Loading...

Een blog over de voordelen van zwemles in een kleine groep.

Veel ouders zijn ervan overtuigd dat hun kind het beste kan leren zwemmen door in een grote groep naar zwemles te gaan.

Dan is de keuze vaak gebaseerd op de reisafstand naar het zwembad of zwemschool, dan wel de kosten per les.

ZWEMLES IN EEN KLEINE GROEP (MAX. 6 KINDEREN) WAT ZIJN DE VERBORGEN VOORDELEN

Een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een zwemschool is in feite de groepsgrootte. Kinderen die niet sportief zijn of die bang zijn voor water, ervaren hun eerste lessen in grote  groepen vaak niet goed.

In kleine groepen ervaren kinderen de lessen veel positiever en actiever.

Omdat individuele problemen of angsten sneller kunnen worden opgelost en de les beter kan worden aangepast aan de behoeften van het individuele kind, zijn kleine groepen ideaal voor dergelijke kinderen.

Zwemles in een kleine of grote groep?

Lessen in kleine groepen worden steeds populairder. Daarom hebben sommige zwemscholen kleine groepslessen aan hun programma toegevoegd.

Lessen in kleine groepen zijn ideaal voor ouders die denken dat hun kinderen nog niet klaar zijn om in een grotere groep te beginnen.

Die de leraar liever niet willen delen met een ander of die de voorkeur geven aan een meer persoonlijke aanpak.

Zwemmen is een fantastische activiteit voor zowel jonge kinderen als volwassenen, maar niet alle ouders weten hoe ze hun kinderen in het water moeten krijgen.

Als je erover denkt jouw kind in te schrijven voor de zwemles in een plaatselijk zwembad of een zwemschool, dan vraag je jezelf misschien af wat voor soort ervaring ze zullen hebben.

Is het beter voor je kind om deel te nemen aan de zwemles in een grote of kleine groep?

De zoektocht naar een betaalbare en effectieve zwemles

Als je op zoek bent naar betaalbare lessen en je budget is beperkt, is een zwemschool met kleine groepen overwegen misschien niet iets voor jou.

Toch kan het verstandig zijn om te kiezen voor kleine groepen en een wat kleinere zwemschool die (meer) aandacht heeft voor je kind.

Les in een kleine groep heeft verschillende voordelen in vergelijking met een zwemles in een grote groep. Bij een grote groep valt te denken aan groepen tussen de 10 en 12 kinderen per zwemlestijd.

Wat kost zwemmen in een kleinere groep?

Als je het hebt over een kleinere groep dan hebben wij het over een groep van maximaal 6 kinderen in een groep. Dan liggen de kosten voor een zwemles van 45 minuten rond de €20,- per les.

Denk je aan een kleinere groep van 3 kinderen, dan praten we als snel over een privéles. Dan kunnen de kosten oplopen tot €35,- tot wel €50,- per les van 45 minuten.

De privéles is overigens vaak op aanvraag te reserveren, terwijl een zwemles in kleine groepjes een structurele investering is.

Met andere woorden, in een kleiner groepje reserveer je structureel een plaatsje voor je kind. Hierdoor weet de zwemlesaanbieder dat je komt en dat er voldoende omzet wordt gemaakt om ook nog geld te verdienen.

Dus reken op een minimale wekelijkse investering van €20,- per zwemles van 45 minuten in een groepje van maximaal 6 kinderen.

Zwemonderwijzer en kleine zwemlesgroepen

Zweminstructeurs zijn erg belangrijk bij zwemlessen. Wij zijn van mening dat niet de zwemlesmethode het verschil maakt, maar juist de zwemonderwijzer.

Een goede zwemonderwijzer is goud waard voor jou als ouder en kind. Lessen van ervaren leraren zijn erg belangrijk om kinderen te helpen leren zwemmen.

De zwemleraren zijn ook in staat zich te concentreren op de behoeften van elk kind en hen te helpen hun zwakke punten te overwinnen.

Zwemlesaanbieders met kleine  zwemgroepjes profiteren van het feit dat de zwemonderwijzers hun aandacht kunnen richten op het individuele kind.

Dit zonder dat ze veel kinderen tegelijk les hoeven te geven, zodat elk kind voldoende aandacht krijgt.

Zwemleraar worden? Check hier je opleiding!

Veel meer aandacht van de zwemonderwijzer

Een ander voordeel is dat kinderen die op jonge leeftijd met zwemles beginnen, veel moeten oefenen om goed is zwemmen te worden.

Als er maar een paar kinderen zijn die samen leren zwemmen, kunnen ze vaker oefenen en ligt er geen druk op hen.

Leerlingen leren op bepaalde leeftijd (lees 6 of 7 jaar) sneller, effectiever en met meer aandacht omdat de instructeur zich op ieder individu kan richten en hen één-op-één les kan geven

Kleine zwemlesgroep is minder intimiderend

Een zwemles in een kleinere groep is minder intimiderend dan in een grote groep.

Veel kinderen zijn bang om in een grote groep te gaan zwemmen omdat ze niet weten hoeveel andere leerlingen er zijn of wat er van hen wordt verwacht.

Leerlingen in een kleine groep zijn in staat om deze angst veel sneller te overwinnen en voelen zich meer op hun gemak in hun omgeving.

Een groter gevoel van onafhankelijkheid

In een grotere groep is het gebruikelijk dat kinderen afhankelijk worden van hun mede zwemleerlingen voor steun en motivatie. In een kleine groep is elk kind vaak zelfverzekerder en intrinsiek gemotiveerder.

Kinderen worden niet te veel afgeleid door anderen en voelen zich vrij om vragen te stellen en nieuwe dingen te proberen in het water in hun eigen tempo.

Ze worden gesteund door hun zwemleraar in plaats van te vertrouwen op de zwemvriendjes in de groep wanneer ze hulp of ondersteuning nodig hebben bij nieuwe vaardigheden.

Zwemles aangepast aan de behoefte van jouw kind

Een van de belangrijkste voordelen van kleine groepen is dat de lessen beter kunnen worden aangepast aan de behoeften van het individuele kind.

Angstige of niet-sportieve kinderen hebben veel baat bij lessen in kleine groepen. Individuele problemen of angsten kunnen sneller worden opgelost en de les kan beter worden aangepast aan de behoeften van het individuele kind.

Sommige kinderen hebben meer aandacht nodig en ervaren de lessen in kleine groepen veel positiever.

In het kort, zwemscholen of zwembaden?

Kleinere zwemscholen kunnen vanwege hun kleinere omvang slechts een beperkt aantal lesplaatsen aanbieden.

Kleinere zwemscholen bieden over het algemeen lessen aan met kleinere groepen.

Vragen relatief meer geld voor een zwemles, maar dat zorgt ook over het algemeen voor meer persoonlijke aandacht in tegenstelling tot een groot zwembad c.q. grotere zwemschool.

Grotere zwemlesaanbieders, waaronder reguliere zwembaden, bieden ook voordelen.

Ze hebben toegang tot een breder scala aan deskundige leraren, kunnen het hele jaar door verschillende cursussen en zwemlessen aanbieden met verschillende groepsgroottes.

De grote zwembaden hebben vaak afspraken met de gemeente om te zorgen dat de zogenaamde minima ook worden geholpen.

Door een subsidieregeling kunnen ze dan komen zwemmen in het (grote) zwembad.

Meer in een volgende blog wat de voordelen en nadelen zijn van zwemlessen in grote zwembaden en zwemlessen bij een lokale zwemschool.

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.