vooraf bedacht kan ook zo zijn. Maar je zet de veiligheid van je kind vast niet op het spel.
Van de andere kan als het kind super goed kan zwemmen en je kind kan nog niet door het gat dan mag je kind niet afzwemmen.
Als dit het enige is dan is het goed om dit te overleggen met de zwemonderwijzer. Kom je niet verder, lees dan deze blog. De tips in de blog zal je helpen zodra je kind niet mag afzwemmen.
Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.
Zwembadvergelijker vergelijkt het zwemaanbod en tarieven van zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.
Daarbij draagt zwembadvergelijker.nl bij aan het zo objectief mogelijk onder de aandacht brengen van nieuws over onder andere zwembaden, zwemlessen, banenzwemmen, aquasporten etc.
Uiteindelijk alles in dienst van de potentiële bezoeker die opzoek is naar een zwembad, zwemles, banenzwemmen of andere vormen van zwembad aanbod.
Een zwemschool, zwembadondernemer / zwembadexploitant en zwemvereniging kan zich aanmelden om zich optimaal te profileren.
Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.