Loading...

Je bent op zoek naar een zwemles in Rotterdam? Dan is het heel goed om je optimaal voor te bereiden. Want op z’n minst de aankomende 1,5 tot 2 jaar is jouw kind er wekelijks zoet mee. En jij als ouder helemaal!

Zwemles in Rotterdam. 11 meeste gestelde vragen

De beste zwemles van Rotterdam

In deze blog zetten we alle punten op een rij die je helpen bij het vinden van de juiste zwemles in Rotterdam

De Zwembadvergelijker schrijft niet alleen blogs over de zwemles in Rotterdam, maar over randzaken die met zwemles te maken hebben.

Ook vergelijkt de Zwembadvergelijker het aanbod, de faciliteiten en de zwemtarieven van de zwemscholen en zwembaden in Nederland. 

Zo heeft de Zwembadvergelijker een aantal blogs geschreven over hoe je snel(ler) en dus goedkoper je A diploma kunt halen. 

Eén van de belangrijkste blogs die we voor jou hebben geschreven is een blog over de 11 stappen die je kunt zetten zo dicht mogelijk bij de beste zwemles in Rotterdam te komen.

In deze blog wordt onder andere de functie en de meerwaarde uitgelegd van de Zwembadvergelijker.

Veel gestelde vragen door ouders tijdens de zoektocht naar een zwemles in Rotterdam

Vanaf het moment dat je kind een bepaalde leeftijd heeft, ga je jezelf als ouder vragen stellen over zwemles.

Vragen zoals: wat kost een zwemles in Rotterdam; hoe kan ik voor mijn kind de beste zwemles vinden; waar wordt in de buurt een zwemles in Rotterdam aangeboden; is dat het openbare zwembad of een zwemschool; op welke leeftijd kan mijn kind het beste starten met de zwemles?

En als je dan eenmaal zover bent dat je denkt alles te weten, dan volgen waarschijnlijk de vragen die we in deze blog gaan beantwoorden. 

Op welke leeftijd kan je kind beginnen met een zwemles in Rotterdam?

In Rotterdam kan jouw kind beginnen met de zwemles zodra deze 4 jaar is. Dit geldt bij 50% van de zwemles aanbieders in Rotterdam.

Bij de andere helft geldt de startleeftijd voor een zwemles vanaf 5 jaar.

Lees hier wanneer jouw kind volgens De Zwembadvergelijker het beste kunt starten met de zwemles. Een objectieve blik!

Uitzonderingen startleeftijd zwemles.

Bij Van Maanenbad en Watervrienden Rotterdam kun je starten vanaf 4,5 jaar.

Bij zwemschool Kikkersprong vanaf 3 jaar en 9 maanden. 

Helaas is het zo dat je niet ‘zomaar’ kunt starten met de zwemles in Rotterdam. In de meeste zwembaden en bij de meeste zwemscholen in Rotterdam heb je te maken een wachtlijst. Dus je zult je eerst in moeten inschrijven.

Je kind dient voor het inschrijven van een zwemles in Rotterdam een minimale leeftijd te hebben.  

Op welke leeftijd kun je jouw kind inschrijven voor een zwemles in Rotterdam?

Je kunt je kind inschrijven voor een zwemles in Rotterdam zodra je kind 4 jaar oud is. Dit is op dit moment zo bij alle zwemlesaanbieders waarbij de inschrijfleeftijd bij ons bekend is. 

Bij een zwemlesaanbieder in Rotterdam, te weten Zwembad Zevenkampse Ring kun je vanaf 3 jaar inschrijven. 

Aangezien je bij Zwemschool Kikkersprong vanaf 3 jaar en 9 maanden kunt starten mag je ervan uit gaan dat je voor die tijd mag inschrijven. 

Om in aanmerking te komen voor een zwemles dien je jouw kind eerst in te schrijven op de wachtlijst van de zwemlesaanbieder.

Soms moet je maanden wachten voordat je kind wordt opgeroepen voor een zwemles en soms maar enkele weken, maar je dient je kind over het algemeen in te schrijven. 

In het onderstaande tabel de inschrijfleeftijd en de startleeftijd voor de zwemles in Rotterdam van alle zwemlesaanbieders.

NaamInschrijfleeftijdStartleeftijd
#REF!NVT4 jaar
#REF!NVT4 jaar
#REF!NNB3 jaar 9 maanden
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!NNB3 jaar 9 maanden
#REF!NVT4 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!3 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4,5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar

Dit is een tabel met een overzicht van de inschrijfleeftijd en de startleeftijd van alle zwemlesaanbieders in Rotterdam.

Wat is de maximale groepsgrootte van de zwemles in Rotterdam?

De maximale groepsgrootte bij een zwemles in Rotterdam is 15 kinderen in een groepje per zwemles. 

De maximale groepsgrootte is van belang omdat dit ervoor dat elk kind de ‘normale’ aandacht krijgt die het nodig heeft en dat de zwemleraar gemakkelijk kan zorgen voor een veilige en leuke zwemomgeving.

Maximaal 12 kinderen in een zwemgroepje is over het algemeen ‘normaal’. Kleinere en grotere groepen zijn vaker uitzondering dan regel bij publieke zwembaden. 

Op 5 zwemlesaanbieders na biedt iedereen ook zwemles aan in relatief kleine groepjes. Dan kun je denken aan 4 of 6 kinderen in een groepje. Bij de Rotterdamse Watervrienden is dit bij ons niet bekend.

Sommige ouders kiezen voor een zwemles met minder kinderen zodra het kind even wat meer attentie nodig heeft.

7 zwemlesaanbieder in Rotterdam bieden privé zwemlessen aan. Dit is iets voor jou als je wilt dat je kind structureel 1 op 1 zwemles krijgt. 

In de meeste gevallen kiezen ouders voor een privézwemles voor hun kind als er net even iets bijgeschaafd moet worden. Een zogenaamde cursus om weer ‘back on track’ te komen.  Vaak wordt het gebruikt om iets specifieks te oefenen met een zwemonderwijzer, zodat je kunt afzwemmen

In het onderstaande tabel de maximale groepsgroottes en of een zwemlesaanbieder in Rotterdam ook privézwemles aanbied of zwemles in kleine groepjes.

NaamInschrijfleeftijdStartleeftijd
#REF!NVT4 jaar
#REF!NVT4 jaar
#REF!NNB3 jaar 9 maanden
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!NNB3 jaar 9 maanden
#REF!NVT4 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!3 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4,5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar

Wat is de zwemlesduur bij de zwemlesaanbieders in Rotterdam?

De meeste zwemlessen duren 45 minuten en de langste duur is 60 minuten. 

Zwemschool Turbo biedt zwemlessen aan van 60 minuten. 

De Rotterdamse Watervrienden bieden zwemlessen aan van 35 minuten. 

Zwemlessen in Rotterdam passen bij de benchmark in Nederland. De meeste zwemlessen in Nederland duren 45 minuten.

Welke zwemlesduur kies je?

Het is maar net wat je wensen zijn en hoe oud je kind is. Hoe jonger het kind, hoe beter het is dat de les niet te lang duurt in verband met de spanningsboog. 

In sommige zwembaden in Nederland wordt er soms 1,5 uur zwemlessen aangeboden. Als je kiest voor turbolessen of snelcursussen, dan kunnen deze lessen soms wel 3 uur duren. Dan zitten er natuurlijk wel pauzes tussen voor een hapje en een drankje.

Overigens turbolessen kunnen helpen om je kind sneller het zwemdiploma te laten halen. Lees hier meer over.

Is er restitutie voor niet gebruikte zwemlessen?

Alle zwemscholen en zwembaden in Rotterdam die zwemlessen aanbieden geven geen restitutie als je kind deze mist.

Alleen Zwemschool Turbo heeft een uitzondering op de regel. Welke dit precies is moet je op dit moment nog even zelf onderzoeken.

Dit betekent dat je vooraf moet betalen voor zwemlessen, zelfs als je weet dat je kind deze misschien niet zal volgen.

Het is belangrijk om te controleren of zwemlessen worden aangeboden met restitutie voorafgaand dat je jouw kind inschrijft, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je kunt na het missen van de zwemlessen bij 30% van de zwemlesaanbieders in Rotterdam de gemiste zwemles inhalen. Dit kan bij Zwemschool Turbo, Zwemschool Kikkersprong, Zwemschool Aquajoy en Zwemschool Swimmin.

Dus wil je als ouder krijgen waarvoor je betaald en de kans hebt om in te halen, dan kies je voor bovenstaande zwemlesaanbieders. 

Het is belangrijk om te weten dat niet alle zwemscholen en zwembaden de mogelijkheid tot inhalen aanbieden. Hierdoor is het zeker de moeite waard om dit na te kijken voordat je jouw kind inschrijft voor de zwemles bij een zwemschool of zwembad.

Welk zwemdiploma’s worden er afgegeven?

Zwemlesaanbieders in Rotterdam geven over het algemeen het NRZ-zwemdiploma af. Het diploma wordt afgegeven in drie niveaus: A, B en C. NRZ staat voor Nationale Raad Zwemveiligheid.

Sommige zwemscholen en zwembaden kiezen voor de combinatie NRZ, ENVOS en/of Easyswim

Gelukkig zijn alle zwemlesaanbieders aangesloten bij een ‘landelijke partij’. Het komt wel eens voor dat een zwemschool hun eigen zwemdiploma visie loslaten op kinderen met een eigen geknutselde zwemdiploma. Mocht je dit tegenkomen kies dan voor een gecertificeerde zwemlesaanbieder

Lees hier waaraan je moet voldoen om je zwemdiploma A te halen

Welke zwemlesaanbieder in Rotterdam werkt met een leerlingvolgsysteem?

Als je zwemles wilt gaan volgen, wil je natuurlijk weten hoe je kind vordert. Een leerlingvolgsysteem is daar perfect voor.

Bij 95% van de zwemlesaanbieders kun je online zien hoe je kind zich verbetert.

Alleen Zwemschool Turbo werkt niet met een leerlingvolgsysteem. Bij Zwemmen Rotterdam-Zuid is het niet bekend. 

In Rotterdam werken de meeste zwemlesaanbieders met een leerlingvolgsysteem. Welke zwemlesaanbieders dit zijn kun je lezen op de locatie pagina binnen Zwembadvergelijker.nl.

Voor ouders zorgt een leerlingvolgsysteem soms ook wel eens voor frustraties of ergenissen. De voornaamste reden is dat het leerlingvolgsysteem niet optimaal wordt bijgehouden of als je elke week kijkt, is er niets aangepast.

Als ouder vind je het misschien fijner om lang de rand van het bad te kijken naar de zwemles. 

Antwoord op de vraag of je naar je kind mag kijken tijdens de zwemles vind je ook terug op de locatiepagina’s van de Zwembadvergelijker.

Kortom, klik hier, – voer je adres in, – kies een zwemlesaanbieder, – check de veel gestelde vragen over de zwemles van de zwemlesaanbieder en schrijf in als je daaraan toe bent.

Is je kind ziek, wat dan?

Is je kind ziek tijdens de zwemles periode? Bij 4 van de zwembaden en zwemscholen in Rotterdam kun je het verzuim dan later inhalen. Dit kan bij Zwemschool Turbo, Zwemschool Kikkersprong, Zwemschool Aquajoy en Zwemschool Swimmin.

Voor de zwemles zijn de eerste twee zwemlessen meestal voor eigen rekening als je kind ziek is. Dus als je verwacht dat jouw kind langer dan twee weken ziek zal zijn, meld je dan af bij de receptie van het zwembad.

In het verleden was soms een doktersverklaring nodig, maar volgens ons mag dit niet meer vanwege de privacywetgeving niet meer.

De reden dat het zwembad deze regels heeft ingevoerd is omdat jouw kind een plaats bezet in de zwemlesgroep. Bij afwezigheid zwemt er één kind minder in een groep, wat natuurlijk een impact heeft op de omzet.

Ook tijdens de vakanties vinden steeds vaker zwemlessen plaats. Omdat veel ouders hun kinderen op vakantie nemen, wordt deze ; ziekteverzuim situatie soms “misbruikt”, door bijvoorbeeld 6 weken niet naar de zwemles komen.

Mag je gratis recreatiezwemmen na inschrijven van de zwemles?

Als je jouw kind inschrijft bij een zwembad, waar je ook recreatief kunt gaan zwemmen, mag je kind vaak gratis zwemmen. Dit geldt vanaf het moment van inschrijven tot en met het behalen van het zwemdiploma.

In Rotterdam mag je kind na het inschrijven voor de zwemles gratis zwemmen bij:

Zwembad Overschie;

Sportcentrum De Wilgenring;

Zwembad Het Alexanderhof;

Oostelijk Zwembad;

Recreatiecentrum Oostervant;

Recreatiecentrum Zevenkampse Ring;

Van Maanenbad;

Zwembad Afrikaanderplein;

Zwembad IJsselmonde;

Zwemcentrum Rotterdam

Wat kost een zwemles in Rotterdam ?

Zwemles in Rotterdam kan soms duur zijn, maar het is zeker de moeite waard.

Als je geen zwemlessen hebt genoten voordat je bijvoorbeeld naar Rotterdam verhuisde, kun je er zeker van zijn dat je er een paar zult vinden die geschikt zijn voor je budget.

Het is echter belangrijk om te weten wat de kosten zullen zijn voordat je jouw kind aanmeldt voor een zwemcursus, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De goedkoopste zwemles in Rotterdam is € 7,10 per les van 45 minuten, maar over het algemeen kunnen de kosten van een zwemles variëren afhankelijk van de zwemlesaanbieder, soort cursus je kiest en hoeveel kinderen er in een groepje zitten.

De duurste zwemles in Rotterdam is €22,20, maar dan zitten er ook maar 4 kinderen in een groepje. Sommige zwemscholen of zwembaden hebben vaak maandelijke abonnementen maar ook soms abonnementen op afkoop.

Als je besluit om voor je kind privélessen te aan te schaffen, dan zullen de kosten ongeveer tussen € 40-60 per uur zijn.

Hieronder de 4 duurste zwembaden van Rotterdam samengevat in een tabel. 

NaamInschrijfleeftijdStartleeftijd
#REF!NVT4 jaar
#REF!NVT4 jaar
#REF!NNB3 jaar 9 maanden
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!NNB3 jaar 9 maanden
#REF!NVT4 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!3 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4,5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar

Dit is een tabel met de top 4 duurste zwemles in Rotterdam.

Als je geld wilt besparen op zwemlessen in Rotterdam, kun je overwegen om een zwembad te zoeken dat gratis toegang geeft voor het recreatief zwemmen, je kind op een latere leeftijd laten starten met de zwemles en daarbij kiezen voor een snelcursus.

Om de kosten voor een zwemles in Rotterdam totaal inzichtelijk te maken hebben we een apart blog geschreven. Klik hier op het blog te lezen ‘Hoeveel kost een zwemles in Rotterdam?’.

Wat is het inschrijfgeld voor een zwemles in Rotterdam?

Als je kind zwemles wilt volgen in Rotterdam, moet jouw kind inschrijven. Dit kan vaak online of bij een zwembad of zwemschool in de stad.

Het hoogste inschrijfgeld voor een zwemles in Rotterdam is maar liefst € 69,40. Het laagste tarief voor de zwemlesaanbieders die inschrijfgeld vragen is € 0,- en is ingegrepen bij de zwemlessen.

Het inschrijfgeld voor een zwemles is een eenmalige vergoeding die zorgt voor toegang tot de wachtlijst voor een zwemles in Rotterdam bij de gekozen zwemlesaanbieder. 

In de volgende tabel zie je het inschrijfgeld per zwemlesaanbieder in Rotterdam en je kunt meteen inschrijven mocht je dit willen. Klik op de inschrijflink achter de naam van het zwembad of zwemschool.

NaamInschrijfleeftijdStartleeftijd
#REF!NVT4 jaar
#REF!NVT4 jaar
#REF!NNB3 jaar 9 maanden
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!NNB3 jaar 9 maanden
#REF!NVT4 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4 jaar
#REF!3 jaar4 jaar
#REF!4 jaar4,5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar
#REF!4 jaar5 jaar

Slot woord

Zoals je kon lezen in dit artikel zijn er veel verschillende factoren waar je op moet letten bij de keuze van een goede zwemles. Gelukkig hebben wij alle informatie voor je verzameld en we hopen dat deze je geholpen heeft bij het maken van jouw juiste keuze.

Wil je meer informatie over één van de aangegeven zwemlesaanbieders dan kun je naar de locatiepagina van de zwemlesaanbieder gaan op Zwembadvergelijker.nl.

Heb je dan nog niet het juiste antwoord gekregen op je vraag, neem dan contact op met het zwembad of zwemschool in Rotterdam.

Heeft deze informatie je geholpen laat het ons dan weten in onderstaand bericht. Heb je tips of aandachtspunten? Neem dan even contact met ons op door op deze link te klikken. 

Een aantal links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, dit betekent dat wij commissie ontvangen over de voorgestelde producten zodra je via de link een product koopt. Je betaalt niets extra’s maar de commissie helpt ons om zwembaden steeds beter te kunnen vergelijken en gratis informatie te blijven verstrekken.